İçeriğe atla

PulseAudio

PulseAudio
Screenshot
Geliştirici(ler)
  • Lennart Poettering
  • Pierre Ossman
  • Shahms E. King
  • Tanu Kaskinen
  • Colin Guthrie
  • Arun Raghavan
  • David Henningsson
İlk yayınlanma17 Temmuz 2004 (20 yıl önce) (2004-07-17)[1]
Güncel sürüm17.0[2] / 12 Ocak 2024 (8 ay önce) (2024-01-12)
Programlama diliC[3]
İşletim sistemiFreeBSD, NetBSD, OpenBSD, Linux, Illumos, Solaris, macOS, and Microsoft Windows (not maintained)
PlatformARM, PowerPC, x86 / IA-32, x86-64, and MIPS
TürSes sunucusu
LisansLGPL-2.1-or-later[4]
Resmî sitesipulseaudio.org
Kod deposugitlab.freedesktop.org/pulseaudio/pulseaudio

PulseAudio, freedesktop.org projesi aracılığıyla yayımlanan ağ özellikli bir ses sunucusu programıdır. Esas olarak Linux, FreeBSD ve OpenBSD gibi çeşitli BSD dağıtımları, macOS ve ayrıca Illumos dağıtımları ve Solaris işletim sistemi üzerinde çalışır. Uygulamalar ve donanım arasında bir ara yazılım görevi görür ve ham PCM ses akışlarını yönetir.[5]

PulseAudio ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılımdır ve LGPL-2.1-veya-üstü koşulları kapsamında lisanslanmıştır.

2004 yılında Polypaudio adı altında oluşturuldu, ancak 2006 yılında PulseAudio olarak yeniden adlandırıldı.[6]

PulseAudio'nun yerini o zamandan beri uyumlu bir PulseAudio sunucusu (pipewire-pulse olarak bilinir) sağlayan PipeWire almıştır ve PipeWire artık Fedora Linux, Ubuntu ve Debian dahil birçok Linux dağıtımında varsayılan olarak kullanılmaktadır.[7][8][9]

Geçmiş

Microsoft Windows daha önce MinGW (GCC ve binutils gibi çeşitli araçları içeren GNU araç zincirinin bir uygulaması) aracılığıyla destekleniyordu. Ancak Windows sürümü 2011'den beri güncellenmedi.[10]

Yazılım mimarisi

PulseAudio operasyonel akış şeması
PulseAudio, yazılımda miksaj yapan bir arka plan programıdır.

Geniş anlamda ALSA, sağlam donanım sürücüsü sağlayan bir çekirdek alt sistemidir ve PulseAudio, uygulamalar ile ALSA arasındaki arayüz motorudur. Ancak kullanımı zorunlu değildir ve ses, PulseAudio olmadan çalınabilir ve karıştırılabilir.

PulseAudio, bir veya daha fazla kaynaktan (işlemler, yakalama cihazları, vb.) ses girişini kabul eden bir arka plan işleminin oluşturulduğu bir ses sunucusu görevi görür. Arka plan işlemi daha sonra bu ses kaynaklarını bir veya daha fazla havuza (ses kartları, uzak ağ PulseAudio sunucuları veya diğer işlemler) yönlendirir.[11]

PulseAudio'nun hedeflerinden biri, donanıma (eski OSS uygulamaları gibi) doğrudan erişmeye çalışan işlemlerden gelenler de dahil olmak üzere tüm ses akışlarını yeniden yönlendirmektir. PulseAudio bunu, aRts ve ESD gibi diğer ses sistemlerini kullanan uygulamalara adaptörler sağlayarak başarır.

Linux altındaki tipik bir kurulum senaryosunda, kullanıcı ALSA'yı PulseAudio tarafından sağlanan bir sanal cihazı kullanacak şekilde yapılandırır. Böylece, ALSA kullanan uygulamalar, gerçek ses kartına erişmek için ALSA'nın kendisini kullanan PulseAudio'ya ses çıkışı verecektir. PulseAudio, PulseAudio'yu doğrudan desteklemek isteyen uygulamalara kendi yerel arabiriminin yanı sıra ESD uygulamaları için eski bir arabirim sağlar ve bu da onu ESD'nin doğrudan değiştirilmesi için uygun hale getirir. ğüğüğüğğğğğğğğğğğğğğğğğğüüğü

OSS uygulamaları için PulseAudio, /dev/dsp gibi aygıt dosyalarını değiştiren ve uygulamaları ses kartı üzerinde özel denetime sahip olduklarına inandırarak kandıran padsp yardımcı programını sağlar. Gerçekte, çıktıları PulseAudio aracılığıyla yeniden yönlendirilir.

