İçeriğe atla

Ptuj

Ptuj
Ptuj bayrağı
Bayrak
Ptuj arması
Arma
Slovenya üzerinde Ptuj
Ptuj
Ptuj
ÜlkeSlovenya Slovenya
İdare
 • Belediye BaşkanıNuška Gajšek (SD)
Yüzölçümü
 • Toplam25,6 km²
Rakım232 m
Nüfus
 (2013)
 • Toplam17.972
 • Yoğunluk701/km²
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (OAYS)
Plaka koduMB
Resmî site
ptuj.si
Kaleden görülen Ptuj kenti

Ptuj (Almanca: Pettau; Latince: Poetovium), Slovenya'da bir şehir ve 11 kent belediyesinden biridir. Geleneksel alana Aşağı Styria'nın bölgesinin parçasıydı. Belediye günümüzde Podravje istatistiki bölgede yer almaktadır. 23.000 nüfusa sahiptir. En yakın havaalanı yedi kilometre (4.3 mil) uzaklıktaki Ptuj Spor Havaalanı (Moškanjci), on sekiz kilometre (11 mil) uzaklıktaki Maribor Edvard Rusjan Havaalanı'dır.

Tarihi

Ptuj, Slovenya'nın en eski kentidir. Taş Devrinde yerleşik düzenin olduğu kanıtlar vardır. Demir Çağında Keltler tarafından kurulmuştur. M.Ö. 1. yüzyılda olarak, yerleşim Antik Roma tarafından kontrol edildi. 450 yılında Hunlar tarafından talan edilene kadar şehrin 40.000 nüfusu vardı.

570 yılında şehir Avrasya Avarları ve Slav kabileleri tarafından işgal edildi. Ptuj, 8. yüzyılın sonunda Avar devletinin yıkılmasından sonra Frank İmparatorluğu'nun bir parçası haline geldi. 840 ve 874 yılları arasına Pribina ve Kocelj Slav Balaton Beyliğine ait oldu. 874 ve 890 yılları arasında Ptuj yavaş yavaş Salzburg Başpiskoposluğu etkisi altına girdi; 1376 yıllarında şehir hakları çözümünde bir ekonomik yükseliş başladı. 1555 yılında Steiermark Dükalığına dahil oldu.

Pluj, Avrupa'da Osmanlı savaşları sırasında bir savaşa sahne oldu ve 1684, 1705, 1710 ve 1744 yılında yangınlar yaşandı.

Çevre köylerde nüfusunun ağırlıklı olarak Slovence konuşurken, 1910 yılında Avusturya-Macaristan nüfus sayımına göre, Pettau tarihi kentinin nüfusunun %86'sı Almanca konuşmaktaydı.

I. Dünya Savaşı sonunda ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'ın çöküşünden sonra, Pettau (Pluj), Alman-Avusturya kısa ömürlü Cumhuriyetine dahil oldu ama Sloven general Rudolf Maister'in askeri müdahalesi sonrasında, Sloven, Hırvat ve Sırp Devleti içine dahil edilmiştir. Savaşlar arası dönemde, Almanlar gibi tanımlayan kişilerin sayısı ve yüzdesi, hızlı bir şekilde azalmıştır.

Nisan 1941'de Yugoslavya'nın işgalinden sonra, Ptuj, Nazi Almanyası tarafından işgal edildi. 1941-1944 yılları arası, kasabanın Sloven nüfusu sınır dışı edildi. Kasaba sakinlerinin evleri Adolf Hitler ve Benito Mussolini arasında yapılan bir anlaşmaya göre tahliye olmuştur. Güney Tirol ve Gottschee County, Almanca konuşan nüfus tarafından devralınmıştır. Bu Alman göçmenler, yerli Alman Pettau'lularla ile birlikte, 1945 yılında Avusturya'ya ihraç edildi ve birçoğu daha sonra Kuzey Amerika'ya yerleşti. 1945 yılından bu yana Ptuj, Sloven nüfusu tarafından neredeyse tamamen doldurulmuştur.

