İçeriğe atla

Psikedelik sanat

Psikedelik bir sanat eseri

Psikedelik sanat (psikedelia olarak da bilinir), psikedelik deneyimler ve LSD, psilosibin ve DMT gibi psikedelik maddelerin alımını takip ettiği bilinen halüsinasyonlarla ilgili veya bunlardan esinlenen sanat, grafik veya görsellerdir. "Psikedelik" kelimesi (İngiliz psikolog Humphry Osmond tarafından türetilmiştir) "zihin tezahürü" anlamına gelir. Bu tanıma göre, ruhun iç dünyasını tasvir etmeye yönelik tüm sanatsal çabalar "psikedelik" olarak kabul edilebilir.

Genel tabirle "psikedelik sanat", her şeyden önce, 1960'ların sonlarındaki karşı kültürün sanat hareketine atıfta bulunur; bu, son derece çarpık veya gerçeküstü görseller, parlak renkler ve tam spektrumlar ve psikdelik deneyimleri uyandırmak, iletmek veya geliştirmek için animasyon (çizgi filmler dahil) içerir. Psikedelik görsel sanatlar, psikedelik rock müziğinin bir karşılığıydı.

Özellikler

  • Fantastik, metafizik ve gerçeküstü konu
  • Sürekli değişen, fraktal veya pateh desenler
  • Parlak ve/veya yüksek kontrastlı renkler
  • Aşırı detay derinliği veya detay stilizasyonu. Horror vacui stili de denir.
  • Nesnelerin veya temaların biçimlendirilmesi ve bazen kolaj
  • Fosfenler, spiraller, eşmerkezli daireler, kırınım desenleri ve diğer entoptik motifler
  • Motiflerin tekrarı
  • Pozitif ve negatif alanların çarpıtılması ve aktarılması dahil olmak üzere yenilikçi tipografi ve el yazısı

Kökenler

Psikedelik sanatın öncüleri arasında şu yazarlar ve sanatçılar sayılabilir: Lautreamont, Louis-Ferdinand Celine, Stanislav Witkevich, Antonin Artaud, Georges Bataille, William Burroughs, De Quincey, Terence McKenna, Carlos Castaneda.

Mihail Bulgakov, narkotik halüsinasyonları tanımlayan ilk yazardır. Özellikle, sanat araştırmacıları Tim Lapetino ve James Orok, psikedelik sanatın Dadaizm, Sürrealizm, Lettrizm ve Durumculuk ile bağlantısını araştırmaktadır.[1][2]

Remedios Varo ve André Masson gibi Sürrealist sanat hareketinde bazı örnekler olmasına rağmen, "psikedelik sanat"ın ilk örnekleri görsel olmaktan çok edebidir. Diğer erken örnekler arasında, Voyage to the Land of the Tarahumara'da (1937) peyote deneyimini yazan Antonin Artaud ve meskalin ve esrarla yaptığı deneyleri anlatmak için Misérable Miracle'ı (1956) yazan Henri Michaux sayılabilir.

Diğer malzemeler

Diğer psychedelic sanat malzemelerinin örnekleri, goblenler, perdeler ve çıkartmalar,[3] giysiler,[4] kanvas ve diğer basılı eserler[5] ve mobilyalardır.[6]

Dijital çağ

DeepDream tarafından değiştirilmiş bir sandviç fotoğrafı

Bilgisayar sanatı, psikedelik vizyonun daha da büyük ve daha bol ifadesine izin vermiştir. Fraktal üreten yazılım, psikedelik halüsinasyon kalıplarının doğru bir tasvirini sağlar, ancak daha da önemlisi 2D ve 3D grafik yazılımı, benzersiz görüntü işleme özgürlüğü sağlar. Grafik yazılımlarının çoğu, psikedelik vizyonun doğrudan çevirisine izin vermektedir.

Kaynakça

  1. ^ James Oroc (16 Ocak 2018). The New Psychedelic Revolution: The Genesis of the Visionary Age. Simon and Schuster. s. 636. ISBN 9781620556634. 9 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2022. 
  2. ^ Tim Lapetino (26 Ekim 2016). Art Of Atari. Dynamite Entertainment. s. 354. ISBN 9781524101060. 9 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2022. 
  3. ^ "Hippie tapestries and cool wall hangings". TrippyStore.com. 19 Ekim 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2016. 
  4. ^ "Rave Clothing, Festival Outfits and Crazy Shirts! – RaveNectar". Ravenectar.com. 23 Haziran 2016. 8 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2016. 
  5. ^ "Art – Ed's Amazing Liquid Light". Edsamazing.com. 25 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2016. 
  6. ^ "Pre-loved Fabrics Made Into Psychedelic Furniture: Design By Leftovers". TreeHugger.com. 1 Temmuz 2011. 24 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2016.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">LSD</span> Halüsinojen, kristal yapılı bir molekül

