İçeriğe atla

Psihe

Psyche
Terk Edilmiş Psyche Pietro Teneani
Ruh Tanrıçası
Özellikleri
AlanıRuh
MekânıOlimpos
SembollerKelebek, Kelebek Kanatları
GörünüşüKelebek Kanatlı Kız
Kişisel bilgileri
EbeveynlerBilinmeyen Bir Kral Ve Kraliçe [1]
Kardeşler(Ablaları) Aglaura and Cidippe[]
EşiEros
ÇocuklarHedone

Psyche, Yunan mitolojisinde olağanüstü güzelliğiyle tanrıça Afrodit'i kıskandıran, aşk tanrısı Eros ile aşk yaşayan ve dünyaya bir ölümlü olarak gelip sonradan ölümsüzlük kazanan bir kızdır. Birçok eserde, kelebek kanatlı bir kız olarak tasvir edilir.

"Psikoloji", "psikolog" gibi kelimeler Psycheden gelir. Psyche aynı zamanda ruh anlamına gelir. Psyche Eros tarafından ruh tanrıçasına dönüştürülür.

Hikaye

Bu hikâyede Eros klasik hikâyelerin aksine elinde ok tutan bir bebek değil de genç ve son derece yakışıklı bir adam olarak anlatılmıştır.

Psyche, Milet kralının üç kızından küçük olanı idi.[2] Ablalarıyla kıyaslandığında hem huy hem de güzellik açısından üstün bir kızdı. Milet halkı tarafından sevgi ve hayranlık görmekteydi. Psyche o kadar güzeldi ki artık Afrodit onu kıskanmaya başlamıştı. Kızın güzelliğine hayran kalan insanlar ona tapıyor ve bazıları Afrodit'i tamamen unutuyorlardı.

Tanrıça Afrodit, aşk ustası olan oğlu Eros'tan, erkeklerin Psyche'ye olan arzularını yok etmesini ve kızı yeryüzünde var olan en iğrenç ve en çirkin yaratığa aşık etmesini istedi. Ancak Eros bu isteği yerine getiremedi çünkü Psyche'yi görür görmez ona aşık oldu.

Psych'in ablaları evlenmiş ve evlilik sırası kendisine gelmişti. Ancak o, karşısına çıkan pek çok erkeğe rağmen, hiçbiriyle evlenmeyip seveceği bir adamın karşısına çıkmasını beklemekteydi. Kızlarının kimse ile evlenememesine çok üzülen ailesi, kızlarına bir koca bulma konusunda bir Apollon rahibine danıştılar. Rahip, Psyche'nin ailesine, kızlarını bir uçurum kenarına bırakmalarını, kızlarının bu uçurum kenarıns gelecek olan, yüzünü asla göremeyeceği çirkin bir canavarla evlenmesi gerektiğini söylemişti. Psyche'in ailesi üzülerek de olsa kahinin dediğini yaptı. Kızlarına gelinlik giydirip düğün alayı gibi görünen ama aslında ağıt okutan bir alay ünsanla uçurum kenarına bıraktı. Aslında Apollo ile görüşüp rahip aracılığıyla Psyche'in ailesine kızlarını uçurum kenarına bırakmaları mesajı gönderilmesini isteyen, Eros idi.

Psyche terk edildiği uçurum kenarından atlamaya yeltendi ancak atladığı anda Zephyr, diğer adıyla batı rüzgarı, onu yakalandı ve Eros'un onu saklamak için ördüğü pamuk ipliğine bağlı bir büyü ile korunan kaleye götürdü. Burada Afrodit'in gözünde uzak olacaktı ve güzellik tanrıçası onu ölü sanacaktı.

Eros kaleye geldi ve bu kalede birlikte mutlu bir çift aşık olarak yaşadılar. Ancak Eros'un Psyche'den tek bir isteği vardı: Asla Eros'un yüzünü gündüz gözüyle göremezdi, hatta onun kim olduğunu bile bilemezdi. Psyche, sevdiği adamla tüm tanrıların gözünden uzak, sakin ve güzelliklerle dolu bir kalede yaşamayı yeterince değerli bir şey olarak gördüğünden, onu hiç görmemeyi ve kim olduğunu bilmemeyi dert etmedi.

