İçeriğe atla

Push the Button (Teapacks şarkısı)

İsrail "Push the Button"
Teapacks, 10 Mayıs 2007 tarihinde gerçekleştirilen yarı finalde şarkıyı seslendirirken.
2007 Eurovision Şarkı Yarışması şarkısı
Ülkeİsrail
Şarkıcı(lar)Kobi Oz
Meyr Amar
Moti Yosef
Rami Yosifov
Gal Peremen
Dani Aberjel
OlarakTeapacks
Dillerİbranice, İngilizce, Fransızca
Besteci(ler)Kobi Oz
Söz yazar(lar)ıKobi Oz
Finallerdeki sonuçları
Yarı final derecesi24.
Yarı final puanı17
Sahneye çıkış kronolojisi
◄ "Together We Are One" (2006)   
"The Fire in Your Eyes" (2008) ►

"Push the Button" (Türkçe: Düğmeye bas), İsrailli müzik grubu Teapacks tarafından seslendirilen bir şarkıdır. İsrail'in kamusal yayın kuruluşu IBA tarafından ülkeyi yarışmada temsil etmek üzere görevlendirilen Teapacks, yarışma için dört şarkı hazırladı ve halk oylamasına sunulan bu dört şarkı arasından en çok puan alan Helsinki, Finlandiya'da gerçekleştirilen 2007 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'i temsil etmeye hak kazandı. İbranice, İngilizce ve Fransızca sözlerden oluşan şarkı, İsrail'in yarışmaya gönderdiği ilk (kısmen) Fransızca şarkı idi; ülkenin önceki tüm şarkıları ya tamamen İbranice ya da yarı yarıya İbranice ve İngilizce idi.[1] Şarkı, yirmi sekiz ülkenin sahne aldığı finali 17 puan toplayarak yirmi dördüncü sırada tamamladı ve yarışma kuralları gereği ilk ona giremediği için elendi. Bu, İsrail'in yarışma tarihindeki ikinci finale çıkamayışı ve aldığı en kötü sonuç idi.[2]

Müzikal altyapı ve sözler

Çoğunlukla yüksek olmak üzere sıklıkla değişen bir tempoya sahip olan şarkı, pek çok farklı tarzın kombinasyonu olarak tanımlanabilir. Bir akordeon vuruşu ile açılır ve bunu grubun baş vokali Kobi Oz'un şarkıyı İngilizce olarak söylemeye başlaması izler. Oz, şarkının ilerleyen bölümlerini (sırasıyla) Fransızca ve İbranice söyler; sıklıkla diller arasında geçişlerde bulunur. Fransızca sözleri izleyen İngilizce nakaratın ardından tempo tamamen değişir ve Oz, İbranice rap yapmaya başlar. Söz konusu İbranice bölüm tamamlandıktan sonra birinci bölümdeki tempo geri döner ve nakaratın tekrarlanmasının ardından şarkı sonlanır. Şarkının içerisinde 1983 yarışmasında İsrail'i temsil eden "Hay" isimli şarkıya bir hook ("hala hayattayım, hala hayattayım, hala hayattayım") bulunmakta idi.

Uluslararası medya tarafından şarkının sözlerinin politik bir arka plana sahip olduğu iddia edildi. Sözler ile ne ifade edilmek istendiğine (IBA veya müzik grubu tarafından) hiçbir zaman bir açıklama getirilmedi fakat uluslararası medyanın söz konusu iddiaları, sözlerin bir İsraillinin İran ile meydana gelebilecek olası bir nükleer savaşa duyduğu kaygıları ifade ettiği ve şarkının nakaratındaki "He's gonna push the button" (["he", İngilizcede eril zamir olmak üzere] düğmeye basacak) söylemi ile İran cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın ifade edilmek istendiği yönünde idi (İran nükleer olarak silahlanmakta ve bu durum İsrail halkını tehdit etmekte idi).[3] Yarışmaya katılan şarkıların politik mesajlar içermesini yasaklayan kurallar olmasına rağmen 2007 yarışmasının organizatörleri İsrail'in katılımını onaylamış idi (medyaya göre buna büyük olasılıkla sözlerin açık bir anlama sahip olmaması sebep olmuştu).[4][5] Şarkı içeriği nedeniyle BBC News kanalında da yer almıştı.[6]

