İçeriğe atla

Pıyıklıköy

Pıyıklıköy (Bulgarca: Борци) Bulgaristan'ın Şumnu ili Venets ilçesine bağlı olan köy.

Köy

Köy tamamıyla Türk yerleşimidir. Bölgenin Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethiyle Konya çevresindeki Türkmen aşiretleri Balkanlar'ın pek çok yerine olduğu gibi bu köye de yerleştirilmiştir.

Köyün Bulgarca ismi “güreş” anlamındadır. Köyde yetişen pehlivanlar dört bir yanda nam saldığı için köy Bulgarcada bu adı almıştır.

Köy Venets ilçe merkezine yaklaşık 2 kilometre mesafededir. Köy Razgrad iline sınır bölgededir. Köye komşu olan köyler, Ahlar (Drentsi-Дренци),Karabaşlı (Chernoglavtsi-Черноглавци), Aydoğdu (Izgrev-Изгрев), Gürgenli (Gabritsa-Габрица), Senebirlik (Sini Vir-Сини Вир), Taşkınköy (Buynovitsa-Буйновица), Çukurköy (Yasenkovo-Ясенково), Demirciköy (Strahilitsa-Страхилица) ve Razgrad iline bağlı Hasan Mahallesi (Golyama Voda-Голяма Вoда), Topalköy (Selo Krivitsa- Ceлo Kпивица)'dır.

Nüfus

Köy ahalisi eskiden tarım ve hayvancılığın yanında çömlekçilik işiyle uğraşmaktaydı. Köyün toprakları verimlidir ve köyün toprak yapısı çömlekçiliğe müsaittir. Ancak günümüzde çömlekçiliğin önemini azalmasından dolayı çömlekçilik yapılmamaktadır. Köyden Türkiye'ye olan göç dalgası 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı ile başlayıp 1912-1913 Balkan Savaşları, 1950-1951 ondan sonra art arda olan göçler ve son olarak 1989'da sona ermiştir. Köyden Türkiye'ye göç eden nüfus Bursa, Konya, Samsun'un Bafra ilçesi, Manisa, Trakya, İzmir ve Marmara çevresine yerleştirilmiştir. Bu göç dalgasıyla görüldüğü gibi köyün insanları birbirlerinden ayrı düşmüşlerdir.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yeniköy, Şumnu</span> Bulgaristanın Şumnu ili, Şeytancık ilçesine bağlı köy

Yeniköy, Bulgaristan'da Deliorman bölgesinde Şumnu iline bağlı bir Türk köyüdür. Eski kayıtlada adı 'Olluklu Yeni Köy' olarak da geçer.

<span class="mw-page-title-main">Razgrad</span> Kuzeydoğu Bulgaristanda kent

Razgrad, Bulgaristan'ın kuzeydoğusunda, Bulgaristan Türklerinin yoğun olarak yaşadığı Deliorman bölgesindeki bir şehirdir. Razgrad ilinin idari merkezidir. Tuna Nehri'nin 80 kilometre güneyinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Nogaylar</span> Türkî etnik grup

Nogaylar, Kuzey Kafkasya bölgesinde yaşayan bir Türk etnik grubudur. Çoğu Kuzey Dağıstan ve Stavropol Krayı'nın yanı sıra Karaçay-Çerkesya ve Astrahan Oblastı'nda bulunur; bazıları Çeçenistan'da da yaşamaktadır. Nogayca konuşurlar ve Nogay Ordası'nı oluşturan çeşitli Moğol ve Türk kabilelerinin torunlarıdır. Yedi ana Nogay boyu vardır: Ak Nogay, Karagaş, Kuban-Nogay, Kundraw-Nogai, Kara-Nogay, Utarlar, Yurt-Nogay

<span class="mw-page-title-main">Ağaköy, Biga</span>

Ağaköy, Çanakkale ilinin Biga ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Pomaklar</span> Müslüman bir Slav halkı

Pomaklar, başta Balkanlar'da Rodop Dağları, Kuzey Bulgaristan ile Aşağı Trakya, Makedonya, Batı Anadolu'da ve dünyanın değişik yerlerinde yaşayan, dilleri Slavca; çoğunluğu Müslüman kökenli olan bir halktır. Müslümanlığı seçen Bulgarlara da verilen bir isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan Türkleri</span> Bulgaristanda yaşayan Türkler

Bulgaristan Türkleri, soyları Osmanlı İmparatorluğu döneminden itibaren iskan politikası ile Balkanlar'a göç etmiş Türklerden ve başka bir Türk kavmi olan Ön Bulgarlardan gelen, günümüzde Bulgaristan topraklarında yaşayan Türklerdir. 2021 yılında 514,836 Türk asıllı Bulgaristan vatandaşı vardır ve bu da onları ülkenin en büyük etnik azınlığı yapmaktadır. Bulgaristan Türkleri aynı zamanda Balkanlar'daki en büyük Türk nüfusunu oluşturmaktadır. Genel olarak güneydeki Kırcaali ilinde ve kuzeydoğudaki Şumnu, Silistre, Razgrad ve Eski Cuma illerinde yaşarlar.