Eros sadece geceleri kaleye gelirdi. Çünkü Güneş'in ışığı, gündüzleri Psyche'nin Erosu tanımasını sağlardı. Bu yüzden bir kez bile aşklarını gün yüzünde yaşayamadan birbirlerini bile görmeden uzun zaman geçirdiler. Bu sürede Psyche halinden memnundu. Hatta eski evindeki ailesine mektuplar yazmaya, oradaki hayatından bahsetmeye başlamıştı bile. Bir süre sonra Psyche hamile kaldı. Aklındaki tek soru ise asla görmediği bir adam ile nasıl bir bebek yetiştireceği idi. Bu mektupları alan ailesi, önce Psyche'in hayatta olduğunu, mutlu ve refah içinde olduğunu öğrenmekten mutlu oldu. Ancak sonra, kıskanç ablası onu ziyaret etmek istedi. Psyche'nin bir zamanlar atladığı uçurumdan atladı ve Zephyr, tıpkı Psyche'i kurtardığı gibi onu da kurtarıp saraya taşıdı. Burada Psyche'nin hayatını gören ablası, o hayata sahip olmak istedi. Psycheye asla görmediği bir adamla bebek yetiştiremeyeceğini ve aslında o adamın iğrenç bir ejderha olduğunu anlattı. Psycheye uzun zamandır dokunduğu o kanatların bir ejderhaya ait olabileceğini aklına getirmemişti. Fakat şüphe tohumu aklına ekilmişti bir kere. Ne yapıp edip sevgilisini görmeye karar verdi.

Eros uyurken onun yanına sessizce yaklaştı ve bir gaz lambası ışığı yardımıyla yüzüne baktı. Gördüğü varlığın bir ejderha olmadığını aynı anda mutluluk ve dehşet içinde gördü. Tanrı Eros'u anında tanımıştı, zaten öylesine güzel bir yüz başka kime ait olabilirdi ki? Kandırılmanın verdiği üzüntü ve sevgilisine ettiği ihaneti telafi edemeyecek olmasının ümitsizliği ile elindeki gaz lambasını Eros'un üstüne düşürdü. Eros hayret içinde uyandı ve olanları anında anladı. Büyük bir ümitsizlik içinde Psyche kurduğu bu sarayın yıkılacağını ve Afrodit'ten korunmasının tek yolu olan gizlilik büyüsünün, sarayla birlikte yok olacağını söyledi. Çünkü büyünün tek kaynağı Psyche'nin, Eros'un kim olduğunu bilmemesine dayanıyordu.

Son olarak "zaten bir tanrı ve bir ölümlü birbirini nasıl eşit sevebilir ki?" diyerek kanatlarını açtı ve bir daha Psycheyi görmemek üzere uzaklaştı.

Ama Psyche pes etmemişti. Hatta Eros'u bulmak için dışarı onu aramaya koyuldu. Fakat Afrodit tarafından arayışı kesildi. Afrodit ölü sandığı kızın hala hayatta olmasına çok hiddetlenmişti ve kızı 3 imkansız vazife ile görevlendirdi.

Afrodit'in imkansız Görevleri

1. Görevi

İlk görevi Psyche'nin boyunu aşan bir yığın tohumu 5 farklı türe sadece 1 gecede ayıklamaktı. Psyche umutsuzca göreve koyuldu. Tam pes etmek üzere iken tanrıların kralı Zeus tarafından gönderilen karıncalar bütün tohumları anında kategorize etti. Çünkü Zeus, Eros'un tarafında olduğunu göstererek güzel bir aşk hayatı istiyordu.

2. Görevi

2. görevi yakalaması imkansız olan bir koyunun yünlerini getirmesini istedi. Bu sefer de bir nehir tanrısı Eros'a olan yakınlığını göstermek adına Psyche'ye yardım etti ve ona koyunun koşarken dallarda bıraktığı yünleri kullanmasını söyledi.

3. Görevi

3. Görevi yeraltı kraliçesi Peshapone'nin güzelliğini bir kutuya koymaya ikna etmekti. Bir ses ona yeraltı dünyasının gardiyanı Kerebrosa arpa kekleri vermesini Styks nehrini geçirecek kayıkçıya bir altın para vermesini söyledi. Böylece yeraltı dünyasına girmeyi başaran Psyche azmi ile Persaphone'yi etkiledi ve Persaphone ona istediğini verdi.

Son görevini tamamlayan Psyche tam Afrodit'in sarayına girecekken Persaphone'nin güzelliğinden bir tutam da kendisine saklamak istedi. Fakat kutu güzellik yerine uyku ile doldurulmuştu.

