İçeriğe atla

QF 6-pounder Hotchkiss

QF 6 pounder Hotchkiss

Erken üretim Elswick top
Çeşidi
Uyruğu Fransa
Hizmet geçmişi
Hizmet 1885–1990
Üretim tarihi
Tasarımcı Hotchkiss et Cie
Tasarlandığı tarih 1883
Üretici Elswick
Üretim adedi 3,984 (Birleşik Krallık)
Çeşitleri 40-58 kalibre
Özellikler
Ağırlık 821-849 lb (372-385 kg) namlu ve kama[1]
Uzunluk 8,1 ft (2,5 m)
Namlu uzunluğu 7,4 ft (2,3 m) 40 kalibre

Kalibre57-milimetre (2,244 in)
Atış sayısı 25 / dakika[2]
Atış hızı 1.818 fit/saniye (554 m/s)[3]
Etkili menzil 4.000 yard (3.700 m)[4]

Ordnance QF Hotchkiss 6 pounder top Mk I ve Mk II veya QF 6 pounder 8 cwt, torpido botları ve daha sonra denizaltılar gibi yeni, küçük ve hızlı gemilere karşı savunma için geliştirilen uzun ömürlü, hafif, 6 librelik, 57 mm namlu çapında donanma topları ailesiydi. Namlu uzunluğu 40 ile 58 kalibre arasında değişen ve genellikle lisans altında üretilen birçok varyant vardı, ancak 40 kalibre en yaygın sürümdü.

6-pounder birçok ulusun donanması tarafından yaygın olarak kullanıldı; sık sık çatışmanın iki tarafındaki kuvvetler tarafından kullanıldığı da oldu. Torpidoların performansı ve torpido saldırısı düzenleyen araçlardaki hızlı ilerlemeler nedeniyle 6 librelik toplar hızla eskimiş ve en büyük savaş gemilerinde daha büyük toplarla değiştirilmiştir. Donanmadan alınan toplar I. Dünya Savaşı sırasında karaya kıyı savunma silahları, ilk tank topları ve doğaçlama veya özel geliştirilmiş kundaklar ile uçaksavar silahları olarak kullanılmalarına yol açtı. II. Dünya Savaşı sırasında küçük savaş gemilerini ve kıyı savunma silahlarını silahlandırmak için 6 librelik silahlar hizmete girdi. 6 pounder taşıyan son gemiler, İzlanda Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın Aegir sınıfı açık deniz devriye gemileriydi; 1990'da Bofors 40 mm otomatik toplarla değiştirildiler.

Kullanıcılar

Kaynakça

  1. ^ Hogg & Thurston 1972 quote 821 lb (372 kg) for the UK 40-calibres coast defence gun. DiGiulian quotes 849 lb (385 kg) for the naval gun. Weights varied according to barrel length.
  2. ^ 25 mermi/dakika değeri Elswick Ordnance tarafından 40 kalibre model için verilmiştir. Kaynak Brassey's Naval Annual 1901 4 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ 1818 ft/s İngiliz hizmetinde, 90-inç (2,3 m) çapla, barut olarak 1 lb 15 oz (0,88 kg) Q.F. kara barut veya 7¾ oz cordite size 5. Text Book of Gunnery, 1902, Table XII, Page 337.
  4. ^ Hogg&Thurston 1972, Page 36–39 quote 7.500 yard (6.900 m) maximum for the British version. Text Book of Gunnery 1902 quotes 4.000 yard (3.700 m).

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ram tankı</span> Kanada tasarımı hafif kruvazör tank

Ram Kanada tarafından tasarlanan ve II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan, temelinde ABD yapımı M3 Tankı kullanılan kruvazör tank sınıfında zırhlı savaş aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">Ordnance QF 2 pounder</span>

Ordnance QF 2-pounder 40 mm çapında Birleşik Krallık Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında araç üzerine monte edilerek kullanılan bir tanksavar topuydu. Fransa Seferi ve Kuzey Afrika Cephesinde etkili olarak kullanıldı. Düşman tank zırhlarının kalınlaşması üzerine yerini 1942 yılından itibaren kademeli olarak 6-pounder topuna bıraktı. Ama savaş sona erene kadar kullanıldı. Araç moteli top II. Dünya savaşının ilk yıllarında birçok tank için ana silah olmasının yanında, savaş boyunca orta ve ağır zırhlı arabaların üzerinde de kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Ordnance QF 18 pounder</span>

18-pounder Top Birleşik Krallık tarafından I. Dünya Savaşı sırasında ordu tarafından en geniş şekilde kullanılan bir tür sahra topuydu. I. Dünya Savaşı ile II. Dünya Savaşı döneminde serviste kalan top II. Dünya Savaşı sonrasında tamamen servisten çıkartıldı.

