İçeriğe atla

Psion Organiser

Psion Organiser 1980'li yıllarda İngiliz şirketi Psion tarafından geliştirilen bir dizi cep bilgisayarının markasıydı. Organizer I (1984'te başlatılmıştır) ve Organizer II (1986'da başlatılmıştır), alfabetik olarak düzenlenmiş harflerle 6 × 6 klavyeyi koruyan karakteristik bir sert plastik kayar kapağa sahipti.[1] Organizer II, küçük, taşınabilir bir cihazda bir elektronik günlüğü ve aranabilir adres veritabanını birleştirdiği için ilk kullanılabilir PDA olarak düşünülebilir.

Organizer II, küçük, taşınabilir bir cihazda bir elektronik günlüğü ve aranabilir adres veritabanını birleştirdiği için ilk kullanılabilir PDA olarak düşünülebilir. Psion tarafından tüketici el cihazlarının üretimi artık sona ermiştir; Şirket, kurumsal değişikliklerden sonra şimdi endüstriyel ve ticari veri toplama uygulamaları için donanım ve yazılım üzerinde yoğunlaşıyor.[2] Gadget Show'un (ilk önce 30 Mart 2009'da yayınlanan) bir bölümünde Psion, şovun Hall of Fame'de bir yer olması için BlackBerry aleyhine çekişti. Psion, taşınabilir bilgi işlemciliğe öncülük eden bir cihaz olarak büyük övgüde bulunsa da, ödül BlackBerry'ye son olarak verildi (Jon Bentley tarafından).

2017 sonbaharı itibarıyla birkaç yazılım özellikleri ve donanım aygıtı hala geliştirilmekte ve bir Javascript Emulator, Paralel Arabirim, USB Commslink, 32k ve 256k RamPaks dahil olmak üzere mevcuttur. Bunların ayrıntıları halen aktif olan forumda bulunabilir.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2017. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cep bilgisayarı</span>

Cep bilgisayarı - PDA, taşınabilir küçük cep bilgisayarları.

<span class="mw-page-title-main">Palm OS</span> Mobil işletim sistemi

PalmOS, PalmSource şirketi tarafından cep bilgisayarları (PDA'lar) için tasarlanan bir işletim sistemidir. PalmSource firması Palm isim hakkını Mayıs 2005'te PalmOne şirketine satmıştır. Kasım 2004'te PalmSource, Linux tabanlı bir PalmOS sürümü üzerinde çalıştıklarını duyurmuş, Eylül 2005'te PalmSource, Access Co. şirketi tarafından satın alındıktan sonra Linux tabanlı sistem Access Linux Platform olarak adlandırılıp PalmOS'un yerini almıştır. Ayrıca, 2009 yılında Palm OS'un ana lisans sahibi Palm, Inc., gelecek cihazları için Palm OS'tan WebOS'a geçmişti. Günümüzde LG tarafından geliştirilen WebOS, Akıllı televizyonlarda kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Akıllı telefon</span> Mobil İletişim Cihazı

Akıllı telefon, cep telefonunun sağladığı klasik özelliklere, bilgisayar dünyasının bir ürünü olan PDA’lerin özelliklerinin de eklenmesiyle tasarlanan gelişmiş mobil iletişim cihazıdır. Akıllı telefonlarda mobil işletim sistemleri bulunur bu sayede birçok farklı amaç için daha aktif bir şekilde kullanılabilir ve neredeyse her iş için bir uygulama bulunabilir.

BlackBerry Limited, Kanadalı bir telekomünikasyon ve kablosuz cihaz üreticisidir. BlackBerry marka akıllı telefon ve tabletlerin üreticisi olan firmanın ana ofisi Ontario, Kanada'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Gömülü sistem</span> Belli bir fonksiyonu yapmaya yönelik bilgisayar sistemi

Gömülü sistem, bilgisayarın kendisini kontrol eden cihaz tarafından içerildiği özel amaçlı bir sistemdir. Genel maksatlı, örneğin kişisel bilgisayar gibi bir bilgisayardan farklı olarak, gömülü bir sistem kendisi için önceden özel olarak tanımlanmış görevleri yerine getirir. Sistem belirli bir amaca yönelik olduğu için tasarım mühendisleri ürünün boyutunu ve maliyetini azaltarak sistemi uygunlaştırabilirler. Gömülü sistemler genellikle büyük miktarlarda üretildiği için maliyetin düşürülmesinden elde edilecek kazanç, milyonlarca ürünün katları olarak elde edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Google Goggles</span>

