İçeriğe atla

Psilosibin tedavisi

Yeni Zelanda'da Gymnopilus purpuratus

Psilosibin tedavisi terapötik bağlamda psilosibin kullanımıdır.[1] Bu, incelenmekte olan çeşitli psikedelik terapi biçimlerinden biridir. 2020 itibarıyla, psilosibin tedavisi standart tıbbi uygulamada kullanılmamaktadır ve dünyanın çoğu yerinde yasa dışıdır.

Araştırma

2020 itibarıyla, psilosibin tedavisi üzerinde yürütülen ön araştırmaların sonuçları, kanser teşhisi konan kişilerde anksiyete ve depresyon üzerindeki etkileri ve alkol bağımlılığı üzerindeki etkileri içeriyordu.[2][3]

Psilosibin tedavisi araştırmaları migren[4] ve küme baş ağrıları üzerine de yapılmıştır.[5]

Tarihsel geçmiş

1959'da İsviçreli bir kimyager olan Albert Hofmann, psilocybe mexicana mantarından saf psilosibin elde eden ilk kişi oldu. Hofmann'ın çalıştığı şirket olan Sandoz, daha sonra aktif bileşiği psikedelik psikoterapiye yardımcı olarak klinik sahiplerine satmaya başladı.[6]

Ağustos 1960'ta Timothy Leary, psilosibin mantarlarını kullanarak kendi kendine bir deney yaptı. Saf, özütlenmiş psilosibini denedikten sonra, o ve Dr. Richard Alpert, bunun tekrar suç işleme oranını düşürmeye yardımcı olup olamayacağını ve etkili bir psikoterapi aracı oluşturup oluşturamayacağını test etti. 1963'te Leary ve Alpert, psilosibin mantarlarıyla yapılan sorumsuz ve tehlikeli deneyler nedeniyle Harvard Üniversitesi'ndeki işlerinden uzaklaştırıldı.[7] Amerika Birleşik Devletleri'ndeki psilosibin araştırmaları, psilosibin mantarlarının kullanımı ve bulundurulmasının yasadışı hale gelmesi nedeniyle 1970 yılında sona erdi.[8][6]

Kasım 2020'de ABD'nin Oregon eyaleti, 21 yaş ve üzeri kişiler için psilosibin kullanımını yasallaştırdı ve depresyon, anksiyete veya travma sonrası stres bozukluğu gibi tıbbi durumlar için psilosibin mantar bulundurmayı veya kullanmayı suç olmaktan çıkardı.[9]

Yasal statü

2020 itibarıyla, psilosibin Amerika Birleşik Devletleri'nde federal olarak kabul edilen tıbbi kullanıma sahip değildir.[8] Almanya'da; psilosibin mantarları ve sporları, bulundurulması veya taşınması yasa dışı olan kontrollü maddelerden kabul edilir.[10]

Kaynakça

  1. ^ "Psilocybin (magic mushrooms)". Drugs.com. 2021. 9 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2021. 
  2. ^ Johnson (5 Haziran 2017). "Potential therapeutic effects of psilocybin". Neurotherapeutics. 14 (3): 734-740. doi:10.1007/s13311-017-0542-y. ISSN 1933-7213. PMC 5509636 $2. PMID 28585222. 
  3. ^ Nichols (2020). "Psilocybin: from ancient magic to modern medicine". The Journal of Antibiotics. 73 (10): 679-686. doi:10.1038/s41429-020-0311-8. PMID 32398764. 
  4. ^ Schindler (12 Kasım 2020). "Exploratory Controlled Study of the Migraine-Suppressing Effects of Psilocybin". Neurotherapeutics. 18 (1): 534-543. doi:10.1007/s13311-020-00962-y. PMC 8116458 $2. PMID 33184743. 
  5. ^ Sewell, RA; Halpern, JH; Pope HG, Jr (27 Haziran 2006). "Response of cluster headache to psilocybin and LSD". Neurology. 66 (12): 1920-2. doi:10.1212/01.wnl.0000219761.05466.43. PMID 16801660. 
  6. ^ a b Daniel (23 Mart 2018). "Clinical potential of psilocybin as a treatment for mental health conditions". The Mental Health Clinician. 7 (1): 24-28. doi:10.9740/mhc.2017.01.024. ISSN 2168-9709. PMC 6007659 $2. PMID 29955494.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "daniel" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  7. ^ "When Did Psilocybin Mushrooms First Appear In Human Culture?". The Third Wave (İngilizce). 27 Temmuz 2016. 6 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2018. 
  8. ^ a b "Psilocybin" (PDF). Drug Enforcement Agency, US Department of Justice. 1 Nisan 2020. 23 Eylül 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2021.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "dea" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  9. ^ "Act: Be It Enacted by the People of the State of Oregon" (PDF). Elections Division, Secretary of State, Oregon. 2 Temmuz 2019. 13 Aralık 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  10. ^ "Anlage I BtMG - Einzelnorm". www.gesetze-im-internet.de. 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Halüsinojen mantarlar, sihirli mantarlar olarak da bilinen, anormal bilinç durumları meydana getiren psilosibin ve psilosin maddelerini içeren bütün psikoaktif mantarlara verilen ad. Bu mantar gruplarına ek olarak Amanita cinsinden bazı türler ile Claviceps purpurea da halüsinatif etkilere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Sinek mantarı</span>

