İçeriğe atla

Pupa Yelken

Pupa Yelken
Sadun Boro'nun ilk kitabı "Pupa Yelken"in birinci baskısının kapağı
YazarSadun Boro
ÜlkeTürkiye Türkiye
TürlerAnı, gezi, turizm, denizcilik
Yayım1969 (Hürriyet)
2000, 2004 (Ege)
YayımcıHürriyet Yayınları (1969)
Ege Yayınları (2004)
Sayfa352 (son 40 sayfası reklamlara ayrılmış)
ISBN9789758070770
Sadun Boro Eserleri Dizisi (Ege Yayınları) serisi

Pupa Yelken, Sadun Boro'nun Kısmet adlı teknesiyle yaptığı dünya seyahatini anlattığı kitabıdır. İlk olarak Hürriyet gazetesinde tefrika edilmiştir. İlk baskısı 1969 yılında yapılmıştır. Kitap 2000 yılından sonra tekrar basılmıştır.

1968 tarihinde Sadun Boro'nun dünya turunu gerçekleştirdiği Kısmet adlı teknenin fotoğrafının yer aldığı posta pulu. Üzerinde "1968 Kısmet Yatı ile Dünya Turu" yazan 50 Kuruş nominal değeri olan pul Türkiye Cumhuriyeti Postaları tarafından bastırtılmıştı.

Sadun Boro hayatta en büyük emeli olan dünya seyahatine 1965'te Alman asıllı eşi Oda ile beraber çıktı. Onlara Kanarya Adaları'nda aldıkları ünlü kedileri "Miço" da eşlik etti. Üç yıl süren bu yolculuğu 1963'te Salacak'ta, Athar Beşpınar'ın atölyesinde kızağa konan 10.5 m. boyundaki "Kısmet" adını verdiği teknesiyle gerçekleştirdi. Bu aslında onun ilk açık deniz yolculuğu değildi. İlk Atlantik aşırı yolculuğunu 1952'de "Ling" adlı 11 m.lik bir yelkenli ile yapmıştı ve bir İngilizle beraber İngiltere'den Karayip Adaları'na kadar gitmişlerdi. Sadun Boro'nun "Kısmet" teknesiyle yaptığı tam dünya turu önce o yıllarda Hürriyet gazetesinde günü gününe tefrika edildi. Bu gazete yazıları daha sonra 1969 yılında Günaydın gazetesinin basım tesislerinde kitap haline getirilerek yayımlandı.

Kitabın 1969'daki birinci baskısı o zamanın en modern Web ofset baskı tekniği ile Günaydın gazetesinin matbaasında gazete kağıdına renkli olarak basılmıştı. 1996 yılında piyasaya sürülen Grup Vitamin'İn Aşkın Gözyaşları albümünün Kurban Olayım şarkısında Pupa Yelken'e atıfta bulunulmuştur.

2000 yılında yapılan yeni baskısı günümüz dijital ortamında gelişmiş teknikle yapılmıştır. İçeriğinde hiçbir değişikliğe gidilmemiş, sadece ilk baskının arka sayfalarındaki (40 sayfa) ilanların yerine yolculukla ilgili gazetelerde çıkan haber ve röportajlara ait kupürler koyulmuştur.[1]

Kitabın Bölümleri

Çok sayıda renkli ve siyah beyaz fotoğraf, harita ve çizim içeren kitabın sayfa düzenini anlatan bir sayfası.
  1. Denizler Beni Çağırıyor
  2. Bismillah Vira
  3. Atlantik'te 30 Gün
  4. Karaip Adaları
  5. Kısmet Pasifiğe Çıkıyor
  6. Sihirli Adalar
  7. Yeryüzündeki Cennete Doğru
  8. Tehlikeli Yolculuk
  9. Bekâr Cenneti
  10. Dost Adalar
  11. Dikkat!... Tayfun Geliyor
  12. Yamyamlar Arasında
  13. Pasifik'te Son Yolculuk
  14. İnci Diyarı
  15. Timor'da Balık Festivali
  16. İlâhlar Ülkesi Bali
  17. Beş Haftalık Saltanat
  18. Korsanlar Kısmet'e Saldırıyor
  19. Oda Kanser
  20. Hint Okyanusunda Yalnız Yolculuk
  21. Çay Ülkesi
  22. Köpekbalıkları Arasında
  23. Kızıldeniz
  24. Vatana Dönüş
  25. Seyahatten Notlar
  26. Kitabın İçinde Geçen Denizci Terimlerinin izahı
  27. Pusula Gülü ve Rüzgârlar

Kaynakça

  1. ^ Boro, S. (1969). Pupa Yelken: Kısmet'in Dünya Seyahati. (Yazarın kendi yayını). İstanbul

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çetin Altan</span> Türk yazar, gazeteci, köşe yazarı, oyun yazarı, siyasetçi

Çetin Altan, Türk yazar, gazeteci, köşe yazarı, oyun yazarı, siyasetçidir.