libcanberra

libcanberra, masaüstü olay sesleri için soyut bir API'dir ve "PulseAudio örnek önbellek API'sinin" tamamen yerine geçer:

libSydney

libSydney, "PulseAudio akış API'sinin" tamamen yerini almıştır ve libSydney'in sonunda PulseAudio'da kullanılan tek ses API'si olması için planlar yapılmıştır.[15]

Özellikler

Ana PulseAudio özellikleri şunlardır:[11]

  • Uygulama başına ses kontrolleri [16]
  • Yüklenebilir modülleri destekleyen genişletilebilir bir eklenti mimarisi
  • Birçok popüler ses uygulamasıyla uyumluluk [17]
  • Birden çok ses kaynağı ve havuzu için destek
  • İşlemci kaynak verimliliği için sıfır kopyalı bellek mimarisi
  • Yerel ağda PulseAudio kullanarak diğer bilgisayarları keşfetme ve doğrudan hoparlörlerinden ses çalma yeteneği
  • Uygulamaların ses çalarken ses çalmak için hangi çıkış aygıtı kullandığını değiştirebilme özelliği (Uygulamaların bunu desteklemesi gerekmez, PulseAudio bunu uygulamalar olduğunu algılamadan yapabilir)
  • Komut dosyası oluşturma özelliklerine sahip bir komut satırı arabirimi
  • Komut satırı yeniden yapılandırma yeteneklerine sahip bir ses arka plan programı
  • Yerleşik örnek dönüştürme ve yeniden örnekleme özellikleri
  • Birden fazla ses kartını bir araya getirme yeteneği
  • Birden fazla oynatma akışını senkronize etme yeteneği
  • Dinamik algılama özelliklerine sahip Bluetooth ses cihazı desteği
  • Sistem genelinde eşitlemeyi etkinleştirme yeteneği

Uyarlama

PulseAudio, ilk olarak Fedora Linux'ta düzenli kullanıcılar için 8,[18] sürümünden başlayarak ortaya çıktı, ardından Ubuntu, Debian,[19] Mandriva Linux ve openSUSE gibi büyük Linux dağıtımları tarafından benimsendi. GNOME projesinde ve ayrıca KDE'de PulseAudio için destek vardır, çünkü Plasma Workspaces'a entegre edilmiştir, Phonon (KDE multimedya çerçevesi) ve KMix'e (entegre mikser uygulaması) ve bir "Hoparlör Kurulumu" GUI'sine destek eklenmiştir. çok kanallı hoparlörlerin konfigürasyonuna yardımcı olmak için. PulseAudio, OpenIndiana Illumos dağıtımında da mevcuttur ve MATE masaüstü ortamında varsayılan olarak etkindir.

Nokia N900, Nokia N9 ve Palm Pre [20] gibi çeşitli Linux tabanlı mobil cihazlar PulseAudio kullanır.

Linux Vakfı'nın bir projesi olan ve Intel ve Samsung'tan oluşan bir Teknik Yönlendirme Grubu (TSG) tarafından yönetilen açık kaynaklı bir mobil işletim sistemi olan Tizen, PulseAudio kullanmaktadır.

Ayrıca bakınız

  • Ses için özgür yazılımların karşılaştırılması
  • Linux ses yazılımı listesi
  • PipeWire
  • PortAudio