Yükselişi

Eros uyuyan gelininin yanına uçtu ve ona hatalı olduğunu söyledi. Onun korkusuzluğu ve bilinmeyenle hiç tereddüt etmeden yüzleşmesi, kendisinin dengi olmaktan da öte olduğunu söyledi. Eros Psycheyi ambrosia (ambrozya) ile besledi. Yani tanrıların nektarı ve yegane yiyeceği ile. Bu sayede o da tüm tanrıların huzurunda Moiraların kararı ile ölümsüz oldu.

Çocuğu

Psyche ölümsüz olmasının kısa bir süre ardından çocuğunu doğurdu. Bu çocuğa Hedone (haz) adını verdiler.

Efsane der ki, o günden beri Psyche, Eros ve Hedone insanların aşk hayatını düzenlerler.

Kaynakça

  1. ^ The following summary is condensed from the translation of Kenney (Cambridge University Press, 1990), and the revised translation of W. Adlington by S. Gaseless for the Loeb Classical Library (Harvard University Press, 1915), with reference to the accompanying Latin text.
  2. ^ KARAYEL, Zeynep (28 Ağustos 2020). "Ruh Aşkı Bulur: Psyche ve Eros | loveinartsz". 7 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yunan mitolojisi</span> Antik Yunanların oluşturduğu mitlerden oluşan mitoloji

Yunan mitolojisi, Antik Yunanistan'da dünyanın yaratılışı, tanrı, tanrıça ve kahramanların hayatı hakkındaki söylence ve öğretileri içermekle kalmayıp aynı zamanda Eski Yunan dininin gövdesini oluşturmaktadır. Günümüzde, bu mitoloji hakkındaki bilgilerimizi bu sözlü edebiyatın yazılı hâllerinden alıyoruz. Tarihçiler, mitoloji hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için o dönemin sanatındaki ipuçlarını bile toplar.

<span class="mw-page-title-main">Helios</span> Güneşin Antik Yunan kişileştirmesi

Helios, eski Yunan dininde ve mitolojisinde Güneş Tanrısı ve Güneş'in kişileştirilmiş varlığıdır. Işık saçan bir taçla ve gökyüzünde dört atlı bir arabayla betimlenir. Yeminlerin bekçisi ve görme yetisinin de tanrısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hera</span> Yunan mitolojisinde Zeusun eşi ve ablası olan tanrıça

Hera, Yunan mitolojisinde Zeus'un eşi ve ablası olan tanrıçadır. Roma'da Juno olarak bilinir. Babası Titanlardan Kronos, annesi Rhea'dır. Olympos tanrıları arasında kraliçe vasfına sahiptir ve Evlilik Kraliçesi olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Medusa</span> mitoloji

Medusa, Yunan mitolojisinde gözlerine bakanı taşa çevirdiğine inanılan yılan saçlı, keskin dişli, dişi canavar. Gorgon kardeşlerden tek ölümlü olandır. Bu yüzden insanların kahramanı Perseus tarafından öldürülebilmiştir. Perseus, Graeae'nin ona verdiği ayna ile Medusa'ya bakabilmiş ve böylece kafasını taşa dönüşmeden kesebilmiştir. Bazı kaynaklar ise Hermes'in (Merkür) ona verdiği orak ve Athena'nın verdiği ayna ya da kalkan ile onu öldürdüğünü söyler. Sağ taraftaki kanı zehirlidir sol tarafında panzehiri vardır. Kafasını kestikten sonra Medusa'nın boynundan denize sıçrayan iki damla kandan Chrisaor ve Pegasus doğmuştur. Bazı kaynaklarda kafası kesildiğinde Medusa'nın hamile olduğu yazar. İki çocuğun da babası "Deniz Tanrısı Poseidon"dur. Bir diğer kaynak ise Medusa'nın boynundan fışkıran her bir kan damlasının yılanlara dönüştüğünü söylemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gaia</span>

Gaia, Gaea ya da Ge, Yunan mitolojisinde yeryüzünün kozmik bir varlık olarak kişileştirilmiş halidir.

