İçeriğe atla

Publius Ventidius

Publius Ventidius
DoğumPicenum, Roma Cumhuriyeti
ÖlümMÖ 38
Bilinmiyor
Bağlılığı Roma Cumhuriyeti
Hizmet yıllarıMÖ 89–38
RütbesiGeneral
Çatışma/savaşlarıGalya Savaşları
Sezar İç Savaşı
Pompey–Part istilası
ÖdülleriRoma zaferi

Publius Ventidius[1] (MÖ 89-38), Romalı generaldi ve Julius Caesar'ın koruyucularından biriydi. Partlara karşı kilit liderlerin ölümüyle sonuçlanan önemli zaferler (Crassus'un kayıplarını telafi eden ve Antonius'un saldırılarının yolunu açan zaferler) kazandı. Plutarch'a göre "Antonius'un Hayatı" adlı eserinde, Ventidius'un Partlara karşı kazandığı üç askeri zafer, tek başına (Plutarkhos'un yazdığı zamana kadar) Partlara karşı zafer için yapılan zafer töreniyle ilgili bir Romalı generale verilen tek ödülle sonuçlandı.

Tarih

Ventidius, Picenum'dandı. O ve annesi Sosyal Savaş sırasında yakalandılar ve her ikisi de Pompey Strabo'nun zaferinde tutsak olarak Roma sokaklarında yürüdüler. Bir katırcı olarak çalışmaya zorlandı ve hızla Roma ordusunu ilerleme yolu olarak gördü. Ventidius, Galya Savaşları sırasında Sezar'ın dikkatini çekti ve Sezar'ın yorumlarında adı geçmese de, Sezar'ın iç savaşı sırasında Sezar'ın emirlerini ustaca yerine getirdi ve Sezar'ın gözdelerinden biri oldu.

Ventidius, Marcus Antonius'un Octavian'la mücadelesinin ilk aşamalarında geride durmayı seçti ve sonunda Antonius'la kaderini paylaştı. İkinci Triumvirlik'in kurulmasından sonra Ventidius, yedek konsül olarak atandı. Antonius'un MÖ 41'de Mısır'da yokluğunda Ventidius, Octavian'la mücadeleleri sırasında Antonius'un kardeşi Lucius Antonius'u veya Antonius'un karısı Fulvia'yı desteklemek için hiçbir şey yapmadı.

Antonius, Octavian ile Misenum Burnu açıklarında bir anlaşmaya vardıktan sonra (olasılıkla 39 Ağustos'ta[2]), Ventidius'u birkaç lejyonla birlikte MÖ 40'taki Part istilasına yanıt olarak gönderdi. Ventidius'un ilk büyük başarısı Quintus Labienus ve Pharnapates'i (Kral II. Orodes'in komutanlarının en iyisi) Gülek Boğazı ve Belen Geçidi muharebelerinde yendiğinde geldi. Antonius, Atina'dayken savaşları duyduktan sonra kasabada bir halk ziyafeti düzenledi ve ardından ona katılmak için Levant'a gitti.[3]

Bu gerilemeye rağmen Partlar, Kral Orodes'in oğlu Pakorus liderliğinde Suriye'ye yeni bir işgal başlattı. Ventidius, Pacorus'un devasa ordusuyla Gindarus Dağı Muharebesi'nde karşılaştı ve burada onları Pakorus'un ölümüyle sonuçlanan ezici bir yenilgiye uğrattı. Bu zafer, Ventidius'un Partları Medya (Medler) ve Mezopotamya'ya hapseden ve Crassus'un özellikle Carrhae'deki kayıplarının intikamını psikolojik olarak alan seferlerinin doruk noktasıydı. Ventidius, Partları daha da ileriye takip edebilirdi: Ancak Plutarch'a göre Ventidius'un Antonius'un olası kıskançlığıyla ilgili endişeleri vardı; ve güçleriyle Partları takip etmektense Roma otoritesine isyan edenleri hizaya getirmeyi seçti.[4]

Böyle bir asi, Samosata'da kuşattığı Kommageneli Antiochus'tu. Antiochus, Ventidius ile barışmaya çalıştı, ancak Ventidius ona doğrudan Antonius'a yaklaşmasını söyledi. Zaferin bir kısmını kendisi için isteyen Antonius, bir anlaşmaya izin vermedi ve kuşatmayı devralmaya girişti. Antonius'un kuşatmasının Ventidius'unkinden daha az etkili olduğu kanıtlandı ve Antonius barış yaptı. Antiochus'un başlangıçta Ventidius'a teklif ettiği anlaşma 1.000 talent tazminat içeriyordu, Antonius ile yapılan son anlaşma ise sadece 300 talent tazminat içeriyordu. Barış sağlandıktan sonra Antony, Ventidius'u Partlara karşı zafer kazanan ilk Romalı olan bir zaferi kutladığı Roma'ya geri gönderdi. Zaferini kutladıktan sonra Ventidius'tan bir daha bahsedilmez.[4]

Shakespeare'de

Ventidius, Shakespeare'in Parthia'ya karşı Roma güçlerini yönetirken gösterildiği Antonius ve Kleopatra adlı oyununda kısaca yer alır. Yaptığından daha ileri giderek amirinin kıskançlığını uyandırma riskini alıp almayacağını düşünür; bundan sonra oyundan kaybolur.

