İçeriğe atla

Prusya erdemleri

Prusya erdemleri, I. Friedrich Wilhelm'den bu yana Prusya devleti tarafından propagandası yapılan ve teşvik edilen Protestan-Kalvinist ahlak ve Aydınlanma'nın şekillendirdiği erdemlerdir. Alman erdemleri; dakiklik, düzen ve çalışkanlık gibi Prusya erdemlerinden de türetilmiştir.

Tarih

Friedrich Wilhelm

Bu erdemler, Töton şövalyelerine kadar uzanırken, Prusya yönetiminin "asker-kral" ve tutumlu "burjuva" reformcusu olan Prusya Kralı I. Frederick William ve oğlu Büyük Frederick tarafından oluşturuldu. Aşırı borçlu bir kamu bütçesini devralan baba, devletin sonraki reformu ve rehabilitasyonu için düzen, çalışkanlık, alçakgönüllülük ve dindarlık merkezli erdemliliği geliştirdi. Baba kendisini ahlaki bir rol modeli olarak görürken, cesaret, adalet ve halkla dayanışmanın sembolü olarak sayısız savaşta Prusya ordusunun lideri olan oğul kendisini dini, etnik ve dilsel olarak çeşitli Prusya devleti için bir akıl örneği olarak gördü. Daha sonra, Friedrich yaşlılıkta sosyal olarak izole bir adam olduğunda, hala dayanıklılık, görev duygusu ve disiplin için bir rol model olarak kabul edildi.[1] Geniş Prusya bölgesi, Almanlar, Polonyalılar, Sorblar ve Kaşubyalılardan oluşan Protestan, Katolik ve Yahudi tebaasına ev sahipliği yapıyordu. I. Frederick Wilhelm, kendisini bir rol model olarak görürken, aydınlanmış oğlu, akla ve hoşgörüye güveniyordu.

Prusya, son derece gelişmiş bir yönetim ve hukuk sisteminin yanı sıra, Hohenzollern hükümdarının arkasında tebaaları bir araya getiren sadık bir subaylar ve bir tür sağduyulu yurtseverlik geliştirdi. I. Napolyon'un Jena-Auerstedt Muharebesi'nde askeri yenilgisinden 1815'teki Viyana Kongresi'ne kadar Prusya'nın yaşadığı "reform dönemi", erdemlerin gelişmesinde önemli yeri vardır. Bunlar; topluluk, ordu, okullar, üniversiteler ve vergilerin reformunun yanı sıra Yahudilerin oy hakkının verilmesini içeriyordu. Kral ve asker arasındaki ilişkiyi değiştiren ve “tuniği şeref kılığına sokan” ordu reformu özellikle biçimlendirici bir etki yaptı. Prusya erdemleri ne sayıları ne de nitelikleri bakımından sabittir ve bu nedenle bir kanun oluşturmazlar. İtaat dışında, Hristiyan erdemlerine atıfta bulunur.[2] Prusya'ya ilerici bir hukuk sistemi ve idaresi, krala sadık bir subay birliği ve kumlu ve zayıf ekilebilir topraklar ve Otuz Yıl Savaşlarında meydana gelen büyük yıkım nedeniyle kötü ekonomik koşullarına rağmen geleneksel devleti modern bir büyük güce yükselişini sağlayacak devlet modeli inşa etti.

Erdemler

II. Friedrich

Uzun bir süre, talim ve itaati teşvik eden Prusya erdemleri yalnızca ordu için geçerliydi, ancak 1871'de Reich kurulduğunda, giderek daha fazla orduya yönelen Prusya toplumu tarafından benimsendi.[3] Katı bir hiyerarşi, Prusya sosyal sisteminin özelliğiydi.[4][5] Örneğin sadakat, Prusya bayrağı üzerine yemin edenin hiçbir şeyi kendisine ait değildir, kendini beğenmişlik olmadan cesaret (şikayet etmeden acı çekmeyi öğren), boyun eğme, cesaret ve itaat (ama cesaret olmadan değil), vazgeçilmez bir askeri erdem olan öz disiplin ve başkalarına karşı olduğundan daha çok kendinize karşı sertliği içeriyordu.[6]