Liserjik asit dietilamid, kısaca LSD ya da LSD-25 veya halk arasında bilinen ismi ile asit, yarısentetik psikoaktif bir halüsinojendir. İlk olarak 1938 yılında Albert Hofmann tarafından çavdar mahmuzunda bulunan ergotaminden sentezlenmiştir. Günümüzde ve tarih boyunca genellikle keyif verici olarak veya ruhani amaçlar için kullanılmıştır. 1960'ların karşı kültüründeki yeri sebebiyle çok yaygın olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Grafik tasarım</span> Zihin yoluyla geliştirilip, görsel ya da yazılı bir şekilde bir mesajı iletme

Grafik tasarım bir mesajı iletmek, bir görseli geliştirmek veya bir düşünceyi görselleştirmek için metnin ve görsellerin algılanabilir ve görülebilir bir düzlemde, iki boyutlu, üç boyut ve de dört boyut olarak organize edilmesini içeren yaratıcı bir süreçtir. Baskı, ekran, hareketli film, animasyon, iç mimari, ambalaj tasarımı gibi birçok ortamda dijital veya dijital olmayacak bir şekilde uygulanabilir. Grafik sanatı ve grafik tasarımlarda, görsel sanatların temel ilkeleri olan hizalama, denge, karşıtlık, vurgulama, hareket, görüntü, oran, yakınlık, tekrarlama, ritim ve birlik geçerlidir. Grafik tasarım için grafik tablet, grafik yazılımı, uygulama yazılımı ve programları kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Sanat</span> duygusal veya estetik çekicilik yoluyla dışsal değerler yaratma sürecine denir

Sanat, en genel anlamıyla yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesi olarak anlaşılır. Tarih boyunca neyin sanat olarak adlandırılacağına dair fikirler sürekli değişmiş, bu geniş anlama zaman içinde değişik kısıtlamalar getirilip yeni tanımlar yaratılmıştır. Bu tanımlardan en yaygın kabul göreni sanatın edebiyat, resim, müzik, tiyatro, sinema, mimari ve heykel alt türlerinden oluştuğu görüşüdür. Bugün sanat terimi birçok kişi tarafından çok basit ve net gözüken bir kavram gibi kullanılabildiği gibi akademik çevrelerde sanatın ne şekilde tanımlanabileceği, hatta tanımlanabilir olup olmadığı bile hararetli bir tartışma konusudur.

<span class="mw-page-title-main">İshak Paşa Sarayı</span> Tarihî saray

İshak Paşa Sarayı; Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde bulunan bir saraydır. Yapımına 1685 yılında başlanan ve 1784'te tamamlanan saray; içinde barındırdığı cami, türbe, kütüphane, mahzenler, koğuşlar, harem ve selamlık bölümleri ile büyük bir yapı kompleksidir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde inşa edilmesine karşın genel olarak Selçuklu mimarisinden izler taşıyan İshak Paşa Sarayı'nda; Batı kökenli barok, gotik, rokoko ve ampir gibi sanat akımlarının etkileri de gözlemlenir. 2000 yılından beri UNESCO'nun Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunmaktadır.

Minimalizm, modern sanat ve müzikte, kökeni 1960'lara giden, sadelik ve nesnelliği ön plana çıkaran bir akımdır. ABC sanatı, minimal sanat gibi tabirlerle de anılır.

Çini, bir yüzü sırlı, su geçirmez bir tabaka veya cam ile seramiğin ateşle birbirine kaynaştırılması sonucu ortaya çıkan levhadır.

<span class="mw-page-title-main">Gerçeküstücülük</span> yöntemli bir araştırma ile deneyi ön planda tutan insanın kendi kendisini irdeleyip çözümlemesinde sanatın yol gösterici bir araç olduğunu vurgulayan sanat akımı

Gerçeküstücülük ya da sürrealizm, Avrupa'da birinci ve ikinci dünya savaşları arasında gelişmiştir. Temelini, akılcılığı yadsıyan ve karşı-sanat için çalışan ilk dadaistlerin eserlerinden alır. Sürrealizm, aklın kontrolünden kaçan şuur akışının, rastlantıya bağlı ruh durumlarının, düzensiz hayallerin ve rüyaların sanata aktarılmaya çalışıldığı bir edebiyat akımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Antonin Artaud</span> Fransız oyuncu

Antoine Marie Joseph Artaud ya da bilinen adıyla Antonin Artaud, Fransız oyun yazarı, oyuncu, yönetmen ve şair. Vahşet Tiyatrosu kavramının kuramcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Art Nouveau</span> 19. yüzyılın sonunda endüstrileşmenin getirdiği seri üretime tepki olarak doğan ve eklektisizmden etkilenen sanat akımı

Art Nouveau, zarif dekoratif süslemelerin ön plana çıktığı, kıvrımların ve bitkisel desenlerin sıklıkla kullanıldığı bir sanat akımıdır. Köklerinin Londra merkezli Arts & Crafts Hareketi'ne dek gittiği söylenebilir. Avrupa ve Amerika'yı etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dantel</span>

Dantel, her türlü iplikle örülen veya bir kumaşın kenarına işlenen, türlü biçimde ince ve ağ görünümünde örgü çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Vanessa Hudgens</span> Amerikalı sinema oyuncusu ve şarkıcı

Vanessa Hudgens, Amerikalı oyuncu ve şarkıcı. High School Musical filmlerindeki Gabriella Montez ve Thirteen filmindeki Noel rolleriyle tanınmaktadır.