Amanita muscaria, sinek mantarı veya gelin mantarı, Amanita cinsine bağlı zehirli bir mantar türüdür. Gençlerin halüsinasyon görme amacıyla veya yanlışlıkla yenilebilir düşüncesiyle yiyeceklere katılmasıyla zehirlenmeler görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Psilosibin</span>

Psilosibin veya 4-phosphoryloxy-N, N-dimethyltryptamine Psilocybe cubensis gibi Psylocybe türü mantarlardan elde edilen halüsinojen etkileri olan bir maddedir. Yapısı insan beyin fonksiyonları için çok önemli fonksiyonları olan serotonine çok benzer.

<span class="mw-page-title-main">Mikoloji</span> mantarların incelenmesi ile ilgilenen biyoloji dalı

Mikoloji, taksonomileri, genetikleri, biyokimyasal özellikleri ve insanlar tarafından kullanımları da dahil olmak üzere mantarların incelenmesiyle ilgilenen biyoloji dalıdır. Mantarlar çıra, gıda, geleneksel ilaç kaynağı olabileceği gibi entojen, zehir ve enfeksiyon kaynağı da olabilir. Mikoloji, bitki hastalıklarının incelenmesi olan fitopatoloji alanına girer. İki disiplin birbiriyle yakından ilişkilidir, çünkü bitki patojenlerinin büyük çoğunluğu mantardır. Mikoloji alanında uzmanlaşmış bir biyoloğa mikolog denir.

<span class="mw-page-title-main">Antidepresan</span> Majör depresif bozukluk ve anksiyete gibi rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılan psikiyatrik ilaçlar

Antidepresanlar, majör depresif bozukluk gibi bazı duygudurum bozukluklarını, bazı anksiyete bozukluklarını ve bazı kronik ağrı durumlarını tedavi etmek için kullanılan ilaçlardır. Antidepresanların yaygın yan etkileri arasında ağız kuruluğu, kilo alımı, baş dönmesi, baş ağrısı, cinsel işlev bozuklukları ve duygusal körelme bulunur. Antidepresanlar, çocuklar, ergenler ve genç yetişkinler tarafından alındığında intihar düşüncesi ve davranışı riskinde artışa neden olabilir. Antidepresanların özellikle ani bir şekilde kesilmeleri sonucunda, antidepresan yoksunluk sendromu ortaya çıkabilir.

<span class="mw-page-title-main">Depresif duygudurumu</span> düşük ruh hâli

Depresif duygudurumu, depresyon ya da bunalım, bir olay karşısında duyulan beklentilerin olumsuz yönde olması veya beklentilerin olumsuz yönde gittiği sanrısıdır. Bu duygu çoğu zaman; hiçbir zaman ve hiçbir şekilde gerçekleşemeyecek olan veya böyle olacağı sadece düşünülen beklentiler söz konusu olduğunda kendini belli eder. Umutsuzluk, özellikle öncesinde bu beklentiyi elde edemeyen insanların yaşayacağı bir duygudur.

