İçeriğe atla

Pusuda

Pusuda
Cahit Atay'ın "Pusuda" adlı oyununun Bilgi Yayınevi'nden çıkan baskısı
YazarCahit Atay
ÜlkeTürkiye Türkiye
DilTürkçe
KonuKomedi
TürTiyatro
Yayım1962 1. basım (Ankara Halkevi Yayını)
1966 2. Basım (Bilgi Yayınevi)
YayımcıAnkara Halkevi Yayını
Bilgi Yayınevi
Sayfa48
Tiyatro dizisi-8 (Bilgi Yay. kitap serisi-17) serisi

Pusuda, Cahit Atay'ın 1961 yılında yazdığı komedi tarzında tek perdelik tiyatro oyunudur.

1962 yılında Ankara Halkevi yayınlarından kitap olarak çıkan oyun ilk kez 1961-1962 tiyatro sezonunda Ankara Devlet Tiyatrosu'nun Oda Tiyatrosu sahnesinde oynanmıştır. Sadece üç oyuncunun rol aldığı çok kısa bir oyun olduğu için Samuel Beckett'in Son Band adlı oyunuyla birlikte aynı sahneyi paylaşmıştır.

Asuman Korad'ın sahneye koyduğu bu ilk temsilde rolleri Coşkun Kara, Ahmet Demirel ve Mustafa Yalçın paylaşmışlardır. Konusunu Anadolu kırsalından alan bu komedinin yazarının ilk eseri Pervaneler'in konusu Fransa'da geçmekteydi. Atay kitabın ön sözünde, bu ikinci eserinin konusunu çevresinden gelen "Bizden olsun" baskısı üzerine tereddüt ederek de olsa Anadolu'dan seçtiğini ama buna pişman olmadığını yazmıştır. Ona göre tiyatro evrenseldi ve tek sorunu insandı, sizdeni-bizdeni yoktu. Oyunun çok tutması üzerine 1966 tarihinde Ankara'da Bilgi Yayınevi kitabın ikinci baskısını da yapmıştı. Bu kitabın arka kapağında belirtildiğine göre "Pusuda" en çok oynanan Türk oyunu niteliğini kazanmış ve diğer yazarların da köy sorunlarına eğilmelerine yol açmıştı.[1]

1977 yılında oyunun televizyona uyarlanmış bir versiyonu TRT tarafından yayınlanmıştır.[2]

Konusu

Kasabanın okumuş yazmış delikanlısı Yaşar, şehirden doğduğu kasabaya dönmektedir. Ancak onun dönüşü kasabanın ağası Yılanoğlu'nun işine gelmemektedir, çünkü o da Yaşar'ın sevdiği kıza göz koymuştur. Bu nedenle Yaşar'ın ortadan kalkmasını istemektedir. Göz koyduğu kızı sevdiği gence kaptırmamak için kasabanın safı bostancı Dursun'u kandırır ve Yaşar'ı öldürmesi için ikna eder. Dursun hiçbir zaman adam yerine konmamış saf bir “maraba”dır. Dursun, Yılanoğlu'nun dolduruşuyla kırsal bir alanda "pusu"ya yatar ve elinde tüfeğiyle Yaşar'ı beklemeye başlar. Ancak işler Yılanoğlu'nun düşündüğü gibi yürümez ve Yaşar'a doğrululmuş silah bir anda kendisine döner. Cehaletin kurbanı olmuştur.

Tarzı

Cahit Atay oyunlarının konularını genellikle köy ve kasaba insanlarının hayatından alırken toplumun aksayan yanlarını, yanlış ve bağnaz gelenek görenekleri yeren bir tarzı izler. Ağa-köylü ilişkisinde ağaların yanlış tutumları eleştirir. Bu oyunlardaki ağalar, köylünün elindekini avucundakini alan, kötü niyetli, köylüye eziyet eden, bunu yaparken de devletin gücünü kendi yanına almış kişiler olarak resmedilirler. Henüz bilinçlenmemiş olan köylü ise yapılan baskıya ve sömürüye karşı koymayı pek akıl edemez. Ağa-köylü-aydın üçlüsünün sorunlarının işlendiği "Pusuda" oyununda da suç kavramının yöresel koşullar çerçevesinde nasıl bir kahramanlık hevesi doğurabileceğinin ipuçları verilirken insanların bilinçsizce yaşamak zorunda bırakılmaları, ezilmeleri ve sömürmeleri konu alınıyor. Mizah ve hüznün bir arada işlendiği, hem düşündüren hem de güldüren bu oyununda da diğerlerinde olduğu gibi pürüssüz ve sağlam bir anlatım ve çarpıcı bir kurgu kullanmıştır.

Ankara Devlet Tiyatrosu temsili

"Pusuda", ilk kez 1961-1962 tiyatro sezonunda Ankara Devlet Tiyatrosu'nun Oda Tiyatrosu sahnesinde oynanmıştır. Bu temsildeki kadro şöyleydi:

Teknik kadro

Sahneye koyanAsuman Korad
DekorHüseyin Mumcu
Işıkİhsan Marmanlı
KondüitSaffet Onur

Oyuncu dağılımı

Oyuncu Rolü
Coşkun KaraYılanoğlu
Ahmet DemirelDursun
Mustafa YalçınYaşar

TV uyarlaması

1977 yılında TRT televizyonundan yayına verilen ve yine "Pusuda" adını taşıyan uyarlamada ise rol dağılımı şöyleydi:

Oyuncu Rolü
Süha TunaYılanoğlu
Bozkurt KuruçBostancı Dursun
Aykut SözeriYaşar

Kaynakça

  1. ^ Atay, Cahit (1966). Pusuda. Bilgi Kitabevi. 
  2. ^ "Pusuda (TV 1977)" (İngilizce). IMDb. 11 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2010. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Oğuz Atay</span> Türk yazar (1934–1977)

