İçeriğe atla

QF 3.7 inç Uçaksavar topu

QF 3.7 inç Uçaksavar topu

Çeşidi Uçaksavar
Uyruğu Birleşik Krallık Birleşik Krallık
Hizmet geçmişi
Kullanıldığı savaşlar II. Dünya Savaşı
Üretim tarihi
Üretildiği tarih 1937-
Özellikler
Ağırlık 9,317 kg
Uzunluk 4,96 m
 uzunluğu /L50 185 inç (4.7 metre)
Yükseklik -5° ile +40° arası
Namlu Çapı 94 mm

Bomba ağırlığı 12.7 kg
Yükseklik -5° ile +40° arası
Atış hızı 10 ila 20 mermi/dakika
Azami menzil yatay:18,800 m
eğik: 12,000 m
tavan:9,000 m


3.7 inç QF uçaksavar topu Birleşik Krallık tarafından II. Dünya Savaşı sırasında en fazla kullanılan ağır uçaksavar silahıydı. Silah Alman yapımı 88 mm FlaK ile aynı özelliklere sahipti. Az da olsa büyük olan namlusunun çapı namlu çapı 94 mm yi buluyordu. Savaş sonrasında da görev alan silah güdümlü füzelerin ortaya çıkması ile servisten kaldırıldı.

Tarihi

II. dünya savaşı öncesinde birçok ülke sahip oldukları uçaksavar silahlarını geliştirmek konusunda pek de aceleci değildi. Ancak 1930 lu yıllarda süperşarjlı motorların ortaya çıkması ve uçakların daha da yükseklerden uçmaya başlaması ile etkileri arttı. Sonuçta harekâtlarda daha da fazla görev almaya başlayan bu savaş araçlarına karşı eldeki silahlar etkisiz kalıyordu. Bu sorunların yanında İngilizler sadece bombardıman öncelikli ve savunma özelliği olmayan uçaklara sahip Kraliyet Hava kuvvetlerine güvenmekten başka çareleri yoktu.

1930 lu yıllarda radarların ortaya çıkması ile arama süreleri kısaldı. Bu sayede savunma amaçlı araçların etkisi gerçekten yükselmiş oldu. Bu arada gerçekten savunma amaçlı Supermarine Spitfire tipinde uçaklar geliştirildi. Elde bulunan I. Dünya Savaşı sonrası QF 3 inç uçaksavar silahı yüksekten ve hızlı uçan silahlara karşı etkisiz kalıyordu. Yeni yapılacak silahın en azından 30,000 ft ve üzerinden uçan uçaklara karşı etkili olması isteniyordu.

Üretimi aşaması hızlı olan silahın üretim numuneleri 1937 yılının ilk aylarında ordu envanterine girdi. 1 Ocak 1938 tarihinde Birleşik Krallık'ın enlinde sadece 180 tane 50 mm den büyük uçaksavar silahı bulunuyordu. Ki bunlardan çoğu eski model 3 inçlik toplardandı. Münih Krizi nin olduğu Eylül 1938 tarihinde bu sayı 341 e, savaşın ilan edildiği Eylül 1939 tarihinde540 a ulaştı. Britinya Savaşı sırasında bu sayı 1,140 oldu. Üretimi geliştirilen modellerle süren silahın en son tasarımı olan Mark VI 1959 yılına kadar ordu tarafından kullanıldı. Statik veya çapraz şekilde motorlu bir yapıya bir şayesi monde edilerek kullanılıyordu. Hareket etmesi gerektiğinde tekerlekleri alçaltılıyor ve AEC Matador model top traktörü tarafından çekiliyordu.

Tanksavar kapasitesi

3.7-inç top bir iki kez harecinde asla tanksavar amaçlı kullanılmadı. Ama Nazi Almanyası tarafından geliştirilen rakibi "88" lik 1940 lı yıllarda bu amaç için kullanılmaya başlandı.

Bunun en önemli nedeni 3.7-inçlik topu taşıyan sehpanın Alman yapımı "88"liğe ait sehpaya nazaran iki kat ağır olmasıydı. Topu hareket ettirme işlemi çok yavaştı topu çeken ağır AEC Matador traktör ancak çok ser zeminlede bu işi yapabiliyordu. Ağır uçaksavar kolordu veya merkez komutanlığa bağlı görev yapıyordu.

Bu top ayrıca Tortoise taarruz tankında 32-pounder tanksavar topu olarak kullanıldı. Tanktan çok kundağı motorlu obüs diyebileceğimiz bu araç cephede hiç kullanılmadı.

