İçeriğe atla

Psikolojik Operasyonlar (ABD)

Psikolojik Operasyonlar
Psychological operations (PSYOP)
Amerika Birleşik Devletleri Psikolojik Operasyonları
ÜlkeABD
TipiÖzel kuvvetler
GöreviPsikolojik savaş
Parçası Amerika Birleşik Devletleri Özel Harekât Komutanlığı:
ABD Ordusu: 4. Psikolojik Operasyonlar Grubu
ve 8. Psikolojik Operasyonlar Grubu
ABD Hava Kuvvetleri: 193. Özel Operasyonlar Kanadı

ABD Deniz Piyade Kolordusu: Deniz Piyade Kolordusu Enformasyon Operasyonları Merkezi
ABD Yedek Ordusu: ABD Ordusu Sivil Hizmetler ve Psikolojik Harekat Komutanlığı

ABD Yedek Donanması: Yedek Donanma Atlantik Filosu PSYOP Görsel-İşitsel Birimi
KarargâhOrdu: Fort Bragg, Kaliforniya
Deniz Kuvvetleri: Quantico, Virginia
Hava Kuvvetleri: Middletown, Pensilvanya
Donanma: Norfolk, Virginia
PatronSaint Gabriel (Ordu)
Slogan"Persuade, Change, Influence"
(Ordu)
"Never Seen, Always Heard"
(Hava Kuvvetleri)
RenkleriOrdu
Gümüş grisi şeritli şişe yeşili.
Nişanlar
Kimlik
sembolü
Ordu
Satranç atı

Psikolojik Operasyonlar (PSYOP), seçilen bilgileri ve göstergeleri izleyicilere, onların duygularını, güdülerini, nesnel muhakemelerini ve nihayetinde hükûmetlerin, organizasyonların, grupların ve bireylerin davranışlarını etkilemek için kullanma operasyonlarını gerçekleştiren ABD'nin bir ordu kurumudur.

Amacı

Amerika Birleşik Devletleri'nin Psikolojik Operasyonlar biriminin temel amacı, psikolojik savaş gibi yöntemleri de kullanarak ABD hedeflerine uygun davranışları teşvik etmek veya pekiştirmektir. ABD'nin kullanmakta olduğu diplomatik, askeri ve ekonomik ve bilgi yayma faaliyetleri, amaca yönelik kullanılan yöntem yelpazesinin önemli unsurlarındandır.

Hem barış zamanında hem çatışma sırasında kullanılabilen psikolojik operasyon yöntemleri üç ana türde toplanır: Stratejik, operasyonel ve taktik.

ABD Ordusu'nun Psikolojik Operasyonlar şubesinin yaka amblemi ve nişanı.

Stratejik PSYOP, ABD hükûmet kurumları tarafından askerî alan dışında yürütülen bilgilendirme faaliyetlerini içerir, ancak çoğunlukla Savunma Bakanlığı unsurları kullanılır. Operasyonel PSYOP, ortak kuvvet komutanlarının (JFC:Joint Force Commander) sefer ve stratejilerinin etkinliğini artırmak için, barış zamanı da dahil olmak üzere, askerî operasyonlar kapsamında tanımlanmış bir operasyon alanında gerçekleştirilir. Taktik PSYOP, muhalif kuvvetlere karşı taktik bir görevi desteklemek için bir taktik komutanına atanarak, yine askerî operasyonlar kapsamında yürütülür.

Faaliyetleri

ABD Ordusu'nun 318. Psikolojik Operasyonlar birimine ait PSYOP askerleri, Irak'ın başkenti Bağdat'ın Doğu Raşid bölgesinde gazete dağıtıyor. (11 Temmuz 2007)
Irak'ta dağıtılan PSYOP broşürü. Metinde "Bu senin gelecekteki El-Zerkavi" yazıyor ve El Kaide mensubu El-Zerkavi bir Irak güvenlik personeli tarafından tutulan bir fare tuzağına yakalanmış durumda.