Önemli örnekler

  • Samimiyet
  • Tevazu
  • Dürüstlük[7]
  • Çalışkanlık
  • Adalet
  • Dürüstlük
  • Düzen
  • Doğruluk
  • Dakiklik
  • Namusluluk
  • Temizlik
  • Tasarruf
  • Tolerans[3]
  • Rüşvet yememe
  • Kararlılık
  • Güvenilirlik

Felsefi erdemler

Tanrı korkusu, en geç I. Friedrich Wilhelm'den beri bir Prusya erdemi olmuştur. Bu devlet destekli dünyaya açıklık, en azından ekonomik nedenlerden dolayı değildi. Friedrich, Yahudilerin ülkeye girmesine izin verdiğinde, onları yüksek özel vergiler ödemeye de mecbur etti.

Alman erdemleri

Bugün bile nezaket, dakiklik, titizlik, hoşgörü, adalet ve düzen Almanların değerleridir.[8]

Eleştiri

Bilimden ve sanata, devletin ekonomik sisteminden ve asker özelliklerine kadar belirleyici olan Prusya erdemleri (özellikle sadakat ve itaat), demokrasiye düşmanlıklarından dolayı her zaman eleştirildi. İşçi hareketi de özellikle sadakat ve itaat erdemlerine karşı çıktı. 1968 hareketinde, özellikle sadakat ve itaat görevinin çoğunlukla Nasyonal Sosyalist hükûmete karşı yerine getirilmesi gereken erdemler olduğunu vurgulayan işçi hareketi, Kardinal erdemlerin (Ana erdemler) kavramların "İkincil erdemler" ile değersizleştirilmesi gerektiğini savunmuştur.

Tarihsel filozof Oswald Spengler, 1919'da yayınlanan Prusyacılık ve sosyalizm broşüründe, Prusyacılığı, özgül olarak Alman, özünde liberal olmayan, anti-demokratik ve anti-devrimci bir sosyalizm düşünce okulunun temeli olarak değerlendirdi: "Alman, daha doğrusu Prusya içgüdüsü şudur: Güç bütüne aittir. Kişi ona hizmet eder. Kral emreder ve toplum itaat eder."[9]

Prusya erdemleri bugün hâlâ ara sıra siyasi tartışmalarda tartışılıyor. Örneğin, Ocak 2006'nın başında, Brandenburg Başbakanı Matthias Platzeck, bir Deutsche Presse-Agentur görüşmesinde pozitif Prusya erdemlerine dönüş çağrısında bulundu ve "terbiye, güvenilirlik ve görevlerin yerine getirilmesi gibi denenmiş ve test edilmiş temel özelliklere" değindi.

Aslen 1870'lerde Kulturkampf sırasında Cizvitlere yöneltilen "kör itaat" terimi, "Prusya" askeri ahlakının aşağılayıcı bir unsuru olarak kullanılmaya başlandı. Benzer şekilde, Alman İmparatorluğu'nda olumlu anlamda mutlak sadakatin askeri erdemi için kullanılan Nibelungentreue ("Nibelung sadakati") terimi, faşizmin fanatik sadakat özelliğine atıfta bulunularak aşağılayıcı bir şekilde kullanılmaya başlandı. 1982'de, NATO'nun Çift Yol Kararını çevreleyen tartışmaların ortasında, SPD'li Almanya Şansölyesi Helmut Schmidt'in bu tür erdemlere geri dönüş çağrısına yanıt olarak, Saarbrücken'in SPD'li belediye başkanı Oskar Lafontaine, bunların "toplama kampına uygun oldukları" yorumunu yaptı.