Modelleri

Mk I

İlk modelde yağlı "gelişmiş" geri tepme ve havalı geri getirme sistemleri bulunuyordu. Geri getirme sistemi hem geri tepmenin emilmesine yardım ediyor hem de topu atış pozisyonuna geri getiriyordu. Cephe kullanımında basınçlı hava sistemi biraz hafif kalıyordu.

Mk II

Mk I modelinden namlu ve kundağı bakımında az da olsa farklıydı. İngiliz Vickers firması tarafından 1943 yılına kadar üretilen silah daha sonra 3.7-İnç Uçaksavar Mark II C adı altında Kanada tarafından üretildi.

Mk III

Mk III, Mk I modeline ait namlu kundağı ve Mk II ye ait namludan oluşuyordu.

Mk IIIA

Mk IIIA her ne kadar Mk III ile aynı özelliklere sahip olsa da yardımcı ekipmanları ilk tasarımına göre geliştirildi. Ayrıca Mk IIIA için otomatik füze yükleyici ve sabitleyici geliştirildi. Bu sayede topun atış hızı arttırıldı.

Mk IV

Prototip olarak geliştirilen silahta donanma tarafından kullanılan QF 4.5 inç donanma topu Mk V topu ile değiştirilen silindir kovanı ile silah 3.7 inçlik mermi atabiliyordu. Mk VI modelinin geliştirilmesi ile proje iptal edildi.

Mk V

Mk IV modeline çok benziyordu. Mk VI modelinin geliştirilmesi ile proje iptal edildi.

Mark VI

Donanmaya ait 5.25 inç topun sehpası ve uzun 3.7 inçlik namlunun birleştirilmesi ile yapımına başlandı. Albay Probert tarafından geliştirilen derecelendirme ile namlu ağzında 5 kalibrelik kısım yivsiz üretildi. Bu yivsiz namlu sayesinde top mermisi daha düzgün yapıya sahip oluyor ve balsitik olarak daha iyi bir uçuş yapıyordu. Silah tavan olarak 18,000 metre (60,000 ft)e kadar etkili olabiliyordu. 4.5 inçlik topa ait sehpa ağır olmasına rağmen ekonomik olarak en uygun olanıydı. Sonuçta silahın beton zemine civatalar ile sabitlenerek olarak kullanılmasına karar verildi. 1944 yılından 1959a kadar kullaıldı.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">2 cm FlaK 30</span>

FlaK 30 (Fliegerabwehrkanone 30) ve bunun gelişmiş modeli FlaK 38 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan hafif kalibre uçaksavar silahıydı. Bu silah, birçok çeşidi geliştirilen Almanların ana uçaksavar silahı idi. En dikkat çekici modeli dört adet Flakvierling 38 topunun bir arada olan FlaK 38 modeliydi. 1940 yılların başlarında 3.7 cm FlaK 43 modeliyle baş edemedi ve yerini bu silaha bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">8,8 cm FlaK 18/36/37/41</span> Alman Tanksavar Ve Uçaksavar Topu

8,8 cm FlaK ya da bilinen adıyla Alman "Seksensekizlik" topu, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında hem tanksavar hem de uçaksavar olarak kullanılan meşhur bir silahtı. Aslında bu ad 8,8 sm FlaK 18, 36 ya da 37 ve FlaK 41 ve 43 modellerinin genelinde kullanılmıştır. FlaK kelimesi Almanca Fl(ieger)a(bwehr)k(anone) ya da Fl(ug)a(bwehr)K(anone) kelimelerinin baş harflerinden oluşuyordu ve uçaksavar manasına geliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Crusader tankı</span> Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı araç

Mk VI Kruvazör tankı, Crusader (A15), Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı savaş aracıydı. Özellikle Britanya ordusu tarafından Kuzey Afrika Cephesi'nde kullanılan en önemli zırhlı araçtı. Toplamda 5.300 adetten fazla üretildi.

<span class="mw-page-title-main">Ordnance QF 2 pounder</span>

Ordnance QF 2-pounder 40 mm çapında Birleşik Krallık Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında araç üzerine monte edilerek kullanılan bir tanksavar topuydu. Fransa Seferi ve Kuzey Afrika Cephesinde etkili olarak kullanıldı. Düşman tank zırhlarının kalınlaşması üzerine yerini 1942 yılından itibaren kademeli olarak 6-pounder topuna bıraktı. Ama savaş sona erene kadar kullanıldı. Araç moteli top II. Dünya savaşının ilk yıllarında birçok tank için ana silah olmasının yanında, savaş boyunca orta ve ağır zırhlı arabaların üzerinde de kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Vickers (makineli silah)</span>

Vickers makineli tüfeği ya da Vickers silahı, Vickers Limited firması tarafından Birleşik Krallık Ordusu için üretilen, su soğutmalı namluya sahip .303 inç (7.7 mm) mermi atabilen bir Makineli tüfekti. Makineli tüfek için 4 ila 6 kişilik bir mürettebat gerekiyordu. Bir kişi ateş ediyor, bir diğeri mühimmatı besliyor ve geri kalanı da silah taşınacağı zaman yardım ediyordu.

