İçeriğe atla

Pyotr Dolgov

Andreyev ve Dolgov'u taşıyan Volga adlı stratosfer aracı

Pyotr İvanoviç Dolgov (RusçaПётр Иванович Долгов; 21 Şubat 1920 - 1 Kasım 1962), Sovyetler Birliği Kahramanı[1] (1962) Sovyet usta paraşütçü[a] ve hava subayı. 1962 yılında Volga adlı stratosferik balondan yaptığı 28.640 metreden yaptığı uzay atlayışı öncesinde maskesi çatlamış ve iniş sırasında hayatını kaybetmiştir. Beraber uzaya çıktığı Andreyev ise 25.500 metrelik atlayışında başarılı olmuş ve FAI tarafından onaylanan derecesi[2] ancak 2012 yılında Felix Baumgartner tarafından kırılmıştır.

Hayatı

21 Şubat 1920'da çiftçi bir ailenin oğlu olarak Penza Oblastındaki Zemetçinksiy kasabasında dünyaya gelmiştir. II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu saflarında çarpışmış, Doğu Cephesinde Budapeşte Muharebesi ve Viyana'nın alınmasında başarıyla görev yapmıştır. Savaşın ardından 1947 yılında Ryazan Havacılık Akademisinden mezun olmuştur. Usta paraşüt test pilotu olarak görev yapmış toplamdaki 1409 atlayışında 8 dünya ve Sovyet rekoru kırmıştır. Vostok uzay mekiğinin fırlatma koltuklarının tasarımı ona aittir.

Stratosfer atlayışı

1 Kasım 1962 tarihinde Sovyet Uzay Programının başındaki Sergey Korolyev tarafından Volga stratosfer aracıyla test atlayışı yapmak üzere görevlendirilir. Programa göre Binbaşı Andreyev stratosferden serbest düşüş yaparken, Albay Pyotr Dolgov ise yaklaşık 28 bin metre yüksekten kendi özel tasarım uzay kıyafetiyle atlayacak ve paraşütü özel olarak havasız ortamda açılarak dünyaya inecektir. Andreyev 25.500 metreye tırmandıktan sonra serbest düşüş şeklinde atlar ve paraşütle başarılı şekilde yere iner. Sonra atlayan Dolgov ise atlayış esnasında sallanan balondan inerken kaskının camını çatlatır ve iniş sırasında basınç farkından dolayı hayatını kaybeder ancak havasız ortam için tasarladığı paraşüt başarılı şekilde testten geçer, Dolgov'un cansız bedeni yere iner.

Sonrası

Bugün anısı havacılık camiasında çeşitli birimlerde yaşatılmaktadır. Ölümünün ardından Sovyetler Birliği Kahramanı ilan edilmiştir.

Notlar

  1. ^ Rusçası: Мастер парашютного спорта СССР

Kaynakça

  1. ^ 12 Aralık 1962 tarihli unvana sahibidir 1 Aralık 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Rusça) 1 Aralık 2022 tarihinde erişilmiştir
  2. ^ FAI resmi sitesinden 1 Aralık 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce) 1 Aralık 2022 tarihinde erişilmiştir

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Venüs</span> Güneş sisteminde yer alan, Güneşe en yakın 2., sıcaklık açısından 1. sırada yer alan gezegen

Venüs, Güneş Sistemi'nde Güneş'e uzaklık bakımından ikinci sıradaki, sıcaklık bakımından ise birinci sıradaki gezegendir.

<span class="mw-page-title-main">Chuck Yeager</span> Amerikalı pilot (1923 – 2020)

Charles Elwood Yeager, Amerikalı pilot.

<span class="mw-page-title-main">Türk Hava Kurumu</span> Türkiyede havacılık alanında faaliyet gösteren bir dernek

Türk Hava Kurumu veya kısaca THK, Türkiye'de havacılık sanayisini kurmak; askerî, sivil, sportif ve turistik havacılığın gelişmesini sağlamak için 16 Şubat 1925 tarihinde Mustafa Kemal Paşa'nın emriyle kurulmuş bir dernektir. Atatürk'ün işareti ile kurulduğunda Cevat Abbas Gürer kurucu ve başkan idi ve dernek "Türk Tayyare Cemiyeti" adını taşımaktaydı, 1935 yılında "Türk Hava Kurumu" adını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Apollo-Soyuz Test Projesi</span>

Apollo - Soyuz Test Projesi (ASTP), ABD ve SSCB'nin ortaklaşa yürüttüğü bir uzay projesi, ilk uluslararası insanlı uzay uçuşu.