Mehmet Başaran, köy edebiyatı hareketinin şiirdeki temsilcilerinden biri olan şair, eğitimci ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Sadun Boro</span> Türk denizci ve gezgin

Sadun Boro Dünyanın çevresini 1965-1968 yılları arasında eşi Oda ve Kısmet adlı yelkenli teknesiyle dolaşan ilk Türk denizcidir.

Osman Atasoy, Türk denizci.

Haluk Karamanoğlu, tekneyle dünya turu yapan Türk denizci, aile fertleriyle seyahat eden ilk Türk.

Zuhal Atasoy, dünyayı yelkenli ile dolaşan ilk Türk kadın.

Oya Baydar, Türk yazar, gazeteci ve sosyolog.

<span class="mw-page-title-main">Gülten Dayıoğlu</span> Türk roman ve öykü yazarı

Gülten Dayıoğlu, Türk roman ve öykü yazarı.

Cumhur Gökova, Türk denizci ve seyyah. Sadun Boro'dan sonra Atlantik Okyanusu'nu geçen ikinci Türk olan Gökova, aynı zamanda Büyük Sahra'yı geçen ilk Türk ve Kuzey Kutbu'na giden ilk Türk olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Alim Sür</span>

Alim Sür, Türk denizci ve turizmcidir.

Adnan Özyalçıner, Türk yazardır.

Oda Olga Berta (Pietsch) Boro,, müstakil teknesiyle dünyayı birlikte dolaştıkları ilk Türk denizcisi Sadun Boro'nun Alman asıllı eşidir.

Pupa şu anlamlara gelebilir:

Rahmi Turan, Türk gazeteci ve yazardır.

<i>Kon-Tiki</i> (kitap)

Kon-Tiki, Norveçli kâşif Thor Heyerdahl'ın 1947 yılında yine kendisinin tasarladığı ve Kon-Tiki adını verdiği arkaik salla yaptığı maceralı Pasifik yolculuğunu anlattığı, 1948 yılında yayımladığı çok satan belgesel kitabının adıdır. 1950 yılında bu keşif yolculuğunu anlatan 77 dakikalık siyah-beyaz bir belgesel film de yapılmış ve bu film 1951'de En İyi Belgesel Film Akademi Ödülü'nü almıştı

Seyahat ya da yolculuk, kişi ya da nesnelerin uzak yerler arasında gerçekleştirdiği devinimdir.

<span class="mw-page-title-main">Kısmet (gemi)</span>

Kısmet, dünyanın çevresini teknesiyle dolaşan ilk Türk denizcisi Sadun Boro ve eşi Oda Boro'nun 1963 yapımı 10,30 metre boyunda ve keç armalı yelkenli teknesinin adıdır.

Nigâr Hanım ile Çiftçi Sadık Efendi'nin oğlu olarak 1923 yılında dünyaya gelen Yaşar Kemal, hayatı boyunca öykü, roman, çeviri, deneme, derleme, şiir ve röportaj alanlarında eser vermiştir. On altı yaşındayken 1939'da ilk şiiri "Seyhan"ı Görüşler adlı Adana halkevleri dergisinde yayımladı. Ortaokuldan ayrıldıktan sonra folklor derlemelerine başladı ve 1940-1941 yılları arasında Çukurova'dan ile Toroslardan derlediği ağıtları içeren ilk kitabı olan Ağıtlar, 1943 yılında Adana Halkevi tarafından; 1944 yılında ilk hikâyesi Pis Hikâye'yi yayımladı. 1940'larda Adana'da çıkan Çığ dergisi çevresinde Pertev Naili Boratav, Nurullah Ataç, Güzin Dino gibi isimlerle tanıştı. Özellikle, ressam Abidin Dino'nun ağabeyi Arif Dino'yla kurduğu yakınlık onun düşün ve yazın dünyasının gelişimini önemli bir ölçüde etkilemiştir. Kemal Sadık Göğceli adı ile çeşitli yayımlarda yazarken Yaşar Kemal adını Cumhuriyet gazetesine girince kullanmaya başladı ve 1951-1963 yılları arasında gazetede fıkra ve röportaj yazarı olarak çalıştı. 1952 yılında yayımlanan ilk öykü kitabı olan Sarı Sıcak'ta da yer alan Bebek öyküsü burada tefrika edildi. 1947'de İnce Memed'i yazdı fakat yarım bıraktı ve 1953-54'te bitirdi. Dört ciltten oluşan seri, otuz dokuz yılda tamamlandı. Teneke (1955), Dağın Öte Yüzü serisi, Üç Anadolu Efsanesi (1967), Binboğalar Efsanesi (1971), Yılanı Öldürseler (1976), Hüyükteki Nar Ağacı (1982) dahil olmak üzere yazarın birçok eseri, Çukurova'da geçmektedir. Ayrıca eserlerden sekizi tiyatro oyununa, on ikisi sinemaya ve ikisi baleye uyarlanmıştır. Yaşar Kemal'in ayrıca senaryosunu yazdığı filmleri de mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Necati Zincirkıran</span> Türk gazeteci

Necati Zincirkıran,, Türk gazeteci ve yazar.

Bu sayfada, 1968 yılında Türkiye'de görevdeki siyasi kurumlar ve kişiler, yaşanan olaylar, doğan ve ölen kişiler yer alır.