<span class="mw-page-title-main">T17 Deerhound / Staghound</span> II. Dünya Savaşında Birleşik Krallıkın kullandığı zırhlı araç

T17 Deerhound ve T17E1 Staghound ABD tarafından üretilen ve II. Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık ve İngiliz Milletler Topluluğu orduları tarafından kullanılan birer zırhlı savaş aracıydı. Amerika Birleşik Devletleri Ordusu bu aracı hiç kullanmadı.

<span class="mw-page-title-main">M3 (yarı paletli araç)</span>

M3 Yarı Paletli Personel Taşıyıcı, Amerikan Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı ve Soğuk Savaş sırasında kullanılan bir tür zırhlı savaş aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">76-mm uçaksavar topu M1938</span>

76-mm uçaksavar topu model 1938 76.2 mm lik SSCB tarafından geliştirilen II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu tarafından kullanılan bir uçaksavar topuydu. Tasarımını ünlü Sovyet top tasarımcısı M.N.Loginov yapmıştır. Bu top 76.2 mm uçaksavar topu model 1931 in geliştirilmiş namlusu ve yeni iki dingilli ZU-8 model taşıyıcı sehpası olan bir üst modeliydi. Bu taşıyıcı sehpa ayrıca 1939 yılında üretilen güçlü 85 mm lik 52-K uçaksavar topunda da kullanıldı. Sovyet yetkililerin uçaksavar topu üreten ordonat fabrikalarında 76.2 mm lik top yerine 85 mm lik modelin üretilmesini istemelerinden ötürü az sayıda üretilebildi. Az sayıda üretilen bu toplar Kızıl Ordu tarafından Büyük Vatanseverlik Savaşının ilk cephelerinde kullanıldı ve yerini kendinden güçlü 52-K modeline bıraktı. Tanesi 6.5 kg gelen mermilerin namlu çıkış hızı 816 m/s buluyordu. Top en fazla 9250 metre azami yüksekliğe erişebiliyordu.

<span class="mw-page-title-main">85-mm uçaksavar topu M1939 (52-K)</span>

85-mm uçaksavar topu model 1939 (52-K) 85 mm lik SSCB tarafından geliştirilen II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu tarafından kullanılan bir uçaksavar topuydu. Sovyet tasarımcılar M. N. Loginov ve G. D. Dorokhin tarafından geliştirildi. Silah Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında yatay seyreden bombardıman, yüksek ve orta irtifa düşman uçaklarına karşı çok başarılı bir uçaksavar topu oldu. Acil durumlarda tanksavar topu olarak da kullanıldı. 52-K modelinde kullanılan namlu Sovyet yapımı tanklarda kullanılan 85-mm lik tank topu ile ile aynı aileden geliyordu. 85-mm uçaksavar topu mürettebatı toplamda 4047 adet Mihver Devletlerine ait uçağını düşürdü. Bu bir düşman uçağı için ortalama 598 mermi harcandığını göstermektedir. Savaştan sonra bazı 52-K topları yeniden şekil verilerek dağlık bölgelerde çığ tehlikesine karşı barışcıl amaçlarda kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">152-mm top-obüs M1937 (ML-20)</span>

152-mm obüs-top model 1937 (ML-20), SSCB tarafından geliştirilen ve II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan hem obüs ve hem de top olarak kullanılabilen bir silahtı. II. Dünya Savaşı boyunca kullanılan top savaşın ardından uzun süre Kızıl Ordu servisinde kaldı ve 20. yüzyılın ortaları ve sonlarına doğru birçok çatışmada kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">76-mm tümen topu M1936 (F-22)</span>

76-mm tümen topu model 1936 (F-22) SSCB tarafından geliştirilen II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu tarafından 1936 yılından itibaren kullanılan bir top türüydü. Bu top SSCB ile Japonya arasındaki Uzak Doğu cephesinde, Kış Savaşında ve Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında kullanılmıştır. Birçok F-22 topu Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından savaşın ilk yıllarında ganimet olarak alınmış geliştirilerek Sovyet kuvvetlerine karşı kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">BL 8 inç Obüs</span>

BL 8 inç obüs Mk 7, Vickers Mark 6 Birleşik Krallık tarafından üretilen ve I. ve II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan obüs sınıfında ateşli bir toptu. Bu top ABD tarafından da üretildi.