<span class="mw-page-title-main">Havacılık</span>

Havacılık, insanlar tarafından üretilmiş hava taşıtlarıyla uçmak ya da uçmak için gerekli olan makinelerin tasarımıyla veya bakımlarıyla uğraşmak demektir. Daha genel bir anlamda, havacılık terimi, hava taşıtı ile ilgili olan tüm eylemleri, endüstrileri, kurumları kapsamaktadır. Ticari havacılık, sivil havacılık, genel havacılık, askerî havacılık, deniz havacılığı, kara havacılığı, ultralight havacılık, sanal havacılık gibi türleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Soyuz (uzay aracı)</span> Rus yapımı uzay aracı serisi

Soyuz bugün hala hizmette olan 1960'larda Korolyov Tasarım Bürosu tarafından Sovyet uzay programı için tasarlanmış bir uzay aracı serisidir. Soyuz, Voskhod uzay aracının başarılı bir ardılı olarak aslında Sovyet İnsanlı Ay programının bir parçası olarak inşa edilmiştir. Soyuz uzay aracı bugüne kadar dünyada bir Soyuz roketi üzerinde en çok kullanılan ve en güvenilir fırlatma aracı olmuştur. Soyuz roketi tasarımı sırayla 8K74 ya da R-7A Semyorka gibi bir Sovyet kıtalararası balistik füzesi olan Vostok fırlatıcısına dayanmaktadır. Tüm Soyuz uzay araçları Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssünden fırlatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vostok 1</span> SSCB yapımı bir uzay aracı

Vostok 1, Vostok programının ilk uzay uçuşu ve tarihteki ilk insanlı yörünge uçuşuydu. Vostok 3KA uzay kapsülü, 12 Nisan 1961'de Sovyet kozmonot Yuri Gagarin ile birlikte Baykonur Uzay Üssü'nden fırlatıldı ve Gagarin'i Dünya çevresinde yörünge hızına ulaşan ve Dünya çevresinde tam bir tur atan ilk insan yaptı.

Soyuz 18, Sovyetler Birliği tarafından gerçekleştirilen insanlı uzay uçuşu.

<span class="mw-page-title-main">Türk Hava Kurumu Müzesi</span> Ankara, Türkiyede bir müze

Ankara Türk Hava Kurumu Müzesi ya da kısaca THK Müzesi, Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan müzedir. Ankara'da tarihi Paraşüt Kulesi'nin yanında havacılık tarihine, Türk Hava Kurumu'nun çalışmalarına ilişkin belge, fotoğraf ve maketlerin sergilendiği müze 19 Mayıs 2002'de ziyarete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Svetlana Savitskaya</span>

Svetlana Yevgenyevna Savitskaya, Sovyet pilot ve kozmonotu. 1982 yılına Soyuz T-7 uçuşuna katılarak Valentina Tereşkova'dan 19 yıl sonra uzaya giden ikinci kadın oldu. Sovyet komutan Yevgeniy Savitskiy'in kızı.

<span class="mw-page-title-main">Paraşütle atlama</span> uçaktan paraşütle Dünyaya atlama aksiyon sporu

Paraşütle atlama, yeterli bir yükseklikten atlanılması sonucu paraşüt adı verilen kumaşın güvenli bir hızda yere inmek amacıyla açılması olarak gerçekleşen eğlence sporudur.

<span class="mw-page-title-main">Yuri Romanenko</span>

Yuri Viktoroviç Romanenko, eski Sovyet kozmonotu, iki kez Sovyetler Birliği Kahramanı. Kariyeri boyunca toplamda 430 gün 20 saat 21 dakika ve 30 saniye uzayda bulunmuş ve 18 saat uzay yürüyüşü yapmıştır. 1987 yılında Mir uzay istasyonunda kalıcı kozmonot olarak görev yapmış, istasyona Soyuz TM-2 ile ulaşmış ve Soyuz TM-3 ile ayrılmıştır. Mir'de kaldığı 326 gün süreyle o dönem en uzun süre uzay istasyonunda bulunan kozmonot olmuştur. Oğlu Roman Romanenko da kozmonottur ve Mayıs 2009'da Soyuz TMA-15 ile uzaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Felix Baumgartner</span>

Felix Baumgartner Avusturyalı paraşütçü ve yüksek atlamacı. 14 Ekim 2012 tarihinde 39.000 metre yükseklikten uzay atlayışı yaparak 833.9 mph (1,342 km/h) hıza ulaşarak Sovyet paraşütçü Evgeni Andreyev'e ait olan serbest düşüş dünya rekorunu kırmıştır. Ancak 24 Ekim 2014 tarihi itibarıyla bu rekor, Google'ın eski bilgisayar uzmanı Alan Eustace'a geçmiştir. Avusturya Ordusu mensubuyken pek çok paraşütle atlama denemesi gerçekleştirmiştir.