Amerikalı Richard Rhodes, Heinrich Himmler'in Prusya "zorluğu" ilkesini, yüz binlerce Almanın Yahudilerin yok edilmesini isteyerek gerçekleştirmesi için bir ön koşul olarak görüyor: "Ancak Himmler, silahsız sivilleri katletme gibi iğrenç bir görevi, ahlaki olarak kınanması gereken ve psikolojik olarak stresli deneyimleri, Prusya askeri erdemlerinden olan 'zorluk' ilkesinden yararlanarak kolaylaştırdı. Himmler, 1940 sonbaharında SS subaylarına, SS'nin Polonya'da sıfırın altında 40 °C'nin olduğu bir havada yüz binlerce önde gelen Polonyalıyı kişiyi hareket ettirmek zorunda olduğunu ve binlerce ateş etmek için "zorluk yaşadığını" açıkladığı zaman, "sertlik" erdemini ortaya çıkardı. Her zaman böyle olmalı ki, adamlarınız asla yumuşamaması gerekiyor."[10]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2021. 
  2. ^ Sebastian Haffner, Wolfgang Venohr: Preussische Profile. 2. Auflage 2001.
  3. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 4 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2021. 
  4. ^ Zitat aus: Walter Flex: Preußischer Fahneneid. 1915 In: Ders.: Gesammelte Werke, Bd. 1, S. 73 – 74, hier S. 74; auch seine Grabinschrift auf Ösel.
  5. ^ http://books.google.de/books?id=gCc-AAAAIAAJ&q=Walter+Flex,+Preu%C3%9Fischer+Fahneneid&dq=Walter+Flex,+Preu%C3%9Fischer+Fahneneid&hl=de&sa=X&ei=XO8QUa6kEcGbtQbl_IGIBA&sqi=2&ved=0CE4Q6AEwBg 2 Kasım 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. books.google.de
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2021. 
  7. ^ http://gaussgym.de/pdf/preussische_tugenden.pdf 31 Ekim 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. |titel=Die Ambivalenz preußischer Tugenden
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2021. 
  9. ^ Oswald Spengler: Preußentum und Sozialismus. München 1921, S. 15.
  10. ^ Richard Rhodes: Die deutschen Mörder. Aus dem Engl. von Jürgen Peter Krause. Bastei-Lübbe, Bergisch Gladbach 2004, ISBN 3-404-64218-X, S. 151f. Zit nach: Bradley Smith, Agnes Peterson (Hrsg.): Himmler, Geheimreden 1933–1945. Propyläen, Frankfurt 1974, S. 128.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Heinrich Himmler</span> Alman Nazi politikacı, Schutzstaffel lideri ve Yahudi soykırımının ana mimarı (1900-1945)

Heinrich Luitpold Himmler, Alman politikacı ve askerdi. Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisinin (NSDAP) liderlerindendi ve 1929-1945 yılları arasında Schutzstaffel'in (SS) başkomutanlığını yapmıştı. Nazi Almanyası'ndaki en güçlü devlet adamlarından ve Holokost'un baş mimarlarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Otto von Bismarck</span> Alman İmparatorluğunun ilk şansölyesi

Otto von Bismarck, 19. yüzyılda, bağları kuvvetli olmayan bir konfederasyon olan Almanya'nın birleşmesinde önemli rol oynayan ve Birleşik Almanya'nın ilk Şansölyesi olan Alman devlet adamıdır. Bismarck-Schönhausen Kontu ve Lauenburg Dükü olarak da anılan Otto von Bismarck, Yeni Almanya'yı kan ve demir politikasına göre kuracağını söylediği için kendisine Demir Şansölye adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">II. Wilhelm</span> Son Alman İmparatoru

II. Wilhelm, son Alman İmparatoru (Kaiser) ve Prusya Kralı'ydı. 15 Haziran 1888'den 9 Kasım 1918'deki feragatına kadar hüküm sürdü.

<span class="mw-page-title-main">Konfüçyüsçülük</span> Çin merkezli etik ve felsefi sistemi

Konfüçyüsçülük, Ruizm veya Ru klasisizmi olarak da bilinir, antik Çin'de ortaya çıkan bir düşünce ve davranış sistemidir ve çeşitli şekillerde bir gelenek, felsefe, din, hükûmet teorisi veya yaşam biçimi olarak tanımlanır. Konfüçyüsçülük, Çin filozofu Konfüçyüs'ün öğretilerinden, daha sonra Yüz Düşünce Okulu dönemi olarak anılacak bir dönemde gelişti.