<span class="mw-page-title-main">Anksiyete bozukluğu</span> günlük durumların aşırı, mantıksız bir kaygıya sebep olduğu bilişsel bozukluk

Anksiyete bozuklukları, belirgin ve kontrol edilemeyen anksiyete ve korku duyguları ile karakterize edilen bir grup zihinsel bozukluklardır. Bu durumlar, bireylerin sosyal, mesleki ve kişisel işlevselliğini önemli ölçüde bozar. Anksiyete, huzursuzluk, alınganlık, kolay yorulma, konsantrasyon güçlüğü, kalp hızında artış, göğüs ağrısı, karın ağrısı gibi fiziksel ve bilişsel belirtilere yol açabilir ve belirtiler bireyler arasında değişiklik gösterebilir.

Sosyal fobi veya sosyal anksiyete bozukluğu (SAB), sosyal ortamlarda başkaları tarafından olumsuz değerlendirilmekten yoğun şekilde kaygı duyma ve korkulan durumlardan kaçınma eğilimi ile tanımlanabilecek bir anksiyete bozukluğudur. Bu korkular, başkalarından algılanan veya gerçekten yapılan bir gözlemleme ile tetiklenebilir. Sosyal anksiyete bozukluğu olan bireyler, diğer insanların onlar hakkında olumsuz bir şekilde düşünmelerinden korkarlar.

<span class="mw-page-title-main">Agorafobi</span> Ruhsal hastalık, fobi

Agorafobi kişinin kendini güvende hissettiği ortamlar dışında bulunması ile gelişen bir anksiyete bozukluğudur. Açık alanlardan, kalabalık yerlerden uzak durma, evde tek başına kalmak istememe gibi durumlar görülür. Dışarıya yalnız çıkmaktan korkar ve sosyal olmaktan kaçınır.

Bilişsel davranışçı terapi (BDT) ruh sağlığını geliştirmek amacıyla yapılan bir psikososyal müdahaledir. BDT tipi terapide, bireye fayda sağlamayan bilişsel bozulmalara odaklanır ve bu bilişsel bozulmalar değiştirilmeye çalışılır. Bireyin duygusal denge haline gelmesini ve kendi günlük yaşam problemlerini çözebilmesi için kişisel başa çıkma stratejileri geliştirmesini sağlamayı hedefler. Yöntem depresyon tedavisinde kullanılmak için tasarlanmış olsa da günümüzde anksiyete dahil birçok ruh sağlığı bozukluğunda kullanılmak üzere geliştirilmiştir. BDT bilişsel ve davranışçı psikoterapilerin kanıta dayalı teknik ve stratejilerini birlikte kullanarak psikopatolojileri tedavi etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dentofobi</span>

Dişçi korkusu veya dişte meydana gelen bazı semptonlardan korkma.

<span class="mw-page-title-main">Kadın histerisi</span>

Kadın histerisi, bir zamanlar anksiyete, nefes darlığı, bayılma, sinirlilik, cinsel istek, uykusuzluk, ödem, karında ağırlık, yeme ve cinselliğe dair iştahsızlık, "sorun çıkarma eğilimi" gibi çok çeşitli semptomlar ile ilişkilendirilen, bu semptomları gösteren kadınlara konulan yaygın bir tıbbi tanıydı. Artık tıp otoriteleri tarafından tıbbi bir rahatsızlık olarak kabul edilmemektedir. Geçmişte, Batı Avrupa'da tanı ve tedavisi yüzlerce yıldır rutin bir iş olan bir rahatsızlıktı.

