İçeriğe atla

Pub

İngiltere'nin Devon kentindeki Braunton yakınlarındaki sazdan çatılı bir kır pub'ı olan Williams Arms
Bir şehir pub'ı, World's End, Camden Town, Londra
Birahane Kapısı (yaklaşık 1790'da Henry Singleton tarafından yapılmış bir resim)

Pub. tesislerinde tüketilmek üzere alkollü içecek servisi yapmak üzere lisanslı bir içki mekanıdır. Britanyalı sosyal kültürünün en önemli parçalarından birisi olan pub, "Public House" kelimelerinin kısaltılmasından oluşur. İnsanların boş vakitlerini geçirdiği, dinlendiği ve bir arada bulunduğu, alkol tüketilen yerlerdir.[1]

Terim ilk olarak 17. yüzyılın sonlarında İngiltere'de, özel evleri, tavernalar, birahaneler, meyhaneler ve hanlar gibi halka açık olanlardan ayırmak için ortaya çıktı.[2] Bugün kesin bir tanımı yoktur ancak CAMRA bir pub'ın şu dört özelliğinin olduğunu belirtir:

  1. üyelik veya ikametgah olmadan halka açıktır
  2. yiyecek tüketilmesini gerektirmeden fıçı bira veya elma şarabı servis eder
  3. yemek için düzenlenmemiş en az bir kapalı alana sahiptir
  4. bardan içecek satın alınmasına izin verir (yani, sadece masa servisi değildir)[3]

Tarihçe

Kökenler

1899 haritası, merkezi Londra'daki bir bölgedeki meyhane sayısını gösterir

Bira, birinci yüzyılda Roma İmparatorluğu'nun gelişinden önce İngilizlere özgü bir içkiydi, ancak ilk meyhaneler, tabernae (modern İngilizce "taverna" kelimesinin kökeni) olarak adlandırılan Roma yol ağının inşasıyla ortaya çıktı.[4]

Beşinci yüzyılda Roma otoritesinin ayrılması ve Roma-Britanya krallıklarının çöküşünden sonra, Anglosaksonlar, ilk olarak 10. yüzyılda belgelenen, evlerden çıkmış olabilecek birahaneler kurdular. Bu birahaneler hızla insanların sosyal olarak bir araya geldiği, dedikodu yaptığı ve toplulukları içinde karşılıklı yardımlaşmayı ayarladığı toplantı evlerine dönüştü.

Æthelred the Unready'nin Wantage kanunu, birahanelerde düzenlenen toplantılarda huzurun bozulması durumunda para cezası öngörür.[5]

Bir zamanlar İngiltere'nin en eski pub'ı olarak Guinness Dünya Rekorları'na sahip olan Hertfordshire, St Albans'daki Ye Olde Fighting Cocks

Erken Orta Çağ'da bir gezgin manastırlarda gecelik konaklayabilirdi ancak daha sonra hac ve seyahatlerin popülerliğiyle birlikte pansiyonlara olan talep arttı. Londra Pansiyoncuları'na 1446'da lonca statüsü verildi ve lonca 1514'te Worshipful Company of Innholders oldu.[6] 1577'de İngiltere ve Galler'deki içki işletmelerinin vergi amaçlı bir anketinde[7] 14.202 birahane, 1.631 han ve 329 meyhane kaydedildi ve bu da her 187 kişiye bir pub anlamına geliyordu.[8]

Hanlar

Hollandalı sanatçı Jan Steen tarafından yapılan Bir hanın önündeki köylüler adlı eser, yaklaşık 1653

Hanlar, gezginlerin konaklama ve genellikle yiyecek ve içecek arayabilecekleri binalardır. Genellikle kırsalda veya bir otoyol boyunca bulunurlar. Avrupa'da, muhtemelen ilk olarak Romalılar'ın iki binyıl önce bir yol sistemi inşa etmesiyle ortaya çıktılar.[9] Avrupa'daki bazı hanlar birkaç yüzyıl öncesine aittir. Seyahat edenlerin ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra, hanlar geleneksel olarak topluluk buluşma yerleri olarak da işlev görmüştür.

Avrupa'da, hanları tavernalardan, birahanelerden ve publardan ayıran şey, konaklama imkânıdır[10]. İkincisi, alkol (ve Birleşik Krallık'ta, alkolsüz içecekler ve genellikle yiyecek) sağlama eğilimindedir, ancak daha az yaygın olarak konaklama imkânı sağlar. Hanlar genellikle daha eski ve görkemli kuruluşlardır: tarihsel olarak yalnızca yiyecek ve konaklama sağlamakla kalmaz, aynı zamanda yolcuların atları için ahır ve yem ve bazı yollarda posta arabası için dinlenmiş atlar da sağlarlardı.