<span class="mw-page-title-main">I. Friedrich (Kutsal Roma imparatoru)</span>

I. Friedrich veya Friedrich Barbarossa, 12. yüzyılda yaşamış Alman kralı ve Kutsal Roma Cermen İmparatoru. Almanya Kralı olarak 4 Mart 1152 tarihinde Frankfurt'ta seçildi ve 9 Mart 1152 tarihinde Aachen'da taç giydi. Pavia'da 24 Nisan 1155'te İtalya Kralı ve 18 Haziran 1155'te Roma'da Papa IV. Adrian tarafından imparator olarak taçlandırıldı. İki yıl sonra, Latince: sacrum ("kutsal") terimi ilk kez onun imparatorluğuyla bağlantılı bir belgede yer aldı. Daha sonra 30 Haziran 1178'de Arles'de Burgonya Kralı olarak resmen taç giydi. Yönetmeye çalıştığı kuzey İtalya şehirleri tarafından Barbarossa olarak adlandırıldı: Barbarossa İtalyancada "kızıl sakal" anlamına gelir; Almanca: Kaiser Rotbart olarak bilinirdi ve bu da İngilizcede "İmparator Kızıl Sakal" anlamına gelir. Daha sonraki Almanca kullanımda bile İtalyanca lakabın yaygınlığı, İtalya seferlerinin onun kariyeri için önemini yansıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">I. Wilhelm</span> Prusya Kralı ve ilk Alman İmparatoru

I. Wilhelm ya da Kayzer Wilhelm, Prusya kralı ve ilk Alman İmparatoru idi.

<span class="mw-page-title-main">Prusya Krallığı</span> Alman devleti (1701-1918)

Prusya Krallığı (Almanca: Königreich Preußen, [ˈkøːnɪkʁaɪç ˈpʁɔʏsn̩] olarak telaffuz edilir) 1701 ile 1918 yılları arasında Alman İmparatorluğu'nun Prusya eyaletini oluşturan bir krallıktı. 1866'da Almanya'nın birleşmesinin arkasındaki itici güçtü ve 1918'de dağılıncaya kadar Alman İmparatorluğu'nun önde gelen devletiydi. Adını Prusya denilen bölgeden alsa da merkezi Brandenburg Margravlığı'ydı. Başkenti Berlin'di.

<span class="mw-page-title-main">III. Friedrich (Alman imparatoru)</span> Alman İmparator

III. Friedrich, Veliaht Prens Friedrich Wilhelm olarak da bilinir, Almanca Kronprinz Friedrich Wilhelm, tam adı Friedrich Wilhelm Nikolaus Karl, 1888'de 99 gün süreyle Prusya kralı ve Alman imparatoru. Liberal ve meşrutiyetçi görüşlerden etkilenmiş, ama Hohenzollern hanedanının krallık ve imparatorluk değerlerine bağlı kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">II. Friedrich (Prusya kralı)</span>

II. Friedrich ; 1740 yılından ölümüne kadar Prusya kralıydı. Prusya onun yönetimi altında topraklarını büyük ölçüde genişletti ve Avrupa'da önemli bir askerî güç haline geldi. Askeri alandaki başarıları ve ülkesinin kalkınması yolundaki çabalarından dolayı Büyük Friedrich adıyla anılır.

<span class="mw-page-title-main">Kara Kartal Nişanı</span> Prusya Krallığının en yüksek onur madalyası

Kara Kartal Nişanı, Prusya Krallığı'nın en yüksek onur madalyasıydı. Brandenburg elektörü III. Friedrich tarafından 17 Ocak 1701 tarihinde yürürlüğe konan nişan, son Prusya Kralı Kayzer II. Wilhelm'in 1918 yılında tahttan indirilmesiyle son bulmuştur. Ne var ki, Hollanda sürgününe gönderilen İmparator bu ödülü aile üyelerine vermeyi sürdürmüş ve ikinci eşi Hermine Reuss'u Kara Kartal Nişanı'na sahip ilk kadın yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Almanya'nın birleşmesi</span> Ayrı Alman krallıkların ilk defa Alman İmparatorluğu adı altında birleşmesi

Resmî olarak Almanya'nın birleşmesi ile siyasi ve idarî olarak birleşik bir ulus devletin ortaya çıkması 18 Ocak 1871'de Fransa'daki Versay Sarayı'nın Aynalar Galerisi'nde gerçekleşti. Fransa-Prusya Savaşı sonrası Fransızların silah bırakmasının ardından, Alman devletlerinin prensleri Prusyalı I. Wilhelm'i Alman İmparatoru ilan etmek için bir araya geldi. Pratikte, Almanca konuşan halkların çoğunluğunun birleşik bir devlet altında toplanması, resmî ve soylu yöneticiler arasındaki gayriresmî ittifaklar sayesinde bir süredir düzensiz olarak gelişmekteydi. Ancak birleşme fikirleri, tarafların kendi çıkarları yüzünden Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nun 1806'da dağılması ve Napolyon Savaşları'nın gerçekleşmesi üzerine kuvvetlenen milliyetçilik hareketlerine kadar neredeyse yüz yıl gecikerek aristokratik bir deneme olmaktan öteye gidemedi.

