Microsoft Windows, kullanıcıya grafik arabirimler ve görsel iletilerle yaklaşarak yazılımları çalıştırmak, komut vermek gibi klavyeden yazma zorunluluğunu ortadan kaldıran, Microsoft'un geliştirdiği dünyanın en popüler işletim sistemi ailesidir. İlk Windows, 20 Kasım 1985 tarihinde satışa sunulmuştur.
Macintosh, kısaca Mac olarak bilinen ve adını McIntosh Amerikan 1949 ses firmasından alan patent sorunu yaşamamak için Macintosh olarak yazılan, kişisel bilgisayar üreten Apple Computer Inc.'in bir ürünüdür. Ürün yelpazesi 1984 yılında başlamış ve piyasada fare ve grafik arayüz kullanan ilk başarılı bilgisayar serilerinden biri olmuştur. Bu başarıdan dolayı, 1986 yılından itibaren şirketin Lisa, Apple II, Apple III gibi yelpazeleri sonlandırılıp tüm bilgisayarları Macintosh serisi altında toplanmıştır.
ARM mimarisi RISC tabanlı bir işlemci mimarisidir. Genel itibarıyla düşük güç tüketimi, diğer RISC tabanlı işlemcilere göre yüksek performanslı oluşu ve x86-x64 işlemcilere göre daha hesaplı olmasından dolayı gömülü sistemlerde, taşınabilir aygıtlarda kullanılan yongasetlerinin dizaynında tercih edilir. 32 ve 64 bit modelleri bulunur.
Bilgisayar ağlarında Point-to-Point Protokolü, iki ağ geçidi arasında doğrudan bağlantı kurmaya yarayan veri köprüleme protokolüdür.
Mikroişlemci, işlemci olarak da bilinen, merkezî işlem biriminin (CPU) fonksiyonlarını tek bir yarı iletken tüm devrede (IC) birleştiren programlanabilir bir sayısal elektronik bileşendir.
QNX, gömülü sistemler pazarına yönelik Unix benzeri, gerçek zamanlı işletim sistemidir.
Microsoft Windows RT, ARM mimarisine sahip cihazlar için Microsoft şirketinin bir işletim sistemidir.
Exynos, Samsung'un ürettiği bir çip üzerinde sistem ailesidir. İşlemci tarafında Exynos 8890'dan beri Samsung tasarımı çekirdek kullanan aile, Exynos 3110 ve 5410 dışındaki tüm yongalarında ARM'nin stok tasarım GPU içermiştir. Ayrıca, Exynos 8890 üzerinde Samsung üretimi modem, fotoğraf işlemci, sinyal işlemci, antenler gibi yan bileşenleri de içeren ilk tam SoC çözümü olmuştur.
Real Virtuality, Bohemia Interactive'in şahsi bilgisayar oyunu motorudur, orijinal adı Poseidon'dur.
Remix İS Çinli Jide firması tarafından geliştirilip, kişisel bilgisayar (PC) cihazlar için ; X86 ve ARM mimarisi desteklenmektedir. 1. ve 3. parti cihazlara kurulabilmektedir. Remix İS, herhangi bir Intel tabanlı PC cihazlarda Android mobil uygulama açma imkânı vermektedir.
Pocket PC 2000 kod ismi "Rapier" Microsoft şirketinin Windows Mobile işletim sisteminin ilk sürümüdür. Windows CE 3.0 tarafından desteklenmektedir. Bu, daha sonra, Windows Mobile işletim sistemi olarak adlandırılan ilk sistem idi ve Palm-boyutlu PC işletim sistemi için bir halefi olması gerekiyordu. Geriye dönük uyumluluk Palm-boyutlu PC uygulamaları ile elde edilmiştir. Pocket PC 2000 sürümü Pocket PC cihazlar için esas amaçlandı, ancak birkaç Palm boyutlu PC cihazların da güncelleştirilmesi yeteneği vardı. Ayrıca, çeşitli Pocket PC 2000 telefonlar serbest bırakıldı, ancak Microsoft'un "Akıllı telefon" donanım platformu henüz oluşturulamadı. Bu sürümde desteklenen tek çözünürlük 240x320 (QVGA) idi. Çıkarılabilir depolama kartı formatları CompactFlash ve MultiMediaCard'ı desteklenmiştir. Şu anda Pocket PC cihazları belirli bir işlemci mimarisi ile standardize edilmemiştir. Sonuç olarak, Pocket PC 2000 birden fazla CPU mimarilerinde: SH-3, MIPS, ARM-de yayınlandı. Kızılötesi (IR) Dosya gülen yeteneği orijinal donanım özellikleri arasında yer aldı. Orijinal Pocket PC işletim sistemi Windows 98, Windows Me ve Windows 2000 işletim sistemlerinde benzer bir görünüme sahiptir. Pocket PC 2000 sürümü 10 Eylül 2007 tarihi itibarıyla desteklenmiyor.
