İçeriğe atla

ps (Unix)

ps
​ps​ komutunun kullanım örneği
Geliştirici(ler)Bell Labs
İşletim sistemiUnix ve Unix benzeri
PlatformÇoklu platform
Türkomut

Çoğu Unix benzeri işletim sisteminde, ps programı ("process status" un kısaltması) o anda çalışan işlemleri görüntüler. "top" adındaki bir başka Unix yardımcı programı ise çalışan süreçlerin gerçek zamanlı bir görünümünü sağlar.

Windows PowerShell'de ps, esas olarak aynı amaca hizmet eden Get-Process cmdlet'inde önceden tanımlı bir komutun takma adıdır.

Örnekler

Örnek:

# ps
  PID TTY          TIME CMD
 7431 pts/0    00:00:00 su
 7434 pts/0    00:00:00 bash
18585 pts/0    00:00:00 ps

Kullanıcılar aynı zamanda id gibi tek bir işlem hakkında bilgi bulmak için grep komutu ile birlikte ps komutu kullanabilir (bkz. pgrep ve pkill komutları):

$ # Trying to find the PID of `firefox-bin` which is 2701
$ ps -A | grep firefox-bin
2701 ?        22:16:04 firefox-bin

pgrep'in kullanılması syntax'i basitleştirir:

$ pgrep -l firefox-bin
2701 firefox-bin

Kullanıcı formatında root olarak çalışan her işlemi görmek için:

# ps -U root -u
USER   PID  %CPU %MEM    VSZ   RSS TT  STAT STARTED        TIME COMMAND
root     1   0.0  0.0   9436   128  -  ILs  Sun00AM     0:00.12 /sbin/init --

Komut Açıklamaları

Sütun Başlığıİçindekiler
%CPUİşlem CPU'nun ne kadarını kullanıyor
%MEMİşlem ne kadar bellek kullanıyor
ADDRİşlemin hafıza adresi
C or CPCPU kullanımı ve zamanlama bilgisi
COMMAND*Sürecin adı, varsa argüman da dahil olmak üzere,
NInice değeri
FBayraklar
PIDProcess ID numarası
PPIDİşlemin üst işleminin ID numarası
PRISürecin önceliği
RSSYerleşik set büyüklüğü
S or STATİşlem durum kodu
START or STIMESürecin başladığı zaman
SZSanal bellek kullanımı
TIMEİşlem tarafından kullanılan CPU zamanı miktarı
TT or TTYİşlemle ilişkili terminal
UID or USERİşlem sahibinin kullanıcı adı
WCHANİşlemin beklediği olayın bellek adresi

* = Genellikle kısaltılmış

Seçenekler

ps programı birçok seçeneğe sahiptir. SUS ve POSIX standartlarını destekleyen işletim sistemlerinde ps genellikle -ef seçeneği ile çalışır; burada -e (every) her işlemi ve -f (full) tam çıktı biçimini seçer. Bu sistemlerde bir diğer yaygın seçenek -l, (long) uzun çıktı formatını belirtir.

BSD'den türetilen çoğu sistem, tarihsel çatışmalar nedeniyle SUS ve POSIX standart seçeneklerini kabul etmemektedir. (Örneğin, "e" veya "-e" seçeneği ortam değişkenlerini görüntüler.) Bu tür sistemlerde, ps genellikle standart olmayan aux seçenekleği ile çalışır; burada "a" diğer kullanıcılarınkiler de dahil olmak üzere bir terminaldeki tüm işlemleri listeler, "x" terminalleri denetlemeden tüm işlemleri listeler ve "u" her işlem için denetleyici kullanıcısı için bir sütun ekler. Maksimum uyumluluk için, "aux" nin önünde "-" yoktur. "ps auxww", tüm parametreler de dahil olmak üzere süreç hakkında eksiksiz bilgi sağlar.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Unix</span>

UNIX türevi işletim sistemleri çok işlemcili çok pahalı makinelerden tek işlemcili, basit ve çok ucuz ev bilgisayarlarına kadar pek çok cihaz üzerinde çalışabilen esnek ve sağlamlığı çok değişik koşullarda test edilmiş sistemlerdir. Fakat özellikle kararlı yapısı ve çok kullanıcılı-çok görevli yapısıyla çok işlemcili sunucularda adeta standart haline gelmiştir ve özellikle akademik dünyada iş istasyonları üzerinde çok yaygın bir kullanım alanı bulmuştur. UNIX, Interdata 7/32, VAX ve Motorola 68000 arasında hızla yayıldı.