Kaynakça

  1. ^ "OldNews". freedesktop.org. 16 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "17.0". www.freedesktop.org. 14 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2024. 
  3. ^ "PulseAudio", Analysis Summary, Open Hub, 13 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 13 Temmuz 2023 
  4. ^ "License", PulseAudio git, Free desktop, 4 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 16 Haziran 2011 
  5. ^ "SupportedAudioFormats". www.freedesktop.org. 1 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2023. 
  6. ^ The Project Formerly Known as Polypaudio, 7 Ocak 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 13 Temmuz 2023 
  7. ^ "Changes/DefaultPipeWire - Fedora Project Wiki". fedoraproject.org. 22 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2023. 
  8. ^ "Ubuntu 22.10 Makes PipeWire Default for Audio". OMG! Ubuntu! (İngilizce). 22 Mayıs 2022. 22 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2023.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  9. ^ "Debian 12 Switches To PipeWire & WirePlumber By Default With The GNOME Desktop". www.phoronix.com (İngilizce). 1 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2023. 
  10. ^ PulseAudio on Windows, 1 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 13 Temmuz 2023 
  11. ^ a b "About", PulseAudio, Free desktop, 25 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 11 Mart 2013 
  12. ^ "Debian -- Package Search Results -- libcanberra". packages.debian.org. 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  13. ^ "Debian -- Package Search Results -- libasound". packages.debian.org. 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  14. ^ "Debian -- Package Search Results -- libcanberra-pulse". packages.debian.org. 4 Kasım 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  15. ^ "FOMS/LCA Recap". 0pointer.de (İngilizce). 8 Şubat 2007. 6 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2017.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  16. ^ "Interviews", Fedora Project, Red Hat, 31 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 3 Temmuz 2009  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  17. ^ Pulse Audio wiki, PulseAudio, 31 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 19 Temmuz 2009 
  18. ^ "LPC: Linux audio: it's a mess [LWN.net]". 18 Eylül 2008. 19 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2019. 
  19. ^ PulseAudio, Debian, 9 Kasım 2013 tarihinde kaynağından (wiki) arşivlendi, erişim tarihi: 9 Kasım 2013 
  20. ^ "Open source identity: PulseAudio creator Lennart Poettering", TechWorld, 8 Ekim 2009, 6 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 13 Temmuz 2023 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Linux dağıtımı ; Linux çekirdeği, GNU araçları ve bir masaüstü ortamının bir araya gelmesiyle, bu birlikteliği sürdürülebilir şekilde yönetecek bir yapılandırma araçları seti, yazılım güncelleme araçları vb. ile oluşturularak tam teşekküllü bir işletim sistemi haline gelen uygulamalar bütününü ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">GNOME</span> Unix benzeri işletim sistemleri için geliştirilen bir masaüstü ortamı

GNOME, açık kaynak kodlu, özgür masaüstü ortamı. GNU Tasarısı'na bağlı GNOME Projesi topluluğunca geliştirilmekte olan GNOME, Unix ve BSD tabanlı birçok işletim sistemine kurulabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gelişmiş Paketleme Aracı</span>

Gelişmiş Paketleme Aracı, Debian GNU/Linux ve Debian tabanlı dağıtımlarda kullanılan paket yönetim sistemidir. APT, önceden derlenmiş dosyalardan ya da kaynak kodlarının derlenmesiyle yazılım paketlerinin alınmasını, yapılandırılmasını ve kurulumunu otomatikleştirerek yazılım yönetme sürecini basitleştirmeyi sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Xgl</span>

Xgl, X Pencere Sistemi için geliştirilmiş ve günümüzde artık kullanılmayan bir görüntü sunucusudur; zamanının modern ekran kartlarının OpenGL sürücüleriyle birlikte sağladığı avantajları X Pencere Sistemi'ne kazandırabilmek amacıyla tasarlanmıştır. Linux masaüstüne çeşitli şeffaflaştırma, gölgelendirme, animasyon gibi görsel ögelerin ilâve olmasını sağlar. Bu ögelerin kullanılması, ekran kartını kullandığı için, işlemci gücüne ihtiyaç duymaz, böylece uygulanan efektler sistemin performansını düşürmez.

<span class="mw-page-title-main">Enlightenment</span>

Enlightenment, basit, hızlı, sade ve kullanışlı bir masaüstü ortamı yaratmak için başlatılan bir projedir. EFL adı verilen pek çok parçadan oluşmuş bir grup kütüphane üzerine inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nexenta OS</span>

Nexenta OS OpenSolaris projesi ile Oracle firmasının Solaris'in kaynak kodlarını açmasından sonra ortaya çıkan OpenSolaris dağıtımıdır. Nexenta OS, Solaris (SunOS) çekirdeğine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">LXDE</span> Masaüstü ortamı

LXDE, Unix benzeri işletim sistemleri için geliştirilen özgür ve açık kaynak kodlu bir masaüstü ortamıdır.

<span class="mw-page-title-main">HomeBank</span>

HomeBank, OpenBSD, Linux, FreeBSD, Microsoft Windows, Mac OS ve AmigaOS üzerinde çalışan kişisel bir muhasebe yazılım paketidir. GNU Genel Kamu Lisansı altında yayınlanan HomeBank, özgür bir yazılımdır. HomeBank, Debian, Fedora, Mandriva, openSUSE, Gentoo Linux, Arch Linux ve Ubuntu gibi Linux dağıtımlarının yazılım havuzlarında bulunabilir.

rkhunter ; rootkitleri, arka kapıları ve muhtemel yerel açıkları tarayan Unix tabanlı bir araçtır. Araç, bunu önemli dosyaların SHA-1 özetlerini çevrimiçi veri tabanlarındaki iyi versiyonlarınınkiyle kıyaslayarak; (rootkitlerin) varsayılan konumları, yanlış izinleri, gizli dosyaları, kernel modüllerindeki şüpheli dizeleri arayarak ve Linux ve FreeBSD için özel testlerle yapar. rkhunter, işletim sistemlerinde yer aldığı için önemlidir.

