İçeriğe atla

Proxmox

Proxmox VE 4.4

Proxmox Virtual Environment ya da Proxmox VE açık kaynaklı bir sanallaştırma ortamıdır. Debian tabanlı bir Linux dağıtımı olup değiştirilmiş bir RHEL çekirdeği kullanır ve sanal makineler ve konteynerlerin dağıtımına ve yönetimine imkân sağlar.[1][2]

Proxmox VE bir web konsolunu ve komut satırı araçlarını içerir ve üçüncü parti araçlar için bir REST API'si sağlar. İki tip sanallaştırma desteklenir: LXC ile konteyner tabanlı (3.4 sürümünden itibaren kullanılmakta olup 4.0 sürümünden itibaren tamamen OpenVZ'nin yerine geçmiştir[3]) ve KVM ile tam sanallaştırma.[4] Hiçbir şey kurulmamış bir sistem için bir kurulum uygulamasıyla birlikte gelmektedir ve web tabanlı bir yönetim arayüzü vardır.[5][6]

Proxmox VE, GNU Affero Genel Kamu Lisansı 3. sürümüne sahiptir.[7]

Proxmox kelimesinin herhangi bir anlamı yoktur. Seçilme sebebi bu isimde bir internet alan adının henüz kullanılmıyor olmasıdır.[8]

Tarihçe

Proxmox VE'nin geliştirilmesine Linux geliştiricileri olan Dietmar ve Martin Maurer'in OpenVZ'nin bir yedekleme aracına ve yönetim arayüzüne sahip olmamasını fark etmeleriyle başlanmıştır. Aynı zamanlarda KVM de Linux dünyasında ortaya çıkmaya başlamış ve kısa sürede projeye eklenmiştir.[9]

İlk kamuya açık sürüm Nisan 2008'de çıkmış ve kendi benzeri ücretli kurumsal çözümler gibi doğrudan web arayüzüyle konteyner temelli ve tam sanallaştırma çeşitlerini sunan birkaç ücretsiz çözümden biri olması çabucak popülerlik kazanmasını sağlamıştır.[10]

Özellikler

Proxmox VE'nin ana özellikleri şunlardır:[11]

  • Açık kaynak
  • Canlı göçe imkân sağlama
  • Yüksek mevcudiyet
  • Köprülü ağlar
  • Esnek depolama
  • İşletim sistemi şablonu inşası
  • Zamanlanmış yedekleme
  • Komut satırı araçları

Yedekleme Modeli

Proxmox VE yerel depolamayı LVM grubu, klasör ve ZFS ile, ağ depolamasını iSCSI, Fibre Channel, NFS, GlusterFS, CEPH ve DRBD ile desteklemektedir.[12]

Yüksek Mevcudiyet Kümesi

Proxmox VE birçok sunucu düğümü boyunca kümelenebilir.[13]

Uygulama 2.0 sürümünden itibaren Corosync iletişim yığını temelli kümeler için yüksek mevcudiyet çözümü sunmaktadır. Her bir sanal sunucu Red Hat küme takımı kullanılarak yüksek mevcudiyet için yapılandırılabilir. Eğer bir Proxmox düğümü kullanılamaz olursa ya da hata verirse otomatik olarak başka bir düğüme taşınabilir ve yeniden başlatılabilir.[14]

Veritabanı ve FUSE tabanlı Proxmox küme dosya sistemi (pmxcfs), Corosync iletişim yığını aracılığıyla her bir düğümün yapılandırılmasına olanak sağlar.[6]

Canlı Göç

Bir HA kümesi dahilinde çalışmakta olan sanal makineler bir fiziksel sunucudan diğerine durdurulmasına gerek kalmadan taşınabilirler.[15]

Sanal Gereçler

Proxmox VE grafik arabirimle indirilebilen önceden paketlenmiş sunucu yazılımı gereçlerine sahiptir. Bu gereçleri Turnkey Linux Sanal Gereç Kütüphanesi'ni kullanarak indirmek ve dağıtmak mümkündür.[16][17][18]

Ayrıca bakınız

  • Çekirdek tabanlı sanal makine
  • QEMU
  • OpenVZ
  • LXC
  • Red Hat Enterprise Sanallaştırma
  • VMware ESX
  • oVirt
  • HyperVM
  • Xen