Psikolojik Operasyonlar, muhalefetin liderliğine karşı halkın hoşnutsuzluğunu teşvik edebilir ve inandırıcı bir tehditle ikna yöntemlerini birleştirerek, düşmanın askerî operasyonları yürütme veya sürdürme yeteneğini azaltabilir. Ayrıca düşmanın karar verme sürecini bozabilir, uzatabiir ve kafa karıştırarak komuta ve kontrolü baltalayabilir.[1] Doğru şekilde kullanıldığında, Psikolojik Operasyonlar, düşmanın savaşma iradesini azaltarak dost veya düşman kuvvetlerin hayatlarını kurtarma potansiyeline sahiptir. Psikolojik Operasyonlar, rakibin moralini ve ardından etkinliğini düşürerek, saflarında hoşnutsuzluk yaratarak, sonuçta teslim olmaya yol açabilir veya saldırgan eylemlerden caydırabilir.

İsim değişiklikleri

2010 ve 2014 yılları arasında, PSYOP ismi değiştirilerek, Askeri Bilgi Destek Operasyonları (MISO:Military Information Support Operations) olarak görev yaptı. Ağustos 2014'te kısaca PSYOP olarak eski ismine döndürüldü, ancak kısa bir süre sonra 2015'te tekrar MISO ismine çevrildi.[2][3] İsmi, Ekim 2017'de bir kez daha PSYOP olarak eski ismine döndü.[4]

2003 yılında Çavuş Mark Hadsell Iraklı mahkûmların sorgulanması sırasında yüksek sesle müzik kullandığını iddia etmişti:[5]

Ayrıca bakınız

Konuyla ilgili yayınlar

Kaynakça

  • Cruickshank, Charles. The fourth arm: psychological warfare 1938-1945 (Davis-Poynter, 1977)
  • De McLaurin, Ronald, ed. Military propaganda: psychological warfare and operations (Praeger Publishers, 1982)
  • Herz, Martin F. "Some psychological lessons from leaflet propaganda in World War II." Public Opinion Quarterly (1949) 13#3 pp: 471–486. doi: 10.1086/266096
  • Margolin, Leo Jay. Paper Bullets: A Brief Story of Psychological Warfare in World War II (New York: Froben Press, 1946)
  • Lerner, Daniel, and Richard Howard Stafford Crossman. Sykewar: Psychological Warfare Against Germany, D-Day to VE-Day (1949)
  • McClintock, Michael. Instruments of statecraft: US guerrilla warfare, counterinsurgency, and counter-terrorism, 1940-1990 (New York: Pantheon Books, 1992) ch 1 online 29 Ocak 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Paddock, Alfred H. US Army Special Warfare: Its Origins (University Press of Kansas, 2002)
  • Stubbs, Richard. Hearts and Minds in Guerrilla Warfare: The Malayan Emergency 1948-1960 (1989). partly online[], British efforts
  • Taylor, Philip M. British Propaganda in the Twentieth Century (Edinburgh University Press, 1999)

Propaganda yayınları

  • Barnhisel, Greg, and Catherine Turner, eds. Pressing the Fight: Print, Propaganda, and the Cold War (Univ of Massachusetts Press, 2012)
  • Osgood, Kenneth. Total Cold War: Eisenhower's Secret Propaganda Battle at Home and Abroad (2006).
  • Osgood, Kenneth A. "Hearts and minds: the unconventional cold war." Journal of Cold War Studies (2002) 4#2 ss: 85-107. online 25 Şubat 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Parry-Giles, Shawn J. The rhetorical presidency, propaganda, and the Cold War, 1945-1955 (Greenwood, 2002)
  • Parry‐Giles, Shawn J. "Rhetorical experimentation and the cold war, 1947–1953: The development of an internationalist approach to propaganda." Quarterly Journal of Speech (1994) 80#4 ss: 448–467.
  • Puddington, Arch. Broadcasting Freedom: The Cold War Triumph of Radio Free Europe and Radio Liberty (University Press of Kentucky, 2000)

