
Abhazya, Gürcistan'ın kuzeybatısında, Karadeniz'in doğusunda yer alan tarihsel bölgedir. Abhazya adı, tarihsel bölge dışında, de facto Abhazya Cumhuriyeti ile Gürcistan'a bağlı Abhazya Özerk Cumhuriyeti'ni de ifade etmektedir.

Fatma Gülüstü Hanım, son Osmanlı padişahı Mehmet Vahidettin'in annesi ve Sultan Abdülmecid'in eşlerinden dördüncü ikbaliydi.
Guram Gabiskiria (1947-1993), 1993’te Abhazya'da Gürcülere uygulanan etnik temizlik sırasında ayrılıkçı militanlar tarafından öldürülen Sohum belediye başkanı.

Sohum, Karadeniz kıyısında bulunan bir şehir. Abhazya Özerk Cumhuriyeti'nin de başkentidir. Osmanlı dönemindeki adı Sohumkale'ydi.

Tshinval ya da Şinval, resmî olarak Gürcistan topraklarında bulunan ve bağımsızlığı dünyaca tanınmayan Güney Osetya'nın da de facto başkentidir. Şehir resmî olarak Gürcistan'ın Şida Kartli bölgesinde yer almaktadır.

Sergey Bagapş ya da Sergei Bagapş (Abhazca: Сергеи Багаҧшь / Sergei Bagapş; de facto Abhazya Cumhuriyeti'nin 2. cumhurbaşkanıdır. 1997-1999 yılları arasında başbakan, 2005 seçimleri sonrasında ise Cumhurbaşkanlığı yaptı.

Abhazya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti veya kısaca Abhazya SSC, Sovyetler Birliği içindeki Abhazya topraklarında 31 Mart 1921'den 19 Şubat 1931'e kadar varlığını sürdürmüş kısa süreli Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'dir. Abhazya SSC, 1931 yılında kaldırılmış ve Gürcistan SSC'ye bağlı Abhazya Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne dönüştürülmüştür.

Abhazya Özerk Cumhuriyeti, Gürcistan tarafından Abhazya'nın tek ve yasal hükûmeti olarak tanınan yönetimdir. Abhazya, uluslararası alanda tanınırlığı sınırlı da olsa, 1990'ların başından beri de facto olarak Gürcistan'dan bağımsızdır. Abhazya Savaşı nedeniyle Tiflis'te olan sürgün hükûmetinin başkanı, Mayıs 2019'da seçilen Ruslan Abashidze'dir.

Abhazya bayrağı, 23 Temmuz 1992'de Sohum'da tek taraflı ilan edilmiş olan ve dünyada sayılı ülke tarafından tanınan Abhazya Cumhuriyeti'nin ulusal bayrağıdır.

Abhazya iki taraflı bir yapıya sahiptir. Bu yüzden iki arma bulunmaktadır. Birisi Abhazya Cumhuriyeti'nin arması, diğeri Gürcistan'dan özerk olan Abhazya Özerk Cumhuriyeti'nin armasıdır.
Abhazya Yahudilerinin nüfusu, Aşkenaz, Gurjim ve diğer Yahudilerden oluşmaktaydı. Abhazya'nın 19.yy'ın ortasında Rus İmparatorluğu'na katılmasıyla bölgedeki Yahudi nüfusu arttı. 1992-1993 Gürcistan-Abhazya çatışması sebebiyle çoğu Yahudi bölgeyi terk etti veya çıkarıldı.

Sohum rayonu, sınırlı olarak tanınan Abhazya'nın bir rayonudur. Aynı addaki Gürcistan ilçesiyle aynı alanı kapsar. Başkenti Sohum olmasına rağmen Sohum aynı zamanda 40,000 nüfusa sahip ayrı bir idari birimdir. 2003 nüfus sayımına göre rayonun nüfusu 11,747 olup bunun %61.4'ü Ermeniler, %24.8'si Abhazlar ve %7.3'ü Ruslardan oluşuyordu. Rayonun bir diğer önemli yerleşimi ise Pşku'dur. Batısında Gudauta rayonu, doğusunda Gulripş rayonu, kuzeyinde Rusya ve güneyinde Karadeniz bulunur.