Eurovision'da

İsrail bir önceki yarışmada ilk ona giremediği için yarı finalde yarışmak zorunda idi ve eğer ilk ona girebilirse finale yükselecekti. "Push the Button", 10 Mayıs 2007 tarihinde gerçekleştirilen yarı finalde Bulgaristan adına yarışan Elitsa Todorova ve Stoyan Yankulov tarafından seslendirilen "Water" isimli şarkıdan sonra, Kıbrıs Cumhuriyeti adına yarışan Evridiki tarafından seslendirilen "Comme ci, comme ça" isimli şarkıdan önce olmak üzere ikinci sırada sahneye çıktı. Oylamanın sonunda 17 puan toplayan şarkı, yirmi sekiz ülkenin yarıştığı yarı finalde yirmi dördüncü oldu ve yarı finalde ilk ona giremediği için yarışma finaline yükselemedi. Bu, 2004 yarışmasından 2007 yılına dek İsrail'in ikinci finale çıkamayışı ve yarışma tarihinde aldığı en kötü sonuç idi.[2]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Beizer, Serah. "Storm in a Teapacks: Push the Button" (İngilizce). jafi.org. 14 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2014. 
  2. ^ a b Burstein, Nathan. "Teapacks fails to push button in Eurovision semifinals" (İngilizce). The Jerusalem Post. 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2007. 
  3. ^ Rose, Thomas. "IRAN BOASTS ANNIHILATION OF ISRAEL AT 'PUSH OF A BUTTON', THE DAY AFTER EU FOREIGN MINISTER LEAVES TEHRAN 'CONFIDENT' OF PROGRESS" (İngilizce). Breitbart. 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2014. 
  4. ^ "Eurovision Song Contest / 'Push the Button' okayed for Israel despite threat of ban" (İngilizce). Haaretz. 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2007. 
  5. ^ "Israel: Censorship controversy over Eurovision song with political message" (İngilizce). Freemuse. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2007. 
  6. ^ "Eurovision 'Armageddon' in Israel" (İngilizce). BBC News. 31 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2007. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Teapacks</span>

Teapacks. 1988'de İsrail'de kurulan bir müzik grubu. 2007 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail adına "Push the Button" adlı şarkıyla yarışmış fakat yarı finalden geçememiştir.

<span class="mw-page-title-main">Comme ci, comme ça</span>

"Comme ci, comme ça", Evridiki tarafından seslendirilen, Kıbrıs'ı 2007 Eurovision Şarkı Yarışması'nda temsil eden Fransızca şarkı. Şarkının bestesi Dimitris Koryalas'a, sözleri ise Poseidonas Giannopoulos'a aittir. Yarışma öncesinde favoriler arasında gösterilen şarkı, yarı finalde altmış beş puan ile on beşinci olarak finale yükselememiştir.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail</span>

İsrail, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez 1973 yılında, Raşut Ha-Şidur isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Ancak, 2018 yılından beri İsrail'in katılımı İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (İKYK) tarafından sağlanmaktadır. İsrail, Avrupa kıtasında hiç toprağı bulunmamasına rağmen yarışmaya katılan ilk ülkedir. İsrail'i 1980 yılında Fas, 1981 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti, 2006 yılında Ermenistan ve 2015 yılında Avustralya izlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">The Fire in Your Eyes</span>

