
Athena, Türk ska ve punk rock grubu. Gökhan Özoğuz ve Hakan Özoğuz kardeşler grubun kurucu üyeleridir. Türkiye'de ska ve punk türünde müzik yapan ilk topluluklardan birisi oldu. Holigan albümünün aynı isimli şarkısı futbol maçlarının değişmez sloganı oldu. Bu şarkı, Türkiye millî basketbol takımı için yapılan 12 Dev Adam şarkısı ise basketbol takımının bir nevi marşı oldu. Birçok rock müzik dinleyicisine göre Türkiye'nin en iyi rock gruplarındandır. 195 puanla Eurovision Şarkı Yarışması tarihinde Türkiye adına elde edilen en yüksek puanı aldı.

Green Day, 1987 yılında kurulan bir punk rock grubudur. Albümleri ABD'de 23 milyon, dünya çapında 70 milyon satmıştır ve bu sebeple tüm zamanların en başarılı punk rock grubu unvanını almışlardır. Green Day 4 tane Grammy ödülü -Dookie ile en iyi Alternatif Albüm, American Idiot ile en iyi Rock Albümü, "Boulevard of Broken Dreams" parçası ile yılın kaydı ödülünü, 21. Century Breakdown ile en iyi rock albümü ödülünü almıştır.

Grunge 1980'lerin ortasında Amerika'nın Washington eyaletinde çoğunlukla da Seattle bölgesinde alternatif rockın bir alt türü olarak ortaya çıkmıştır. İlk grunge oluşumları Seattlelı bağımsız plak şirketi Sub Pop etrafında şekillenmiştir, 1990'lı yılların başında da popülaritesi hızla artarak, Kaliforniya ve birçok Amerikan eyaletine yayılarak daha çok hayran kitlesi toplamış ve büyük plak şirketlerinin ilgisini çekmiştir.

Rock, 1950'lerde ABD'de "rock and roll" olarak doğan, 1960'larda ve sonrasında farklı tarzlara ayrılarak özellikle İngiltere ve ABD'de gelişen bir müzik türüdür. Kökleri 1940'ların ve 1950'lerin rock and roll'una dayanır. Rock and roll ise blues, rhythm and blues ve country müzikten yoğun biçimde esinlenmiştir. Rock müzik; electric blues ve folk, caz, klasik müzik gibi diğer müzik kaynaklarından da esinlenir.
Punk ideolojisi, Punk Kültürü ile ilişkili olarak ortaya çıkan siyasi görüşler bütünüdür.

Black Flag 1976 yılında Hermosa Beach, Kaliforniya'da kurulmuş bir hardcore punk grubudur. Grubun kurucusu olan gitarist ve söz yazarı Greg Ginn, grubun aktif olduğu süre boyunca tek devamlı üyesi olmuştur. İlk hardcore punk gruplarından biri olarak kabul gören Black Flag, 1986'da dağıldıktan sonra kısa bir süreliğine 2003'te ve 2013'te yeniden aktif olmuştur.