Gulripş rayonu, sınırlı olarak tanınan Abhazya'nın bir rayonudur. Aynı addaki Gürcistan ilçesiyle aynı alanı kapsar. Başkenti Gulripş'tir. 2003 nüfus sayımına göre rayonun nüfusu 19.918 olup bunun %47,5'i Ermeniler, %24,5'i Abhazlar, %13,7'si Gürcüler ve %12,1'i Ruslardan oluşmaktadır. Rayonun kuzeydoğusu, 2008 yılındaki Kodori Vadisi Çatışmasına kadar Gürcistan kontrolü altında bulunmuş olan Yukarı Abhazya'dır. Batısında Sohum rayonu, doğusunda ve güneyinde Oçamçira rayonu, kuzeyinde Rusya ve güneybatısında Karadeniz bulunur.

Sohum Dranda Havalimanı veya diğer adıyla Sohum Babuşara Havalimanı (IATA: SUI,ICAO:UGSS Gürcistan'ın kuzey batı bölgesinde bağımsızlığını tek taraflı ilan eden Abhazya Cumhuriyeti'nin ana ve tek uluslararası havalimanıdır. Gulripş rayonu içinde, hem Dranda, hem de Babuşara köyleri havalimanı yakınlarındadır. Abhazya'nın başkenti Sohum'dan yaklaşık 20 km uzaklıktadır.
Bu sayfa nüfus yoğunluğu, etnik köken, eğitim düzeyi, sağlık, sosyoekonomik statü, dini aidiyetleri ve nüfusun diğer yönleri dahil olmak üzere, Abhazya nüfusunun demografik özellikleri ile ilgilidir.
Sovyet zamanlarda, Abhazya SSC Sohum başkent olmak üzere 6 rayona (ilçelere) bölündü.

Bu liste Abhazya'daki diplomatik temsilcilikleri listeler. Abhazya, Ağustos 1992'den Eylül 1993'e kadar süren savaşın ardından Gürcistan'dan ayrıldı. 2008 Güney Osetya Savaşından sonra Abhazya; Rusya, Nikaragua, Venezuela, Nauru ve Suriye tarafından da tanındı. Bunlardan Güney Osetya ve Rusya Abhazya'da, başkent Sohum'da elçilikler kurdular. Venezuela ve Nikaragua büyükelçileri Moskova'da bulunuyorlar.

Pskhu Karadeniz kıyısındaki Abhazya'nın Sohum bölgesinde bir köydür. Nüfusu 150 civarında olan köy, Büyük Kafkas Dağları ve Bzyb arasındaki isimsiz vadide yer almaktadır. Bzyb nehri ve kollarının birçoğu köye yakın akar. Vadide, Kafkasya'nın Rusya tarafından fethedilen son halklarından biri olan Abazin kabilesi tarafından yaşıyordu. 1864'te sürgüne maruz kaldıktan sonra neredeyse tamamı Türkiye'ye sürüldü, birçoğu Osmanlı İmparatorluğu'na ulaşım sırasında Karadeniz kıyısında açlık ve sıtmadan öldü. Pshu, 1942 sonbaharında II. Dünya Savaşı Kafkasya Muharebesi sırasında Wehrmacht tarafından işgal edilen Transkafkasya'daki tek yerleşim yeriydi.

Pshu-Gumista Tabiatı Koruma Alanı, Gürcistan'da, Abhazya'nın Sohum Bölgesi'nde yer alan bir koruma alanıdır. Koruma alanının temel amacı, çevresindeki dağlık bölgedeki flora ve faunayı korumaktır.

Abhazya-Türkiye ilişkileri, Abhazya ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. Türkiye'nin Abhazya'yı bir devlet olarak tanımamasına ve hukuken Gürcistan'ın bir parçası olarak kabul etmesine karşın iki ülke arasında gayriresmî ilişkiler bulunmaktadır.