Ünlü Londra hanları arasında George, Southwark ve Tabard bulunur. Ancak artık bir han ile diğer türdeki işletmeler arasında resmi bir ayrım yoktur. Birçok pub, uzun süredir kurulmuş eski yolcu hanları oldukları için veya belirli bir tür imajı çağrıştırmak için veya birçok durumda sadece "in" kelimesiyle bir kelime oyunu olarak, örneğin Welcome Inn'de olduğu gibi, İskoçya'daki birçok pub'ın adında "in" kelimesiyle bir kelime oyunu olarak adlarında "Inn" kelimesini kullanır. Bir hanın orijinal hizmetleri artık diğer işletmelerde de vardır. Oteller, pansiyonlar ve moteller diğer hizmetlerden daha çok konaklama müşterilerine odaklanır ancak genellikle yemek verirler. Pub'lar öncelikle alkol servisi yapan işletmelerdir. Restoranlar ve meyhaneler yiyecek ve içecek servisi yapar. Kuzey Amerika'da "han" kelimesinin konaklama yönü, Holiday Inn gibi otel marka adlarında ve konaklama işletmecilerinden hancı olarak bahseden bazı eyalet yasalarında yaşamaya devam etmektedir. Londra'daki Mahkeme Hanları ve Şansölye Hanları başlangıçta avukatların iş yapmak için buluştukları sıradan hanlar olarak ortaya çıktılar, ancak İngiltere ve Galler'de hukuk mesleğinin kurumları haline geldiler.

Modern pub'ın ortaya çıkışı

Goldfinger Tavern, Highworth, 20. yüzyılın ortalarından kalma bir pub örneğidir

Bugün bildiğimiz haliyle pub'lar ilk olarak 19. yüzyılda ortaya çıktı.[11] Bu zamandan önce birahaneler pek ayırt edilemezdi ve özel evlerden ve kırsal yolların kötü standartlarından, büyük kasabalardan uzakta, mevcut tek birada genellikle meyhane sahibince imal edilirdi.[12] Sanayi Devrimi'nin gelişiyle, Birleşik Krallık'ın birçok bölgesi endüstriyel faaliyetlerdeki artış ve hızlı nüfus artışıyla dönüşüme uğradı. Bira ve halkın sosyal etkileşimde bulunabileceği mekanlara olan talep çoktu ancak müşteriler için yoğun bir rekabet de vardı.

Cin evleri ve saraylar giderek daha popüler hale gelirken, 1830 Birahane Yasası bira evlerinin çoğalmasına neden oldu. 19. yüzyılın ortalarına gelindiğinde, barlar yaygın olarak özel amaçlı olarak inşa edilmişti ve barları rekabette öne çıkarmak için özel evlerden ayıran mimari özellikleri bünyesinde barındırabiliyordu. Mevcut birçok meyhane de bu dönemde yeniden geliştirilerek diğer bina tiplerinden özellikler ödünç alınmış ve günümüzde barları anında tanınır kılan özellikler kademeli olarak geliştirilmişti. Özellikle ve Birahane Yasası'nın amaçlarına aykırı olarak, birçoğu cin evlerinden ve saraylardan ilham almıştı.