<span class="mw-page-title-main">Zathura (belge görüntüleyici)</span>

Zathura, özgür, eklenti tabanlı bir belge görüntüleyicidir. Eklentiler PDF, PostScript ve DjVu için mevcuttur. Hafif olması vi benzeri tuş bağlamalarıyla kontrol edilmesi için yazılmıştır. Zathura'nın özelleştirilebilirliği, onu birçok Linux kullanıcısı tarafından çok sevilir hale getirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Calculate Linux</span>

Calculate Linux, bir Linux dağıtımıdır. Gentoo Linux tabanlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sanal Makine Yöneticisi</span>

Bilgi işlemde, sanal yönetici olarak da bilinen Sanal Makine Yöneticisi, Red Hat tarafından GNU Genel Kamu Lisansı altında yayınlanan bir masaüstü sanal makine monitörüdür.

Bu sayfada, kategorize edilmiş bir liste şeklinde önemli Linux dağıtımları hakkında genel bilgiler mevcuttur. Dağıtımlar, kökü olan ana dağıtım veya paket yönetim sistemine göre sınıflandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Zim (yazılım)</span>

Zim, kişisel bir wiki olan yerel olarak depolanan wiki sayfalarının bir koleksiyonunu korumak için tasarlanmış bir grafik metin editörüdür. Her wiki sayfası, basit biçimlendirmeli metinler, diğer sayfalara bağlantılar, ekler ve resimler gibi ögeler içerebilir. Denklem düzenleyici ve yazım denetleyici gibi ek eklentiler de mevcuttur. Wiki sayfaları, wiki formatlı düz metin dosyalarında bir klasör yapısında saklanır. Zim, İşlerin Tamamlanması yöntemiyle kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Void Linux</span>

Void Linux, sıfırdan tasarlanan ve uygulanan X Binary Package System (XBPS) paket yöneticisini ve "runit init" sistemini kullanan bağımsız bir Linux dağıtımıdır. İkili çekirdek blobları hariç, temel kurulum tamamen özgür yazılımdan oluşur ancak kullanıcılar özel yazılım yüklemek için özgür olmayan resmi bir depoya erişebilir.

<span class="mw-page-title-main">Allwinner A1X</span>

Allwinner A1X, Zhuhai, Çin'den Allwinner Technology tarafından tasarlanan tek çekirdekli SoC cihazları ailesidir. Şu anda aile A10, A13, A10s ve A12'den oluşmaktadır. SoC'lar, ARM Cortex- A8'i ana işlemcileri ve Mali 400'ü GPU olarak içerir.

<span class="mw-page-title-main">Advanced Linux Sound Architecture</span>

Advanced Linux Sound Architecture (ALSA), ses kartı aygıt sürücüleri için bir uygulama programlama arabirimi (API) sağlayan bir yazılım iskeleti ve Linux çekirdeğinin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">PipeWire</span>

PipeWire, Linux'ta ses, video akışları ve donanımı işlemek için kullanılan bir sunucudur. Wim Taymans tarafından Red Hat'te oluşturuldu. Multimedya yönlendirme ve ardışık düzen işlemeyi yönetir.

<span class="mw-page-title-main">Common Desktop Environment</span>

Common Desktop Environment, Unix ve OpenVMS için Motif pencere öğesi araç setini temel alan bir masaüstü ortamıdır. UNIX 98 İş İstasyonu Ürün Standardının bir parçasıydı ve uzun bir süre ticari Unix iş istasyonlarıyla ilişkili Unix masaüstü oldu. Yüzyılın başlangıcından sonra büyük ölçüde CDE'nin yerini alan KDE ve GNOME masaüstü ortamı gibi ardıl projelerin ilk uygulamalarını etkilemeye yardımcı oldu.

<span class="mw-page-title-main">TeX Live</span> TeX ve ilgili uygulamaların dağıtımı

TeX Live, platformlar arası, ücretsiz bir yazılımdır. TeX ile ilgili başlıca programları, makro paketlerini ve yazı tiplerini içeren TeX dizgi sistemi için yazılım dağıtımıdır. Artık desteklenmeyen muadili teTeX'in yerine geçmiştir.