<span class="mw-page-title-main">Cromwell tankı</span> İngiliz ağır kruvazör tankı

Cromwell Kruvazör Tank (A27M) Mk VIII, Birleşik Krallık Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında etkili bir zırhlı savaş aracıydı. Adını İngiliz İç Savaşı liderlerinden Oliver Cromwell'den almıştır. Tamamiyle İngiliz tophanelerinde üretilen, iki parçalı namlusu bulunan, yüksek hızlı ve makul bir zırha sahip bir tanktı. Savaşın sonlarına doğru diğer İngiliz tankları gibi yerini Amerikan yapımı M4 Shermanlarına bıraktı. Tasarımı ileride üretilecek olan heybetli A 34 Comet tankına kaynak olarak kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Ordnance QF 20 pounder</span>

Ordnance QF 20 pounder 84 mmlik tank topu olarak üretilen ve Centurion tankı ile Charioteer tank imha edicilerin ana silahı olarak kullanılan silahtır. Popüler Ordnance QF 17 pounder topun halefi olarak üretilen silah, ondan neredeyse iki kat daha iyi bir performansa sahipti. Bu silah 105 mm L7 topununda atası sayılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">T18 Boarhound</span> Zırhlı Araç

T18 Boarhound ABD tarafından az sayıda üretilen ve II. Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık ordusu tarafından kullanılan bir tür zırhlı savaş aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">Ordnance QF 6 pounder</span>

Ordnance QF 6-pounder 7 cwt ya da 6 pounder, II. Dünya Savaşının ortalarında Birleşik Krallık tarafından kullanılan en önemli 57 mmlik tanksavar topudur. Silah bunun yanında birçok zırhlı araçta ana silah olarak kullanılmıştır. İlk olarak Nisan 1942 tarihinde Kuzey Afrika Cephesinde tanksavar topu olarak kullanılan 2 pounder topu ile yer değiştirilmiştir. Kendinden sonra gelen 25 pounder ile yer değiştirilene kadar bu görevi başarı ile yürütmüştür. Bu silah ABD Kara Kuvvetleri tarafından 57 mm Gun M1 adı altında ana tanksavar silahı olarak da kullanılmıştır.

Ordnance QF 3 inç obüs, bir tür obüs olup II. Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık Ordusuna ait tanklara monte edilmiş bir top türüdür. HE sınıfı mermi atan bu tank topu piyade birliklerine "yakındestek" vermek için tasarlanmıştır.

HMS M28, I. Dünya Savaşı'nda Kraliyet Donanması'nın M15 sınıfı gözlem gemisiydi. İmroz Deniz Muharebesi'nde batırıldı.

<i>Brandenburg</i> sınıfı zırhlı

Brandenburg sınıfı, Alman İmparatorluğu'nun okyanus ötesi ilk dört ön dretnot zırhlının dahil olduğu sınıf. Bu gemiler aynı zamanda kablosuz iletişim yapabilen ilk Alman savaş gemileridir. Bu sınıfta üretilen savaş gemilerinin adları SMS Brandenburg, SMS Kurfürst Friedrich Wilhelm, SMS Weißenburg ve SMS Wörth'tür. Dört geminin inşasına 1890 yılında başlandı, üçü 1893'te tamamlanırken SMS Weißenburg 1894'te bitirildi. Öncü gemi olan Brandenburg 9,3 milyon marka, Kurfürst Friedrich Wilhelm ise 11,23 milyon marka mal oldu. Birleşik Krallık Kraliyet Donanması, bu gemileri alaya alarak "balina avcıları" olarak nitelendirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hava savunma savaşı</span> saldırgan hava araçlarının etkinliğini azaltmak ya da tamamen yok etmek için alınan tedbirler

Hava savunma savaşı, saldırgan hava araçlarının etkinliğini azaltmak ya da tamamen yok etmek için alınan tedbirler bütünü olarak tanımlanabilir. Bu tedbirler hem hava hem de kara silah sistemlerini, ilgili algılayıcı sistemleri, komuta ve kontrol düzenlemelerini ve pasif önlemleri içermektedir. Bulundukları yer neresi olursa olsun, Deniz, Kara ve Hava Kuvvetlerini korumak olarak algılanabileceği gibi, ana vatan'ın savunması için de birçok ülke tarafından kullanılmaktadır. NATO, hava araçları ile yapılan hava savunmayı, karşı hava savunma, deniz ya da yerden yapılanı ise hava savunma savaşı olarak isimlendirmiştir. Füze ile savunma hava savunmanın bir kolu olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Browning Hi-Power</span> yarı otomatik tabanca

Browning Hi-Power Tetiği tek hareketli çalışan, standart olarak 13 kapasiteli şarjör ile beslenen, 9mm Luger veya .40 S&W fişekleri ile kullanıma uygun yarı otomatik tabanca,

<span class="mw-page-title-main">BL 13,5 inç Mk V donanma topu</span>

BL 13,5 inç Mk V topu 1912 yılında Orion sınıfı süper-dretnot savaş gemileri için ana silah olarak tasarlanan İngiliz ağır donanma topuydu. Silahın namlu iç çapı (kalibresi) 13,5 inç (343 mm), namlu uzunluğu ise 15,39 metreydi.

