İçeriğe atla

PyTorch

Pythorch
Orijinal yazar(lar)
  • Adam Paszke
  • Sam Gross
  • Soumith Chintala
  • Gregory Chanan
Geliştirici(ler)Facebook AI Araştırma Laboratuvarı (FAIR)
İlk yayınlanmaEylül 2016 (8 yıl önce) (2016-09)[1]
Güncel sürüm2.2.2 / 27 Mart 2024 (6 ay önce) (2024-03-27)
Programlama dili
İşletim sistemi
PlatformIA-32, x86-64
LisansDeğiştirilmiş BSD lisansı
Resmî sitesipytorch.org
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

PyTorch, Torch kütüphanesine dayanan açık kaynaklı bir makine öğrenme kütüphanesidir,[2][3] bilgisayarla görme ve doğal dil işleme gibi uygulamalar için kullanılır.[4] Öncelikle Facebook'un AI Araştırma laboratuvarı (FAIR) tarafından geliştirilmiştir.[5] Değiştirilmiş BSD lisansı ile piyasaya sürülen ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılımdır . Python arabirimi daha öne çıkan ve geliştirmenin birincil odağı olmasına rağmen, PyTorch'un bir C ++ arabirimi de vardır.[6]

Birçok Derin Öğrenme yazılımı PyTorch üzerine inşa edilmiştir Uber 'ın Pyro, HuggingFace en Transformers[7] ve Katalizör[8][9] bunlar arasında sayılabilir .

PyTorch iki üst düzey özellik sunar:[10]

  • Grafik işlem üniteleri (GPU) ile güçlü ivmeli tensör hesaplama (NumPy gibi)
  • Bant tabanlı autodiff sistemi üzerine kurulmuş derin sinir ağları

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Chintala, Soumith (1 Eylül 2016). "PyTorch Alpha-1 release". 29 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2020. 
  3. ^ Nikhil Ketkar (19 Nisan 2017). Deep Learning with Python (İngilizce). Apress. ISBN 9781484227657. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2020. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2020. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2020. 
  7. ^ PYTORCH-TRANSFORMERS: PyTorch implementations of popular NLP Transformers 
  8. ^ GitHub - catalyst-team/catalyst: Accelerated DL & RL 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2020. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Python, nesne yönelimli, yorumlamalı, birimsel (modüler) ve etkileşimli yüksek seviyeli bir programlama dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Makine öğrenimi</span> algoritmaların ve istatistiksel modellerin kullanımıyla bilgisayarların yapacakları işleri kendileri çözebilmeleri

Makine öğrenimi (ML), veriden öğrenebilen ve görünmeyen verilere genelleştirebilen ve dolayısıyla açık talimatlar olmadan görevleri yerine getirebilen istatistiksel algoritmaların geliştirilmesi ve incelenmesiyle ilgilenen, yapay zekâda akademik bir disiplindir. Makine öğrenimi, bilgisayarların deneyimlerinden öğrenerek karmaşık görevleri otomatikleştirmeyi sağlayan bir yapay zeka alanıdır. Bu, veri analizi yaparak örüntüler tespit etme ve tahminlerde bulunma yeteneğine dayanır. Son zamanlarda yapay sinir ağları, performans açısından önceki birçok yaklaşımı geride bırakmayı başardı.

Python Yazılım Vakfı 6 Mart 2001 tarihinde Python programlama dilini korumak, geliştirmek ve uluslararası alanda gelişimine destek sağlamak amacıyla kurulmuş, kâr amacı gütmeyen bir vakıftır.

<span class="mw-page-title-main">Yazılım iskeleti</span>

Bilgisayar programlamada yazılım iskeleti, yazılım çerçevesi ya da yazılım çatısı, standart fonksiyonların hazır olarak sunulduğu ancak programcı tarafından bu fonksiyonlardan arzu edilen kısımların ek kodlarla istenildiği şekilde güncellenebildiği sistemlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Öznitelik çıkarımı</span>

Makine öğrenimi, örüntü tanıma ve görüntü işleme alanlarında kullanılan öznitelik çıkarımı, girdi olarak verilen ölçülmüş verileri kullanarak türetilmiş değerler (öznitelikler) oluşturur. Türetilen değerlerin bilgilendirici ve artıksız olması, öğrenme sürecini kolaylaştırıcı olması ve bazı durumlarda insan uzmanlar tarafından daha iyi anlaşılabilir (yorumlanabilir) olması amaçlanır. Öznitelik çıkarımı, boyut indirgeme konusuyla ilişkilidir.

TJIT, bir programın çalışma zamanında yürütülmesinin program optimizasyonunu yapmak için sanal makineler tarafından kullanılan bir tekniktir. Bu, sık yürütülen işlemlerin doğrusal bir sırasını kaydetmek, bunları yerel makine dili koduna derlemek ve yürütmek suretiyle yapılır. Bu yöntem bazında çalışan geleneksel just-in-time (JIT) derleyicilere karşıdır.

youtube-dl, YouTube, Dailymotion ve Vimeo gibi akış web sitelerinden ses ve video dosyalarını ayıklamak için kullanılan bir komut satırı indirme yöneticisi programıdır. Yazılım Python kullanılarak yazılmıştır. youtube-dl, Lisanssız lisans kapsamında kamuya açık yazılımdır.

Python for S60' PyS60 olarak da adlandırılan, Nokia'nın, orijinal Python 2.2.2'den S60 yazılım platformunda genel Python programlama dilinin limanıydı. 11 Şubat 2010'da yayınlanan en son son sürüm olan PyS60-2.0.0, python çekirdeğini 2.5.4 sürümüne güncelledi.

