İçeriğe atla

Pyotr Aven

Pyotr Aven
Пëтр Авен
Pyotr Aven
DoğumPyotr Olegoviç Aven
16 Mart 1955 (69 yaşında)
Leningrad, Sovyetler Birliği
EğitimMoskova Devlet Üniversitesi
Meslekİş insanı, siyasetçi

Pyotr Olegoviç Aven (RusçaПëтр Олегович Авен; LetoncaPjotrs Avens; d. 16 Mart 1955 Leningrad, Sovyetler Birliği), Rus-Leton iş insanı, siyasetçi ve oligark.[1] Mart 2022'ye kadar Rusya'nın en büyük ticari bankası olan Alfa-Bank'a başkanlık etmiş olup yaptırımlardan kaçınmalarına yardımcı olmak için Alfa-Bank ve LetterOne Group'ta yönetim kurulundan istifa etti.[2] 2022'de, yaklaşık 4,7 milyar dolarlık net servetiyle dünyanın en zengin 665. kişisi seçildi.[3]

Aven'in Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'in yakın çevresinin bir üyesi olduğuna inanılmaktadır.[4] ABD'nin Düşmanlarına Yaptırımlarla Karşı Koyma Yasası'nda (CAATSA) adı geçen birçok Rus oligarkından biridir.[5] 2022'de Aven, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından uygulanan AB yaptırımlarına dahil edildi. Yaptırımları "sahte ve mesnetsiz" olarak uygulandığını öne sürerek eleştirdi ve Avrupa Adalet Divanı'nda dava açtı.[6]

Kaynakça

  1. ^ "Russian billionaire stripped of Latvian state award feels "taken aback and humiliated"". 3 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Thomas, Daniel; Seddon, Max (2 Mart 2022). "Mikhail Fridman loses control of LetterOne after sanctions". Financial Times. 10 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2022. 
  3. ^ "Pyotr Aven". Forbes. 12 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ Zeffman, Sean O’Neill | Louisa Clarence-Smith | Henry. "EU sanctions Russian oligarchs and Putin's inner circle cronies". The Times (İngilizce). ISSN 0140-0460. 23 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2022. 
  5. ^ Sheena McKenzie; Nicole Gaouette; Donna Borak (30 Ocak 2018). "Full list of Russian oligarchs released by US". CNN. 30 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Авен и Фридман подали иски в Европейский суд юстиции против Совета ЕС - ТАСС" (Rusça). TASS. 30 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rusya</span> Doğu Avrupa ve Kuzey Asyada yer alan bir ülke

Rusya,

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Putin</span> 2. Rusya devlet başkanı (1999–2008, 2012–görevde)

Vladimir Vladimiroviç Putin, Rusya Federasyonu'nun günümüzdeki devlet başkanı olan Rus politikacı ve eski istihbarat görevlisidir. Putin, 1999-2000 yılları arasında başbakanlık, 2000-2008 yılları arasında başkanlık, 2008-2012 yılları arasında tekrar başbakanlık görevini üstlenmiştir. Başbakanlığı döneminde, iktidar partisi Birleşik Rusya'nın genel başkanlığı görevini üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Lavrov</span> Rus diplomat ve politikacı

Sergey Viktoroviç Lavrov, Rus diplomattır ve 2004'ten beri Rusya'nın dışişleri bakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rus oligarklar</span>

1990'lı yılların başında Sovyetler Birliği'nin dağılması sonrası, özellikle Rusya ve Ukrayna'da ortaya çıkan gelir kaynağı bilinmeyen, seçkin zümreye ait kişilere verilen isim. Yunanca oligarkhia yani azınlık kuralı anlamına gelmektedir.

Mir, Rusya Merkez Bankası tarafından 1 Mayıs 2017'de kabul edilen yasa ile kurulan bir ulusal ödeme sistemidir. Şu anda çoğunlukla Aeroflot ve Rus Demiryolları gibi Rusya merkezli şirketler tarafından kabul edilmektedir, ancak Rus iştirakleri olan yabancı şirketler arasında yavaş yavaş kabul görmektedir. Sistem, Rusya Ulusal Kart Ödeme Sistemi tarafından işletilmektedir ve Rusya Merkez Bankası'nın yüzde yüz iştirakidir.