<span class="mw-page-title-main">QF 17 libre top</span>

QF 17 libre top, orijinal adıyla Ordnance QF 17 pounder II. Dünya Savaşı sırasında İngiltere tarafından geliştirilen 76,2 mm çapında toptur. Savaş sırasında çekili versiyonu tanksavar topu olarak kullanıldı, ayrıca bir dizi İngiliz tankında ana silah olarak yer aldı. APDS mermiyle kullanıldığında, en kalın zırhlı olanlar hariç tüm Alman tanklarını delebiliyordu. İngiliz hizmetine giren bazı yabancı yapım tankların orijinal toplarına kıyasla daha üstün toplara sahip olması için kullanıldı; özellikle ABD yapımı M4 Sherman tankının Sherman Firefly varyantını üretmek için kullanıldı. QF 17 libre, İngiliz tank birliklerinde modern Alman tanklarına karşı yeterli ateş gücü sağlamaktaydı. Savaştan sonra tanksavar rolünde yerini 120 mm BAT geri tepmesiz tüfek, tank silahı olarak ile 84 mm'lik QF 20 pounder aldı.

BL 6 inç Mk XIII – XVIII donanma topları, I. Dünya Savaşı döneminde Büyük Britanya tarafından üretilen donanma topu modelleridir. I. Dünya Savaşı başlarken İngiliz tersanelerinde yabancı donanmalar için inşa edilen gemilere el koyan İngiltere, standart olmayan bir dizi İngiliz yapımı 6 inç 50 kalibrelik donanma topunu hizmetine aldı. Bu topların teknik özellikleri ve performansları standart Kraliyet Donanması 6 inçlik silahlardan farklıydı, ancak İngiliz hizmetinde standart 100 librelik mermiler ateşlediler.

<span class="mw-page-title-main">QF 3 inç 20 cwt</span>

QF 3 inç 20 cwt uçaksavar topu, Alman hava gemilerine ve bombardıman uçaklarına karşı İngiltere'nin ülke savunmasında ve I. Dünya Savaşı'nda Batı Cephesinde kullanılan standart uçaksavar topu. Ayrıca I. Dünya Savaşı'nda İngiliz savaş gemileri ve II. Dünya Savaşı'nda denizaltılarda da yaygın şekilde kullanıldı. 20 cwt, namlu ve mekanizma ağırlığına atıfta bulunarak diğer "3 inç" tabancalardan ayırmak için. Diğer AA silahlarının da 3 inç namlu çapı olmasına rağmen, "3 inç" terimi I. Dünya Savaşı döneminde sadece bu silahı tanımlamak için kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">RML 7 inç top</span>

RML 7 inç toplar, 19. yüzyılın sonlarında küçük ve orta büyüklükteki İngiliz savaş gemilerini silahlandırmak için kullanılan çeşitli orta büyüklükte yivli namludan dolma top tasarımlarıydı. Bazıları kıyı savunması için de kullanıldı.

<i>Lütf-ü Hümayun</i>

Lütf-ü Hümayun, Osmanlı İmparatorluğu'na ait 3. sınıf korumasız kruvazör.

<i>Çesma</i> 1880lerde Rus İmparatorluk Donanması için inşa edilen Yekaterina II sınıfının ikinci gemisi olan zırhlı.

Çesma, 1880'lerde Rus İmparatorluk Donanması için inşa edilen Yekaterina II sınıfının ikinci gemisi olan zırhlıdır. Adını, 1770'te gerçekleşen Çeşme Deniz Muharebesi'ndeki Rus zaferinden almakta olup planlanandan daha ağır inşa edildiğinden dolayı zırh kuşağının çoğu su hattının altında kalmıştı. Rus şirketleri, Donanma Genel Komutanlığının istediği gelişmiş zırh ve makineleri üretemediği için bu parçalar Birleşik Krallık ve Belçika'dan ithal edildi. Çesma, kariyerini Rus Karadeniz Filosu'nun bir parçası olarak geçirdi.

<span class="mw-page-title-main">Konik namlu</span>

Konik namlulu silah, iç namlu çapının namlu ağzına doğru kademeli olarak azaldığı bir silahtır. Bu tip silahlar, merminin kalibreyi dolduran yumuşak metalden flanşlarla donatıldığı özel alt kalibreli mühimmatla birlikte kullanılır. Mermi ateşlenip namlunun içinden geçerken merminin flanşları içe doğru katlanarak ezilir, bu sayede daha düşük kalibreli bir mermi, geleneksel tam kalibreli bir mermiden daha yüksek bir hızda namludan çıkar.