Bar tezgahları erken bir benimsemeydi, ancak süslü aynalar, asitle hakkedilmiş camlar, cilalı pirinç armatürler ve cömertçe döşenmiş yüzeyler, ilk olarak cin evlerinde ortaya çıkan özelliklerdi. El pompalarının (veya bira pompalarının) piyasaya çıkması gibi yenilikler daha çok kişiye daha hızlı hizmet verilmesini sağlarken, bira endüstrisindeki teknolojik gelişmeler ve gelişmiş ulaşım bağlantıları bira fabrikalarının birayı üretildiği yerden çok uzaklara teslim etmesini mümkün kıldı.[13]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2022. 
  2. ^ Cooper, Stephen (28 Mart 2014). "Origins of the English pub" (PDF). chivalryandwar.co.uk. 7 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 11 Eylül 2024. 
  3. ^ Wickham, Melisa; Cominetti, Nye (2017). Closing time: London's public houses (PDF). Greater London Authority. ISBN 978-1-84781-654-2. 
  4. ^ "Great British Pub". 14 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ Stenton, Frank (1970). Anglo Saxon England. ISBN 9780198217169. 
  6. ^ "Company History". Innholders Company. 19 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2019. 
  7. ^ Monckton, Herbert Anthony (1966), A History of English Ale and Beer 11 Eylül 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Bodley Head (p. 101)
  8. ^ Hanson, David J (Mayıs 2013). Boyle, Peter; Boffetta, Paolo; Lowenfels, Albert B; Burns, Harry; Brawley, Otis; Zatonski, Witold; Rehm, Jürgen (Ed.). Historical evolution of alcohol consumption in society. Oxford University Press Scholarship Online. doi:10.1093/acprof:oso/9780199655786.001.0001. ISBN 9780199655786. 
  9. ^ "8 Ways Roads Helped Rome Rule the Ancient World". HISTORY.com. 29 Ağustos 2018. 24 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2020. 
  10. ^ Pub Rooms, pub accommodation 28 Ocak 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  11. ^ "How did historic alehouses taverns and inns evolve into the pubs we see today?". Morning Advertiser. 5 Mart 2019. 28 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2024. 
  12. ^ "The Oxford Companion to Beer definition of public houses (pubs)". Craft Beer and Brewing. 12 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2024. 
  13. ^ Haydon, Peter (1994). The English Pub, A History. Londra: Robert Hale Limited. ss. 197-220. ISBN 9-780709-056942. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bira</span> arpanın mayalandırılmasıyla yapılan alkollü içki

Bira, dünyadaki en eski ve en yaygın alkollü içeceklerden biridir. Su ve çaydan sonra en popüler üçüncü içecek‘tir. Bira tahıldan üretilirː Yaygın olarak malt arpa kullanılır ama buğday, mısır ve pirinç de kullanılan ürünler arasındadır. Şıradaki(malt-su karışımı), nişasta şekerlerinin fermantasyonu birada etanol ve karbondioksiti açığa çıkarır ve köpüklü bira oluşur.

<span class="mw-page-title-main">İçki</span> Etanol içeren içecek

İçki ya da alkollü içecek, etanol içeren bir içecektir. Likör, viski, cin, votka, rom, tekila, şarap, bira, vermut; dünyada yaygın olarak tüketilen içkilerdendir. Alkollü içeceklerin tarihi'nin Neolitik dönemli erken bir tarihe kadar uzanması düşünülmektedir. Alkollü içeceklerin tüketimi, birçok kültürde önemli bir sosyal rol oynar. Çoğu ülkede alkollü içeceklerin üretimini, satışını ve tüketimini düzenleyen yasalar vardır. Düzenlemeler, yüzde alkol içeriğinin etiketlenmesini ve bir uyarı etiketinin kullanılmasını gerektirebilir. Yasal içki içme yaşı dünya genelinde 15 ile 21 yaş arasında değişir. Bazı ülkeler bu tür faaliyetleri tamamen yasaklıyor, ancak alkollü içecekler dünyanın birçok yerinde yasaldır. Alkolün sağlık üzerindeki olumsuz etkileri birçok ülkelerde önemli sorun hâline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Orta Çağ'da Avrupa mutfağı</span> 5. yüzyıldan 16. yüzyıla kadar Avrupa kültürlerinin besinleri, yeme alışkanlıkları ve yemek pişirme yöntemleri

Orta Çağ Avrupa mutfağı, 5. yüzyıldan 16. yüzyıla kadar Avrupa kültürlerinin besinlerine, yeme alışkanlıklarına ve yemek pişirme yöntemlerine verilen genel addır. Bu dönem boyunca beslenme düzeni ve pişirme yöntemleri Avrupa genelinde değişimlere uğramış ve tüm bu değişiklikler Avrupa'nın modern mutfak kültürünün temelini oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bar</span>

Bar; alkollü ve alkolsüz içeceklerin servis yapıldığı sosyal, ticarî mekanlardır. Barlarda genellikle kuru mezeler servis edilir. Meze ve yemek servisi yapılan barlar da mevcuttur. Genellikle barın kenarında sandalyeler veya tabureler bulunur. Bazı barlarda sahne bulunur ve sahneye müzik grupları, dansçılar veya komedyenler çıkabilir. Genellikle erkeklerin gittiği barlara Türkçede yaygın olarak birahâne denir.