<span class="mw-page-title-main">Wagner Grubu</span> Rus özel askerî şirketi

PMC Wagner olarak da bilinen Wagner Grubu, bir Rus paramiliter örgütüdür. Çeşitli şekillerde özel bir askeri şirket, bir paralı asker ağı veya Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in fiili bir özel ordusu olarak tanımlanıyor. Grup, özel askeri müteahhitlerin resmi olarak yasak olduğu Rusya'da yasaların ötesinde faaliyet gösteriyor. Wagner Grubu'nun kendisi ideolojik olarak yönlendirilmese de, Wagner'in çeşitli unsurları batı tarafından neo-Naziler ve aşırı sağcı aşırılık yanlıları ile ilişkilendirilmiştir.

ABD'nin Düşmanlarına Yaptırımlarla Karşı Koyma Yasası İran, Kuzey Kore, Suriye ve Rusya'ya yaptırımlar uygulayan bir Birleşik Devletler federal yasasıdır. Tasarı, Meclis 419-3 oy oranı ile geçtikten sonra 27 Temmuz 2017'de Senatoda 98–2 oy oranı ile kabul edildi. 2 Ağustos 2017'de Başkan Donald Trump, yasanın "ciddi şekilde kusurlu" olduğuna inandığını belirterek imzaladı.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Rusya ilişkileri</span>

Amerika Birleşik Devletleri-Rusya ilişkileri, dünyanın en güçlü iki ülkesi olan Amerika Birleşik Devletleri ile Rusya arasındaki ikili ilişkiyi ifade eder. Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya diplomatik ve ticari ilişkilerini sürdürüyor. Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin (1991-99) döneminde, 1999 baharında NATO’nun Yugoslavya Federal Cumhuriyeti’ni bombalamasına kadar ilişkiler genel olarak sıcaktı ve o zamandan beri önemli ölçüde kötüleşti. 2014 yılında ilişkiler, Ukrayna krizi, Rusya'nın 2014'te Kırım'ı ilhak etmesi, Rusya'nın Suriye İç Savaşı'na askeri müdahalesi ile ilgili farklılıklar ve 2016'nın sonundan itibaren Rusya'nın 2016 ve 2020 ABD seçimlerine müdahalesi iddiasıyla biraz kötüleşti.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'nın Ukrayna'yı işgali</span> 2022den bu yana Doğu Avrupada süregelen askerî mücadele

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, 2014 yılında başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı dahilinde yaşanan anlaşmazlıklar sonrası 24 Şubat 2022 tarihinde Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'da "özel bir askerî operasyon" ilan etmesiyle başladı. İşgal her iki taraftan on binlerce kişinin ölümüyle sonuçlandı ve Avrupa'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşadığı en büyük mülteci krizine neden oldu. Mayıs ayı sonuna kadar tahminî 8 milyon insan ülke içinde yer değiştirdi ve 3 Ekim 2022 itibarıyla 7,6 milyon Ukraynalı da ülkeyi terk etti. İşgalden sonraki beş hafta içinde Rusya, 1917 Ekim Devrimi'nden bu yana en büyük göçünü verdi. İşgal ayrıca küresel çapta gıda kıtlığına neden oldu.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından çok sayıda ülke tarafından Rusya ve Kırım'a karşı uluslararası yaptırımlar uygulandı. Yaptırımlar Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği, diğer birçok ülke ve uluslararası kuruluşlar tarafından özellikle Rus başkan Vladimir Putin'e yakın olmasıyla bilinen kişi ve işletmelere uygulandı. Yaptırımlara karşılık olarak Avustralya, Kanada, Norveç, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği'nden gıda ithalatını tamamen yasaklayan Rus hükûmeti, Kanada'dan, Amerika Birleşik Devletleri'nden ve Avrupa Birliği'nden bazı yetkili isimlere aynı şekilde karşılık verdi. Aşağıdaki liste yaptırım uygulananları temsil etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Herman Gref</span>