<span class="mw-page-title-main">MS-DOS</span> 1980li yıllarda kişisel bilgisayar işletim sistemi

MS-DOS, Microsoft firmasının geliştirdiği bir DOS sistemidir. 1980'li yıllarda PC uyumlu platformlar üzerinde kullanılan en yaygın işletim sistemiydi. 1990'lı yılların ortalarından 2000 yılına kadarki en popüler işletim sistemleri olan Windows 9x ailesinin temeli olarak kullanıldı. Masaüstü bilgisayarlardaki popülerliğini, zamanla Windows NT mimarisi kullanan yeni nesil Windows işletim sistemlerine bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">Intel 80286</span>

Intel 80286 veya i286, 8086/8088'dan sonraki intel işlemcisidir.

Berkeley r-komutları, bir Unix sisteminin kullanıcılarının TCP/IP bilgisayar ağı üzerinden başka bir Unix bilgisayarında oturum açmasını veya komutlar vermesini sağlamak için tasarlanmış bir bilgisayar programları paketidir. Berkeley r-komutları, 1982'de Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesi'ndeki Computer Systems Research Group (CSRG) tarafından, TCP/IP'nin erken uygulanmasına dayanarak geliştirildi.

Boru hattı (pipeline), yazılım mühendisliğinde, her bir elemanın çıktısı bir sonraki elemanın girdisi olacak şekilde sıralanmış işlemler zinciridir. Genellikle, ardışık birimlerin aralarına bir miktar arabellek (buffer) konulmaktadır. Bu boruhatları arasındaki bilgi akışı çoğunlukla bayt katarları (stream) ve bit katarları şeklindedir.

<span class="mw-page-title-main">Çekirdek (bilgisayar bilimi)</span>

İşletim sistemi çekirdeği, kısaca çekirdek (kernel), işletim sistemindeki her şeyin üzerinde denetimi olan merkezi bileşenidir. Uygulamalar ve donanım seviyesindeki bilgi işlemleri arasında bir köprü görevi görür. Çekirdeğin görevleri sistemin kaynaklarını yönetmeyi de kapsamaktadır. Genellikle çekirdek, işletim sisteminin temel bir elemanı olarak, yazılımın fonksiyonunu yerine getirebilmesi için kontrol etmesi gereken kaynaklar için düşük seviye soyutlama katmanı sağlayabilir. İşletim sistemi görevleri, tasarımları ve uygulanmalarına göre farklı çekirdekler tarafından farklı şekillerde yapılır. Sistem açılırken belleğe yüklenir ve sistem kapatılıncaya kadar ana bellekte kalır.

<span class="mw-page-title-main">QNX</span>

QNX, gömülü sistemler pazarına yönelik Unix benzeri, gerçek zamanlı işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Windows PowerShell</span>

PowerShell, Microsoft tarafından Windows komut satırı cmd.exe ve Windows Script Host'a alternatif olarak geliştirilen yeni nesil bir komut satırı uygulamasıdır. Başlangıçta sadece Windows PowerShell olarak bilinen bir Windows bileşeni, 18 Ağustos 2016'da PowerShell Core'un tanıtımı ile açık kaynaklı ve çapraz platform haline getirildi.

tail, Unix ve Unix Benzeri sistemlerde düz metin dosyalarının son birkaç satırını görüntülemek için kullanılan bir Unix komut satırı programı'dır.

cat (Unix) komut satırı programı

cat, dosyaları sırasıyla okuyan ve standart çıktıya yazan POSIX standartlı bir Unix komutudur.

comm

comm, Unix ve Unix Benzeri sistemlerde iki düz metin dosyası arasında karşılaştırma yapmak için kullanılan bir Unix komut satırı programı'dır.

netstat

netstat ağ bağlantıları, yönlendirme tabloları ve ağ arayüzü istatistiklerini görüntüleyen bir komut satırı aracıdır. netstat komutu UNIX, Linux ve Windows NT tabanlı işletim sistemlerinde kullanılabilir.