Kaynakça

  1. ^ Air Force Doctrine Document, 2-5.3 Psychological Operations (27 Ağustos 1999)
  2. ^ Whitlock (7 Temmuz 2013). "Somali American caught up in a shadowy Pentagon counterpropaganda campaign". The Washington Post (İngilizce). 8 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2013. 
  3. ^ "Two Big Organizational Renamings In SOCOM Last Week - Soldier Systems Daily" (İngilizce). 20 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2020. 
  4. ^ Myers (6 Kasım 2017). "The Army's psychological operations community is getting its name back". Army Times (İngilizce). 3 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2020. 
  5. ^ "Sesame Street breaks Iraqi POWs" (İngilizce). BBC. 23 Mayıs 2003. 14 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2007. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı</span> 1939-1945 yılları arasındaki küresel savaş

II. Dünya Savaşı, 1939'dan 1945'e kadar süren küresel savaştır. Savaşa dönemin büyük güçleri ve dünya ülkelerinin büyük çoğunluğu katıldı, Müttefikler ve Mihver olmak üzere iki karşıt askerî ittifak kuruldu. 30'dan fazla ülkeden gelen 100 milyondan fazla personelin doğrudan katıldığı bu topyekûn savaşta, savaşın büyük tarafları tüm ekonomik, endüstriyel ve bilimsel kapasitelerini savaş için seferber ettiler. 70 ila 85 milyon ölümle sonuçlanan II. Dünya Savaşı, insanlık tarihindeki en ölümcül savaştı ve savaş boyunca askerî personelden daha çok sivil kayıp verildi. Milyonlarca insan soykırımdan, planlanmış açlık ölümlerinden, katliamlardan ve hastalıklardan öldü. Tanklar, zırhlı araçlar, savaş uçakları, stratejik bombardımanlar, uçak gemileri, radar ve sonar, nükleer silahların geliştirilmesi ve roketler gibi birçok savaş teknolojisi savaşta önemli rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Askeriye</span> öncelikli olarak savaşa hazırlanmak ve savaşı yürütmekle görevli kurum

Askeriye veya ordu, ağırlıklı olarak savaşa yönelik, toplu olarak silahlı kuvvetler olarak da bilinen, ağır silahlı, son derece organize bir güçtür. Genellikle egemen devlet tarafından resmi olarak yetkilendirilir ve muhafaza edilir, üyeleri farklı askerî üniformalarıyla tanımlanabilir. Bir ordu, donanma, hava kuvvetleri, uzay kuvvetleri, deniz kuvvetleri veya sahil güvenlik gibi bir veya daha fazla askerî şubeden oluşabilir. Ordunun ana görevi genellikle devletin savunulması ve dış silahlı tehditlere karşı çıkarları olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">5. Ordu (Osmanlı İmparatorluğu)</span>

5. Ordu, Osmanlı İmparatorluğu tarafından 24 Mart 1915 tarihinde kuruldu ve 21 Kasım 1918 tarihinde lağvedildi. Bu orduya I. Dünya Savaşı sırasında Çanakkale Boğazı'nı ve Gelibolu Yarımadası'nı savunma görevi verildi. Almanya'dan gelen askerî danışman General Otto Liman von Sanders bu ordunun ilk komutanı oldu.

Dördüncü nesil savaş, savaş nesillerinden biridir. Harp ile siyasetin, asker ile sivilin, barış ile çatışmanın, savaş alanı ile emniyetli bölgenin aralarındaki bulanık hatların olması olarak nitelendirilen savaş türü. Sanayi Çağı'nda savaş ile beraber modern savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Zihin kontrolü</span>

Zihin kontrolü veya beyin yıkama, çıkarcı kişi veya grupların "kendi isteklerine başkalarına sistemli bir şekilde etik olmayan yollarla, ikna edip alıştırması" işlemine denir. Terim; kişilerin düşünce kontrolü, davranışları, duyguları veya karar vermelerini bozacak, psikolojik veya psikolojik olmadan uygulanan herhangi bir yöntem için kullanılabilir.

Doktrin veya öğreti, belirli bir konu ya da inanç sistemine ilişkin kabul, ilke ve kurallar bütünü.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı sırasında stratejik bombardımanlar</span> madde maddedir

II. Dünya Savaşı sırasında stratejik bombardıman, II. Dünya Savaşı sırasında düşman bölgelerde demiryolları, limanlar, şehirler, işçi konutları ve sanayi bölgelerine yapılmış devamlı hava saldırıları. Stratejik bombardıman, kara kuvvetlerinin yakın hava desteğinden ve taktiksel hava gücünden ayrı bir askerî stratejidir.