<span class="mw-page-title-main">Alman ikiliği</span> Avusturya ile Prusya arasında 18. ve 19. yüzyıllarda Orta Avrupada hakimiyet kurmak için uzun yıllar süren rekabet

Avusturya ve Prusya arasında 18. ve 19. yüzyıllarda Orta Avrupa'da hakimiyet kurmak için uzun yıllar süren rekabete Almancada Almanca: Deutscher Dualismus denilmektedir. Bu rekabetin bir parçası olarak savaşlar yapılırken, rekabet aynı zamanda Almanca konuşan halkları temsil eden bir siyasi güç olma yolunda da bir prestij yarışı haline gelmiştir. İki ülke arasındaki çatışma ilk olarak Yedi Yıl Savaşları'nda kendini gösterirken, Napolyon Savaşları ve İkinci Schleswig Savaşı gibi durumlarda zaman zaman aynı safta bulundukları da olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Prusya Kraliyet Ordusu</span>

Prusya Kraliyet Ordusu, Prusya Krallığı'nın ordusu olarak hizmet etti. Brandenburg-Prusya'nın bir Avrupa gücü olarak gelişmesinde önemli bir rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Prusya Donanması</span>

Prusya Donanması, resmen Kraliyet Prusya Donanması, 1701'den 1867'ye kadar Prusya Krallığı'nın deniz kuvvetiydi.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Wilhelm von Steuben</span> Amerikalı general (1730 – 1794)

Friedrich Wilhelm Ludolf Gerhard Augustin von Steuben, aynı zamanda Baron Steuben, bir Prusyalı subay ve Amerikan generaliydi. Amerikan Bağımsızlık Savaşı'nda Kıta Ordusunu yeniden düzenledi.

<span class="mw-page-title-main">Prusyacılık ve sosyalizm</span>

Prusyacılık ve sosyalizm (Almanca: Preußentum und Sozialismus, Oswald Spengler tarafından 1919'da yayınlanan ve Prusya karakterinin sağcı sosyalizm ile bağlantısını ele alan bir kitaptır.

<span class="mw-page-title-main">Prusyacılık</span>

Prusyacılık, Prusyalıların uygulamalarını ve doktrinlerini kapsar. Uygulamalar ve doktrinler, özellikle, geleneksel olarak Prusya yönetici sınıfıyla ilişkilendirilen militarizm ve katı disiplindir.

<span class="mw-page-title-main">Sophia Dorothea (Hanover)</span>

Hannover'li Sophia Dorothea, Frederick William'ın eşi olarak Prusya Kraliçesi, Büyük Britanya Kralı II. George'un kız kardeşi ve Prusya Kralı II. Frederick'in annesidir.

<span class="mw-page-title-main">I. Friedrich (Württemberg kralı)</span>

I. Friedrich, 1797'den ölümüne kadar Württemberg'in hükümdarıydı. Frederick, 1797'den 1803'e kadar Württemberg'in son düklüğünü, daha sonra 1806'da I. Napolyon'un onayı ile krallığa yükseltilene kadar 1803'ten 1806'ya kadar Württemberg'in ilk ve tek elektörlüğünü yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Prusya Reform Hareketi</span>

Prusya Reform Hareketi, 19. yüzyılın başlarında Prusya'da bir dizi anayasal, idari, sosyal ve ekonomik reformdu. Ana başlatıcıları Baron vom Stein ve Karl August von Hardenberg olmasından dolayı bazen Stein-Hardenberg Reformları olarak bilinir. Heinrich von Treitschke gibi Alman tarihçiler, reformları Birinci Dünya Savaşı'ndan önce Almanya'nın birleşmesi ve Alman İmparatorluğu'nun kuruluşuna yönelik ilk adımlar olarak gördüler.