Kaynakça

  1. ^ Simon M.C. Cheng (31 Ekim 2014). Proxmox High Availability. Packt Publishing Ltd. ss. 41-. ISBN 978-1-78398-089-5. 
  2. ^ Plura, Michael (Temmuz 2013). "Aus dem Nähkästchen". iX Magazin. Heise Zeitschriften Verlag. 23 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2015. 
  3. ^ "Proxmox VE 4.0 released!" 25 Haziran 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ "Proxmox: The Ultimate Hypervisor". Ken Hess. 11 Temmuz 2011. 8 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2015. 
  5. ^ Vervloesem, Koen.
  6. ^ a b Drilling, Thomas (Mayıs 2013). "Virtualization Control Room". Linux Pro Magazine. Linux New Media USA. 29 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2015. 
  7. ^ "Open Source – Proxmox VE". Proxmox Server Solutions. 19 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2015. 
  8. ^ "Review: Proxmox Virtual Environment". Montana Linux Users' Group. 19 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2015. 
  9. ^ "Proxmox VE 1.5: combining KVM and OpenVZ". Linux Weekly News. 2 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2015. 
  10. ^ "Happy 5th birthday, Proxmox". Ken Hess. ZDNet. 8 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2015. 
  11. ^ Simon M.C. Cheng (31 Ekim 2014). Proxmox High Availability. Packt Publishing Ltd. ss. 32-. ISBN 978-1-78398-089-5. 
  12. ^ "Roadmap". Proxmox. 26 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2014. 
  13. ^ Wasim Ahmed (14 Temmuz 2014). Mastering Proxmox. Packt Publishing Ltd. ss. 99-. ISBN 978-1-78398-083-3. 3 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2015. 
  14. ^ "High Availability Virtualization using Proxmox VE and Ceph". Jacksonville Linux Users' Group. 27 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2015. 
  15. ^ "Introduction to Proxmox VE". Linuxaria. 7 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2014. 
  16. ^ "Announcing TurnKey OpenVZ optimized builds (+ Proxmox VE channel)". Alon Swartz. 24 Şubat 2012. 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2015. 
  17. ^ The Proxmox developers have released several virtual appliances, which are ready-made OpenVZ templates that can be downloaded directly from within the Proxmox web interface.
  18. ^ "The next server operating system you buy will be a virtual machine". Ken Hess. 15 Ekim 2013. 5 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Unix</span>

UNIX türevi işletim sistemleri çok işlemcili çok pahalı makinelerden tek işlemcili, basit ve çok ucuz ev bilgisayarlarına kadar pek çok cihaz üzerinde çalışabilen esnek ve sağlamlığı çok değişik koşullarda test edilmiş sistemlerdir. Fakat özellikle kararlı yapısı ve çok kullanıcılı-çok görevli yapısıyla çok işlemcili sunucularda adeta standart haline gelmiştir ve özellikle akademik dünyada iş istasyonları üzerinde çok yaygın bir kullanım alanı bulmuştur. UNIX, Interdata 7/32, VAX ve Motorola 68000 arasında hızla yayıldı.

<span class="mw-page-title-main">OpenSUSE</span> topluluk destekli Linux dağıtımı

openSUSE ( ), eskiden SUSE Linux, ana destekçisi SUSE olan bir GNU/Linux dağıtımıdır. "Leap" sürümü, ticari amaçlı geliştirilen SUSE Linux Enterprise Server ve SUSE Linux Enterprise Desktop için bir taban ve deneme ortamı oluşturur. Leap, ticari SUSE Linux ürünlerine doğrudan yükseltme imkanı sunar. En popüler dağıtımlardan biridir. Geliştirilmesinin odak noktası, kullanıcı dostu bir masaüstü ve zengin özellikli sunucu ortamı sağlarken, yazılım geliştiriciler ve sistem yöneticileri için kullanılabilir açık kaynaklı araçlar sunmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Sanal makine</span>

Sanal makine, bilgisayar biliminde programları gerçek bir bilgisayar sistemindeki gibi çalıştıran mekanizmaların yazılım uyarlamasıdır. Sanal Makine, işletim sistemi ile bilgisayar platformu arasında bir sanal ortam yaratır ve bu sanal ortam üzerinde yazılımların çalıştırabilmesine imkân verir.