<span class="mw-page-title-main">Saldırı helikopteri</span> piyade ve zırhlı savaş araçları gibi karadaki hedefleri vurabilen helikopter

Saldırı helikopteri, düşman piyade ve zırhlı savaş araçları gibi karadaki hedefleri vurabilme kabiliyetine sahip bir silahlı helikopterdir. Asıl görevleri kara güçlerine yakın hava desteği sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Keşif uçağı</span> Havadan keşif yapmak için tasarlanmış veya uyarlanmış bir askerî uçak

Keşif uçağı, hava keşif görevlerini yerine getirmek üzere tasarlanmış veya adapte edilmiş askeri bir uçaktır. Görevleri arasında görüntüsel istihbarat toplama, sinyal istihbaratı, ölçme ve imza istihbaratı bulunur. Modern teknoloji, ayrıca bazı uçakların ve insansız hava araçlarının (İHA'ların) genel istihbarat toplamanın yanı sıra gerçek zamanlı gözetim yapmasını da sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Stratejik bombardıman uçağı</span> Askeri uçak türü

Stratejik bombardıman uçağı, düşmanın savaş kapasitesini zayıflatmak amacıyla uzak bir hedefe büyük miktarda bomba bırakmak üzere tasarlanmış orta ila uzun menzilli bombardıman uçaklarıdır. Düşman muharipleri ve askeri teçhizata saldırmak için hava savunma operasyonlarında kullanılan taktik bombardıman uçakları, avcı bombardıman uçakları ve saldırı uçaklarının aksine altyapı, lojistik, askerî üsler, fabrikalar ve yerleşim yerleri gibi stratejik hedefleri yok etmek için düşman topraklarında uçmak üzere tasarlanmıştır. Stratejik bombardımana ek olarak taktik görevler için de kullanılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Denizaltısavar savaşı</span>

Denizaltısavar savaşı, düşman denizaltılarını bulmak, izlemek, caydırmak, hasar vermek veya yok etmek için savaş gemileri, uçak, helikopter veya diğer denizaltıların kullanıldığı bir sualtı savaşıdır.

Kentsel gerilla savaşı, gayrinizami harp yöntemlerini kullanarak kentsel alanda hükûmet güçleriyle veya iktidarın temsil ettiği kuvvetlerle yapılan gerilla savaşıdır.

Askerî psikoloji dost ve düşman kuvvetlerinde veya sivil topluluklardaki davranışları anlama, tahmin etme ve karşı koymaya yönelik psikolojik teorilerin ve ampirik verilerin araştırılması, tasarımı ve uygulanmasıdır. Askerî harekâtların yürütülmesi için istenmeyen, tehdit edici veya potansiyel olarak tehlikeli olabilecek davranışlara özel önem verilmektedir. Askerî psikoloji, askeri zaferler için askerî birlikler arasındaki dayanıklılığı teşvik etmek ve düşman güçlerine karşı koymak için psikolojinin çoklu alt disiplinlerini kullanır. Askerî psikoloji altında incelenen stres ve zihinsel hastalıklar askeriyeye özgü değildir. Ancak, askerler genellikle savaş ve savaş ortamlarında benzersiz stres kombinasyonlarıyla karşılaşırlar ve stresle ilişkili psikiyatrik bozukluklar yaşayabilirler. Askerî personelin karşılaştığı sorunların özel örnekleri arasında Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), suçluluk, aile ve partner zorlukları, kâbuslar ve geri dönüşler sayılabilir. Uygulamalı askerî psikoloji özellikle danışmanlık ve askerî personelin ve ailelerinin stres ve yorgunluğunun tedavisi üzerine odaklanmıştır.