Hardcore punk, 1970'lerin sonunda ortaya çıkan bir punk rock müzik tarzı ve kültürü. Hardcore tarzı genel olarak normal punk rock'tan daha hızlı ve ağırdır. Her ne kadar "hardcore punk" teriminin kökeni belirsiz olsa da Vancouver kökenli D.O.A.'nın 1981'de çıkan albümü Hardcore '81'in terimi popülerleştirdiği düşünülmektedir. Hardcore müzik tarihçisi Steven Blush ayrıca "hardcore" teriminin dönemin punk ve new wave türlerine karşı bir "bıkkınlık" hissi belirttiğini söylemiştir.
Alternatif rock, 1980'lerde underground ve bağımsız müzik kültürlerinden ortaya çıkan ve 1990'larda geniş bir popülariteye ulaşan bir rock müzik alttürüdür. Bu tarzdaki "alternatif" tanımlaması, türün anaakım rock müzikle arasındaki farklardan ortaya çıkmaktadır; nitekim bu farklar arasında alternatif rock'un benimsediği distorsiyonlu gitar ile aykırı ve/veya transgresif şarkı sözleri bulunmaktadır. Terim orijinalde daha geniş bir yelpazeyi kapsamaktaydı; 1970'lerin sonunda punk rock'ın DIY etiğini benimseyen ve modern alternatif müziği etkileyen sanatçılar da bu sınırlandırmaya girmekteydiler. Kimi zaman "alternatif" sınıflandırması sonunda anaakıma giriş yapan underground rock sanatçıları için, kimi zaman da rock olsa da olmasa da punk rock, new wave ve post-punk gibi tarzlardan ilham alan sanatçılar için kullanılmıştır.
Pop punk, pop ve punk rock türlerini harmanlayan bir müzik türüdür. Power pop ve Psychedelic Pop gibi rock müzik etkisinde gelişen müzik türleridir. 1980'li yıllara gelindiğinde dünyada daha çok hardcore punk yaygın olduğu için pop punk fazla tanınamadı ve yayılamadı ama Buzzcocks, The Jam, The Undertones, and Descendents gibi gruplar tarafından yapılmaya devam edildi. 1990'lı yıllarda pop punk büyük çıkış yakaladı ve 1990'lı yıllara damgasını vuran müzik türlerinden biri oldu. Green day ve Blink 182 bu türün yaygınlaşmasındaki baş gruplardı. Müzikal olarak pop punk, punk dinliyicileri tarafından çok tartışılır fakat müzik otoriteleri pop punkı daha doğrusu gerçek pop punkı "punk rock wity poppy sound" olarak tanımlar yani neşeli, mutlu, melodik punk, fakat bu durum gerçek pop punk grupları için geçerlidir, örneğin Ramones, Blink 182, Sum 41, Screeching Weasels, Allister, Fenix tx, Green Day, Mest, The F-ups, Mxpx gibi gruplar pop punk gruplarıdır fakat good charlotte, simple plan gibi pop punk grubu olarak bilinen gruplar ilk başta pop punk grubu olarak başlamış fakat sonradan pop müziğe dönmelerinden dolayı pop rock/power pop grupları olmuşlardır fakat toplumda bu gruplar pop punk gözüyle anıldığı için pop punk çok fazla pop ağırlıklı rock türü olarak sanılır ve günümüzde pop punk emo türüyle karşılaştırılır, aslında bu iki türin birbirleriyle alakası yoktur emo hardcore müzikten gelir ve EMO müziği pop punka benzemez daha çok alternatif rock kaynaklıdır. Sonuç olarak pop punk 1990'ların sonlarında ve 2000'lerin başlarında müzikal olarak altın çağını yaşamış Blink 182'nin dağılması ve Sum 41'in daha çok metale yönelmesiyle günümüzde tam olarak birkaç grup tarafından yaşatılmaktadır.
Post-punk, 1970'lerin ortasındaki punk rock'ın popülaritesinin ardından yükselişe geçen bir rock müzik hareketidir. Bu türün her ne kadar kökeni punk rock'a dayansa da bu tür daha içe dönük, karışık ve deneysel bir yapı göstermektedir. Post-punk, bağımsız müziği ve punk rock'ı yaygınlaştırmış, Krautrock'tan synthesizer kullanımı ve tekrar öğelerini alarak alternatif rock'ın doğuşuna zemin hazırlamıştır. Post-punk aynı zamanda Jamaika dub müziğinden ve Amerikan funk'ından etkilenmiş; stüdyo çalışmalarında deneyselliği ön plana çıkarmıştır.
Pop müzik, 1950'lerin ortalarında ABD ve İngiltere'de ortaya çıkmış bir popüler müzik türüdür. “Popüler müzik” ile “pop müzik” terimleri sıklıkla birbirinin yerine kullanılmasına rağmen, “popüler müzik” terimi popüler olan tüm müzikleri tanımlar ve pop müzik dışındaki türleri de kapsar. 1960'ların sonlarına dek “pop” ve rock" terimleri de sıklıkla birbirinin yerine kullanılıyordu, ancak zaman içinde bu türler birbirinden ayrılmıştır.
Bağımsız rock ya da Indie rock, kendi deneysel müziklerini yapıp herhangi bir plak şirketinin himayesine girmeden kendi yöntemleriyle müziğini dağıtan rock müzik gruplarının tarzına verilen isimdir. Indie kelimesi independent kelimesinin kısaltılmış halidir. Independent kelimesi ise özgür ya da bağımsız anlamına gelmektedir.

Elvis Costello, İngiliz şarkı sözü yazarı.

Atlantic Recording Corporation, Ahmet Ertegün ve Herb Abramson tarafından Ekim 1947'de kurulan bir Amerikan plak şirketidir. İlk kayıtlarının Ocak 1948'de piyasaya sürülmesiyle başlayarak, yirmi yıl süre boyunca, Aretha Franklin, Ray Charles, Wilson Pickett, Sam ve Dave, Ruth Brown ve Otis Redding gibi sanatçıların caz, R&B ve soul müzikleri üzerine uzmanlaşan en önemli Amerikan plak şirketlerinden biri olarak ün kazandı. Konumu, Stax ile yaptığı dağıtım anlaşmasıyla büyük ölçüde iyileştirildi. 1967 yılında, Atlantic Warner Bros.-Seven Arts'ın tamamen sahip olduğu bir yan kuruluş haline geldi ve Crosby, Stills, Nash & Young, Led Zeppelin ve Yes gibi sanatçıların rock ve pop müziklerini yayımlayarak genişledi.