<span class="mw-page-title-main">Opisthokont</span>

Opisthokontlar, hem hayvan hem de mantar alemlerini içeren geniş bir ökaryot grubudur. Daha önce "Fungi / Metazoa grubu" olarak adlandırılan opisthokontlar, genellikle bir sınıf olarak tanınır. Opisthokontlar, Apusomonadida ve Breviata ile birlikte daha büyük Obazoa kladını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Holomycota</span>

Holomycota veya Nucletmycea, Holozoa'nın kardeş grubu olan temel bir Opisthokont klanıdır. Cristidiscoidea ve mantar (fungi) aleminden oluşur. Holomycota'nın en eski soyu olarak nükleeriidlerin, tek hücreli serbest yaşayan fagotrofik amiplerin konumu, hayvanların ve mantarların bağımsız olarak ortak bir tek hücreli atadan karmaşık çok hücreliliği edindiğini ve ozmotrofik yaşam tarzının daha sonra ortaya çıktığını göstermektedir. bu ökaryotik soyun ayrışmasında. Opisthosporidians, aphelidleri, Microsporidia ve Cryptomycota, üç endoparazit grubunu içeren yakın zamanda önerilen bir taksonomik gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Venlafaksin</span> İlaç

Venlafaksin ya da ilk marka adıyla Efexor, serotonin-norepinefrin geri alım inhibitörü (SNRI) sınıfından bir antidepresan ilaçtır. Majör depresif bozukluk (MDD), yaygın anksiyete bozukluğu (GAD), panik bozukluğu ve sosyal fobi tedavisinde kullanılır. Kronik ağrı için de kullanılabilmektedir. Ağız yoluyla kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Psikiyatrik ilaç</span>

Psikiyatrik veya psikotrop ilaç, beynin ve sinir sisteminin kimyasal yapısı üzerinde bir etki yapmak için alınan psikoaktif bir ilaçtır. Bu nedenle, bu ilaçlar akıl hastalıklarını tedavi etmek için kullanılır. Bu ilaçlar tipik olarak sentetik kimyasal bileşiklerden yapılır. 20. yüzyılın ortalarından bu yana, bu tür ilaçlar çok çeşitli zihinsel bozukluklar için tedavilere öncülük ediyor ve uzun süreli hastaneye yatış ihtiyacını azaltıyor, bu nedenle zihinsel sağlık bakımının maliyetini düşürüyor. Akıl hastalarının tekrar suç işlemesi veya yeniden hastaneye yatırılması pek çok ülkede yüksek orandadır ve nükslerin nedenleri araştırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Psikedelikler</span>

Psikedelikler veya saykodelikler, birincil etkisi olağandışı bilinç durumlarını tetiklemek olan halüsinojenik madde sınıfıdır. Bu maddeler, belirli psikolojik, görsel ve işitsel değişikliklere ve sıklıkla büyük ölçüde değişmiş bir bilinç durumuna neden olur. En büyük bilimsel ve kültürel etkiye sahip olan "klasik" psikedelikler, meskalin, LSD, psilosibin ve DMT'dir.

Triptamin, esansiyel amino asit olan triptofanın bir indolamin metabolitidir. Triptamin yapısı, melatonin, serotonin, bufotenin ve dimetiltriptamin (DMT), psilosibin, psilosin ve diğerleri gibi psikedelik türevleri dahil olmak üzere belirli aminerjik nöromodülatörlerin ortak bir özelliğidir. Triptaminin memeli beyninde ifade edilen eser miktarda aminle ilişkili reseptörleri aktive ettiği ve dopaminerjik, serotonerjik ve glutamaterjik sistemlerin aktivitesini düzenlediği gösterilmiştir.

(S)-ketamin veya S(+)-ketamin olarak da bilinen esketamin, ketaminin S(+) enantiyomeridir, genel anestezik ve depresyon tedavisi için antidepresan olarak kullanılan dissosiyatif halüsinojen bir ilaçtır. Diğerlerinin yanı sıra Spravato, Ketanest markaları altında satılmaktadır. Esketamin, NMDA reseptör antagonizmi açısından ketaminin aktif enantiyomeridir ve rasemik ketaminden daha güçlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Psilocybe</span>

Psilocybe, psilocybin adı verilen psikoaktif bileşikleri içeren bir mantar cinsidir. Psilocybe mantarları, triptamin sınıfına ait psikoaktif bileşikler içerir ve genellikle "sihirli mantarlar" olarak da adlandırılır. Psilocybe mantarları, psilocybinin etkisi altında olduğunda, algıda değişikliklere, halüsinasyonlara, derin düşüncelere ve ruhsal deneyimlere neden olabilen güçlü bir psikedelik etkiye sahiptir.