Görsel algı çevredeki objelerin görülebilir spektruma yansıttığı ışığı kullanarak çevreyi yorumlayabilme yeteneğidir. Bu, etrafı ne kadar net görmeyi ifade eden görsel keskinlikten farklıdır. Bir kişi 20/20 vizyonu olsa bile görsel algısal işleme ile ilgili problemler yaşayabilir.

<span class="mw-page-title-main">Türk halısı</span>

Türk halıları, Orta Asya'dan Anadolu'ya göç eden Türkler'in anayurtlarından beraberlerinde getirdikleri dokuma geleneğine dayanan, el tezgahlarında üretilmiş düğümlü, havlı dokuma yaygı ve örtülerdir. Anadolu'nun Türkler tarafından fethinden sonra gelişimi Anadolu'da sürmüştür ve "Anadolu halısı" olarak da bilinir. "Kilim, sumak, cicim, zili" gibi düz dokumalar ile birlikte dünyada en çok bilinen ve en eski el sanat ürünlerindendir. Anadolu'da dokunan tüm halılara Türk halısı denir ancak genel olarak "Türk Halısı" diye şöhret kazanan klasik Türk halıları Anadolu'nun batısında ve büyük kısmı Ege Bölgesi ile civarı vilayetlerde dokunan halılardır.

<span class="mw-page-title-main">Seccade</span>

Seccade, İslamiyet'te ibadete yardımcı olmak için kullanılan, üzerinde namaz kılmak üzere kumaş, halı, hayvan postu, hasır gibi malzemelerden yapılmış özel yer yaygısı.

Azerbaycan sanatı, Azerbaycan ve İran Azerbaycanı'nın eski tarihi boyunca gelişmiştir. Azeriler, büyük bir bölümü uygulamalı sanat eserleri olan zengin ve farklı bir kültür ortaya koymuşlardır. Köklerini eski çağlardan alan bu sanat biçimi, mücevher yapımı, metal üzerine kazıma, ahşap, taş ve kemik oymacılığı, halı yapımı, bağlama, desen dokuma ve baskı, örgü ve nakış gibi çok çeşitli el sanatları ile temsil edilmektedir. Azerbaycan milletinin kültür ve hatıralarının temsili olan bu süsleme sanatlarının her biri oldukça popülerdir. Azerbaycan'da sanat ve zanaatın gelişmesiyle ilgili birçok ilginç gerçek, buraları farklı zamanlarda ziyaret eden çok sayıda tüccar, seyyah ve diplomat tarafından nakledilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">DeepDream</span>

DeepDream, Alexander Mordvintsev adlı Google mühendisi tarafından oluşturulmuştur. DeepDream, algoritmik pareidolia yoluyla görüntülerdeki desenleri tespit etmek ve görüntüleri geliştirmek için evrişimli sinir ağı kullanmaktadır. Böylece aşırı işlenmiş görüntüler vasıtasıyla rüya tarzında halüsinojenik görüntüler oluşturan bilgisayar programıdır.

Feminist sanat eleştirisi, daha geniş boyuttaki feminist hareket içinden, hem sanatta hem de kadınlar tarafından üretilen sanatta kadınların görsel temsillerinin eleştirel bir incelemesi olarak ortaya çıkmıştır. Feminist sanat eleştirisi, sanat eleştirisinin önemli bir alanı olmaya devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Psikedelikler</span>

Psikedelikler veya saykodelikler, birincil etkisi olağandışı bilinç durumlarını tetiklemek olan halüsinojenik madde sınıfıdır. Bu maddeler, belirli psikolojik, görsel ve işitsel değişikliklere ve sıklıkla büyük ölçüde değişmiş bir bilinç durumuna neden olur. En büyük bilimsel ve kültürel etkiye sahip olan "klasik" psikedelikler, meskalin, LSD, psilosibin ve DMT'dir.

Kapalı göz halüsinasyonları, kişinin gözleri kapalıyken veya karanlık bir odadayken ortaya çıkan halüsinasyonlardır. Bir fosfen formu olabilirler. Bazı insanlar psikedeliklerin etkisi altında bu durumu yaşar.

Timothy Ferriss, Amerikalı girişimci, yatırımcı, yazar, podcaster ve yaşam tarzı koçudur. Yaşam tarzı optimizasyonlarına odaklanan The 4-Hour Work Week, The 4-Hour Body ve The 4-Hour Chef dahil olmak üzere 4-Hour kişisel gelişim kitap serisiyle tanınıyor.