İçeriğe atla

Psephellus appendicigerus

Psephellus appendicigerus
Korunma durumu

Tehlikede (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Klad:Eudicots
Takım:Asterales
Familya:Asteraceae
Cins:Psephellus
Tür: P. appendicigerus
İkili adlandırma
Psephellus appendicigerus
(K.Koch) Wagenitz, Willdenowia 30: 36 (2000).

Psephellus appendicigerus, Asteraceae (papatyagiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür.[1]

Taksonomi

Karl Koch tarafından tanımlanan bitki, 2000 yılında Gerhard Wagenitz tarafından yeniden isimlendirilmiştir.[2]

IUCN kırmızı listesi

Psephellus appendicigerus, Türkiye Kuzeydoğu Anadolu'da toplam yayılış alanının (EOO) 4,500 km2 ve yaşam alanının (YŞA) 70 km2 olduğu tahmin edilen beş bölgeden bilinmektedir. Alpin çayır habitatı aşırı otlatma nedeniyle azalmaktadır. Habitat kaybının yanı sıra, nüfus, istikrarlı olmasına rağmen, turistlerin insani rahatsızlığını yaşıyor. Bu verilere dayanarak tür, IUCN Kırmızı Listesinde Nesli Tehlike Altında olarak listelenmiştir. Alt popülasyonların bazıları bir milli parkta yer alır.[3]

Dağılımı

Türkiye'ye endemik olan Psephellus appendicigerus, Rize, Trabzon, Bayburt ve Kuzey Erzurum'da görülmüştür.[4]

Habitat ve ekoloji bilgileri

2500 ila 3500 metre yükseklikteki çağıllıklarda yetişmektedir. Temmuz ve Ağustos aylarında çiçeklenir.[5] Türün nesli tehlike altındadır.[6]

Nüfus bilgileri

Popülasyon parçalanmıştır, ancak türler dört ila beş alt popülasyonda bol miktarda bulunur. 2.000-3.000 m yükseklikler arasında, kayşat ve alpin çayırlarında yetişir.[3]

Tehdit bilgileri

Başlıca tehditler, insan rahatsızlığı, özellikle ekoturizm ve Çengel boynuzlu dağ keçisi (Rupicapra rupicapra) tarafından aşırı otlatmadır. Türkiye Bitkileri Kırmızı Veri Kitabında (Ekim ve ark. 2000) yer almaktadır ve bazı alt popülasyonlar bir milli parkta bulunmaktadır. Nüfus trendinin izlenmesi gereklidir.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2021. 
  2. ^ "Psephellus appendicigerus". 201. 19 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2013. 
  3. ^ a b c Terzioğlu, S; Ayaz, S.; Coşkunçelebi, K. (201). "Psephellus appendicigerus". The IUCN Red List of Threatened Species. doi:10.2305/IUCN.UK.2014-1.RLTS.T200369A2654171.en. 
  4. ^ "Centaurea appendicigera olarak". Tubives. 30 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2021. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2021. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fauna</span> Bir bölgede yaşayan hayvanların tamamı

Fauna,, bir bölgede doğal olarak oluşan tüm hayvanların toplamını ya da daha dar anlamda, bu bölgedeki tüm hayvan türlerini ifade eden bir terimdir. Faunanın incelenmesi, müstakil bir bilim dalı olan faunistiğin görevidir, ilişkili bilim ise biyocoğrafyadır. Tüm Dünya gezegeni göz önünde bulundurulursa, fauna tüm hayvan türlerini içerir, örneğin paleontolojide "Kretase dönemi faunası "ndan bahsedilir.

<span class="mw-page-title-main">Kızılağaç yapraklı huş</span> bitki türü

Kızılağaç yapraklı huş, huşgiller (Betulaceae) familyasından 15 m'ye kadar boy yapabilen bir huş türü.

<span class="mw-page-title-main">IUCN Kırmızı Listesi</span>

IUCN Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi ve bitki ve hayvan türlerinin dünyadaki en kapsamlı Küresel Koruma durumu envanteridir. IUCN Kırmızı Listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından sürdürülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nesli tehlikedeki türler</span>

Nesli tehlikedeki türler, yok olma tehdidi altındaki bitki ve hayvan türleridir. Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği'nin (IUCN) iki yılda bir yayımlanan kırmızı listesinde yer alırlar. Bir türün kırmızı listeye alınması için Dünya üzerinde 50'den az yetişkin bireyin kalmış olması gereklidir.

