Güneş Sistemi, Güneş'in kütleçekim kuvvetiyle yörüngede tutulan ve çeşitli gök cisimlerinden oluşmuş bir sistemdir. Güneş ve 8 gezegen ile onların doğruluğu onaylanmış 150 uydusu, 5 cüce gezegen ile onların bilinen toplam 8 uydusu ve milyarlarca küçük gök cisminden oluşur. Küçük cisimler kategorisine asteroitler, Kuiper Kuşağı cisimleri, kuyruklu yıldızlar, gök taşları ve gezegenler arası toz girer.
Jüpiter, Güneş Sistemi'nin en büyük gezegenidir. Güneş'ten uzaklığa göre beşinci sırada yer alır. Adını Roma mitolojisindeki tanrıların en büyüğü olan Jüpiter'den alır. Büyük ölçüde hidrojen ve helyumdan oluşmakta ve gaz devi sınıfına girmektedir.
Carina ya da Karina takımyıldızı, modern 88 takımyıldızdan biridir. Güney gökkürededir. Carina adı Latince'de gemi omurgası anlamına gelir. Bu isim, daha önceki takımyıldız adlandırmalarında bir gemi olarak tasavvur edilen Argo Navis takımyıldızının omurgasını oluşturan parçası olmasından ötürü verilmiştir. Argo Navis takımyıldızındaki yıldızlar günümüzde Karina, Yelken ve Pupa takımyıldızlarına dağılmıştır.
Vela ya da Yelken takımyıldızı, modern 88 takımyıldızdan biridir. Güney gökkürededir. Vela adı Latincede yelken anlamına gelir. Bu isim, daha önceki takımyıldız adlandırmalarında bir gemi olarak tasavvur edilen Argo Navis takımyıldızının yelkenini oluşturan parçası olmasından ötürü verilmiştir. Argo Navis takımyıldızındaki yıldızlar günümüzde Karina, Pupa ve Yelken takımyıldızlarına dağılmıştır.
Vulpecula ya da Tilkicik takımyıldızı, modern 88 takımyıldızdan biridir. Kuzey gökkürededir ve belirgin değildir. Vulpecula adı Latince'de küçük tilki, tilkicik anlamına gelmesine rağmen genel olarak yalnızca tilki olarak kullanılır. On yedinci yüzyılda yaratılmıştır ve Yaz Üçgeni'nin ortasında yer alır.
Ötegezegen veya Güneş dışı gezegen, Güneş'in baskın kütleçekim etkisinin dışında başka bir yıldızın veya kahverengi cücenin kütleçekim etkisi içinde olan gezegensel bir gök cismidir. Bir ötegezegenin ilk muhtemel kanıtı 1917 yılında kaydedilmiş, fakat o zamanlar bu şekilde kabul edilmemişti. Tespitin ilk teyidi 1992 yılında gerçekleşmiştir. 1988'de tespit edilen farklı bir gezegen ise 2003 yılında doğrulandı. 20 Ağustos 2024 itibarıyla, 4.963 gezegen sisteminde varlığı doğrulanmış 7.255 ötegezegen bulunmaktadır ve bu gezegen sistemlerinden 1.015 kadarı birden fazla gezegene sahiptir. James Webb Uzay Teleskobu'nun (JWST) daha fazla ötegezegen keşfetmesi ve bunların bileşimleri, çevresel koşulları ve yaşam potansiyelleri gibi özellikleri hakkında daha fazla fikir vermesi beklenmektedir.
Yıldız sistemi, kütleçekim etkisiyle bağlı olarak birbirlerinin yörüngesinde dolanan az sayıdaki yıldızdan oluşan bir sistemdir. Kütleçekimi ile bağlı büyük bir yıldız grubu genellikle bir yıldız kümesi veya gökada olarak adlandırılır, fakat geniş anlamıyla bunlar aynı zamanda yıldız sistemleridir. Yıldız sistemleri; gezegenler ve benzer cisimleri içeren gezegen sistemleriyle karıştırılmamalıdır.
HD 41004 Ab, Ressam takımyıldızı'nda yaklaşık 139 ışık yılı uzaklıkta bulunan Güneş dışı gezegen. Kütlesi, Jüpiter kütlesinin 2,56 katı ve HD 41004 A'ya yörünge uzaklığı yaklaşık 1.70 AU'dur. Eşlik eden diğer yıldız HD 41004 B'den dolayı gezegenin yörüngesi oldukça eksantriktir ve bu yıldıza olan uzaklığı 0,44 ile 2,96 AU aralığındadır.