Kayıp Kozmonotlar veya Hayalet Kozmonotlar, Gagarin'den önce kimi Sovyet kozmonotlarının uzaya girdiklerini iddia eden bir komplo teorisidir; ancak varlıkları Sovyet ya da Rus uzay otoriteleri tarafından kamuya açıklanmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Franz Reichelt</span>

Franz Reichelt, "Uçan Terzi" olarak da bilinen ve Eyfel Kulesi'nden kendi yaptığı giyilebilir paraşütle atlayarak ölen Avusturya doğumlu terzi ve mucittir. Reichelt, havacılar için uçaktan atlamak zorunda kaldıklarında hayatta kalmalarını sağlayacak giyilebilir bir paraşüt takımı geliştirmeye odaklanmıştı. Mankenlerle yaptığı ilk deneylerinde başarılı olan Reichelt, daha sonraki deneylerinde bunu tekrarlayamadı.

<span class="mw-page-title-main">Suya iniş</span>

Suya iniş, bir uzay aracının paraşüt kullanılarak bir su kütlesine iniş yöntemidir. Uzay Mekiği programından önce mürettebatlı Amerikan uzay aracı tarafından, SpaceX Dragon ve Dragon 2 kapsülleri tarafından kullanıldı ve yaklaşmakta olan Orion Çok Amaçlı Mürettebat Aracı tarafından kullanılması planlanmaktadır. Rus Soyuz uzay aracı'nın suya inmesi de mümkündür ancak bu sadece beklenmedik bir durumdur. Sovyet tarihinde kasıtsız mürettebatlı tek suya iniş örneği Soyuz 23 inişidir.

<span class="mw-page-title-main">Yevgeni Andreyev</span> Paraşütçü ve hava subayı

Yevgeni Nikolayeviç Andreyev, Sovyetler Birliği Kahramanı (1962) Sovyet usta paraşütçü ve hava subayı. 1962 yılında Volga adlı stratosferik balondan yaptığı 25.500 metreden yaptığı uzay atlayışında başarılı olmuş ve FAI tarafından onaylanan derecesi ancak 2012 yılında Felix Baumgartner tarafından kırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Volga (stratosfer aracı)</span>

Volga SSCB yapımı bir stratosfer aracıdır. 1 Kasım 1962 tarihinde Saratov bölgesindeki Volsk kentinden başarıyla havalanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Uzay atlayışı</span>

Uzay atlayışı, paraşütle atlamaya benzer şekilde kişinin uzaydan Dünya'ya doğru bir uçak ya da uzay aracından serbest düşme şeklinde atlamasıdır. Uzayın başlangıç yeri olarak genel kabul gören tanımlama, yeryüzünden 100 km yukarıda olan Kármán hattıdır. Bu tanımlamaya göre mevcut en yüksekten atlama rekorunu 2014 yılında 41.4 km yükseklikten atlayarak kırmış olan Alan Eustace bile teknik olarak "uzay atlayışı" yapmamış durumdadır, benzer tüm atlayışlar stratosfer katmanı içinde gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mars 3</span> 1971de fırlatılan, Mars yörünge aracı ve iniş aracından oluşan Sovyet uzay sondası

Mars 3, ikiz uzay aracı Mars 2'den sadece dokuz gün sonra, 28 Mayıs 1971'de fırlatılan bir Sovyet robotik uzay sondasıydı. Sonda Sovyet Mars programının bir parçasıydı ve Blok D üst kademeli bir Proton-K roketi kullanılarak fırlatıldı. Bir yörünge aracı ve bir iniş aracından oluşuyordu. Mars 2 aracı Mars'a iniş yaptıktan sonra düşerken, Mars 3 2 Aralık 1971'de gezegene başarılı bir yumuşak iniş gerçekleştirdi. Ancak, 110 saniye sonra arızalanmadan önce sadece tek ve belirsiz bir görüntü iletti. Mars 2 yörünge aracı ve Mars 3 yörünge aracı sekiz ay daha Mars'ın etrafında dönmeye ve Dünya'ya görüntü göndermeye devam etti.