İçeriğe atla

Pyotr Pahtusov

Pyotr Pahtusov

Pyotr Kuzmiç Pahtusov (Rusça: Петр Кузьмич Пахтусов) (1800, Kronstadt - 19 Kasım 1835, Arhangelsk) bir Rus kadastrocu ve Arktik kaşifiydi. Novaya Zemlya'nın ilk kapsamlı araştırması ile tanınır.

1832 ile 1835 yılları arasında Pahtusov, Novaya Zemlya'ya iki keşif gezisi yaptı. Adada iki kez kışladı ve ayrıntılı meteorolojik gözlemlerde bulundu.

Pahtusov, keşif gezisinin son iki yılında kaşif ve haritacı Avgust Tsivolko ile birlikte Novaya Zemlya'nın güney ve doğu kesimlerini dikkatlice inceledi. Onların çalışmaları sayesinde Novaya Zemlya'nın güney kıyılarının ve adanın kuzey kıyı şeridinin bir bölümünün ilk güvenilir haritalarını yayınlandı.

Novaya Zemlya'nın doğu kıyısındaki küçük bir adaya ve Nordenskiöld Takımadalarındaki bir grup adaya Pyotr Kuzmiç Pahtusov'un adı verilmiştir. Bir bilim adamı ve araştırmacı olarak başarısı 1886'da ölümsüzleştirildi. Pahtusov'un meslektaşları ve keşif gezisi üyeleri, Kronştad'da bu anıtın yapımını başlatmıştı.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Buz Denizi</span> Kuzey Kutbu bölgesinde bir okyanus

Kuzey Buz Denizi ya da Arktik Okyanusu, Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'nın kuzeylerinde yer alan, Kuzey Kutbu'nu kapsayan, buzlarla kaplı bir okyanustur. Uluslararası Hidrografi Örgütü (IHO) tarafından okyanus olarak kabul edilmektedir (Arctic Ocean). Yüzölçümü 14.090.000 km² olan devasa bir alandır. Diğer okyanuslara göre sığ olup, en derin noktası 5.449 m, ortalama derinlik 1.038 m'dir. Rusya, ABD, Kanada, Danimarka (Grönland), Norveç ile kıyıları vardır. Bunlara ek olarak soğuk ve elverişsiz iklimine rağmen çok önemli hayvan çeşitliliğine sahip olan Arktik Okyanus'ta birçok balık ve kuş türü yanında kompleks habitatlar oluşturan memeliler de yer alır. Özellikle kutup bölgesinin ikon hayvanları kutup ayıları, foklar, morslar, belugalar ve narvaller bu iklim ve çevre koşullarına milyonlarca yıllık bir evrimle adapte olmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Willem Barentsz</span>

Willem Barents, Hollandalı denizci ve kâşiftir. Yaşadığı dönemde Kuzey'e doğru yapılan seferlerin lideridir.

<span class="mw-page-title-main">Novaya Zemlya</span>

Novaya Zemlya, Avrupa'nın en kuzey uçlarında, Rusya'ya bağlı takımadalar. Rusçada Yeni Toprak anlamına gelir. Arktik Okyanusu'nda bulunan Novaya Zemlya, Rusya'nın Arhangelsk Oblast'ına bağlıdır. 2002 yılı verilerine göre adanın 2.716 sâkini vardır.

<span class="mw-page-title-main">Vaygaç Adası</span>

Vaygaç Adası, Arktik Okyanusu'nda, Rusya'ya ait Kara Denizi ve Barents Denizi sınırları arasında, Novaya Zemlya adasının hemen güneyinde yer alan bir adadır. Yugorskiy Boğazı ile anakaradan, Kara Boğazı ile Novaya Zemlya'dan ayrılır. Fakat yılın büyük bölümü, deniz donduğu için bu alanlar ile birleşir.

<span class="mw-page-title-main">Ayı Adası</span> Norveçte ada

Bjørnøya, Türkçe atlaslarda Ayı Adası olarak da geçer. Norveç'e bağlı olan ada Norveççede de bu anlama gelir. 74.31° K 19.01° D koordinatlarında bulunan ada, Barents Denizi'nin batı kısmında yer alır. Hollandalı kâşif Willem Barents'in Novaya Zemlya'ya yaptığı keşif seferleri sırasında bulduğu yerlerden biridir. 10 Haziran 1596 yılında bulunmuştur. Adanın adıysa ilk bulunduğunda kıyılarında yüzen bir kutup ayısının görülmesi nedeniyle Ayı Adası olarak kalmıştır. Geçmişte balıkçılık, balina avı ve kömür madenleri alanında kendisinden yararlanılmış olan adada bugün yerleşim yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Arhangelsk Oblastı</span>

Arhangelsk Oblastı, Rusya'ya bağlı oblasttır. Doğuda Nenets Özerk Okrugu ile Solovetski Adaları, Novaya Zemlya ve Franz Josef Toprakları'nın yanı sıra birçok ada da Arhangelsk yönetim birimine bağlıdır. Rusya'nın Avrupa kesiminin kuzey kısmı boyunca, Onega Körfezinden Yugorski Yarımadasına kadar uzanmaktadır.