<span class="mw-page-title-main">Fransız mutfağı</span> maestro

Fransız mutfağı, Fransa'da geliştirilmiş, zenginliği ve çeşitliliğiyle ünlü, yemek pişirmenin sanatsal yönünü ön plana çıkaran bir ulusal mutfaktır. Fransız mutfağının kökeni Orta Çağına uzanır.

<span class="mw-page-title-main">Restoran</span> yemek hazırlayan ve sunan işletme

Lokanta veya restoran, ücret karşılığında müşterilere yemek ve içecek hazırlanıp servis edilen yer. Çoğunlukla büyük bir yemek salonu ve mutfaktan meydana gelir. Sözcük, Fransızca restaurer kelimesinden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kafe</span> genellikle sıcak içecek ve yiyecek servisi yapan küçük işletme

Kafe veya Fransızca orijinal yazımıyla café, müşterilere yiyecek ve içecek servisi yapılan küçük işletme. Genellikle kısıtlı bir menüye sahiptir. Aslen kahve servisi yapılan mekanlar olan kafeler zamanla basit yiyeceklerin ve her türlü sıcak-soğuk içeceğin sunulduğu yerler hâlini almıştır. Öncelikle çeşitli türlerde kahve, örn. espresso, latte ve cappuccino servis eder. Bazı kafeler buzlu kahve, buzlu çay, kafeinsiz içecekler gibi soğuk içecekler sunabilir. Kıta Avrupası'nda kafeler alkollü içecekler de sunmaktadır. Bir kahvehane ayrıca hafif atıştırmalıklar, sandviçler, kekler, tatlı, meyveler veya hamur işleri gibi yiyecekler de sunabilir. Kahvehaneler, sahibi tarafından işletilen küçük işletmelerden çok uluslu büyük şirketlere kadar çeşitlilik gösterir. Bazı kahvehane zincirleri, dünya çapında çeşitli ülkelerde çok sayıda şubesi bulunan bir franchise iş modeliyle çalışır. Bir kahvehane, bir bar, pub veya restoranın bazı özelliklerini paylaşabilir, ancak kafeteryadan farklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Buğday birası</span>

Buğday birası, genellikle üst fermentasyon yoluyla üretilen ve önemli oranda buğday maltı içeren biraları tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. Genel olarak Alman stili weizenbier, Belçika stili witbier ve Amerikan stili wheat ale olmak üzere üç türde üretilir. Berliner Weisse, lambik ya da gose gibi ekşi biraların yapımında da önemli oranda buğday maltı kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bira musluğu</span>

Bira musluğu, fıçı bira musluğu ya da bira makinesi musluğu gibi isimler ile bilinen, özellikle fıçı biradaki biranın serbest kalmasını sağlayan vana ve musluğa verilen isimdir. Ayrıca başka bağlamlarda yine büyük miktardaki biranın, istenen ebatlardaki daha küçük bardaklara servis edilmesini sağlayan valf, vana, tapa ya da fıçı tapaları içinde aynı isim kullanılıyor olabilir. Aslında terim, geleneksel ahşap fıçılarda bulunan vana ya da tapalar için türetilmiştir. Bir musluktan servis edilen bira ise fıçı bira ya da ale olarak bilinir. Ahşap fıçıların yerini günümüzde İngilizce keg adı verilen, alüminyum veya çelikten imal edilen fıçı(ya da varil)lar almıştır. Kullanıldıkları varil ya da fıçıya göre pek çok farklı tür ya da stilde bira musluğu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çavdar birası</span>

Çavdar birası, arpa maltının yanı sıra kayda değer oranda çavdar maltı ya da sek çavdar kullanılarak üretilen özel tahıl biralarını tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Çavdar biralarında şerbetçi otundan gelen acılık, çavdarın kendisinden gelen acılığı ve ekşimsiliği daha da artırmamak amacıyla genelde orta düzeyde tutulur.

<span class="mw-page-title-main">Düşük alkollü bira</span> standart biralara göre oldukça düşük oranlarda alkol içeren biralar

Düşük alkollü bira, standart biralara göre oldukça düşük oranlarda alkol içeren biraları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Light bira ya da alkolsüz bira olarak da bilinirler. Düşük alkollü biralar genelde lager tipi olarak üretilmesine karşın, ale tipi olarak üretilenleri de vardır.

<span class="mw-page-title-main">Mild ale</span>

Mild ale, 17. yüzyılda gelişen Büyük Britanya kökenli yumuşak içimli bir bira türüdür. "Mild" olarak adlandırılmasının başlıca nedeni sınırlı şerbetçi otu kullanımı ve standart biralara oranla düşük alkol içeriğidir.

