İçeriğe atla

Pyongan

Pyongan

Pyongan (Korece평안도, 平安道 Pyongan-do), Kore'nin Joseon Hanedanı dönemindeki sekiz ilinden biri idi. İl, ülkenin kuzeybatısında yer almaktaydı ve merkezi Pyongyang idi.

1896 yılında Kanggye ve Uiju ilçeleri Kuzey Pyongan, Pyongyang ilçesi ise Güney Pyongan'a ayrıldı. Günümüzde her iki il Kuzey Kore'nin parçasıdır.

Dış bağlantılar

  • Hanseong ve diğer 22. yüzyılın sonlarındaki diğer ilçeler hakkındaki Seul Kent tarih makalesi (Korece)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pyongyang</span> Kuzey Korenin başkenti

Pyongyang, Kuzey Kore'nin başkenti ve en büyük şehridir. Şehir Taedong Nehri üzerinde yer almaktadır. Nüfusu 1993 yılında 2.741.260 olarak bildirilmiş olup 2003 yılı tahmini nüfusu 3.500.000'dir.

<span class="mw-page-title-main">Wonsan</span>

Wonsan, Kuzey Kore'nin Kangwon ilinin merkezi olan şehirdir. Şehir Kore Yarımadası'nın kuzeydoğusunda, Japon Denizi'nin batı kıyısında yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2000 yılı tahminlerine göre 331.000'dir.

Kore Standart Zamanı, Güney Kore'nin standart zaman dilimi. Eşgüdümlü Evrensel Zaman'a göre 9 saat ileridedir. Önceleri yaz saati uygulaması kullanılsa da bu uygulama günümüzde devam etmemektedir. Kore Standart Zamanı; Japonya Standart Saati, Endonezya Doğu Standart Zamanı ve Yakutsk Zamanı ile aynı zamanı göstermektedir. Bir süre Kuzey Kore tarafından da kullanılan Kore Standart Zamanı, 15 Ağustos 2015'ten itibaren Pyongyang zaman dilimine geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Hamgyong</span>

Güney Hamgyong, Kuzey Kore'nin illerinden biridir. İl kuzeyde Ryanggang, kuzeydoğuda Kuzey Hamgyong ve güneyde Kangvon ve batıda Güney Pyongan illeri ile komşu olup doğusunda Japon Denizi ile kıyısı bulunmaktadır. İlin merkezi Hamhung'tur.

<span class="mw-page-title-main">Chagang</span>

Chagang, Kuzey Kore'nin illerinden biridir. İl kuzeyde Çin, doğuda Ryanggang ile Güney Hamgyong, güneyde Güney Pyongan ve batıda Kuzey Pyongan illeri ile komşudur. İlin merkezi Kanggye'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Hwanghae</span> il, şehir

Kuzey Hwanghae, Kuzey Kore'nin illerinden biridir. İl kuzeyde başkent Pyongyang ile Güney Pyongan, doğuda Kangvon ve güneyde Kaesong Endüstri Parkı ve güneybatıda Güney Hwanghae illeri ile komşudur. İlin merkezi Sariwon'dur.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Pyongan</span>

Kuzey Pyongan, Kuzey Kore'nin illerinden biridir. İl kuzeyde Çin, doğuda Chagang ve güneyde Güney Pyongan illeri ile komşu olup batısında Kore Körfezi ile kıyısı bulunmaktadır. İlde bulunan Yalu Nehri Çin Halk Cumhuriyeti-Kuzey Kore sınırını oluşturmaktadır. İlin merkezi Sinuiju'dur.

<span class="mw-page-title-main">Güney Pyongan</span>

Güney Pyongan, Kuzey Kore'nin illerinden biridir. İl kuzeyde Kuzey Pyongan ile Chagang, doğuda Güney Hamgyong ile Kangvon ve güneyde Kuzey Hwanghae illeri ile başkent Pyongyang ile komşu olup batısında Kore Körfezi ile kıyısı bulunmaktadır. İlin merkezi Pyongsong'tur.

