Türkiye'de yirmi bir tane UNESCO Dünya Mirası bulunmaktadır. İlk olarak 1985'te İstanbul'un Tarihî Alanları, Göreme Millî Parkı ve Kapadokya ile Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, son olarak da 2023'te Gordion ile Anadolu'nun Ortaçağ Dönemi Ahşap Hipostil Camileri listeye dâhil edildi. Listedeki varlıklardan on dokuzu kültürel, ikisi karma alandır. Türkiye'nin Dünya Mirası Geçici Listesi'nde ise yetmiş dokuz tane varlığı bulunmaktadır.
2024 yılı sonu itibarıyla, 195 "Taraf Devlet"te 1.223 Dünya Mirası Alanı bulunmaktadır. 1,223 Dünya Mirası Alanının 952'si kültürel, 231'i doğal, 40'ı karma özelliktedir. Bu Dünya Mirası Alanlarının 49'u sınıraşırı alan olup, birden fazla ülke tarafından paylaşılmaktadır. Sınıraşırı alanları paylaşan toplam 72 ülke bulunmaktadır. Ülkeler Dünya Miras Komitesi tarafından Afrika, Arap Devletleri, Asya ve Pasifik, Avrupa ve Kuzey Amerika ve Latin Amerika ve Karayipler olmak üzere beş coğrafi bölgeye ayrılmıştır.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Afrika'da 145 Dünya Mirası belirlemiştir. Bu sit alanları 35 ülkede yer almaktadır.
Troya Tarihî Millî Parkı, Türkiye'nin Çanakkale kentinde bulunan bir millî park.
Batı Gat Dağları veya Sahyādri, Hindistan'ın batı tarafında bir dağ silsilesini oluşturmaktadır. UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan dağlar, dünyadaki biyolojik çeşitliliğin sekiz "sıcak noktasından" biridir. Deccan Platosu'nun batı kenarı boyunca kuzeyden güneye uzanır. Platoyu, Konkan diye adlandırılan Arap Denizi boyunca dar bir sahil şeridinden ayırır. Milli parklar, vahşi hayvan barınakları ve rezerv ormanları dahil olmak üzere toplam 39 yer dünya mirası olarak tayin edildi. Bunların 20'si Kerala'da, 10'u Karnataka'da, 5'i Tamil Nadu'da ve 4'ü Maharaştra'da bulunmaktadır.
Dünya Mirası, UNESCO tarafından listelenen, özel kültürel veya fiziksel öneme sahip yerlerden her birine verilen addır. Genel Kurul tarafından seçilen 21 UNESCO üyesi ülkenin oluşturduğu Dünya Miras Komitesi tarafından yönetilen uluslararası Dünya Mirası Programı bu listeyi güncellemektedir.
Shiretoko Millî Parkı, Japonya'nın Hokkaidō Adası'nın kuzeydoğu ucundaki Shiretoko Yarımadası'nda bulunan bir millî parktır. Shiroteko, Aynu dilinde "yerin çıktığı yer" anlamına gelen "sir etok" sözcüğünden türemiştir.
Atsinanana'daki Yağmur Ormanları, Madagaskar'ın doğusundaki altı millî parkta yer alan 13 özel bölgeden oluşan bir Dünya Mirasıdır. Yağmur ormanları, 2007 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. Dünya Mirası'nı oluşturan alanlar:
- Marojejy Ulusal Parkı
- Masoala Ulusal Parkı
- Zahamena Milli Parkı
- Ranomafana Ulusal Parkı
- Andringitra Milli Parkı
- Andohahela Ulusal Parkı
Garajonay Ulusal Parkı, İspanya'ya bağlı Kanarya Adaları'ndan biri olan La Gomera'nın ortasında ve kuzeyinde yer alır. 1981'de millî park olarak ilan edilmiş ve 1986'da UNESCO tarafından bir Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.
Teide Ulusal Parkı, İspanya'ya bağlı Kanarya Adaları'ndaki Tenerife'de bulunan ulusal bir parktır.