Kaynakça

  • Pluj İngilizce Wikipedia maddesi

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Avusturya</span> Orta Avrupada bir ülke

Avusturya veya resmî adıyla Avusturya Cumhuriyeti, Orta Avrupa'da denize kıyısı olmayan, dokuz eyaletten oluşan ülke. Batıda Lihtenştayn ve İsviçre, güneyde İtalya ve Slovenya, doğuda Macaristan ve Slovakya, kuzeyde ise Almanya ve Çekya ile komşudur. Avusturya'nın yüzölçümü 83.879 km2dir ve yaklaşık 9 milyonluk bir nüfusa sahiptir. Avusturya Almancası ülkenin resmi dili olsa da, birçok Avusturyalı gayri resmi olarak çeşitli Bavyera lehçelerinde konuşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Slovenya</span> Orta Avrupada yer alan bir ülke

Slovenya ya da resmî adıyla Slovenya Cumhuriyeti, Orta Avrupa'nın güneyinde yer alan bir ülkedir. Batısında İtalya, güneybatısında Adriyatik Denizi, güney ve doğusunda Hırvatistan, kuzeydoğusunda Macaristan ve kuzeyinde Avusturya bulunur. Slovenya çoğunlukla dağlık ve ormanlıktır, 20.271 kilometre kare alanı kaplar ve yaklaşık 2,1 milyon nüfusa sahiptir. Slovenler ülke nüfusunun %80'inden fazlasını oluşturmaktadır. Güney Slav dillerinden olan Slovence resmi dildir. Slovenya'nın başkenti ve en büyük şehri olan Ljubljana, coğrafi olarak ülkenin merkezine yakın bir konumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Hersek</span> Bosna Hersekin eyaleti

Hersek, merkezinde kabaca Mostar şehri olan Adriyatik Denizi'ne bir çıkış koridoruna sahip Dinar Alpleri'ndeki tarihsel ve coğrafi bölge, günümüzde Bosna-Hersek'in güney bölümünü oluşturmaktadır. Hersek'in yüzölçümü 9.948 km²'dir. Hersek ile Bosna arasında belirgin bir sınır yoktur. Hersek'in bittiği yerden Bosna'nın başlaması hakkında birçok düşünce vardır.

<span class="mw-page-title-main">Steiermark</span>

Steiermark, Avusturya'nın güneydoğu ve orta kesiminde federal eyâlet (Land). Başkenti Graz, nüfusu 1.210.700, yüzölçümü 16.392 km²'dir.

<span class="mw-page-title-main">Trianon Antlaşması</span>

Triyanon Antlaşması ya da Trianon Antlaşması, 4 Haziran 1920 tarihinde, I. Dünya Savaşı'nın galip İtilaf Devletleri ile Macaristan arasında, Fransa'nın Versay kentindeki Trianon Sarayı'nda imzalanan ve savaşı resmen sona erdiren antlaşmadır.

<span class="mw-page-title-main">Celje</span>

Celje, Slovenya'nın bir ili normal bir Orta Avrupa yerleşim birimi. Sultan II. Bayezid zamanında Osmanlı topraklarına katılan şehir bugün Slovenya sınırları dahilindedir.

<span class="mw-page-title-main">Trieste</span> Trieste iline bağlı komün (Friuli Venezia Giulia, İtalya)

Trieste, İtalya'nın kuzey doğusunda Friuli-Venezia Giulia bölgesinde aynı adı taşıyan Trieste ili merkezi olan bir belediye, şehir ve limandır. Slovenya sınırına doğru bulunan Trieste Adriyatik Denizi'ndeki Trieste Körfezi'nin başında yer alır. Trieste, 1867-1918 yılları arasında Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun sınırları içinde Orta Avrupa'daki gösterişli bir Akdeniz limanı ve refah içindeki müzik ve edebiyat başkentiydi.

<span class="mw-page-title-main">Pannonia</span> Roma İmparatorluğunda bir eyalet (MS 20 - 107)

Pannonia ya da Panunya, Kuzey ve Doğusundan Tuna, Batısından Noricum ve daha yukarıda İtalya, Güneyinden Dalmaçya ve daha aşağıda Moesia eyaletleriyle çevrili olan Roma İmparatorluğu eyaleti.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya Krallığı</span> 1918den II. Dünya Savaşının sonuna kadar Balkanların batısında var olmuş devlet