"The Fire in Your Eyes", İsrailli şarkıcı Boaz Mauda tarafından seslendirilen bir şarkıdır. Şarkı Belgrad, Sırbistan'da gerçekleştirilen 2008 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail adına yarışmıştır. Şarkı, Mauda'nın beş farklı şarkı seslendirdiği, ülkenin kamusal yayın kuruluşu IBA tarafından organize edilen bir ulusal final aracılığıyla seçilmiştir. 1998 yarışmasının galibi Dana International tarafından yazılan ve bestelenen şarkı yarı finalden beşinci sırada finale yükselmiş, yirmi beş ülkenin sahne aldığı finali ise 124 puan toplayarak dokuzuncu sırada tamamlamıştır. Şarkının yarışmada seslendirilen iki dilli İbranice/İngilizce versiyonuna ek olarak, sözleri tamamen İbranice olan "Ke'ilu kan" isimli bir versiyonu da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Milim</span>

"Milim", İsrailli şarkıcı Harel Skaat tarafından seslendirilen İbranice bir şarkıdır. Sözleri Noam Horev, bestesi ise Tomer Hadadi'ye ait olan şarkı, Kdam Eurovision 2010 isimli ulusal finalde birinci geldikten sonra 2010 Eurovision Şarkı Yarışması'nın en büyük favorilerinden biri olarak İsrail'i temsil etmiş idi. Şarkı, 27 Mayıs 2010 tarihinde gerçekleştirilen ikinci yarı finalde ilk ona girerek finalde yarışmaya hak kazandı ve 29 Mayıs 2010 tarihinde gerçekleştirilen finalde 71 puan toplayarak on dördüncü geldi.

İsrail, Almanya'nın Düsseldorf şehrinde gerçekleştirilen 2011 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan kırk üç ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, Dana International, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından finanse edilen Kanal 1 içerisinde düzenlenen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Ding Dong" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. International, ikinci yarı finalde 38 puan toplayarak on beşinci geldi ve yarı finalde ilk ona giremediği için yarışma kuralları gereği finale yükselemedi.

"Ding Dong", İsrailli pop şarkıcısı Dana International tarafından yazılan ve seslendirilen şarkıdır. Söz konusu şarkı, Kdam Eurovision 2011 isimli İsrail ulusal finalinde birinci gelmiş ve Düsseldorf, Almanya'da gerçekleştirilen 2011 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'i temsil etmeye hak kazanmıştır. Şarkı, 12 Mayıs 2011 tarihinde gerçekleştirilen yarışmanın ikinci yarı finalinde 38 puan toplayarak on beşinci olmuş, yarışma kuralları gereği yarı finalde ilk ona giremediğinden finale yükselememiştir.

İsrail, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de gerçekleştirilen 2012 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan kırk iki ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden müzik grubu, İzabo, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından görevlendirildi. Grup, "Time" isimli şarkı ile birinci yarı finalde 33 puan toplayarak on üçüncü geldi ve yarı finalde ilk ona giremediği için yarışma kuralları gereği finale yükselemedi.

İsrail, İsveç'in Malmö şehrinde gerçekleştirilen 2013 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan otuz dokuz ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, Moran Mazor, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından organize edilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Rak bişvilo" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Mazor, ikinci yarı finalde 40 puan toplayarak on dördüncü geldi ve yarı finalde ilk ona giremediği için yarışma kuralları gereği finale yükselemedi.

"Rak bişvilo", İsrailli şarkıcı Moran Mazor tarafından seslendirilen İbranice bir şarkıdır. Sözleri Gal Sarig tarafından yazılan ve Hen Harari tarafından bestelenen şarkı, 7 Mart 2013 tarihinde İsrail'in Kdam 2013 isimli ulusal finalinin galibi olmuştur ve İsveç'in Malmö şehrinde gerçekleştirilen 2013 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'i temsil etmeye hak kazanmıştır. 16 Mayıs 2013 tarihinde gerçekleştirilen ikinci yarı finalde 40 puan toplayarak on dördüncü olan şarkı, yarışma finaline yükselememiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sameyah</span>

"Sameyah" veya teklinin uluslararası resmi ismi ile "Sameach", iki kadın ile iki erkek üyeden oluşan PingPong isimli İsrailli dörtlü tarafından seslendirilen bir şarkı. Şarkı, İsveç'in başkenti Stockholm'de gerçekleştirilen 2000 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'i temsil etmiş ve yarışmayı 7 puan ile yirmi ikinci sırada tamamlamıştır. Şarkı, grup üyeleri tarafından absürt sözlere sahip bir joke entry olarak nitelendirilmiştir.