Białowieża Ormanı bir zamanlar Avrupa Ovası boyunca yayılmış olan uçsuz bucaksız ilkel ormanların en son ve en büyük örneklerindendir. Orman Avrupa'nın en ağır toprak hayvanı olan Avrupa bizonunun 800 tanesine ev sahipliği yapar. UNESCO'nun İnsan ve Biyoküre Programı 1976 yılında Polonya Białowieża Biyosfer Rezervi'ni ve 1993 yılında Belarus Belovezhskaya puschcha Biyosfer Rezervi'ni belirlemiştir. 2015 yılında, Belarus Biyosfer Rezervi 216.200 hektar alan kaplamaktadır ve geçiş, tampon ve çekirdek bölgeleri içermektedir. Orman bir UNESCO Dünya Mirası Alanı ve bir AB Natura 2000 Özel Koruma Alanı olarak belirlenmiştir. Dünya Miras Komitesi Haziran 2014'teki kararıyla "Belovezhskaya pushcha/Białowieża Forest, Belarus, Poland" olan UNESCO Dünya Mirası alanının adını "Białowieża Forest, Belarus, Poland" olarak onayladı. Polonya ile Belarus arasındaki sınırı kapsar ve Brest'in 70 kilometre kuzeyinde ve Białystok'un 62 kilometre güneydoğusunda yer alır. Białowieża Orman Dünya Mirası alanı toplam 141.885 ha alanı kapsar. İki ülke arasındaki sınır ormandan geçtiği için, yürüyüşçüler ve bisikletçiler için bir sınır geçişi mevcuttur.
Naracoorte Mağaraları Millî Parkı, Avustralya'da, Güney Avustralya'nın güneydoğusundaki Limestone Coast turizm bölgesindeki Naracoorte yakınlarında yer alan bir millî parktır. 1994 yılında, sitenin Riversleigh ile birlikte Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. Park, 3.05 km² alan kaplayan 26 mağara ile 6 km²'lik bitki örtüsü kalıntısı içermektedir.
Nanda Devi ve Çiçekler Vadisi Ulusal Parkları, Uttarakhand, Hindistan'da yer alan bir UNESCO Dünya Mirası alanıdır. Nanda Devi Ulusal Parkı ve Çiçekler Vadisi Ulusal Parkı ve aralarındaki Birleşik Tampon Bölge'den oluşmaktadır.
Kanchenjunga Ulusal Parkı ya da Kanchenjunga Biyosfer Rezervi, Sikkim, Hindistan'da bulunan bir millî park ve biyosfer rezervidir. 17 Temmuz 2016'da UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelenmiş ve Hindistan'ın ilk "Karma Miras" bölgesi haline gelmiştir. Park, adını 8.586 metre yüksekliğindeki Kançencunga Dağı'ndan almaktadır. Kançencunga Dağı, dünyanın üçüncü en yüksek doruğudur. Parkın toplam alanı 849,5 km2'dir (328,0 mi2).
Pirin Ulusal Parkı, güneybatı Bulgaristan'daki Pirin Dağı'nın büyük bölümünü kapsayan ve 403.56 km² alana sahip bir millî parktır. Ülkedeki üç milli parktan biridir, diğerleri Rila Ulusal Parkı ve Orta Balkan Ulusal Parkı'dır. Park 1962 yılında kurulmuş ve bölgesi o zamandan beri birkaç kez genişletilmiştir. Pirin Ulusal Parkı, 1983 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.
Hortobágy, doğu Macaristan'da 800 km2 alan kaplayan bir millî park olup folklor ve kültür tarihi bakımından zengindir. Alföld'in bir parçası olan park, 1973'te milli park olarak kuruldu ve 1999'da Dünya Mirası listesine dahil edildi. Hortobágy, Macaristan'ın en büyük koruma alanı ve Avrupa'daki en büyük yarı doğal çayırdır.
Hindistan'ın millî parklarından birisi olan Büyük Himalaya Millî Parkı (GHNP), Himaçhal Pradeş eyaletindeki Kullu bölgesinde yer almaktadır. Park 1984 yılında kurulmuş olup 1,500 ile 6,000 m arasında bir yükseklikte 1,171 km2'lik bir alana yayılmıştır. Büyük Himalaya Millî Parkı, yaklaşık 31 memeli, 181 kuş, 3 sürüngen, 9 amfibi, 11 halkalı solucan, 17 yumuşakça ve 127 böcek türünü içeren sayısız flora ve 375'ten fazla fauna türü için bir yaşam alanıdır. Bölge 1972 Yaban Hayatı Koruma Yasası'nın katı kuralları uyarınca korunmaktadır; dolayısıyla avcılık yasaktır.
Koramaz Vadisi, Türkiye'nin Kayseri ilinde yer alan bir vadidir. Deprem kırığı sonucunda oluşan ve doğu-batı yönünde konumlanan vadinin uzunluğu 12 km iken rakımı 250 m ila 1.550 m arasında değişmektedir. Vadide kayadan yapılmış kırk iki tane kilise vardır. UNESCO, 2020'de vadiyi Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil etti.
Khao Yai Ulusal Parkı Tayland'da yer alan bir milli parktır. 1962 yılında Tayland'ın ilk milli parkı olarak kurulan park, Tayland'ın üçüncü büyük milli parkıdır.