<span class="mw-page-title-main">Eros</span> Yunan mitolojisinde aşk tanrısının adı

Eros, Yunan mitolojisinde aşk, seks ve şehvet tanrısıdır. Roma karşılığı Cupid'dir. Bazen doğurganlık simgesi olarak da tapılan Eros, erotik gibi kelimelerin de kökünü oluşturur. Eros, genelde Afrodit'le beraber anılır ve Dionysus gibi bazen Eleutherios yani kurtarıcı olarak görülür. Geleneklere göre, Afrodit kadınların erkeklere olan aşkını temsil ederken Eros esasında erkek için olan aşkın temsilcisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Afrodit</span> Yunan Mitolojisinde aşk ve güzellik tanrıçası

Afrodit, Yunan mitolojisinde aşk tanrıçası. Beden ve ruh aşkını birbirinden ayıran Antik Yunanlar, Afrodit adında iki tanrıçaya sahiplerdi: Afroditlerin biri, "beden aşkı" tanrıçası, diğeri ise "ruh aşkı" idi.

<span class="mw-page-title-main">Hefaistos</span> Yunan Mitolojisi - Tanrıların Demircisi

Hephaistos, Yunan mitolojisinde Zeus ile Hera'nın oğlu ya da Hera'nın yalnız başına doğurduğu oğlu. Tanrılar ve kahramanlar için demircilik zanaatıyla uğraşarak silahlar ve zırhlar üreten ateşler tanrısı. Aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit'in eşidir.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf</span> İbrani din büyüğü, Yakup ve Rahelin oğlu

Yusuf, Yosef veya Batıdaki ismiyle Joseph, Yakup'un oğlu olan İbrani din büyüğü ve atasıydı. Tevrat'a göre İsrailoğulları'nı meydana getiren on iki boydan birinin başıdır. Kur'an'da adı geçen yirmi beş peygamberden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Kronos</span> Yunan mitolojisinde bir Titan

Kronos, Yunan mitolojisinde Uranos ile Gaia’nın Titan Kardeşler diye anılan 12 çocuğundan biri, en küçük erkek çocuktur. Efsaneye göre evrensel egemenlik zincirinde babasını üretme gücünden yoksun bırakıp devirerek mitolojik Altın Çağ’da hüküm sürmüş ve oğullarından Zeus tarafından tahtından indirilerek Tartaros’a hapsedilmiştir.

<i>Şrek</i>

Şrek, Oscar animasyon ödülü kazanmış 3D animasyon filmdir. William Steig'in 1990'da yazdığı bir masaldan filme uyarlanmıştır. Yeni Zelandalı yönetmen Andrew Adamson tarafından yönetilip yapımcılığını sonradan bu piyasaya katılıp Disney gibi köklü yapımcılara kafa tutan DreamWorks Animation SKG üstlendi. Serinin ilk filmi olan Şrek, 11 Şubat 2002'de hazırlandı. Ayrıca Şrek filmi Oscar törenlerinde Animasyon filmi dalının açılmasıyla birlikte ödül alan ilk film olma özelliğine de sahip. Şrek sözcüğünun muhtemelen İbranicedeki שרעק (Şrak) sözcüğünden ya da Almancadaki korku, şiddet anlamlarına gelen schreck sözcüğünden geldiği düşünülüyor.

<span class="mw-page-title-main">Persefoni</span> Yunan mitolojisinde bahar tanrıçası ve yeraltı kraliçesi

Persephone,, Yunan mitolojisinde Zeus ile kız kardeşi Demeter'in kızıdır. Persephone'nin asıl ismi Kore'dir. Hades Persephone ismini, O'nu yeraltına kaçırdıktan sonra vermiştir. Kaçırılıp Persephone orada, Hades'in sunduğu nardan biraz yedikten sonra, "ölüler ülkesinde bir şey yiyenlerin yeryüzüne çıkma hakları bulunmamaktadır" kuralı nedeniyle, ölüler ülkesinde kalmak zorunda kalmıştır. Hades'in eşi ve ölüler ülkesinin tanrıçası olmuştur fakat doğan hiçbir çocuğu Hades'ten değildir. Annesi Demeter'in ısrarları sonucunda, kış dönemi hariç kalan kısmını yeryüzünde geçirmeye hak kazanmıştır. Bu yüzden ölülerle ve yeraltıyla olduğu kadar hasatla da ilişkilendirilir. Aynı zamanda Zeus'un kızlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Forkis</span>

Forkis, Gaia'nın Pontos ile birleşmesinden doğmuştur. Kardeşi Keto ile evlemiştir. Keto, Graiaları ve Gorgonları doğurmuştur. İlk deniz tanrılarındandır ve deniz tanrıçalarından Thoosa onun kızlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Truva Savaşı</span> Yunan mitolojisinde efsanevi savaş