Apple A9X Apple tarafından tasarlanan 64 bit ARM tabanlı bir çip üzerinde sistem (SoC). İlk önce 9 Eylül 2015'te açıklanan ve 11 Kasım 2015'te piyasaya sürülen iPad Pro'da çıktı. A9X, önceki nesil nesil nesillerinde görülmeyen yeni bir yenilik olan M9 hareketli yardımcı işlemciye sahiptir. A9'un bir varyantı ve Apple'ın öncülünün 1.8 katı, önceki nesil A8X'in 2 katı GPU performansına sahip olduğunu iddia ediyor.
Palm-boyutlu PC Microsoft'un "elde" bir profile uyan bir bilgisayardaki ilk denemesi idi. Platform 2000'de aşamalı olarak kaldırıldı.
El bilgisayarı herhangi bir standart dizüstü bilgisayardan daha küçük bir form faktörü etrafında inşa edilmiş bir bilgisayardır. Bazen palmtop bilgisayar diye de anılır. Zamanında masaüstü IBM kişisel bilgisayarlarıyla uyumlu ilk elde taşınabilir cihaz 1989 tarihli Atari Portfolioydu. Diğer erken modeller 1989 yılında Poqet PC ve 1991 yılında Hewlett Packard'dan HP 95LX idi. Diğer DOS uyumlu taşınabilir bilgisayarlar da vardı. Bazı avuçiçi bilgisayarlar, Microsoft'un Windows CE işletim sistemini kullanmaktadır; bu terim, daha geniş ticari pazar tarafından piyasaya sürülen Windows CE cihazlarını kapsamaktadır.
Android yazılım geliştirmesi Android işletim sistemi için yeni uygulamaların oluşturulduğu süreçtir. Uygulamalar genellikle Android yazılım geliştirme kiti (SDK) kullanılarak Java programlama dilinde geliştirilir; ancak diğer geliştirme ortamları da mevcuttur. Google, Android uygulamaları Kotlin, Java ve C++ dilleri kullanılarak Android yazılım geliştirme kiti (SDK) kullanılarak yazılabilir" ve diğer dilleri kullanmak da mümkün olduğunu belirtiyor. Go, JavaScript, C, C++ veya Assembly gibi Java sanal makinesi (JVM) dışı tüm diller, muhtemelen kısıtlı API desteğiyle araçlar tarafından sağlanabilecek JVM dil kodunun yardımına ihtiyaç duyar.
HP Jornada Hewlett-Packard tarafından üretilen bir dizi kişisel dijital asistan veya PDA'ydı. Jornada, Palm-boyutlu PC'leri, El bilgisayarı ve Cep bilgisayarı'nı içeren geniş bir ürün yelpazesine sahipti. İlk model 1998'de piyasaya çıkan 820 idi ve sonuncusu 2002'de Compaq ve HP'nin birleştiği zaman sunulan 928 modeliydi. Jornada hattı, daha popüler olan iPAQ modelli PDA'lar tarafından başarıyla sonuçlandı. Tüm Jornada modelleri, Windows CE tabanlı Microsoft İşletim Sistemlerini çalıştırdı.
Bilgisayar güç kaynağı, bilgisayarın dahili bileşenleri için şebeke AC'sini düşük voltajla düzenlenmiş DC gücüne dönüştüren bir kaynaktır. Modern kişisel bilgisayarlar evrensel olarak anahtarlamalı güç kaynaklarını kullanır. Bazı güç kaynaklarında giriş voltajını seçmek için manuel bir anahtar bulunurken diğerleri otomatik olarak şebeke voltajına uyum sağlar.
RISC OS orijinal olarak Cambridge, İngiltere'de Acorn Computers Ltd tarafından tasarlanmış bir bilgisayar işletim sistemidir. İlk olarak 1987'de piyasaya sürüldü, Acorn'un yeni Arşimet kişisel bilgisayarlarında kullanılmak üzere eş zamanlı olarak tasarladığı ARM yonga setinde çalışacak şekilde tasarlandı. RISC OS, adını desteklediği indirgenmiş komut seti bilgisayarı (RISC) mimarisinden alır.
Android-x86, Open Handset Alliance tarafından geliştirilen Android mobil işletim sisteminin RISC tabanlı ARM çipleri yerine x86 işlemcili cihazlarda çalışmasını sağlayan, resmi olmayan bir açık kaynaklı bir projedir.
Graphical Network Simulator-3, ilk olarak 2008 yılında piyasaya sürülen bir ağ yazılımıdır. Karmaşık ağları simüle etmek için kullanılan sanal ve gerçek cihazların kombinasyonuna izin verir. Cisco IOS'u simüle etmek için Dynamips emülasyon yazılımını kullanır.