Hermann Gräf, Rus politikacı ve iş adamı. Mayıs 2000'den Eylül 2007'ye kadar Rusya Ekonomi ve Ticaret Bakanı olarak görev yaptı. Rusya'nın en büyük bankası olan Sberbank'ın CEO'su ve yönetim kurulu başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Elvira Nabiullina</span> Rusya Federasyonu Merkez Bankası Başkanı

Elvira Sakhipzadovna Nabiullina bir Rus ekonomist ve Rusya Merkez Bankası başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Yevgeni Prigojin</span> Rus oligark (1961–2023)

Yevgeni Viktoroviç Prigojin, Rus iş insanı ve oligark. Prigojin, özellikle Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'e yakınlığı ile bilinmekte olup restoranları ve catering işletmeleri, Putin'in yabancı ileri gelenlerle birlikte katıldığı akşam yemeklerine ev sahipliği yapması nedeniyle "Putin'in Şefi" olarak bilinmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Arkadi Rotenberg</span>

Arkadi Romanoviç Rotenberg, Rus milyarder iş insanı ve oligark. Kardeşi Boris Rotenberg ile birlikte, Rusya'daki en büyük gaz boru hatları ve elektrik tedarik hatları inşaat şirketi olan Stroygazmontaj'ın ortak sahibiydi.

<span class="mw-page-title-main">İgor Seçin</span>

İgor İvanoviç Seçin, 2012 yılından bu yana Rosneft'in icra kurulu başkanı olarak görev yapan Rus hükûmet yetkilisi ve oligark. Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'in yakın bir müttefiki ve fiili yardımcısı olarak kabul edilmekte olup Darth Vader takma adıyla bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksey Mordaşov</span> Rus iş insanı

Aleksey Aleksandroviç Mordaşov, Rus milyarder iş insanı ve oligark. Rusya'nın en büyük çelik ve madencilik şirketi olan Severstal'ın ana hissedarı ve yönetim kurulu başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Fridman</span> Rus-İsrailli iş insanı, milyarder ve oligark

Mihail Maratoviç Fridman, Rus-İsrailli milyarder iş insanı ve oligark. Çok uluslu bir Rus holdingi olan Alfa Group'un kurucularından biridir. Forbes'e göre 2017 itibarıyla Rusya'nın en zengin yedinci kişisidir. Mayıs 2017'de bne IntelliNews tarafından Rusya'nın en önemli iş adamı seçildi. Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre Ağustos 2022'de Fridman'ın net serveti 11,2 milyar ABD dolarıydı.

<span class="mw-page-title-main">Viktor Vekselberg</span>

Viktor Feliksoviç Vekselberg, Rus-Kıbrıslı milyarder iş insanı ve oligark. Bir Rus holdingi olan Renova Group'un sahibi ve başkanıdır. Forbes'a göre Kasım 2021 itibarıyla servetinin 9,3 milyar dolar olduğu tahmin edilmekte ve bu onu dünyanın en zengin 262. kişisi yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Oleg Deripaska</span>

Oleg Vladimiroviç Deripaska, Rus iş insanı ve oligark. Deripaska, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından özelleştirilen, daha önce devlete ait olan varlıklarla zenginleşti. Rusya'nın en büyük sanayi gruplarından biri olan Basic Element'in ve Rusya'nın en büyük hayır kurumu olan Volnyoe Delo'nun kurucusudur. 2018'de her iki rolü de bırakana kadar Rus enerji şirketi En+ Group'un başkanı ve dünyanın en büyük ikinci alüminyum şirketi olan Rusal'ın başındaydı.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Potanin</span>

Vladimir Olegoviç Potanin, Rus milyarder iş insanı ve oligark. Interros'un başkanı olup servetini, özellikle 1990'ların başından ortalarına kadar Rusya'daki tartışmalı hisse karşılığı kredi programı aracılığıyla elde etti.