<span class="mw-page-title-main">SymPy</span> Python temelli kütüphane

SymPy Python dilinde açık kaynaklı bir sembolik matematik kütüphanesidir. SymPy'ın cebirsel hesaplama olanakları kendi başına bir program olarak, başka bir programda kütüphane olarak ve çevrimiçi uygulama olarak sunulmaktadır. Tamamen Python dilinde yazılması ve az sayıda bağımlılığı olması sebebiyle kolay erişilebilir bir yazılımdır.

IronPython, Python programlama dilinin .NET Framework ve Mono'yu hedefleyen bir gerçeklemesidir. Proje Jim Hugunin tarafından başlatılmış, Hugunin 5 Eylül 2006'da yayınlanan 1.0 sürümüne kadar aktif olarak katkıda bulunmuştur. IronPython 2.0 10 Aralık 2008'de piyasaya sürüldü. 1.0 sürümünden sonra, 2.7 Beta 1 sürümüne kadar Microsoft'ta küçük bir ekip tarafından geliştirildi. Hugunin'in Google'da çalışmaya başlamasının ardından Microsoft, IronPython'u geliştirmeyi 2010 yılının sonlarında sonlandırdı. Proje şu anda GitHub'da bir grup gönüllü tarafından yürütülmektedir. Ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılımdır ve Microsoft Visual Studio IDE için ücretsiz ve açık kaynaklı bir uzantı olan Visual Studio için Python Tools (PTVS) ile uygulanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Anaconda (Python dağıtımı)</span>

Anaconda ücretsiz ve açık kaynaklı, Python ve R programlama dillerinin bilimsel hesaplama kullanımında paket yönetimini kolaylaştırmayı amaçlayan bir özgür ve açık kaynaklı dağıtımdır. Paket sürümleri conda paket yönetim sistemi ile yönetilir. Anaconda dağıtımı Windows, Linux ve MacOS işletim sistemlerinde kullanılabilen veri bilimi paketleri içerir.

<span class="mw-page-title-main">Keras</span> Sinir Ağ Kütüphanesi

Keras, Python'da yazılmış açık kaynaklı bir sinir ağı kütüphanesidir. Keras TensorFlow, Microsoft Cognitive Toolkit, R, Theano veya PlaidML ile beraber çalışabilir. Derin sinir ağları ile hızlı deney yapabilmek için tasarlanan bu cihaz kullanıcı dostu, modüler ve genişletilebilir olmaya odaklanıyor. ONEIROS, projesinin araştırma çabalarının bir parçası olarak geliştirilmiştir ve ana yazarı ve sürdürücüsü Google mühendisi François Chollet'tir. Chollet ayrıca XCeption derin sinir ağı modelinin yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">TensorFlow</span>

TensorFlow, makine öğrenimi için ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılım kütüphanesidir. Bir dizi görevde kullanılabilir, ancak derin sinir ağlarının eğitimi ve çıkarımına özel olarak odaklanmaktadır.

pandas

pandas, veri işlemesi ve analizi için Python programlama dilinde yazılmış olan bir yazılım kütüphanesidir. Bu kütüphane temel olarak zaman etiketli serileri ve sayısal tabloları işlemek için bir veri yapısı oluşturur ve bu şekilde çeşitli işlemler bu veri yapısı üzerinde gerçekleştirilebilir olur. Yazılım ücretsizdir ve bir çeşit BSD ile lisansına sahiptir. Yazılım ismini bir ekonometri terimi olan veri panelinden almıştır. Bir veri paneli birçok zaman aralığı içinde farklı gözlemlerin işlenebildiği yapıyı tarif eder.

Mycroft, Linux için ücretsiz bir sanal asistandır.

<span class="mw-page-title-main">Python Paket Dizini</span>

Python Paket Dizini, PyPI olarak kısaltılır ve Peynir Dükkanı olarak da bilinir, Python için resmi bir üçüncü taraf yazılım deposudur. Perl için CPAN deposuna ve R için CRAN deposuna benzer. PyPI, bir hayır kurumu olan Python Software Foundation tarafından işletilmektedir. Bazı paket yöneticileri, pip dahil, PyPI'yi paketler ve bağımlılıkları için varsayılan kaynak olarak kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Pyqt</span>

PyQt, bir Python eklentisi olarak uygulanan, platformlar arası GUI araç seti Qt'nin bir Python bağlantısıdır.

<span class="mw-page-title-main">NumPy</span>

NumPy, Python programlama dili için büyük, çok boyutlu dizileri ve matrisleri destekleyen, bu diziler üzerinde çalışacak üst düzey matematiksel işlevler ekleyen bir kitaplıktır. NumPy'nin atası Numeric, ilk olarak Jim Hugunin tarafından diğer birkaç geliştiricinin katkılarıyla oluşturuldu. 2005 yılında Travis Oliphant, Numarray'in özelliklerini kapsamlı değişikliklerle Numeric'e dahil ederek NumPy'yi yarattı.

Burada, sayısal analiz veya veri analizi için kullanılmak üzere tasarlanmış önemli son kullanıcı bilgisayar uygulamaları listelenmiştir:

Hugging Face, Inc., bir Fransız-Amerikan şirketi.. New York City merkezli olan şirket, makine öğrenimi kullanarak uygulamalar geliştirmek için hesaplama araçları sağlayan bir platform geliştirmektedir. Şirket, özellikle doğal dil işleme uygulamaları için geliştirilen transformer kütüphaneleri ile ve kullanıcıların makine öğrenimi modellerini, veri setlerini paylaşabildikleri ve çalışmalarını sergileyebildikleri platformuyla bilinmektedir.