İçeriğe atla

Purtio Camii

Koordinatlar: 41°36′35″K 42°15′52″D / 41.60972°K 42.26444°D / 41.60972; 42.26444
Purtio Camii
Harita
Temel bilgiler
KonumGürcistan Hulo, Acara, Gürcistan
Koordinatlar41°36′35″K 42°15′52″D / 41.60972°K 42.26444°D / 41.60972; 42.26444
İnançİslam
Açılış1895 (129 yıl önce) (1895)
DurumEtkin
Mimari
Mimar(lar)Ömer Hüroğlu
Mimari türCami
Özellikler
Minare sayısı1

Purtio Camii, Gürcistan'ın Acara bölgesindeki Hulo kasabasında bulunan ahşap bir camidir. 1895 (Hicri 1312) yılında Laz usta Ömer Hüroğlu tarafından yapılmıştır. Caminin minaresi vardır.[1]

Purtio'nun birbirine bağlı cami kompleksi, bölgenin sert dağ iklimine mimari bir uyarlamayı temsil eder: cami ve medreseyi birbirine bağlayan yükseltilmiş bir ahşap köprü, öğrencilerin yoğun kar yığınlarıyla mücadele etmeden ibadet ve çalışma alanları arasında geçiş yapmasına olanak tanır.[2] İbadet salonundaki süslemelerin çoğu, on dokuzuncu yüzyılın sonlarında yaygın olan şablon tabanlı tasarımlar kullanılarak uygulanır. Minber tacı bile asma kat korkulukları boyunca bulunan aynı soyut çiçek motiflerinden bazılarını kullanır. Bununla birlikte, minberin üst paneli, alışılmadık bir şekilde el oyması üzüm kabartmasına sahiptir. Her bir yivli Dor sütunu ayrıca tabanın etrafında bazı el oyması çiçek öğeleri içerir. Nispeten küçük kubbe boyasızdır. Muhtemelen orijinal olan giriş kapısı, geleneksel menteşelere ve yıldızların ve birbirine kenetlenmiş madalyonların damgalı geometrik bir desenine sahiptir. Girişin yanındaki duvardaki ahşap paneller, yerel halk sanatına özgü kazıma tekniği ile yapılmış geometrik oymalar ve Arap harfleri içerir. “Cami Allah'ın evidir” şeklinde çevrilen yazının altında hicri 1245 (1829-1830) yazmaktadır, bu tarih başka bir duvar panelinde de yer almaktadır. Ancak bu plaketler, köydeki eski bir camiden veya şimdiki caminin daha önceki bir yenilenmesinden gelmiş olabilir.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Google Maps". Google Maps (İngilizce). 20 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2023. 
  2. ^ Girardot, Clément (7 Haziran 2018). "Caring for Georgia's old wooden mosques". Mashallah News (İngilizce). 23 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2023. 
  3. ^ Suzanne Harris-Brandts, Angela Wheeler, Vladimer Şioşvili (2018). "The Wooden Mosques of Adjara" (PDF). static1.squarespace.com. 28 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 20 Nisan 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bursa Ulu Camii</span> Bursada bir cami

Bursa Ulu Cami, Bursa'da I. Bayezid tarafından 1396-1400 yılları arasında yaptırılmış ulu camidir.

<span class="mw-page-title-main">Sultan Alaeddin Camii</span>

Sultan Alâeddin Camii, 12. yüzyılda Ankara'da İç Kale’nin girişinde, Selçuklu meliki Muhyiddin Mesud tarafından yaptırılmış camidir.

<span class="mw-page-title-main">Eşrefoğlu Camii</span> Konyada tarihî yapı

Eşrefoğlu Camii, Anadolu'daki ahşap direkli camilerin en büyüğü ve orijinalidir. Konya'nın Beyşehir ilçesinin kuzeyinde, İçerişehir Mahallesi'nde yer alır. UNESCO tarafından 2012 yılında Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan Eşrefoğlu Camii, bir türbe, kervansaray ve hamam ile birlikte külliye şeklinde 1296-1299 yılları arasında Eşrefoğulları Beyliği döneminde Eşrefoğlu Seyfettin Süleyman Bey tarafından yaptırılmıştır. 2023'te UNESCO Dünya Mirası listesine girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bayezid Ağa Camii</span> İstanbulda Osmanlı dönemi cami

Bayezid Ağa Camii ya da Arabacı Bayezid Ağa Camii, İstanbul'un Fatih ilçesi Topkapı mahallesi Topkapı Meydanı'nda camidir. Fetihten sonra 1453'te II. Mehmed'in Sekbanbaşısı Bayezid Ağa tarafından yaptırıldı. Zamanla harap olan ve kullanılamaz hale gelen cami cemaatin yardımları ile 1954–57'de yeniden inşa edildi.

Akşemseddin Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde Keçeciler caddesi ile Yamak sokağının kesiştiği noktada, Hırka-i Şerif Camii'ne 200 m uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Arslanhane Camii</span> Ankaranın Altındağ ilçesinde bulunan bir cami

Ahî Şerafeddin Camii veya halk arasında bilinen adıyla Arslanhane Camii; Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Ankara Kalesi'nin güney ucunda bulunan 13. yüzyıla tarihlenen bir camidir.