Google Goggles, Google LLC tarafından oluşturulan indirilebilir görüntü tanıma uygulamasıdır. Mobil cihazlar ile çekilen fotoğraflara göre arama yapmak için kullanılır. Örneğin; ünlü bir mekandan çekilen fotoğraflar ile bu mekan hakkında bilgi aranabilir ya da barkodunun fotoğrafı çekilen bir ürün hakkında bilgi aramak için kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Google Kişiler</span>

Google Contacts Google'ın iletişim yönetimi aracıdır, bağımsız bir hizmet ve Google'ın iş odaklı paketinin Google Apps web uygulamaların bir parçası olarak, e-posta hizmeti Gmail'de mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">ActiveSync</span> Mobil veri senkronizasyon programı Microsoft tarafından geliştirildi

ActiveSync Microsoft tarafından geliştirilen 1996'da orijinal olarak piyasaya sürülen, Microsoft tarafından geliştirilen mobil bir veri senkronizasyon uygulamasıdır. Verileri avuçiçi cihazlar ve masaüstü bilgisayarlarla senkronize eder. Windows Görev Yöneticisi'nde, ilişkili işlem wcescomm.exe olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">MessagePad</span>

MessagePad 1993 yılında Apple Newton platformu için Apple Computer tarafından geliştirilen kişisel dijital yardımcı cihazların ilk serisidir. Bazı elektronik mühendislik ve Apple'ın MessagePad cihazlarının imalatı Sharp Corporation tarafından Japonya'da yapılmıştır. Cihazlar, ARM 610 RISC işlemcisine ve tüm özellikli el yazısı tanıma yazılımına dayanıyordu. Bu, Apple tarafından geliştirildi ve pazarlandı. Cihazlar Newton OS işletim sistemini yönetti. MessagePad 1998 yılından sonra üretilmedi. Bir de Apple 2010 yılında iPad cihazlarını tanıttı.

<span class="mw-page-title-main">El bilgisayarı</span>

El bilgisayarı herhangi bir standart dizüstü bilgisayardan daha küçük bir form faktörü etrafında inşa edilmiş bir bilgisayardır. Bazen palmtop bilgisayar diye de anılır. Zamanında masaüstü IBM kişisel bilgisayarlarıyla uyumlu ilk elde taşınabilir cihaz 1989 tarihli Atari Portfolioydu. Diğer erken modeller 1989 yılında Poqet PC ve 1991 yılında Hewlett Packard'dan HP 95LX idi. Diğer DOS uyumlu taşınabilir bilgisayarlar da vardı. Bazı avuçiçi bilgisayarlar, Microsoft'un Windows CE işletim sistemini kullanmaktadır; bu terim, daha geniş ticari pazar tarafından piyasaya sürülen Windows CE cihazlarını kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kurumsal dijital asistan</span>

Kurumsal dijital asistan, Kablosuz iletim yoluyla veri girmek veya almak için kullanılan bir elektronik cihazdır. Ayrıca kurumsal dijital asistanlar (EDA), veri yakalama mobil cihazları, parti terminalleri veya sadece taşınabilir cihazlar da denilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Google Sync</span>

Google Sync Google'ın bir dosya senkronizasyonu hizmetidir. Gmail, Google Contacts ve Google Takvim hizmetlerinin PC ve mobil cihazla Posta, Takvim ve Adres Defteri uygulamaları ile kablosuz olarak senkronize edilmesine yardımcı oldu. Hizmet kullanıcılarının Google Apps posta, kişi ve takvimlerini mobil cihazlarıyla senkronize etmesine izin vermek için Microsoft Exchange Server ve ActiveSync® kullandı; kullanıcılar, gelen iletiler ve gelecek toplantılar için uyarıları da kurabilir veya özelleştirebilir. Google Sync PC, Mac, Linux, Android, BlackBerry, Symbian S60, iPhone, iPad, Windows Mobile, Windows Phone ve diğer cihazlarla çalıştı. Google Sync, Şubat 2009'da duyurulmuş ve Aralık 2012'de ticari olmayan kullanıcılar için kullanımdan kaldırılmıştır.

Garmin iQue Kişisel dijital asistanları (PDA) entegre Küresel Konumlandırma Sistemi (GPS) ile birleştiren bir dizi Garmin cihazlarıydı. 2008 yılının ortalarında ortadan kalktı.

