İçeriğe atla

Pşine

Pşine ya da Çerkes Mızıkası, akordiyonun ilk örneği olan diatonik akordionlara Çerkeslerin verdiği isimdir.[1] Pşıne kelimesi aynı zamanda müzik aletleri için genel olarak da kullanılır. Pşıne'nin Kafkasya'ya ulaşması ile birlikte Khamıl, Şiçepşin gibi müzik aletleri eski önemi yitirmeye ve tahtlarını Pşıneye bırakmaya başlamışlardır. Bugün neredeyse tüm Çerkes eğlencelerinde düğünlerinde kullanılmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ Koçkar, M. Tekin; Koçkar, Alan Abrek (2019). "Orta Avrupa'dan Anadolu'ya bir çalgının yeni kimliği: Çerkes mızıkası". Folklör Akademi Dergisi. 2 (3). s. 440-469. 3 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çerkesler</span> Kafkas halkı

Çerkesler ya da Adigeler, Kuzey Kafkasya'da, tarihi Çerkesya'nın yerli halkı olan etnik grup. Rus İmparatorluğu tarafından işlenen Çerkes Soykırımı'nın sonucunda Çerkeslerin çoğu öldürülmüş, kalanlar ise Osmanlı topraklarına sürülmüştür. Çerkesler Çerkesçe konuşur ve neredeyse tamamı Sünni Müslümandır. Çerkesya eski zamanlardan beri istilalara maruz kalmıştır; izole edilmiş arazisi, bitmeyen savaşlarla birlikte Çerkes ulusal kimliğini büyük ölçüde etkilemiştir. Çerkes bayrağı Çerkeslerin millî bayrağıdır ve yeşil zemin üzerinde dokuzu yay, üçü yatay şekilde on iki altunî yıldız ve üç çapraz oktan oluşur.

Perküsyon veya vurmalı çalgı; bagetle, elle veya benzer başka bir çalgıyla vurma, sürtme veya ovma yoluyla ses çıkaran çalgı türüdür. Vurmalı çalgıların insan sesinden sonra en eski çalgı türü olduğu düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çerkesya</span> Kuzeybatı Kafkasyada Adige kabilelerinin birleşmesi ile kurulmuş eski bir devlet

Çerkesya, günümüzde Rusya sınırlarında kalan Kuzeybatı Kafkasya'da var olmuş tarihî ülke ve bölge. Rus-Çerkes Savaşı sonucunda Çerkesya yıkılmış ve Çerkes nüfusunun %75-90'ı topluca katledilmiş, kalan Çerkeslerin büyük kısmı da Osmanlı topraklarına sürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Kanun (çalgı)</span>

Kanun, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da yaygın olarak kullanılan bir telli çalgıdır. İsmi Arapça 'yasa ve yönetmek' manasındaki 'kanun' kelimesinden gelmektedir. Araplar ise kelimeyi Grekler'in 'κανών' (kanṓn) kelimesinden ödünç almışlardır. Kanun çalgısının bilinen tarihi MÖ. 19. yüzyıla dayanmaktadır. Bilinen en eski kanun Süryaniler'in Nimrud adlı şehrinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Armonika</span> Üflemeli bir çalgı

Armonika ya da mızıka, üflemeli bir çalgıdır. Latince "harmonicus" kelimesinden türemiştir. Nefes ve dil ile çalınan delikli bir çalgıdır. İçinde borucuklara yerleştirilmiş bir dizi serbest dilin bulunduğu delikli bir kutudur. Kutu nefes vererek ve alarak ağız hizasında gezdirilince ses çıkarır. Blues, Country ve Western gibi müzik dallarında oldukça yaygındır.

<span class="mw-page-title-main">Çerkes Soykırımı</span> Soykırım

Çerkes Soykırımı veya Tsitsekun, 19. yüzyılda, Çarlık Rusyası tarafından Çerkeslere gerçekleştirilen sistematik toplu katliam ve sürgün. Olaylardan Çerkeslerin %80-97'si, yaklaşık 1,5 milyon kişi, etkilenmiştir. Grigori Zass gibi Rus generaller Çerkes sivillerin toplu katliamını yücelttiler, bilimsel deneylerde kullanılmalarını savundular ve askerlerinin kadınlara tecavüz etmesine izin verdiler. Rus kuvvetlerinin hamile kadınların karınlarını deşmek gibi çeşitli yöntemler kullandığı bildirildi.