Kaynakça

  1. ^ Some later sources infrequently give him the surname Bassus. No official or contemporary source calls him that, however, leading modern authors to avoid it as well. Wylie, p. 140 n. 1; Syme, "Sabinus the muleteer", Latomus vol. 17 no. 1 (1958) p. 76; Oxford Classical Dictionary, "Ventidius, Publius".
  2. ^ Plutarch (2000). "Antony – 32". Roman Lives: A Selection of Eight Lives. Oxford World's Classics. Waterfield, Robin tarafından çevrildi. Oxford University Press. s. 525 (footnote). ISBN 978-0-19-282502-5. 
  3. ^ Plutarch (1999). "Antony – 33". Roman Lives. 
  4. ^ a b Plutarch (1999). "Antony – 34". Roman Lives. 

Notlar

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Jül Sezar</span> Romalı asker ve Roma Cumhuriyetinin son diktatörü olan politik lider (MÖ 100–44)

Jül Sezar, Romalı asker ve Roma Cumhuriyeti'nin son diktatörü olan politik liderdir. Aynı zamanda iyi bir hatip ve güçlü bir yazar olan Sezar, dünya tarihinin en etkili insanlarından birisi olarak kabul edilir. Eylemleriyle Roma Cumhuriyeti'nin Roma İmparatorluğu'na dönüşmesinde ve evlatlığı Augustus'un ilk Roma imparatoru olmasını sağlayacak olayların başlamasında kritik bir rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Marcus Antonius</span> Romalı politikacı ve general

Marcus Antonius, Roma Cumhuriyeti'nin sona ermesinde ve Roma İmparatorluğu'nun yükselişinde önemli bir figür olan Romalı bir politikacı ve generaldi. Julius Caesar'ın yakın müttefikiydi ve daha sonra Octavian ve Lepidus ile birlikte Roma Cumhuriyeti'nin triumvirlerinden biri olarak görev yaptı. Antonius en çok Jül Sezar'la kurduğu siyasi ve askeri ittifaklar ve Mısır Ptolemaios Krallığı'nın son hükümdarı Kleopatra ile yaşadığı romantik ilişki ile tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Marcus Licinius Crassus</span>

Marcus Licinius Crassus, Roma Cumhuriyeti'nin Roma İmparatorluğu'na dönüşümünde anahtar rol oynayan Romalı general ve politikacı. Crassus kariyerine Gaius Marius ve Lucius Cornelius Sulla arasındaki iç savaş sırasında askeri komutan olarak başladı. Crassus'un bu savaşa girişi onun şöhretini arttırdı. Sulla'nın büyük takdirini topladı. Sulla'nın, Marius'un adamlarının mallarına el koyup sonra bu malları kendi adamlarına ucuz fiyata satmasıyla, ucuz fiyata aldığı gayrimenkulleri büyük fiyatlara satarak büyük bir servet biriktirdi. Bu nedenle zaman zaman "Roma'nın en zengin adamı" olarak da adlandırılırdı. Crassus, MÖ 71 yılında Spartacus liderliğindeki köle isyanını bastırdı ve yakalanan binlerce isyancıyı yol boyunca çarmıha gerdirdi. Jül Sezar ve Pompey ile Birinci Triumvirate olarak bilinen gizli anlaşmayı yaptı.

Aktium Muharebesi, MÖ 2 Eylül 31 günü Octavianus'un komutasındaki Roma güçleriyle Marcus Antonius ve Kleopatra'nın kontrolündeki güçler arasında Yunanistan'ın batı kıyılarındaki Aktium önlerinde yaşanmış olan deniz muharebesidir. Antonius'un Kleopatra ile evlenerek bir doğu imparatorluğu kurmaya kalkması Roma ile arasının açılmasına neden olmuştu. Muharebeyi kazanan Octavianus Roma'nın yegane lideri haline geldi. Octavianus'un filosuna Marcus Vipsanius Agrippa komuta ediyordu.

<span class="mw-page-title-main">Carrhae Muharebesi</span> roma-part savaşı

Carrhae Savaşı, MÖ 53 yılında, Carrhae şehri yakınlarında Roma Cumhuriyeti adına Romalı general Crassus ve Part İmparatorluğu adına spahbed ("General") Surena arasında yapılan ve Partlar adına mutlak bir zaferle sonuçlanan savaş.