<span class="mw-page-title-main">Korunma durumu</span> kullanılan yetkiye bakılmaksızın, bir türün neslinin tükenme ihtimalinin göstergesi

Korunma durumu, biyolojide bir canlı türünün günümüzde ya da gelecekte varlığını sürdürmeye devam etme olasılığının bir göstergesidir. Bu gösterge, türe ait kalan birey sayısı kadar, zaman içindeki nüfus artış ya da azalışları, başarılı üreme oranları, bilinen tehditler gibi çeşitli etmenler göz önünde bulundurularak belirlenir.

<span class="mw-page-title-main">Sazlık kedisi</span> Görece uzun bacaklı ve kısa kuyruklu yaban kedisi

Sazlık kedisi, görece uzun bacaklı ve kısa kuyruklu bir yaban kedisidir. Asya'nın nemli bölgeleri bu kedinin yaşam alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cava serçesi</span>

Cava Serçesi, Cava ispinozu veya Cava pirinç kuşu olarak bilinir, Estrildidae familyasında yer alan küçük bir kuş türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Scrophularia capillaris</span>

Kıl sıracaotu veya bilimsel adıyla Scrophularia capillaris Pierre Edmond Boissier ve Bal tarafından tanımlanmış, sıraca otugiller familyasından bir bitki türüdür. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alttürü listelenmemiştir. Yaklaşık 460 metre yükseklikteki çayırlık ve kayalık yamaçlarda yaşayan kıl sıracaotu, Rize'ye endemiktir. Ömrü 2 yıldır.

Myosotis lazica, Mihail Grigoryeviç Popov tarafından tanımlanmış, hodangiller familyasından bir bitki türüdür. 1300 metre yüksekliğe kadarki ıslak kıyılarda yaşayan Laz kuşgözü, Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun'da görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Dactylorhiza euxina</span>

Laz salebi veya bilimsel adıyla Dactylorhiza euxina, Sergej Arsenjevitj Nevskij tarafından tanımlanmış, Orchidaceae familyasından bir bitki türüdür. Türkiye'de Rize, Artvin, Trabzon, Erzurum, Kars ve Ağrı illerinde görülmüştür. Laz salebi, 1150 ila 2900 metre yükseklikteki yaş çayırlıklar, çaylar ve orman kenarlarında yetişmektedir. Kafkasya'da yaygındır.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir göknarı</span>

Cezayir göknarı, çamgiller familyasından bir göknar türüdür.

Astragalus nigrocalycinus, Türkiye'de yalnızca Oltu'da yetişen, kritik tehlike altında olan, endemik bir bitki türüdür.

Draba mingrelica, Boris Şişkin tarafından tanımlanmış, turpgiller familyasından bir bitki türüdür. Adını Batı Gürcistan'ın otokton halkı Megrellerden almıştır.

Saxifraga artvinensis, Henry John Matthews tarafından tanımlanmış, Saxifragaceae (taşkırangiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Artvin'e endemiktir.

Artvin ölmezi veya bilimsel adıyla Helichrysum artvinense, Peter Hadland Davis ve Frances Kristina Kupicha tarafından tanımlanmış, papatyagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Artvin'e endemik olan tür, kurak kalkerli topraklarda yetişmektedir. Temmuz veya Ağustos ayında çiçeklenir.

Stachys choruhensis, 1987 yılında Kit Tan ve Friederike Sorger tarafından tanımlanmış, Lamiaceae (ballıbabagiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Adını Çoruh nehrinden alan bitki, Artvin'e endemiktir.

Carpinus hebestroma, Betulaceae (huşgiller) familyasının Carpinus cinsinden bitki türü.

Pyrus sosnovskyi, Rosaceae (gülgiller) familyasından bir ağaç türü.

<i>Galanthus koenenianus</i> bitki türü

Galanthus koenenianus, Amaryllidaceae familyasının Galanthus cinsinden bir bitki türüdür.

Galanthus bursanus, Amaryllidaceae familyasından bir bitki türüdür.