Kapu Camii, Konya'da 17. yüzyıl Osmanlı dönemine ait tarihi cami. Şehirdeki Osmanlı camileri arasındaki en büyük camidir. Merkez Karatay ilçesi, Sarraflar caddesi üzerindeki caminin mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olup, Karatay Müftüğülüğü'ne bağlı olarak faal durumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Mahmut Bey Camii</span> Kastamonu merkez ilçesinde bir cami

Kasabaköy Mahmutbey Camii (halk arasında Çivisiz Cami olarak bilinir) Kastamonu'ya 18 km uzaklıktaki Kasaba Köyü'nde bulunan 1366 tarihli cami.

<span class="mw-page-title-main">Kaptan İbrahim Ağa Camii</span>

Kaptan İbrahim Ağa Camii, 1622 yılında Kaptan İbrahim Paşa tarafından İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Afyonkarahisar Ulu Camii</span>

Afyonkarahisar Ulu Camii, Türkiye'de Afyonkarahisar'ın merkezinde yer alan ahşap direkli anıtsal cami.

Aho Camii, Güneybatı Gürcistan'daki özerk cumhuriyet Acara'da yer alan bir cemaatsel camidir. 1818 yılına tarihlenen yapı, Acara'daki en eski camidir. Bina, kapısındaki dekoratif ahşap oymalar ve minberi ile tanınmaktadır. Osmanlı motifleri ve yerel Gürcü mimarisi unsurlarının birleşmesiyle oluşmuştur. Cami, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

Kvirike Camii Güneybatı Gürcistan'daki özerk cumhuriyet Acara Özerk Cumhuriyeti'nde yer alan bir cemaatsel camidir. 1861 yılına tarihlenen yapı, günümüzdeki camiler arasında Acara'daki en eski camilerden biridir. Bina, bol miktarda dekoratif ahşap oyma ile süslenmiştir. Cami, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Zincirli Camii</span> Ankarada bulanan tarihi bir cami

Zincirli Camii veya diğer adıyla Kazasker Camii; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihi bir camidir.

Avanos Ulu Camii, Türkiye'nin Nevşehir ilinin Avanos ilçesinde yer alan bir camidir. Kitabesi bulunmadığından dolayı ilk inşa tarihi ve banisi bilinmemektedir. Mimari özellikleri incelendiğinde XVIII. yüzyıl yapılarından biri olduğu düşünülmektedir. Camiye toprak zeminden merdivenle inildiği için Yeraltı Camisi olarak da adlandırılır.

Çao Camii, Gürcistan'ın Acara bölgesindeki Çao köyünde bulunan ahşap bir camidir. 1909 ve 1912 yılları arasında Batumlu Laz ustalar tarafından yapılan cami 1993-95 yılları arasında restore edilmiştir. Caminin ilk minaresi 1936'da Sovyet yetkililerin talimatıyla yıkıldı. Aynı yıl köyün camisi ambara, caminin yanındaki medrese ise sosyal kulübe dönüştürüldü. Caminin içi mısır sapı motiflerinden oluşan duvar resimleriyle süslenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Zundaga Camii</span>

Zundaga Camii, Gürcistan'ın Acara bölgesindeki Keda kasabasında bulunan ahşap bir camidir. 1860'lı yıllarda Laz Usta Kabaz Ahmed ve köy halkı tarafından yapılan caminin restorasyonuna 2015'te başlanmıştır. Caminin minaresi yoktur.

Fındıklı Köyü Camisi, Artvin'in Borçka ilçesinin Fındıklı köyünde konumlanmış bir camidir. 18 veya 19. yüzyılda inşa edilmiş cami, alt katında bulunan moloz taştan yapılmış medresenin üzerine tamamen ahşaptan yapılmıştır. Mihrabı yenilenen yapının üzeri tamamen sıvalıdır. Camide geometrik kompozisyonlar, bitkisel kompozisyonlar ve kitabe görülmektedir. Caminin minberinde ve sütunlarında oyma, mahfilinde kafesleme ve oyma, tavanında ise çakma ve oyma görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Camili Köyü Camisi</span> Borçkaya bağlı Camili köyündeki tarihi cami

Camili Köyü Camisi veya Hertvisi Camisi, tarihsel Maçaheli bölgesinde, günümüzde Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı ve eski adı Hertvisi olan Camili köyünde bulunan tarihi bir camidir. Köyün Hertvisi adının değiştirilmesinden sonra Camili Camii olarak adlandırılmıştır. Hertvisi Camii, Maçaheli vadisinin Türkiye tarafında tespit edilmiş sekiz ahşap camiden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Muratlı Köyü Camisi</span>

Muratlı Köyü Camisi, Artvin'in Borçka ilçesinin Muratlı köyünde bulunan, ahşap 19. yüzyıl camisi.

<span class="mw-page-title-main">Ramazan Çavuş Camii</span> Priştine, Kosovadaki tarihi bir cami

Ramazan Çavuş Camii veya Lâb Camii, Kosova'nın başkenti Priştine şehrinin eski şehir merkezinin kuzeyindeki bir Osmanlı camisidir.