<span class="mw-page-title-main">Çukurköy, Köklüce</span> Bulgaristanın Şumnu ili, Köklüce ilçesine bağlı köy

Venets

Buranlar, Bulgaristanın Şumnu ilinin kuzeybatısında ve 25 km uzaklıkta bulunan bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Işıklar, Bulgaristan</span> Bulgaristanın Razgrad ili, Aşıklar ilçesine bağlı köy

Işıklar, Bulgaristan'ın kuzeydoğusunda, Hezargrad (Razgrad) iline bağlı Deliorman bölgesi içerisinde yer alan çoğunluğu Türklerden oluşan ilçe ve aynı adlı ilçe merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Kurtdere, Karesi</span>

Kurtdere, Balıkesir ilinin Karesi ilçesine bağlı bir mahalledir.

Erdoğdu, Konya'nın Tuzlukçu ilçesine bağlı köy.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan-Türkiye ilişkileri</span>

Bulgaristan-Türkiye ilişkileri, Türkiye ile Bulgaristan'ın sürdürdüğü uluslararası politikaları içerir.

Omurfakıh veya Emirfakı olarak da bilinir, Bulgaristan'ın en eski camilerinden biri burada bulunmaktadır. Cami kitabesinde yazılı olan tarih Osmanlı Türklerinin Bulgaristan'ı fethetmeden önceki döneme aittir. Bazı rivayetlere göre cami Sarı Saltuklular zamanında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Selimiye, Altıeylül</span>

Selimiye, Balıkesir ilinin Altıeylül ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Topalköy, Samuil</span> Bulgaristanın Razgrad ili, Aşıklar ilçesine bağlı köy

Topalköy, Bulgaristan'ın Razgrad ilinin Işıklar ilçesine bağlı nüfusu Türklerden oluşan bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Karalılar, Kırcaali</span>

Karalılar Köyü Bulgaristan'ın Kırcaali ilinin Ardino ilçesine bağlı bir köyüdür.

Hebibköy Bulgaristan'ın Deliorman bölgesinin doğu kısmında bulunmaktadır. 1979 yılında 14 köyü birleştiren çağdaş Samuil belediyesine bağlıdır. Coğrafi yerleşimi yaşamaya çok elverişli olduğundan bin sene öncesinden beri yerleşim vardır. Bu tarihi zaman diliminden kalan kalıntılara rastlanmıştır. Yedinci yüzyılın başlarında birinci Bulgar devleti kurulduğunda o zamanki başkent Pliska'nın ikinci koruma hat sisteminin içinde yer alır. İkinci Bulgar devleti Hebibköy(Vladimirovtsi),Bogdantsi, Golyam İzvor,Hırsovo ve Jelazkovets topraklarında bulunur. Elverişli coğrafi konumu nedeniyle on dördüncü yüzyılların sonlarında Mala Asya'nın (Türkiye) Konya ve Karaman bölgelerinden birkaç göçmen dalgası gelir. Daha sonraki yüzyıllarda Osmanlı İmparatorluğundan dağılan yeniçeriler yerleşir. 1879 yılında Rus-Türk savaşından sonra bu bölgedeki Türk halkının bir bölümü imparatorluğun doğusuna göç eder. Onların yerine Balkanlardan gelen Bulgarlar yerleşir. Yirminci yüzyılda yurtta oluşan ekonomik ve politik krizlerden dolayı bölgedeki çoğu Türk Bulgaristan'ı terk edip Türkiye ve bazı Avrupa ülkelerine yerleşir. Köy halkı başlıca tarımla uğraşır.Osmanlı döneminde bölge koyun ve kuzu yetiştirmede birinci sıradaydı ayrıca zanaatçılık'ta gelişmişti. 1900'lerden sonra Hebibkoyde ve bölgede bulgar ve Türk okulları açılmaya başlamıştır. 1959'lardan sonra Bulgar ve Türk okulları birleşir. Sağlık hizmetleri 1934 yılına dayanır .Sağlık hizmetleriyle birlikte spor faaliyetleri de başlar.

Günümüz Bulgaristan'ında etnik olarak Türkler, Bulgarlar, Pomaklar, Kırım Tatarları, Romanlar, Aşkenazlar, Makedonlar, Çerkesler, Ruslar, Ermeniler, Ulahlar, Yunanlar, Ukraynalılar, Rumenler ve Gagavuzlar yaşamaktadır.

Büyük Çavuşlu, İstanbul ilinin Silivri ilçesine bağlı bir mahalledir. Batısında Çerkezköy, doğusunda Beyciler Köyü bulunmaktadır. Nüfusun çoğunluğunu 93 Harbi sonrası Balkanlardan göç eden Türkler oluşturmaktadır. Halkın bir kısmı tarım ile uğraşırken, büyük bir kısmı ise Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi başta olmak üzere civardaki sanayi bölgelerinde çalışmaktadır.

İliyno, Eski-Cuma (Tırgovişte) ilinin Osman-pazarı (Omurtag) ilçesine bağlı Türk köyü.