Yugoslavya Krallığı, Güneydoğu ve Orta Avrupa'da 1918'den 1941'e kadar var olan bir devletti. 1918'den 1929'a kadar resmî olarak Sırplar, Hırvatlar ve Slovenler Krallığı olarak adlandırıldı, ancak kökenleri nedeniyle Yugoslavya terimi onun günlük konuşma dilindeki adıydı. Devletin resmi adı 3 Ekim 1929'da Kral I. Aleksandar tarafından Yugoslavya Krallığı olarak değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan tarihi</span>

Hırvatistan tarihi, bugünkü Hırvatistan topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

Slovenya tarihi bugünkü Slovenya Cumhuriyeti topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

Çek Cumhuriyeti tarihi, bugünkü Çekya topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

Slovakya tarihi, bugünkü Slovakya Cumhuriyeti topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Murska Sobota</span> kuzeydoğu Slovenyada bir şehir

Murska Sobota, kuzeydoğu Slovenya'da bir şehir. Bu Prekmurje bölgesinde Mura Nehri yakınında Murska Sobota Şehir Belediyesinin merkezi ve bölgesel başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">Slovenj Gradec</span>

Slovenj Gradec, Kuzey Slovenya'da bir şehridir. Slovenj Gradec Belediyesinin merkezidir. Tarihi Aşağı Steiermark bölgesinin bir parçasıdır ve 2005 yılından bu yana bu NUTS-3 Carinthia istatistiki bölgesine aittir. Yaklaşık 45 km (28 mi) Maribor'dan 65 km (40 mi) Ljubljana'nın kuzeydoğusunda, Karawanks dağ doğu ucunda Mislinja Vadisi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Szombathely</span> Macaristanʼda bir kent

Szombathely, Macaristan'ın en büyük 10. şehridir. Ülkenin batısında, Avusturya sınırı yakınında bulunur. Vas ilinin idari merkezidir. Macaristan'da en eski şehir, Aziz Tours Martin ve Armbrust Dükü'nün doğum yeri olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Baranya (bölge)</span>

Baranya,, Macaristan ile Hırvatistan arasında kalmış bir bölgedir. Bölgenin içinde Macaristan'ın Baranya ili, Hırvatistan'ın Osijek-Baranya ili bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Zayeçar</span> Sırbistanın doğu kesiminde bir şehir

Zayecar, Türkçe: Saticar, Sırbistan'ın doğu kesiminde bir şehir. 2011 nüfus sayımına göre şehir, 59.461 kişilik bir nüfusa sahiptir ve koordinatları 43.91 ° Kuzey, 22.30 ° Doğu'dur. Zaječar, ilköğretim ve ortaöğretim okullarının yanı sıra Sırbistan'da kurulan ilk özel üniversite olan Megatrend Üniversitesi Edebiyat Fakültesi bulunmaktadır. Zaječar, 1969 yılından beri var olan Gitarijada rock müzik festivali ile bilinir. Şehir, Zayeçar İlçesi'nin idari merkezidir ve Timočka Krajina bölgesinin ana şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya-Macaristan yönetiminde Bosna-Hersek</span> 1878-1918 arasında Avusturya-Macaristan İmparatorluğu himayesi altında Bosna Hersek

Avusturya-Macaristan yönetiminde Bosna-Hersek, 1878-1918 yılları arasında Bosna-Hersek'te Avusturya-Macaristan İmparatorluğu idaresini ifade eder. 1878 yılında 93 Harbi'nden sonra yapılan Berlin Antlaşması ile Bosna Vilayeti imtiyazlı bir vilayet haline geldi ve fiilen Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun hakimiyetine girdi. 1908 yılında Bosna Krizi sonrasında Avusturya-Macaristan Bosna-Hersek'i ilhak etti ve Avusturya ile Macaristan arasında bir kondominyum kuruldu. 1918 yılında I. Dünya Savaşı'nın sonunda bağımsızlığını ilan ederek Sloven, Hırvat ve Sırp Devleti'ne katıldı.

Doğu Alpleri bölgesinin ilk Slavlar tarafından yerleşimi 6. ila 8. yüzyıllarda gerçekleşti. Güney Slav grubunun karakterizasyonuyla sonuçlanacak ve nihayetinde modern Sloven halkının etnogeneziyle sonuçlanacak olan ilk Slavların güneye doğru genişlemesinin bir parçasıdır. İlgili Doğu Alp bölgeleri, günümüz Slovenya, Doğu Friul ve modern Avusturya'nın büyük bölümlerini içermektedir.