Oğuz Atay, Türk roman, öykü ve oyun yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Başar Sabuncu</span> Türk yazar, yönetmen, çevirmen, sahne tasarımcısı ve oyuncu

Fuat Başar Sabuncu, Türk oyun ve senaryo yazarı, tiyatro ve sinema yönetmeni, çevirmen, sahne tasarımcısı, oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Ferhan Şensoy</span> Türk oyuncu ve yazar

Osman Ferhan Şensoy, Türk tiyatro, sinema ve televizyon oyuncusu; roman, deneme, günlük, televizyon dizisi ve film senaryoları yazarı, şair ve Ortaoyuncular tiyatro topluluğunun kurucusudur.

Oyunlarla Yaşayanlar, Oğuz Atay'ın yazdığı tek tiyatro oyunu.

<span class="mw-page-title-main">Suna Pekuysal</span> Türk oyuncu ve seslendirme sanatçısı (1933–2008)

Suna Pekuysal, kimlik adıyla Adile Suna Belener,, Türk sinema, tiyatro ve televizyon oyuncusu, seslendirme sanatçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gülriz Sururi</span> Türk tiyatrocu

Özhan Gülriz Cezzar, Türk tiyatro oyuncusu ve yazardır.

Ulvi Uraz, Türk tiyatro, sinema oyuncusu ve yönetmenidir. Kurduğu topluluklarda Türk tiyatrosunun birçok tanınmış oyuncusunu yetiştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Asaf Çiyiltepe</span>

Asaf Çiyiltepe, AST'ın kurucusu, tiyatro sanatçısı, şair. Galatasaray Lisesi mezunudur.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Ulusoy (yönetmen)</span>

Mehmet Ulusoy, Türk tiyatro yönetmeni, tiyatro ve sinema oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Atay</span>

Mehmet Atay Türk oyuncu. İlk, orta ve lise öğrenimini Ankara'da tamamladı. 1975 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro bölümünü kazandı. 1980 yılında mezun oldu. Aynı yıl Ankara Devlet Tiyatrosuna girdi. "O güzelim Kaymaklı Dondurma Rengi Elbise" Devlet Tiyatrosunda görev aldığı ilk oyun. Bütün Oğullarım, Gölgeler, Ana Hanım Kız Hanım, İlkbaharda İntihar Yasak, Bakkhalar, Ak Tanrılar, Galelei Galileo, Beyaz Geceler, Büyük Aşıkların Sonuncusu, Goya, Suç ve Ceza Görev aldığı oyunlardan bazıları. Son oynadığı oyun, Gorgon'un Armağanı. İki Pazartesi'nin Hikâyesi, Aşk-ı Memnu ve Troyalı Kadınlar yönetmenlik denemeleridir. Beyaz Geceler'deki oyunuyla Sanat Kurumu ve Kültür Bakanlığı en iyi oyuncu ödülü, İzler'deki oyunu ile Tiyatro Eleştirmenleri Birliği özel ödülü, Aşkı Memnu yönetmenlik çalışmasıyla ve Halktan Biri'ndeki kompozisyonuyla en iyi oyuncu ödüllerini aldı. Birçok belgeselin ve film oyuncularının seslendirmesini yapmıştır. 2002 yılından itibaren, 9 yıl yayında kalan Bizim Evin Halleri dizisinde Peyami karakterini canlandırmıştır. Sesli kitap yayıncılığını Türkiye'de ilk defa sürekli bir medya uygulaması olarak internet üzerinde başlatmıştır. 2019 yılının Ekim ayından itibaren Ankara'nın kült mekanlarından birini tiyatroya dönüştürerek Çankaya Sahneyi kurmuştur. Çankaya Sahne Genel Sanat Yönetmeni olarak Sokrates'in Son Gecesi, Büyük Aşıkların Sonuncusu, Eller Yukarı Lütfen, Uyarca ve Beyaz Geceler adlı oyunları yönetmiş ve oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cahit Atay</span>

Cahit Atay, oyun yazarı.

İlkay Saran, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Bozkurt Kuruç</span> Türk oyuncu ve yönetmen (1935–2022)

Mehmet Bozkurt Kuruç, Türk tiyatro oyuncusu, yönetmen ve öğretim üyesidir.

İzzet Şener Kökkaya, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, sahne amiri ve yönetmendir.

Nurhan Karadağ, Türk akademisyen, yönetmen, dramaturg, oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Devlet Tiyatrosu</span>

İzmir Devlet Tiyatrosu, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü bünyesinde İzmir'de faaliyet gösteren bölge müdürlüğüdür. Nisan 1957'de İzmir'de faaliyete geçmiştir. Ancak, Ankara Tatbikat Sahnesi'nin 1944'ten itibaren başlayan turneler düzenlemiştir. 1949'da çıkarılan Devlet Tiyatro ve Operasının Kuruluş Yasası çıktıktan sonra, Tatbikat Sahnesi bu sefer İzmir'e, "devlet tiyatrosu" adı altında turnelere gelmiştir.

Şakir Gürzumar, Türk tiyatro yönetmeni.

Ali Rıza Soydan, Türk oyuncu ve yönetmen.

Zeki Göker, Türk tiyatro ve sinema sanatçısı, oyuncu, yazar, yönetmen, senarist, gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Altan Akışık</span> Türk oyuncu ve yönetmen

Altan Akışık, Türk oyuncu ve yönetmendir. Kurtlar Vadisi dizisinde canlandırdığı Doğu Eşrefoğlu rolüyle bilinir.