Messier 47, Pupa takımyıldızı yönünde bulunan bir açık yıldız kümesidir. Giovanni Batista Hodierna tarafından 1654 öncesinde keşfedildi ve daha sonra çalışmaları sırasında Charles Messier tarafından 19 Şubat 1771 tarihinde yeniden keşfedilerek kataloğa dahil edildi. Ayrıca 1783 yılında Caroline Herschel tarafından bağımsız olarak tekrar keşfedildi.
Messier 93, Pupa takımyıldızı yönünde bulunan bir açık yıldız kümesi. Charles Messier tarafından 20 Mart 1781 tarihinde keşfedilmiştir.
NGC 2409, Yeni Genel Katalog'da yer alan bir açık yıldız kümesidir. Gökyüzünde Pupa takımyıldızı yönünde bulunur. OCL tipi bir açık yıldız kümesidir. İngiliz astronom John Herschel tarafından 1836 yılında 47,5 cm çaplı aynalı tip bir teleskopla keşfedilmiştir.
NGC 2423, Yeni Genel Katalog'da yer alan bir açık yıldız kümesidir. Gökyüzünde Pupa takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 2.498 ışık yılı uzaklıkta bulunur. İngiliz astronom William Herschel tarafından 1786 yılında 47,5 cm çaplı aynalı tip bir teleskopla keşfedilmiştir.
NGC 2539, Yeni Genel Katalog'da yer alan bir açık yıldız kümesidir. Gökyüzünde Pupa takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 4.445 ışık yılı uzaklıkta bulunur. İngiliz astronom William Herschel tarafından 1785 yılında 47,5 cm çaplı aynalı tip bir teleskopla keşfedilmiştir. Yaklaşık 170 yıldız içerir ve 650 milyon yıl yaşında olduğu tahmin edilmektedir. 19 Puppis yıldızı, kümeye sadece 185 ışık yılı mesafededir fakat bu kümenin bir parçası değildir.
19 Puppis, Pupa takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 177 ışık yılı uzaklıkta bulunan ve görünen parlaklığı 4,72 kadir olan, K-tipi portakal renkli bir dev yıldızdır. HD 68290, beş bileşeni olan Çoklu yıldız sistemidir. İngiliz astronom John Herschel tarafından 1831 yılında 47,5 cm çaplı aynalı tip bir teleskopla keşfedilmiştir.
Dev Dünya veya süper Dünya, astronomide Dünya'dan daha fazla kütleye sahip, fakat Güneş Sistemi'nin buz devleri olan Uranüs ve Neptün'den çok daha az kütleye sahip olan bir tür ötegezegendir. Bu terim yalnızca gezegenin kütlesine işaret eder ve yüzey koşulları ya da yaşanabilirlik konusunda bir şey ima etmez. Kütle ölçeğinin üst ucundaki gezegenler için alternatif olarak "gaz cüceleri" terimi daha doğru olsa da, yaygın olarak "mini-Neptün" terimi kullanılır.
Sıcak Jüpiterler, fiziksel olarak Jüpiter'e benzeyen ancak çok kısa yörünge periyotlarına sahip olan, gaz devi ötegezegen sınıfıdır. Yıldızlarına olan yakınlığı ve yüksek yüzey-atmosfer sıcaklıklarından dolayı, "sıcak Jüpiterler" olarak adlandırılmaktadırlar.
Doppler spektroskopisi gezegenin ana yıldızın spektrumunda Doppler kaymaları gözlem yoluyla radyal hız ölçümleri Güneş Sistemi dışındaki gezegenlerin ve kahverengi cücelerin bulunması için kullanılan dolaylı bir yöntemdir.
Kahverengi altcüce veya gezegen kütleli kahverengi cüce, yıldızlar ve kahverengi cücelerle aynı şekilde oluşan, ancak döteryumun termonükleer füzyonu için sınırlayıcı kütlenin altında bir kütleye sahip olan astronomik bir cisimdir.. Bazı araştırmacılar Kahverengi altcücelere serbest yüzen gezegenler de demektedir. Ancak çoğunlukla kabul edilen ismi gezegen kütleli kahverengi cücedir.
NGTS-13b, Yeni Nesil Transit Tarama (NGTS) ile keşfedilmiş sıcak Jüpiter tipi bir ötegezegendir. Kendi yıldızının etrafındaki yörüngesini 4,12 günde tamamlar. Ocak 2021 tarihinde keşfinin duyurusu yapılmıştır.
Çift yörüngeli gezegen veya İki-yörüngeli gezegen tek bir yıldız yerine iki yıldızın yörüngesinde dönen gezegendir. Çift yıldız sisteminde iki yıldız birbirinin yörüngesinde döner, gezegen ise tipik olarak sistemin merkezinden iki yıldızdan daha uzakta bir yörüngede döner.