<span class="mw-page-title-main">Yenikent, Fatsa</span>

Yenikent, Ordu ilinin Fatsa ilçesine bağlı bir mahalledir. Ordu ili büyükşehir belediyesi olmadan önce köy statüsü taşıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Kuşçular, Pınarbaşı</span> Pınarbaşı´nın mahallesi, Kayseri, Türkiye

Kuşçular, Kayseri ilinin Pınarbaşı ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Hacıkara, İnegöl</span>

Hacıkara, Bursa ilinin İnegöl ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Çerkessk</span> Karaçay-Çerkezyada bir şehir

Çerkessk, Rusya Federasyonu üyesi Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti'nin başkenti.

Ses sinyali herhangi bir sesin iletilmek veya saklanmak için elektromanyetik enerjiye çevrilmiş halidir. Bu sinyal AF kısaltmasıyla da gösterilir.

Biz Atatürk Gençleriyiz, sözü ve müziği Muammer Sun'a ait olan marştır. Marşın sözleri Türk gençliğinin ağzından yazılmıştır. Bando ve korolar için bestelenen "Biz Atatürk Gençleriyiz" marşı, maestoso usulüyle icra edilir.

<span class="mw-page-title-main">Şarkı</span> sesler için müzikal kompozisyon

Şarkı, insan sesinin müzik aletleri yardımıyla oluşturduğu beste. Genellikle şiirsel ve uyaklı bir yapıya sahip olan şarkı sözleri, dini metin ya da nesir olarak da yazılabilmektedir.

Bu liste babası veya annesi Çerkes kökenli olan kayda değer bazı kişileri içermektedir.

Şıçepşin, şıkepşin veya Çerkes kemençesi, yaylı çalgılar sınıfından Adıgelerin kullandığı müzik aleti. Temelde kemençe ile benzerlikler gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Koçkar, Kemah</span>

Koçkar, Erzincan ilinin Kemah ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Türk Silahlı Kuvvetleri Armoni Mızıkası</span>

Türk Silahlı Kuvvetleri Armoni Mızıkası veya kısaca TSK Armoni Mızıkası, Türk Silahlı Kuvvetleri'ni kuvvet komutanlıkları ve Genelkurmay Başkanlığı seviyesinde temsil eden bando. Türk Silahlı Kuvvetleri Bando Okulları Komutanlığı'na bağlı olan, eğitim merkezi Ankara'da bulunan koro 2016 Türkiye darbe girişimi sonrası Millî Savunma Üniversitesi'ne bağlanmıştır. Yurt içi ve yurt dışında Türkiye Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetlerini temsilen konserler veren koronun seslendirdiği ve koro üyelerince bestelenen Necdet Uran Marşı'na 1961-1968 yılları arasında Deniz Kuvvetleri Komutanı olarak görev yapmış Necdet Uran'ın adı verildi. İsmet İnönü onuruna ise İsmet Paşa bestelenmiştir. Bando üyeleri temel eğitimlerini Bando Okulu'nda almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cerrahi Aletler ve Sağlık Müzesi</span> Samsunun İlkadım ilçesinde bir müze

Cerrahi Aletler ve Sağlık Müzesi, Samsun'un İlkadım ilçesinde yer alan müze.

<span class="mw-page-title-main">Bando Astsubay Meslek Yüksekokulu</span>

Bando Astsubay Meslek Yüksekokulu (BAMYO) ön lisans düzeyinde akademik eğitim ve askeri eğitimle Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri Komutanlıklarına ve Jandarma Genel Komutanlığına bando sınıfı astsubay yetiştiren yatılı askeri eğitim-öğretim kurumu. Okul müttefik ve anlaşmalı ülkelerden yetiştirilmek üzere yabancı askeri öğrenci kabul etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Koçkar, Kulp</span>

Koçkar, Diyarbakır ilinin Kulp ilçesine bağlı bir mahalledir.