<span class="mw-page-title-main">Android</span> Mobil işletim sistemi

Android, Google ve Open Handset Alliance tarafından, cep telefonları, tabletler ve televizyonlar için geliştirilmekte olan, Linux tabanlı, özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Sistem açık kaynak kodlu olsa da, kodlarının ufak ama çok önemli bir kısmı Google tarafından kapalı tutulmaktadır. Google tarafından ücretsiz sunulmasının sebebi, sistemin daha hızlı ve çabuk gelişmesi, birçok popüler marka tarafından kullanılması ve bu sayede reklamlarının daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamaktır. Google, Android sistemi üzerinde çalışan Google Play marketteki oyun ve uygulamalar üzerinde aldığı reklamları yayınlayarak para kazanmaktadır. Android'in desteklenen uygulama uzantısı ".apk"dır.

<span class="mw-page-title-main">Sanal konsol</span>

Sanal konsol, bilgisayar işlemede ve Unixware, Linux ve BSD gibi bazı işletim sistemlerinde, klavye ve ekran arasında yaratılmış kavramsal bir bağ arayüzüdür. Sistem konsolu kullanıcının birbirinden bağımsız arayüzleri görebilmek için sanal konsolları değiştirmesine olanak sağlayan tek bir konsoldur. Sanal konsollar en az 1980'lerdeki Xenix'e kadar uzanır.

Bir hiper yönetici veya sanal makine monitörü (VMM), sanal makineleri oluşturan ve çalıştıran bilgisayar yazılımı, bellenim veya donanımdır. Bir hipervizörün bir veya daha fazla sanal makineyi çalıştırdığı bir bilgisayara ana makine adı verilir ve her sanal makineye konuk makinesi adı verilir. Hiper yönetici, konuk işletim sistemlerini sanal işletim platformuyla sunar ve konuk işletim sistemlerinin yürütülmesini yönetir. Çeşitli işletim sistemlerinin birden fazla örneği sanallaştırılmış donanım kaynaklarını paylaşabilir: örneğin, Linux, Windows ve macOS örneklerinin tümü tek bir fiziksel x86 makinede çalışabilir. Konuk işletim sistemleri aynı çekirdeğe sahip farklı Linux dağıtımları gibi kullanıcı alanında farklılık gösterebilse de, bu, tüm örneklerin tek bir çekirdeği paylaşması gereken işletim sistemi düzeyinde sanallaştırma ile çelişir.

Sanallaştırma bilgisayar kaynaklarının kullanıcılardan soyutlanması işlemine verilen isimdir. Bunu yapmak için kullanılan metodlar bilgisayar kaynaklarının paylaştırılmasını veya birleştirilmesini sağlar. Sanallaştırmanın ilk hedefi kullanıcıya bir soyutlama tabakası sunarak kullanıcıyı kaynaklardan soyutlamak. Böylece kullanıcı ve kaynaklar arasına bir mantıki katman eklenmiş oluyor. Bir hiper yönetici veya sanal makine monitörü (VMM), sanal makineleri oluşturan ve çalıştıran bilgisayar yazılımı, bellenim veya donanımdır. Bir hipervizörün bir veya daha fazla sanal makineyi çalıştırdığı bir bilgisayara ana makine adı verilir ve her sanal makineye konuk makinesi adı verilir. Hiper yönetici, konuk işletim sistemlerini sanal bir işletim platformuyla sunar ve konuk işletim sistemlerinin yürütülmesini yönetir. Çeşitli işletim sistemlerine sahip birden fazla aygıt, sanallaştırılmış donanım kaynaklarını paylaşabilir. Örneğin; Linux, Windows ve macOS işletim sistemlerinin tümü, tek bir fiziksel x86 makinede çalışabilir. Konuk işletim sistemleri aynı çekirdeğe sahip farklı Linux dağıtımları gibi kullanıcı alanında farklılık gösterebilse de, bu, tüm örneklerin tek bir çekirdeği paylaşması gereken işletim sistemi düzeyinde sanallaştırma ile çelişir.

Turnkey Linux Sanal Makina Kütüphanesi Debian tabanlı sanal makineler üzerinde amaca yönelik uygulamalar sunan bir projedir. Turnkey uygulamaları normalde sanal makinelerde çalışacak şekilde hazırlanmıştır, ancak gerçek (fiziksel) bilgisayarlara da kurulabilirler.