İsrail, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da gerçekleştirilen 2014 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan otuz yedi ülkeden birisidir. İsrail'i temsil eden şarkıcı Mey Fayngold, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından görevlendirilmiş; yarışmada söylediği şarkı "Same Heart" ise 6 Mart 2014 tarihinde gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal final doğrultusunda belirlenmiştir. İsrail, on beş ülkenin yarıştığı ikinci yarı finalde ilk ona giremediği için finale yükselememiştir.

<span class="mw-page-title-main">Same Heart</span>

"Same Heart", İsrailli şarkıcı Mey Fayngold tarafından seslendirilen bir şarkıdır. İsrail'in kamusal yayın kuruluşu IBA tarafından gerçekleştirilen ulusal final doğrultusunda, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da gerçekleştirilen 2014 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'i temsil etmek üzere seçilmiştir. Pop rock ve elektronik dans müziği elementlerinin ağır bastığı şarkının ilk ve son kısmı ile nakaratı İngilizce, ikinci kısmı ise İbranice olarak söylenmiştir. Hayranların favorilerinden biri olan şarkı, yarışmanın 8 Mayıs 2014 tarihinde gerçekleştirilen ikinci yarı finalini 19 puan toplayarak on dördüncü sırada tamamlamış ve ilk ona giremediği için yarışma finaline yükselememiştir.

İsrail, İsveç'in Göteborg şehrinde gerçekleştirilen 1985 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan on dokuz ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, İzhar Kohen, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Olé, Olé" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Kohen, yarışmayı 93 puan toplayarak beşinci sırada tamamladı.

İsrail, Norveç'in Bergen şehrinde gerçekleştirilen 1986 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan yirmi ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden ikili, Moti Giladi ve Sarai Tzuriel, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Yavo Yom" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Giladi ve Tzuriel ikilisi, yarışmayı 7 puan toplayarak on dokuzuncu sırada tamamladı.

İsrail, İtalya'nın başkenti Roma'da gerçekleştirilen 1991 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan yirmi iki ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden ikili, Orna & Moşe Datz, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Kan" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Duo Datz, 139 puan toplayarak yarışmayı üçüncü sırada tamamladı.

İsrail, kendisi ile birlikte yirmi üç ülkenin katıldığı 1999 Eurovision Şarkı Yarışması'na başkenti Kudüs'te ev sahipliği yapmış idi. İsrail'i temsil eden müzik grubu Eden, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından "Yom Huledet" isimli şarkıyı yarışmada seslendirmek üzere görevlendirilmişti. Yarışma finalinde 93 puan toplayan İsrail, on sekiz ülkeyi arkasında bırakarak beşinci geldi.

İsrail, Türkiye'nin İstanbul şehrinde gerçekleştirilen 2004 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan otuz altı ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, David D'Or, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından görevlendirildi; yarışmada söylediği "Leha'amin" isimli şarkı ise Israel Selects a Song isimli programda belirlendi. D'Or, yarışma tarihinde ilk defa gerçekleştirilen yarı finalde 57 puan toplayarak on birinci geldi ve yarı finalde ilk ona giremediği için yarışma kuralları gereği finale yükselemedi.

İsrail, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de gerçekleştirilen 2005 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan otuz dokuz ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, Şiri Meymon, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Haşeket şeniş'ar" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Meymon, yarı finali geçti ve finalde 154 puan toplayarak dördüncü geldi.

İsrail, Yunanistan'ın başkenti Atina'da gerçekleştirilen 2006 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan otuz yedi ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, Eddie Butler, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Together We Are One" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Butler, İsrail bir önceki yılın yarışma finalinde ilk ona girdiği için yarı finalde yarışmadan finalde sahne aldı ve 4 puan ile yirmi üçüncü geldi.