Truva Savaşı, Yunan mitolojisinde M.Ö. 12. veya 13. yüzyıl civarında meydana gelen efsanevi bir çatışmadır. Savaş, Truvalı Paris'in Helen'i Sparta kralı kocası Menelaos'tan almasının ardından Akalar (Yunanlar) tarafından Truva şehrine karşı yürütülmüştür. Savaş Yunan mitolojisindeki en önemli olaylardan biridir ve başta Homeros'un İlyada'sı olmak üzere Yunan edebiyatının birçok eserinde anlatılmaktadır. İlyada'nın özü on yıl süren Truva kuşatmasının onuncu yılında dört gün iki gecelik bir dönemi anlatır; Odisseia ise savaşın kahramanlarından biri olan Odisseia'un eve dönüş yolculuğunu anlatır. Savaşın diğer bölümleri, fragmanlar halinde günümüze ulaşan epik şiirler döngüsünde anlatılır. Savaştan bölümler, Yunan tragedyası ve Yunan edebiyatının diğer eserleri ile Virgil ve Ovid gibi Romalı şairler için malzeme sağladı.

<span class="mw-page-title-main">Siren</span>

Sirenler ya da Seireneler, Yunan mitolojisinde Sirenum scopuli denen bir adada yaşadıklarına inanılan deniz yaratıklarıdır. Bazı farklı öykülerde ise Cape Pelorum'da ya da Anthemusa adasında yaşamış olduklarından, şimdi de Paestum'un yanındaki Sirenus adalarında ya da Capreae'de yaşadıklarından bahsedilir. Bu yerlerin tamamı uçurumlarla ve kayalıklarla çevrili olarak betimlenmiştir. Buralarda dolaşan denizciler, sirenlerin söylediği şarkılardan büyülenip gemilerini kayalıklara doğru sürmüşler ve sirenlere yem olmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Aşk</span> aşırı sevgi ve bağlılık duygusu

Aşk, kişilerarası ilişki veya bir başka varlığa duyulan derin sevgidir. Bunun daha derini ise TDK sözlüğüne göre "güçlü sevgi, güçlü aşk" veya aşırı ve güçlü tutku, istek anlamına gelen hem ruhen hem de bedenen aşık olmayı kapsadığı düşünülen "sevda"dır. Bunun umutsuz, güçlü ve insanı hasta edecek derecede saplantılı haline ise "kara sevda" adı verilmektedir. Çeşitli kültürlerde aşk, en yüce erdem veya iyi alışkanlıktan, en derin kişiler arası sevgiden en basit zevke kadar bir dizi güçlü, olumlu duygusal ve zihinsel durumları kapsar. Cinsel veya romantik bir ilişki olursa, partnerlere aşıklar/sevgililer de denir. Bununla birlikte aşk ile ilgili tam bir evrensel tanıma kültürel farklılıklar nedeniyle ulaşılamakta zorlanılmaktadır. En yaygın olarak aşk, güçlü bir çekim ve duygusal bağlanma hissi anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Zefiros</span>

Zephyrus, İngilizcede bazen Zephyr olarak kısaltılan, Yunan mitolojisindeki batı rüzgarı tanrısı veya kıtasal tropik hava kütlesi'dir (cT). Rüzgarların en yumuşağı Zephyrus'a baharın habercisi ve meyve veren rüzgar denir. Zephyrus'un Trakya'da bir mağarada yaşadığı düşünülürdü.

Epistemolojide, fideizm, inancın akıldan bağımsız olduğunu veya akılla çatıştığını ve belirli gerçeklere ulaşmada akıldan üstün olduğunu savunan teori. Latince "inanç" anlamına gelen "fide" kelimesinden türetilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aşk ve şehvet tanrıları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Aşk tanrısı, mitolojide romantizm, seks, şehvet veya cinsellikle ilişkilendirilen tanrıdır. Aşk tanrıları mitolojilerde oldukça yaygındır ve birçok çok tanrılı dinde bulunabilir. Kadın aşk tanrıçaları genellikle güzellik ve diğer geleneksel dişil niteliklerle ilişkilendirilir.

Yunan mitolojisinde, Nicaea veya Nikaia bir Naiad nympha, Bithynia 'da Yunan Kolonisi Nikaia'da bir pınar ya da kaynak veya bitişik göl Ascanius'un tanrıçasıdır. Nehir tanrısı Sangarius ve Kibele'nin kızıydı. Şarap tanrısı Dionysos'tan,Telete (kutsama) ve Satyros isimli çocukları olmıştur.