<span class="mw-page-title-main">Pyongsong</span>

Pyongsong, Kuzey Kore'nin Güney Pyongan ilinin merkezi olan şehirdir. Şehrin nüfusu 2008 yılı itibarı ile 284,386'dır. Şehir başkent Pyongyang'ın 32 kilometre kuzeydoğusunda bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sinuiju</span>

Sinuiju, Kuzey Kore'nin Kuzey Pyongan ilinin merkezi olan şehirdir. Şehir, Çin sınırında yer almakta olup Çin-Kore Dostluk Köprüsü ile Dandong şehrine bağlanmaktadır. Şehrin nüfusu 2006 yılı tahminlerine göre 352,000'dir.

<span class="mw-page-title-main">Parti Kuruluş Anıtı</span>

Parti Kuruluş Anıtı, Kore İşçi Partisi'nin kuruluşunu anmak amacıyla Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da inşa edilen anıt.

<span class="mw-page-title-main">Jeolla</span>

Jeolla, Kore'nin Joseon Hanedanı dönemindeki sekiz ilinden biri idi. İl, ülkenin güneybatısında yer almaktaydı ve merkezi Jeonju idi.

<span class="mw-page-title-main">Hamgyong</span>

Hamgyong, Kore'nin Joseon Hanedanı dönemindeki sekiz ilinden biri idi. İl, ülkenin kuzeydoğusunda yer almaktaydı ve merkezi Hamhung idi.

<span class="mw-page-title-main">Hwanghae</span>

Hwanghae, Kore'nin Joseon Hanedanı dönemindeki sekiz ilinden biri idi. İl, ülkenin kuzeybatısında yer almaktaydı ve merkezi Haeju idi.

<span class="mw-page-title-main">Kangvon (il)</span>

Kangwon-do (Korece 강원도), Kuzey Kore'nin bir ilidir. 1945'te Kore'nin bölünmesinden önce, Kangwŏn Eyaleti ve Güney Koreli'de bulunan Gangwon Eyaleti Wŏnsan'ı dışlayarak tek bir il oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Tokchon</span>

Tŏkch'ŏn, Kuzey Kore'nin kuzeyde Güney Pyongan ilinde bulunan bir si veya şehir. Doğusunda Nyongwon ve Maengsan, kuzeyde Kuzey Pyongan ilinde bulunan Kujang ilçesi, batıda Kaechon ve güneyde Pukchang ile sınırlandırılmıştır. Japon yönetimi sırasında adı "Tokugawa" olarak biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Tukjang</span>

Tŭkchang Bölgesi, Kuzey Kore'nin Güney Pyongan ilinde bulunan bir chigu. Tŭkchang, 1995 yılında Pukchang'dan ayrıldıktan sonra kendi idari alanı olarak kuruldu.

Chongnam, Kuzey Kore'nin Güney Pyongan ilinde bulunan bir chigu.

<span class="mw-page-title-main">Güney Pyeongan (Kore Cumhuriyeti)</span>

"Güney Pyeongan İli" veya "Pyeongannam-do", Güney Kore yasalarına göre, Güney Kore hükûmeti resmen Kore'nin bütününün meşru hükûmeti olduğunu iddia ettiği gibi, Kore Cumhuriyeti'nin bir ilidir. İli oluşturan bölge, Kuzey Kore'nin fiili yetkisi altındadır.

Kuzey Kore standart dili veya Munhwaŏ, Korecenin Kuzey Kore'de kullanılan standart versiyonudur. Munhwaŏ 1966'da standart dil olarak kabul edilmiştir. Dilin standartlaştırılması bildirisinde, Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang ve çevresindeki bölgede kullanılan Pyongan lehçesinin Munhwaŏ için temel oluştacağı belirtilmiştir. Ancak Iksop Lee ve S. Robert Ramsey Munhwaŏ'nun yüzyıllardır Kore genelinde temel standart olan Seul lehçesi ile hala güçlü şekilde bağlı olduğunu belirtmiştir. Bu sebeple Kuzey ve Güney lehçeleri arasındaki çoğu farklılık Kuzey Kore'de Çince-Korece kelimelerin ve diğer alıntı/yabancı kelimelerin saf Korece veya Kuzey Kore yönetiminin tanımıyla "işçi sınıfı konuşması" kelimeler değiştirilmesi ile açıklanabilir.