<span class="mw-page-title-main">BL 7.2 inç Obüs Mk.I</span>

BL 7.2 inç obüs Mk.I ve onu takip eden ağır topçu tasarımları Birleşik Krallık tarafından II. Dünya Savaşının başlamasının ardından geliştirilen obüs sınıfında ateşli silahlardı. 7.2 inç (183 mm) modeli yeni bir tasarım değildi ancak daha önce I. Dünya Savaşı sırasında kullanılan 8 inçlik (203 mm) obüsün yerine yeniden yivlenmiştir. II. Dünya Savaşı sırasında acil durumlarda Müttefik birliklerine ağır topçu desteği vermek üzere kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">BL 5.5 inç orta top</span> Birleşik Krallık yapımı savaş topu

BL 5.5 inç Sahra topu Birleşik Krallık tarafından geliştirilen ve II. Dünya Savaşının ortalarında kullanılmaya başlanan bir toptur.

<span class="mw-page-title-main">Ağır silah</span>

Ağır silahlar; hafif silahlardan ve piyade silahlarından daha büyük çaplı, mürettebat tarafından kullanılan büyük top, obüs ve roketatar gibi modern savaş silahlarına verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Geri tepmesiz tüfek</span> ağır mermileri fırlatmak için kullanılan hafif yapıdaki silahlar

Geri tepmesiz top veya geri tepmesiz tüfek terimleri ağır mermileri fırlatmak için kullanılan hafif yapıdaki silahlara verilen addır. Teknik olarak namlusu yivli olan silahlara tüfek, yivsiz model namluya sahip geri tepmesiz silahlara ise top denir. Geri tepmesiz tüfeklerde bu fark göz önünde bulundurulmaz.

<span class="mw-page-title-main">Ordnance QF 6 pounder</span>

Ordnance QF 6-pounder 7 cwt ya da 6 pounder, II. Dünya Savaşının ortalarında Birleşik Krallık tarafından kullanılan en önemli 57 mmlik tanksavar topudur. Silah bunun yanında birçok zırhlı araçta ana silah olarak kullanılmıştır. İlk olarak Nisan 1942 tarihinde Kuzey Afrika Cephesinde tanksavar topu olarak kullanılan 2 pounder topu ile yer değiştirilmiştir. Kendinden sonra gelen 25 pounder ile yer değiştirilene kadar bu görevi başarı ile yürütmüştür. Bu silah ABD Kara Kuvvetleri tarafından 57 mm Gun M1 adı altında ana tanksavar silahı olarak da kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">BL 13,5 inç Mk V donanma topu</span>

BL 13,5 inç Mk V topu 1912 yılında Orion sınıfı süper-dretnot savaş gemileri için ana silah olarak tasarlanan İngiliz ağır donanma topuydu. Silahın namlu iç çapı (kalibresi) 13,5 inç (343 mm), namlu uzunluğu ise 15,39 metreydi.

<span class="mw-page-title-main">QF 6-pounder Hotchkiss</span>

Ordnance QF Hotchkiss 6 pounder top Mk I ve Mk II veya QF 6 pounder 8 cwt, torpido botları ve daha sonra denizaltılar gibi yeni, küçük ve hızlı gemilere karşı savunma için geliştirilen uzun ömürlü, hafif, 6 librelik, 57 mm namlu çapında donanma topları ailesiydi. Namlu uzunluğu 40 ile 58 kalibre arasında değişen ve genellikle lisans altında üretilen birçok varyant vardı, ancak 40 kalibre en yaygın sürümdü.

<span class="mw-page-title-main">QF 3 inç 20 cwt</span>

QF 3 inç 20 cwt uçaksavar topu, Alman hava gemilerine ve bombardıman uçaklarına karşı İngiltere'nin ülke savunmasında ve I. Dünya Savaşı'nda Batı Cephesinde kullanılan standart uçaksavar topu. Ayrıca I. Dünya Savaşı'nda İngiliz savaş gemileri ve II. Dünya Savaşı'nda denizaltılarda da yaygın şekilde kullanıldı. 20 cwt, namlu ve mekanizma ağırlığına atıfta bulunarak diğer "3 inç" tabancalardan ayırmak için. Diğer AA silahlarının da 3 inç namlu çapı olmasına rağmen, "3 inç" terimi I. Dünya Savaşı döneminde sadece bu silahı tanımlamak için kullanıldı.