İçeriğe atla

Prunus subg. Amygdalus

Prunus subg. Amygdalus
Prunus davidiana
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Takım:Rosales
Familya:Rosaceae
Cins:Prunus
Alt cins:Prunus subg. Amygdalus
Üçlü adlandırma
Prunus subg. Amygdalus
(L.) Focke
Türler
metne bakınız.

Prunus subg. Amygdalus, gülgiller (Rosaceae) familyasından badem ve şeftali türlerini içren Prunus'un bir alt cinsi.

Morfoloji

Tomurcuklar yaprak koltuğunda üçlü bulunur. Çiçekler yapraklanmadan hemen önce açar, sapsız veya hemen hemen sapsızdır, yapraklı sürgünlerde bulunmaz. Meyvenin bir yanı boydan boya olukludur, meyve çekirdeğinde de derin oluklar yer alır. Tip türü badem (Prunus dulcis) dir.

Seksiyonlar

  • Prunus sect. Amygdalus
  • Prunus sect. Persica

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Prunus avium</span> gülgiller (Rosaceae) familyasından meyve ağacı

Prunus avium, gülgiller (Rosaceae) familyasından Kuzey Akdeniz kıyıları, Güney Kafkasya, Hazar Denizi ve Kuzeydoğu Anadolu'da doğal olarak bulunan meyve ağacı. Meyvesi olgunlaşmadan önce pembe bir çiçek açar. Kiraz meyvesini veren temel ağaç türüdür ve meyvesi tatlı kiraz olarak adlandırılır. Kiraz meyvesi veren diğer ağaç türleriyle birlikte Prunus subg. Cerasus alt cinsini oluşturur ve bu cinsin en bilinen üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Erik</span> meyve

Erik, gülgiller (Rosaceae) familyasından Prunus cinsinden meyvesi yenen bazı ağaç türlerinin ortak adı.

<span class="mw-page-title-main">Kayısı</span> Prunus armeniaca

Kayısı, Rosaceae (gülgiller) familyasından, 2–10 m yüksekliğinde, dikensi ve tüysüz, Prunus cinsinden bir ağaçtır. Yerli yayılımı, kapsamlı tarih öncesi ekimi nedeniyle biraz belirsizdir. Genetik araştırmalar, Orta Asya'nın ana vatanı olduğunu göstermektedir. Birçok ülkede yaygın olarak yetiştirilir ve birçok yerde yabani olarak bulunur.

<i>Prunus</i>

Prunus, gülgiller (Rosaceae) familyasından kiraz, karayemiş, kayısı, şeftali, badem ve erik gibi meyve ağaçlarını içeren cins.

<span class="mw-page-title-main">Rosaceae</span> çilek, armut, elma, badem ve benzeri türleri içine alan, ayrı taç yapraklı iki çeneklilerden, örneği gül olan bir bitki familyası

Rosaceae (gülgiller), Rosales takımına bağlı bir bitki familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Badem</span>

Badem, gülgiller (Rosaceae) familyasının Prunoideae alt familyasından meyvesi yenebilen küçük bir ağaç türüdür. Badem bu ağacın meyvesidir. Şeftali ile birlikte Prunus'un alt cinsi Amygdalusun içinde yer alır.

Badem ile aşağıdakilerden biri kastedilmiş olabilir:

<span class="mw-page-title-main">Şeftali</span> meyve ağacı türü

Şeftali, ilk evcilleştirildiği ve ekildiği Kunlun Dağları'nın kuzey yamaçları ve Tarim Havzası arasındaki Kuzeybatı Çin bölgesine has, yerli yaprak döken bir ağaçtır.

<i>Salix sect. Vetrix</i>

Salix sect. Vetrix, Salicaceae (söğütgiller) familyasının Salix cinsinde bulunan söğüt türlerini içeren bitki seksiyonu.

Amigdalin (Yunanca: ἀμυγδαλή, Grekçe: amygdálē, "acı badem"), C20H27NO11 kimyasal formüllü, ilk olarak Pierre-Jean Robiquet ve Antoine Boutron-Charlard tarafından 1830 yılında, acı badem olarak da bilinen Prunus Dulcis ağacının tohumlarından izole edilen bir glikozittir. Daha sonra 1830'da Justus von Liebig ve Friedrich Wöhler tarafından incelenmiştir. Kayısı (Prunus armeniaca) ve siyah kiraz (Prunus serotina) dahil, Prunus türünün diğer birçok ilgili türü de amigdalin içerir.

<span class="mw-page-title-main">Leucoptera malifoliella</span>

Armut yaprak galeri güvesi, Lyonetiidae familyasından pul kanatlı zararlı böcek türü.

<i>Prunus scoparia</i>

Prunus scoparia, gülgiller familyasından Prunus cinsinin Amygdalus alt cinsinden İran, Türkmenistan ve Afganistan'da yayılım gösteren yabani badem türü. Xerophyte çalıdır ve kuraklığa uyum sağlaması için badem ağaçları için aşı anacı olarak kullanılır. Odunu odun kömürü yapımı için idealdir.

<span class="mw-page-title-main">Çakal eriği</span>

Çakal eriği, gülgiller (Rosaceae) familyasından bir ağaççık türü.

<i>Prunus mume</i> ağaç türü

Prunus mume, Prunus cinsinden bir ağaç türüdür. Ağacın meyvesi Çin, Japon ve Kore mutfaklarında meyve sularında, alkol tatlandırıcısı, turşu ve soslarda kullanılır. Aynı zamanda geleneksel bir ilaç olarak da kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Irmak Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0109)

Irmak Tabiat Parkı, İstanbul ilinin Sarıyer ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ayvat Bendi Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0050)

Ayvat Bendi Tabiat Parkı, İstanbul ilinin Eyüpsultan ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır.

Çağla aşı, badem çağlası ile yapılan aştır.

<span class="mw-page-title-main">Ağaç çiçeği</span>

Botanikte ağaç çiçekleri sert çekirdekli meyve ağaçlarının çiçekleridir. İlkbaharda bir süre bolca çiçek açan benzer görünüme sahip diğer bitkiler buna aittir. Ağaç çiçekleri, arı gibi tozlayıcılara polen sağlar ve ağaçlarda meyve üremesi için gerekli olan çapraz tozlaşmayı başlatır.

<span class="mw-page-title-main">Badem yemekleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, birincil bileşen olarak badem kullanan ve içinde badem bulunduran yiyeceklerin ve yemeklerin bir listesidir. Badem, Orta Doğu ve Güney Asya'ya özgü bir ağaç türüdür. “Badem" aynı zamanda bu ağacın yenilebilir ve yaygın olarak yetiştirilen tohumunun adıdır. Prunus cinsi içinde, tohumu çevreleyen oluklu kabuk ile diğer alt cinslerden ayrılan Amygdalus alt cinsindeki şeftali ile sınıflandırılır. Bademin meyvesi, bir dış kabuk ve içinde tohum bulunan sert bir kabuktan oluşan bir sert çekirdekli meyvedir.