Kâşif ya da bulucu, var olan ancak bilinmeyen bir şeyi bulan, ortaya çıkaran, keşfeden kimsedir. Daha çok coğrafi keşifleri yapan kişiler için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzeydoğu Geçidi</span> kuzey doğu

Kuzeydoğu Geçidi,, Norveç ve Rusya'nın Arktik kıyıları boyunca Atlantik ve Pasifik Okyanusları arasındaki nakliye rotasıdır. Kanada adalarından geçen batı rotası buna göre Kuzeybatı Geçidi (NWP) olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Peçora Denizi</span> deniz

Peçora Denizi, Avrupa Rusyasının kuzeyinde yer alan, Barent Denizi'nin güneydoğu bölümünü oluşturan deniz. Batı sınırı Kolguyev Adası, doğu sınırı Vaygaç Adası ve Yugorskiy Yarımadası, kuzey sınırı ise Novaya Zemlya adasının güneyidir.

İlk Kamçatka keşif gezisi Aralık 1724'te Pasifik Okyanusunun kuzey kısmını keşfetmek ve Asya ile Amerika arasındaki boğazın varlığını doğrulamak için Rus İmparatoru I. Petro tarafından düzenlendi. Rusların deniz ile ilişkin bilimsel keşif yaptıkları ilk geziydi. 1732 yılında İkinci Kamçatka Seferi yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Alexander von Middendorff</span>

Alexander Theodor von Middendorff Baltık Almanı kökenli Rus zoolog ve kâşif.

Johann Anton Güldenstädt Baltık Almanı doğa bilimcisi ve kâşif.

<span class="mw-page-title-main">Rudolf Samoyloviç</span> Sovyet kutup kâşifi

Rudolf (Ruvim) Lazarevich Samoylovich, bir Sovyet kutup kâşifi, profesör ve coğrafya bilimleri doktoruydu.

<span class="mw-page-title-main">Vasili Çiçagov</span>

Vasily Yakovleviç Çiçagov, Rus Donanması'nda bir amiral ve bir kaşifti. Reval Muharebesi gibi İsveç'e karşı kazanılan zaferler, onun denizcilik meselelerindeki yüksek yeteneğini gösterdi. Napolyon Savaşları sırasında bir Rus amiral olan Pavel Çiçagov'un babasıydı.

Mihail Dmitrieviç Levaşov bir Rus kaşif ve Rus İmparatorluk Donanması'nda teğmendi. Vitus Bering'in 1741'deki trajik macerasından sonra Peter Kuzmiç Krenitzin ile birlikte Alaska ve Aleutlara ilk sefer düzenleyenler arasındaydı.

<span class="mw-page-title-main">Komsomolets Adası</span>

Komsomolets Adası, Rusya Kuzey Kutbu'ndaki Severnaya Zemlya grubunun en kuzeydeki adası ve grubun üçüncü büyük adasıdır. Dünyanın 82. büyük adasıdır. Adanın yaklaşık %65'i, Rusya'nın en büyük buzulu olan Bilimler Akademisi Buzulu da dahil olmak üzere buzullarla kaplıdır.

Jan Cornelisz Rijp, Güney'deki İspanyol ve Portekiz filolarından kaçınarak Doğu'ya giden bir rota bulunmasında Willem Barentsz'e katılmasıyla tanınan Hollandalı bir denizciydi.

<span class="mw-page-title-main">Pyotr Kozlov</span>

Pyotr Kuzmich Kozlov, Moğolistan ve Tibet'te Nikolay Przhevalsky'nin çalışmalarını sürdüren Rus ve Sovyet gezgin ve kaşifti.

<span class="mw-page-title-main">Vasili Pronçişçev</span>

Vasiliy Vasilyeviç Pronçişçev bir Rus kaşif.

<span class="mw-page-title-main">Boris Çuhnovski</span>

Boris Grigoryeviç Çuhnovski, Rus ve Sovyet pilot ve Arktik kaşifi. 1928'de Airship Italia'nın kurtarılmasına ve 1937-1938'de Sigizmund Levanevsky uçağının aranmasına katıldı. Ayrıca Robert Bartini ile birlikte Arktik araştırmaları için özel bir uçak geliştirdi.