Hüsker Dü, 1979'de Saint Paul, Minnesota'da kurulan Amerikalı bir rock grubudur. Grup, gitarist Bob Mould, basist Greg Norton ve baterist Grant Hart'dan oluşmaktaydı.

The Black Keys, 2001 yılında Akron, Ohio'da kurulmuş Amerikalı bir rock ikilisidir. Grup Dan Auerbach ve Patrick Carney'den (davul) oluşmaktadır. Bağımsız bir grup olarak bodrum katlarında müzik kaydederek ve kayıtlarını kendileri üreterek başlayan ikili, 2000'lerde türün yeniden canlandığı ikinci dalga sırasında en popüler garage rock sanatçılarından biri olarak ortaya çıktı. Grubun çiğ blues rock sound'u büyük ölçüde Auerbach'ın Junior Kimbrough, R.L. Burnside, Howlin' Wolf ve Robert Johnson gibi blues etkilerinden besleniyor.

Warner Music Group Corp., merkezi New York City'de bulunan bir Amerikan çok uluslu eğlence ve plak şirketi holdingidir. Universal Music Group (UMG) ve Sony Music Entertainment'ın (SME) ardından "üç büyük" kayıt şirketinden biri ve küresel müzik endüstrisindeki üçüncü büyük şirkettir. Eskiden Time Warner'ın bir parçası olan WMG, özelleştirildiğini ve Access Industries'e satıldığını duyurduğu 2005 yılından 2011 yılına kadar New York Menkul Kıymetler Borsası'nda halka açık olarak işlem görüyordu. Daha sonra 2020'de Nasdaq'ta ikinci halka arzını gerçekleştirdi ve bir kez daha halka açık bir şirket haline geldi. Milyarlarca dolarlık yıllık cirosu ile WMG, 3.500'den fazla kişiyi istihdam etmekte ve dünya çapında 50'den fazla ülkede faaliyet göstermektedir.

No wave, 1970'lerde New York şehrinde ortaya çıkan bir müzik, bağımsız sinema, video sanatı ve modern sanat akımıdır. "No wave" terimi ise punk kültürü tarafından dönemin popüler New Wave müzik türü ve bu türün ticari öğelerini hicvetmek için ortaya atılmıştır. Bu müzik tarzı özellikle Talking Heads gibi plak şirketleri ile anlaşan new wave gruplarına ve bu tarzdaki gruplar tarafından sıklıkla kullanılan Chuck Berry gitar riff'lerine karşı doğmuştur. Terim, merkezi New York'un sanat jargonuna Diego Cortez'in küratörlüğünü yaptığı 1981 yılındaki "New York/No Wave" performansı ile katılmıştır. Aynı zamanda "no wave"'in Fransız Yeni Dalga öncüsü yönetmen Jean-Luc Godard'dan da esinlendiği düşünülmektedir. Akım her ne kadar kısa sürmüş olsa da, müzik, bağımsız sinema, görsel sanat ve moda dallarını büyük ölçüde etkilemiştir.
Bağımsız pop ya da indie pop, ana akım pop müziğin tarz ve tonuna karşı olarak gitar pop ile öz yeterlilik etiğini birleştiren müzik türü ve altkültür. 1970'lerin sonunda Birleşik Krallık kökenli post-punk'tan türemiş ve sırayla büyüyen bir fanzin, plak şirketi, kulüp ve sahne akımı oluşturmuştur. Bağımsız rock'a kıyasla daha ezgisel, sakin ve görece kaygısızdır. İlerleyen yıllarda, bağımsız pop'un tanımı, çok ilişkili olmayan pop eğilimli bağımsız grupları da kapsayacak biçimde genişlemiştir. Altkültürlerin içinde oda popu ve twee pop vardır.
Epitaph Records, Bad Religion gitaristi Brett Gurewitz'e ait Amerikalı bağımsız plak şirketidir. 1980'ler ve 1990'lar boyunca, plak şirketiyle imzalanan grupların çoğu punk ve pop punk eylemleriydi; aynı zamanda plak şirketiyle imzalanan birçok post-hardcore ve emo grubu da var. Hellcat Records olarak bilinen plak şirketinin büyük bir kısmı, punk rock grubu Rancid'in solisti Tim Armstrong'a ait. ANTI-, Burning Heart Records, Hellcat Records ve Heart & Skull Records gibi başka tür gruplara imza atan birkaç kardeş plak şirketi de mevcuttur.