<span class="mw-page-title-main">Palm PDA</span>

Palm PDA Palm OS sistemi'ni çalıştıran Kişisel Dijital Asistanlar (PDAs) serisi idi. 28 Nisan 2010 tarihinde, Hewlett-Packard şirketi'nin Palm'ı yaklaşık 1,2 milyar dolara alacağı bildirildi. HP, başlangıçta Palm markasını koruduğu halde, 9 Şubat 2011 tarihinde yapılan basın açıklamasında tüm yeni PDA cihazlarının Palm cihazları değil, HP cihazları olarak markalandığını açıkladı. TCL Corporation, Ocak 2015'te, 2014 yılının sonunda Palm'ın fikrî mülkiyetini HP'den satın aldığını, "Kitle fonlaması" ile yeni Palm akıllı telefonların geliştirilmesini planladığını açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">EPOC (işletim sistemi)</span>

EPOC öncelikle PDA'lar olmak üzere taşınabilir aygıtlar için Psion tarafından geliştirilen ve durdurulan bir grafik işletim sistemi ailesidir. 1998'de Symbian tarafından başarılı şekilde takip edildi.

Psion, ticari ve endüstriyel uygulamalar için taşınabilir el bilgisayarların tasarımcısı ve üreticisiydi. Şirketin merkezi Londra, İngiltere ve Mississauga, Ontario, Kanada'da idi. Avrupa, ABD, Asya, Latin Amerika ve Orta Doğu'daki ek şirket ofisleri de bulunuyordu. Londra Menkul Kıymetler Borsasında halka açık bir şirketti ve bir zamanlar FTSE 100 Endeksinin kurucu üyelerindendi.

<span class="mw-page-title-main">TCL Technology</span> Çin çokuluslu elektronik şirketi

TCL Technology, merkezi Çin'in Guangdong eyaletinin Huizhou şehrinde olan çok uluslu bir elektronik şirketidir. Televizyon alıcısı, cep telefonu, akıllı telefon, klima, çamaşır makinesi, buzdolabı ve küçük elektrikli ev aletleri gibi ürünleri tasarlar, geliştirir, üretir ve satar. 2010 yılında dünyanın 25. büyük elektronik üreticisi oldu. 2013'te pazar payı ile üçüncü büyük televizyon üreticisi oldu. TCL'nin kurumsal sloganı "Yaratıcı Yaşam" dır.

<span class="mw-page-title-main">Psion Seri 3</span>

Psion Seri 3 1993 yılında sunulan, Psion Revonun öncülü olan kişisel dijital yardımcılarıdır. Psion PLC tarafından yapılmıştır. Dört ana varyant, Psion Series 3 (1991), Psion Series 3a (1993), Psion Series 3c (1996) ve tümü de 165 × 85 × 22 mm boyutlarındaki Psion Series 3mx (1998) 'dır. Buna ek olarak, rus dili için fabrika kurulu yazılımlara sahip bir Psion Series 3a çeşidi, bir Psion Series 3aR olarak adlandırıldı. Acorn Computers, Acorn Pocket Book ve Acorn Pocket Book II olarak pazarlanan Psion Series 3 ve 3a'nın yeniden oluşturulmuş bir versiyonunu sattı.

<span class="mw-page-title-main">Carputer</span>

Carputer veya AutoPC kompakt boyut, düşük güç gereksinimi ve bazı özelleştirilmiş bileşenler gibi bir arabada çalışmak için uzmanlığa sahip bir bilgisayardır. Gerçek bilgi işlem donanımı genellikle standart bilgisayarlara veya mobil cihazlara dayanır. Bilgisayar tabanlı olduklarından, genellikle Bluetooth, USB ve Wi-Fi gibi birçok standart arabirime sahiptirler. İlk carputer, 4 Aralık 1998'de Clarion Co. tarafından piyasaya sürülmüştür, karbüratörlerin çok karmaşık hale gelmesiyle motora giren yakıt miktarını tam olarak ölçmek için 1980'lerden beri araç-içi diyagnostikler zaten uygulanmıştı. Microsoft, Windows Embedded Automotive'i geliştirdi ve Clarion şirketi ile birlikte geliştirilen bir marka olan AutoPC ile kullandı. Sistem 1998'de piyasaya sürüldü ve işletim sistemine "Otomatik PC" olarak atıfta bulunuldu. Windows CE 2.0'a dayanıyordu. "Otomotiv için Windows CE" haline geldi.

Palm Desktop, Microsoft Windows veya Mac OS / Mac OS X için kişisel bir bilgi yöneticisi bilgisayar programıdır, tek başına veya Palm OS kişisel dijital asistanla birlikte kullanılabilir.