<span class="mw-page-title-main">Dunkel</span>

Dunkel ya da Dunkles, koyu renkli Alman lager biraları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. "Dunkel" Almancada koyu ve karanlık gibi anlamlara gelmektedir. Dolayısıyla dunkel biralar kehribar rengiyle kızılımsı kahverengi arasında koyu bir görünüme sahiptir. Dunkel biralar pürüzsüz malt tatlarıyla bilinirler.

<span class="mw-page-title-main">Old ale</span>

Old ale, malt tadı yüksek, koyu renkli, yaklaşık %5,00 oranında alkol içeren İngiliz biralarını nitelendirmek için kullanılan bir terimdir. Avustralya'da, İngiltere'dekinden farklı olarak, alkol oranı farketmeksizin bütün koyu siyah ale biraları nitelendirmek amacıyla kullanılmaktadır.

Horeca, yemek servisi endüstrisinin kısaltmasıdır. Terim, Otel / Restoran / Kafe kelimelerinin hece kısaltmasıdır. Hollandaca Uniforme Voorwaarden Horeca (UVH), Otel ve İkram Sektörü için Tekdüze Koşullar olarak İngilizceye çevrilmiştir. Bu kod Hollanda'daki otelleri, barları, restoranları ve ilgili işletmeleri kapsar. Koninklijk Horeca Nederland, otel ve yiyecek içecek endüstrisi için Hollanda ticaret birliğidir. Bu sektör Avrupa'nın en hızlı büyüyen sektörlerinden biridir. 2004 yılında 7,8 milyondan fazla kişi istihdam edildi ve sektör 338 milyar dolardan fazla ciro elde etti. İşler düzensiz saatler, düşük ücret ve az sayıda kariyer fırsatı ile geçici olma eğilimindedir. Sektörde çalışan gençlerin büyük bir kısmı var. Bazı dağıtım şirketleri bu terimi yiyecek ve içecek hizmeti ticaret kanalını veya konaklama ticaret kanalını tanımlamak için kullanır. Bazı tütün şirketleri bu terimi yiyecek ve içecek servisi ticaret kanalını veya konaklama ticaret kanalını tanımlamak için kullanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Parti</span> sosyal etkinlik

Bir parti, bir insan topluluğudur. Bir etkinlik ve festivalin parçası veya özel bir günün anma törenidir. Toplumsallaşma, sohbet, eğlence amacı ile ev sahibi tarafından davet edilir. Bir partide tipik olarak yiyecek ve içecekler, genellikle müzik, dans veya diğer eğlence türleri yer alır. Pek çok Batı ülkesinde, gençler ve yetişkinler için partiler bira, şarap veya damıtılmış içkiler gibi alkollü içkilerle ilişkilendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Gastropub</span>

Gastropub, gurme yiyecekler sunan bir pub türü'dür. Terim, 1990'larda Birleşik Krallık'ta icat edildi, benzer barlar o dönemde zaten mevcuttu fakat isimlendirilmemişti.

<span class="mw-page-title-main">İçecek altlığı</span>

Altlık, içecek altlığı, içki altlığı ya da bira altlığı üzerine içecek konulan bir eşyadır. Altlıklar masanın veya içeceğin konulduğu herhangi bir yerin yüzeyini korurlar. Ayrıca içeceğin üstüne konan altıklar içeceğin bitmediğini göstermek ya da kirlenmeyi önlemek için kullanılabilir. Altlıklar sıcak içeceklerin yüzeyi yakmasını da önleyebilir.

Porchclimb olarak da bilinen Porchcrawler, esas olarak bira, likör ve tatlandırıcı maddeden yapılan karışık bir içecektir. İçki için en yaygın likörler votka, cin, rom veya viskidir. Nihai ürün genellikle meyvemsi bir tada ve açık pembe veya sarı bir renge sahip yüksek alkollü, karbonatlı bir punchtır. Genellikle büyük bir buzluktan servis edilir ve özellikle Kuzey Amerika üniversite öğrencileri arasında popülerdir.

<span class="mw-page-title-main">Jumak</span>

Jumak, Güney Korede popüler restoran, taverna, bar ve pub türüdür. Ayrıca jusa (酒肆), juga (酒家) ve jupo (酒舖) da denir. Jumaklar alkollü içecekler ve yiyecek servisi yapar ve ayrıca gezginlere konaklama sağlar.