<span class="mw-page-title-main">Gaius Cassius Longinus</span>

Gaius Cassius Longinus Romalı senatör, Jül Sezar'a düzenlenen suikastın baş aktörlerinden biri ve Brutus'un kayınbiraderi.

Quintus Pedius Roma Cumhuriyeti döneminde yaşamış olan Romalı general. Pedius, Marcus ya da Quintus Pedius'un oğlu ve aynı zamanda ünlü Romalı dikatatör Jül Sezar'ın da yeğeniydi.

<span class="mw-page-title-main">Sextus Pompeius</span>

Sextus Pompeius Magnus Pius ya da kısaca Sextus Pompeius, Roma Cumhuriyetinin sonlarında yaşamış Romalı general. İkinci üçlü hükümdarlık'in karşısına çıkan son muhaliftir.

<span class="mw-page-title-main">Lucius Antonius</span>

Lucius Antonius Marcus Antonius'un küçük kardeşi ve aynı zamanda destekçisi Romalı politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Fulvia</span> MÖ 1. yüzyılda yaşamış olan Romalı kadın

Fulvia, MÖ 1. yüzyılda yaşamış olan Romalı kadın.

<span class="mw-page-title-main">Gaius Sosius</span>

Gaius Sosius, Romalı general ve politikacı.

Publius Servilius Isauricus, Cumhuriyetin son dönemlerinde yaşamış olan Romalı devlet adamı. MÖ 48 yılında Jül Sezar ile birlikte konsül seçilmiş olan Vatia, Sezar'la olan uzun ilişkisi nedeniyle genellikle onun kuklası olmakla itham edilmiştir. Eski Konsüllerden Publius Servilius Vatia Isauricus'un oğludur.

Desimasyon Roma ordusunda, asi ve korkak askerleri cezalandırmak için subaylar tarafından kullanılan bir disiplin cezası. Desimasyon kelimesi Latince "onuncunun öldürülmesi" anlamına gelir.

Lucius Pinarius Scarpus, Cumhuriyet döneminin sonlarında ve İmparatorluk döneminin başlarında yaşamış bir Romalıydı. Roma Cumhuriyeti'nin Son Savaşı sırasında Libya, Kirene'de Roma valisi olarak görev yaptı. Başlangıçta Mark Antony'ye sadıktı. Ancak Octavian'ın MÖ 31'deki Aktium Muharebesi'ndeki zaferinin ardından Octavian'ın tarafına geçti.

<span class="mw-page-title-main">Kapadokya (eyalet)</span>

Cappadocia (Kapadokya) eyaleti, başkenti Caesarea'da bulunan, Anadolu'da bir Roma İmparatorluğu eyaletiydi.

<span class="mw-page-title-main">IV. Fraates</span> Part kralı

IV. Fraates, MÖ 37'den 2'ye kadar Part İmparatorluğu'nun Krallarının Kralıydı. II. Orodes'in oğlu ve halefiydi; kardeşi I. Pakorus'un ölümünden sonra tahta geçti. IV. Fraates kısa süre sonra tüm kardeşlerini ve muhtemelen babasını da öldürdü. Eylemleri Ermenileri ve ayrıca Romalı üçlü hükümdar Marcus Antonius'a kaçan ancak kısa süre sonra geri dönen ve IV. Fraates ile barışan seçkin Monaeses de dahil olmak üzere bazı soyluları yabancılaştırdı.

<span class="mw-page-title-main">I. Pakorus</span> Part prensi (ö. 38 MÖ)

I. Pakorus, II. Orodes'in oğlu ve vârisi olan bir Part prensiydi.Nümismatist David Sellwood, Pakorus'un y. 39 MÖ hüküm sürdüğü sonucuna varır. Pakorus'un babasıyla birlikte mi yoksa bağımsız olarak mı hüküm sürdüğü belli değildir. Karısı, adı açıklanmayan bir Ermeni prensesiydi ve Ermenistan'ın Artaksiad kralı II. Artavazd'ın kızkardeşiydi.

Gülek Boğazı Muharebesi MÖ 39'da Romalı general Publius Ventidius'un Küçük Asya'da Quintus Labienus komutasında görev yapan Part ordusuna ve onun Romalı müttefiklerine karşı kazandığı kesin bir zaferdir.

Gindarus Dağı Muharebesi veya Cyrrhestica Muharebesi, MÖ 38'de Romalı general Publius Ventidius Bassus'un, Büyük Suriye'nin Cyrrhestica bölgesindeki Kral Orodes'in oğlu Pakorus'un Part ordusuna karşı kazandığı kesin bir zaferdir.

Pompey-Part istilası, Part İmparatorluğu tarafından desteklenen Pompeylilerin, Kurtarıcıların iç savaşı sırasında Marcus Antonius ve Octavianus tarafından yenilgiye uğratılmasından sonra MÖ 40'ta meydana gelmiştir.