Veeam Software, VMware ve Hyper-V sanal ortamları için yedekleme, felaket kurtarma ve sanallaştırma yönetimi yazılımları geliştiren özel bir bilişim teknolojileri şirketidir. Şirketin merkezi Baar, İsviçre'dedir. Şirket sanallaştırma üzerine yoğunlaşmaktadır ve "Veeam" ismi, İngilizcede sanal makine anlamına gelen virtual machine'in baş harfleri olan "VM"nin İngilizce fonetik telaffuzundan gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">KVM (Çekirdek tabanlı sanal makine)</span>

Çekirdek tabanlı sanal makine  Linux çekirdeği için geliştirilen ve onu bir üstsisteme dönüştüren bir sanallaştırma altyapısıdır. Linux çekirdeğine 5 Şubat 2007'de 2.6.20 sürümüyle birlikte tamamen eklenmiştir. KVM kullanılabilir olmak için donanım sanallaştırma özelliğine sahip bir işlemciye ihtiyaç duyar. KVM ayrıca FreeBSD ve illumos'a yüklenebilir çekirdek modülleri olarak da aktarılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">SUSE</span>

SUSE Almanya merkezli, çok uluslu, açık kaynak yazılım geliştiren ve bunların dağıtımını üstlenen bir şirket. 1992 yılında kurulan şirket, ticari olarak Linux tabanlı bir işletim sistemi geliştiren ilk şirkettir. SUSE Linux Enterprise'ın geliştiricisi ve openSUSE Linux dağıtımını geliştiren topluluk destekli openSUSE Projesinin ana destekçisidir. OpenSUSE Tumbleweed, kararlılık odaklı ''Leap'' sürümüne; Leap sürümü ise SUSE Linux Enterprise Server ve SUSE Linux Enterprise Desktop gibi ticari ürünlere taban oluşturur ve bu dağıtımlar için bir test ortamı olarak görev yapar.

<span class="mw-page-title-main">SUSE Studio</span>

SUSE Studio, SUSE tarafından geliştirilen bir çevrimiçi yazılım geliştirme aracıydı. Kullanıcılar kendi Linux dağıtımlarını, yazılım araçlarını veya sanallaştırma araçlarını geliştirebilirlerdi. Ancak esas özelliği, kullanıcılarına işletim sistemlerine hangi paketleri dahil edeceklerini kolaylıkla düzenlemesine olanak sağlamasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Calculate Linux</span>

Calculate Linux, bir Linux dağıtımıdır. Gentoo Linux tabanlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Artix Linux</span>

Artix Linux veya Artix, systemd yerine OpenRC, runit, s6, suite66 veya dinit kullanan Arch Linux tabanlı bir yuvarlanan sürümlü Linux dağıtımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sanal Makine Yöneticisi</span>

Bilgi işlemde, sanal yönetici olarak da bilinen Sanal Makine Yöneticisi, Red Hat tarafından GNU Genel Kamu Lisansı altında yayınlanan bir masaüstü sanal makine monitörüdür.

<span class="mw-page-title-main">ClearOS</span>

ClearOS, ClearFoundation tarafından geliştirilmiş ağ geçidi, dosya, yazdırma, posta ve mesajlaşma hizmetlerine sahip bir Linux dağıtımıdır.

coLinux olarak kısaltılan Cooperative Linux, Microsoft Windows ve Linux çekirdeğinin aynı makinede aynı anda paralel çalışmasına olanak sağlayan bir yazılımdır.

Illumos kısmen ücretsiz ve açık kaynaklı bir Unix işletim sistemidir. Sistem V Sürüm 4 (SVR4) ve Berkeley Yazılım Dağıtımı'na (BSD) dayanan OpenSolaris'e dayanmaktadır. Illumos bir çekirdek, aygıt sürücüleri, sistem kütüphaneleri ve sistem yönetimi için yardımcı yazılımlardan oluşur. Bu çekirdek, Linux çekirdeğinin farklı Linux dağıtımlarında kullanılmasına benzer bir şekilde, birçok farklı açık kaynaklı illumos dağıtımının temelini oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">LXC</span>

Linux Containers (LXC), tek bir Linux çekirdeği kullanan bir denetim ana bilgisayarında birden çok yalıtılmış Linux sistemini (kapsayıcısı) çalıştırmak için işletim sistemi düzeyinde bir sanallaştırma yöntemidir.

<span class="mw-page-title-main">OpenVZ</span>

OpenVZ, özgür ve açık kaynaklı bir sanallaştırma teknolojisidir. Linux işletim sistemi üzerinde çalışan bu teknoloji, bir fiziksel sunucunun birden fazla sanal özel sunucu (VPS) veya sanal ortam (VE) oluşturmasına olanak tanır. Her bir sanal sunucu, diğerlerinden bağımsız olarak çalışır ve kaynakları paylaşır.