Whataboutery olarak da bilinen Whataboutism, (Türkçe: Peki Şunun Hakkındacılık) karşı argümanları doğrudan çürütmeden, rakibini ikiyüzlülükle suçlayarak gözden düşürmeye çalışan tu quoque safsatasının bir çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">COINTELPRO</span>

COINTELPRO, Amerika Birleşik Devletleri Federal Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen; Amerikan siyasi örgütlerini gözetlemeyi, sızmayı, itibarını sarsmayı ve taciz etmeyi amaçlayan bir dizi gizli ve gayri resmi bir proje idi. FBI kayıtları, COINTELPRO kaynaklarının FBI'ın yıkıcı olarak kabul ettiği, feminist örgütler, ABD Komünist Partisi, Vietnam Savaşı karşıtları, sivil haklar hareketi veya Siyah Güç hareketi aktivistleri, çevreci ve hayvan hakları örgütleri, Amerikan Kızılderili Hareketi ile Porto Riko bağımsızlık hareketleri, daha geniş olan Yeni Sol ve bunlardan ayrı Ku Klux Klan gibi çeşitli grupları ve bireyleri hedef aldığını göstermekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Vur-kaç taktikleri</span> askeri kaçamak saldırı taktiği

Vur-kaç taktikleri, kısa sürpriz saldırılar kullanma, düşman karşılık veremeden geri çekilme ve düşmanla tam bir çatışmadan kaçınmak için sürekli manevra yapmak yöntemleriyle uygulanan taktiksel bir doktrindir. Amaç, düşmanı kesin olarak yenmek veya toprakları ele geçirmek değil, baskınlar, sürekli taciz ve çatışma yoluyla düşman kuvvetlerini zamanla zayıflatmak ve dost kuvvetlerin riskini sınırlamaktır. Bu tür taktikler ayrıca düşmanın savunma zayıflıklarını açığa çıkarabilir ve düşmanın morali üzerinde psikolojik bir etki yaratabilir.

Tigray Savunma Kuvvetleri, Tigray Savaşı sırasında ortaya çıkan askerî bir yapıdır. Savaşta Etiyopya'nın Tigray'da yaptığı yakıp yıkma taktikleri ve savaş suçlarına tepki olarak kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Vahşet propagandası</span>

Vahşet propagandası, bir düşman tarafından işlenen suçlar hakkında bazen gerçek olabilen, ancak çoğu zaman kasıtlı olarak uydurma veya abartma içeren bilgilerin yayılmasıdır. Bu tür propaganda fotoğraflar, videolar, illüstrasyonlar, röportajlar ve diğer bilgi sunumu veya raporlama biçimleri kullanılarak yapılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Düşmanı şeytanlaştırma</span>

Düşmanı şeytanlaştırma veya düşmanı insanlıktan çıkarma, düşmanın yalnızca yıkıcı amaçlar taşıdığı; tehditkar ve kötü bir saldırgan olduğu fikrini öne süren bir propaganda tekniğidir. Şeytanlaştırma, düşmana daha kolay zarar vermeyi, müttefikleri korumayı ve harekete geçirmeyi, düşmanı demoralize etmeyi, düşmana karşı nefreti körüklemeyi amaçlayan en eski propaganda tekniğidir

<span class="mw-page-title-main">Düzensiz askeriye</span> standart olmayan herhangi bir askeri organizasyon

Düzensiz askeriye veya düzensiz ordu bir ülkenin ulusal silahlı kuvvetlerinden farklı, standart olmayan herhangi bir askeri bileşendir. Dışlama ile tanımlandığından, terimin kapsamına giren şeyde önemli farklılıklar vardır. Askeri organizasyonun türüne veya kullanılan taktiklerin türüne atıfta bulunabilir. Düzensiz bir askeri örgüt, düzenli ordu örgütünün parçası olmayan bir örgüttür. Standart askerî birlik organizasyonu olmadan, genellikle çeşitli daha genel isimler kullanılır; bu tür organizasyonlar birlik, grup, kol veya kuvvet olarak adlandırılabilir. Düzensizler, bu örgütlere üye olan veya düzensiz askeri taktikler uygulayan özel askerî birliklerin üyesi olan asker veya savaşçılardır. Bu, aynı zamanda düzensiz piyade ve düzensiz süvari birimleri için de geçerlidir.