Çevre değişkenleri, çevresel değişkenler ya da ortam değişkenleri, işletim sistemi seviyesinde konfigüre edilebilen ve bilgisayar işlemleri tarafından erişilebilen değişkenlerdir. Çoğu kez belli programların ve dosyaların konumlarını ve birden fazla işlem tarafından kullanılabilen bilgi ve ayarları tutmak için kullanılırlar. Çoğunlukla bir karakter dizisi olurlar.

uname

uname (veya unix name) - Unix ve Unix benzeri işletim sistemleri bir yazılım konsol programı olup, sistem hakkında bilgi verir. Geçerli makine ve üzerinde çalışdığı işletim sistemi hakkında isim, sürüm ve diğer ayrıntıları yazdırır. uname sistem çağrısı ve komut PWB / UNIX ile ilk kez ortaya çıktı. Her ikisi de POSIX tarafından belirtilir.

Qshell, IBM i işletim sistemi için bir komut satırı yorumlayıcısıdır (kabuk). Qshell, POSIX ve X/Open standartları temellidir. KornShell özelliklerini de içeren Bourne benzeri bir kabuktur. Yardımcı programlar, ek işlevler sağlayan harici programlardır. Qshell'in geliştirme ekibi, ASCII ve EBCDIC arasında çeviri yapmak gibi platforma özgü sorunlarla uğraşmak zorunda kaldı. Kabuk, toplu işlemenin yanı sıra etkileşimli modu da destekler ve çok az değişiklikle veya hiç değişiklik olmadan Unix benzeri işletim sistemlerinden kabuk komut dosyalarını çalıştırabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kernel panic</span>

Bir kernel panic, bir işletim sisteminin çekirdeği tarafından, güvenli bir şekilde kurtarılamadığı veya sistemi çalıştırmaya devam etmenin büyük veri kaybı yaşanabilmesinin yüksek bir riske sahip olacağı dahili bir kritik hata tespit edildiğinde alınan bir güvenlik önlemidir. Terim büyük ölçüde Unix ve Unix benzeri sistemlere özgüdür. Microsoft Windows işletim sistemlerindeki eşdeğeri, genellikle "mavi ekran" olarak adlandırılan bir durdurma hatasıdır.

tee (Unix)

tee, standart akışları kullanan komut satırı yorumlayıcılarında (kabuklar) bir komuttur. Standart girdiyi okur ve hem standart çıktıya hem de bir veya daha fazla dosyaya çıktıyı yazar; bu şekilde girdiyi kopyalayarak çoğaltır. Bu komut, genel olarak, boruhatları ve filtreler ile birlikte kullanılır; boruhattında giden bir çıktıyı aynı zamanda bir dosyaya kaydetmek istediğimiz zaman kullanışlıdır.

A/UX, Macintosh bilgisayarlar için Apple Computer tarafından geliştirilmiş Unix tabanlı bir işletim sistemidir ve System 7'nin grafik arayüzü ve uygulama uyumluluğu ile entegredir. Apple'ın 1988'de başlatılan ve 3.1.1 sürümüyle 1995'te kullanımdan kaldırılan ilk resmi Unix tabanlı işletim sistemidir. A/UX, Macintosh II, SE/30, Quadra ve Centris serileri dahil olmak üzere bir FPU'ya ve disk belleği yönetim birimine (PMMU) sahip belirli 68k tabanlı Macintosh modellerini gerektirir.

file (komut) Standart Unix programı

​file​ komutu, Unix ve Unix benzeri işletim sistemlerinde standart bir program'dır. Bir bilgisayar dosyası içinde bulunan veri türünü tanımak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Süper kullanıcı</span> sistem yönetimi için kullanılan özel kullanıcı hesabı

Bilgisayar biliminde süper kullanıcı, sistem yönetimi için kullanılan özel bir kullanıcı hesabıdır. İşletim sistemine (OS) bağlı olarak bu hesabın adı root, admin veya supervisor olabilir. Bazı durumlarda hesabın adı belirleyici faktör değildir. Unix benzeri sistemlerde, örneğin kullanıcı tanımlayıcısı (UID) sıfır olan kullanıcı, hesabın adına bakılmaksızın süper kullanıcıdır. Rol tabanlı güvenlik modeli uygulayan sistemlerde, süper kullanıcı rolüne sahip herhangi bir kullanıcı, süper kullanıcı hesabının tüm eylemlerini gerçekleştirebilir. En az ayrıcalık ilkesi, süper kullanıcı hesabının sınırsız, sistem çapında değişiklikler yapma kabiliyetine sahip olmasından dolayı çoğu kullanıcının ve uygulamanın işlerini gerçekleştirmek için sıradan bir hesap altında çalışmasını önerir.