İstiklâl Marşı, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin millî marşı.
Âşık Mahzuni Şerif, kimlikteki adıyla Şerif Mahzuni ya da doğum adıyla Şerif Cırık,, Alevi Türk halk ozanı.
Volkan Konak, Türk halk müziği sanatçısı. 2006 yılında çıkardığı Mora albümü, Mü-yap tarafından altın plak ile ödüllendirilmiştir.
Deli Kızın Türküsü, Sezen Aksu'nun 17 Eylül 1993 çıkışlı on birinci stüdyo albümüdür.
Sen Ağlama, Sezen Aksu'nun 6 Eylül 1984 çıkışlı altıncı stüdyo albümüdür.
Divan-ı Hikmet, Hoca Ahmed Yesevî'nin söylediği "hikmet" adlı şiirleri bir araya getiren Türk tasavvuf edebiyatının bilinen en eski örneklerini içeren kitaptır.
Memet Fuat , Türk eleştirmen, yazar, yayıncı ve eğitimci.
Nâzım Hikmet, Türk şair ve yazardır. Şiirleri elliden fazla dile çevrilmiş ve eserleri birçok ödül almıştır. Türkiye'de serbest nazımın ilk uygulayıcısı ve çağdaş Türk şiirinin en önemli isimlerindendir. Uluslararası bir üne ulaşmıştır ve dünyada 20. yüzyılın en gözde şairleri arasında gösterilmektedir.
Erol Sayan, Türk bestekâr.
Mavi Gözlü Dev, şair Nâzım Hikmet'in 1941 yılından sonra Bursa Hapishanesinde geçirdiği dönemi anlatan 2007 yapımı Türk filmi. Ünlü şairi Yetkin Dikinciler'in canlandırdığı filmin yönetmenliğini ise Biket İlhan üstlendi.
Ömer Bedrettin Uşaklı, Türk şair, bürokrat ve siyasetçidir.
Turgay Fişekçi, Türk şair, yazar ve çevirmendir.
Ahmet Celâl Sahir Erozan ; Türk şair, yazar, yayıncı ve politikacı. “Aşk ve kadın şairi” olarak tanınan sanatçı, dilin sadeleşmesi gerektiğini savunmuş, Türk Dil Kurumunun kurucu dört üyesi arasında yer almıştır.
Söyleyemediklerim. Edip Akbayram'ın, 2008 tarihli, 22. stüdyo albümüdür. Albümde yer alan şarkıların tamamı, daha önce Edip Akbayram'ın farklı farklı sanatçı dostları tarafından seslendirilmiş olan şarkılardır. Şarkıların sözlerinde ve müziklerinde; İlhan Şeşen'den Özer Şenay'a, Enver Karagöz'den Mehmet Koç'a, Zülfü Livaneli'den Aşık Mahzuni Şerif'e, Adnan Ergil'den Ahmed Arif'e, Fikret Kızılok'tan Sarper Özsan'a birden fazla şarkı sözü yazarı, şair ve müzisyenin imzası bulunmaktadır.
Türk halk müziği ya da kısaca Türkü, Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı ağızlar ve formlarda söylenen Türkçe yöresel etnik müziklerin tümü. Yapısal olarak folklorun bir parçası olan Türk halk müziği, sözlü halk müziği ve sözsüz halk müziği olmak üzere ikiye ayrılır. Sözlü halk müziğine genel olarak türkü adı verilir. Sözsüz halk müziğine ise ezgi adı verilir. Klasik Türk halk müziği, çeşitli yörelerden derlenmiş birçoğu anonim olan türkülerden ve sözsüz halk müziklerinden oluşur, anonim eserlerin sözü ve bestesinin kime ait olduğu bilinmez ve yöreye mâl olmuştur. Modern Türk halk müziği ise, 1970'li yıllardan sonraki dönemde eski yöresel müzik kalıpları örnek alınarak oluşturulmuş, sözü ve bestesi belli olan halk müzikleridir. Türk halk müziği, halk oyunları ve halkbilim ile de yakından ilgilidir. Bunun dışında genel karakteristiğine göre; bektaşi, halay, teke, zeybek gibi türlere ayrılır. Ayrıca il bazında türküler kategorilendirilmiştir.
Hasret, Cem Karaca'nın 12 Eylül Darbesinden önce yerleştiği Batı Almanya'da kaydettiği ve 1980'de yayınladığı albümdür.
Öptüm, Türk şarkıcı Sezen Aksu'nun 23 Mayıs 2011 tarihinde yayınlanan stüdyo albümüdür. Albümde Cemal Süreya'nın Sayım adlı şiiri de yer alıyor. Albümün adı Şarkı Söylemek Lazım albümünde yer alan "Şen Şarkı"nın bir mısrası ve Sayım şiirinde sıkça tekrarlanan "Öptüm" kelimelerinden oluşuyor. "Ballı" şarkısı ise Nazan Öncel'e ait.
Simavne Kadısı Oğlu Şeyh Bedreddin Destanı, Nâzım Hikmet'in 1936 yılında yayımlanan destanî şiiridir. Mehmed Çelebi'ye karşı ayaklanma hazırladıkları gerekçesiyle asılan Şeyh Bedreddin, Börklüce Mustafa ve Torlak Kemal'in hikâyesini anlatmaktadır. Türk edebiyatında Şeyh Bedreddin'i ilk defa bir edebî metnin öznesi yapan eserdir.
İbrahim Yavuz Bildik,, Türk siyasetçidir.
Necdet Varol, Türk bestekârdır.