İçeriğe atla

Provence Üniversitesi

Provence Üniversitesi'nin Saint-Charles merkezi. (2008)

Provence Üniversitesi (Fransızca: Université de Provence Aix-Marseille I) Aix-en-Provence ve Marsilya'da kurulu Fransa'da bulunan bir kamu üniversitesidir.

Üniversite 1409 yılında kurulmuştur. 2005-2006 öğretim yılında 22.586 öğrencisi bulunmaktadır. Bu öğrencilerden 17.700'ü Sanat bölümlerinde, 5.171'i ise fen bölümlerinde eğitim görmektedir. Yaklaşık 3500 öğrenci Fransa dışından gelen öğrencilerden oluşmaktadır. Kadın:Erkek öğrenci oranı 2:1'dir.

Bölümler

  • Almanca
  • İngilizce
  • Tarih
  • Sanat tarihi ve arkeoloji
  • Felsefe
  • Görsel Sanatlar
  • Sosyoloji
  • Çince
  • İtalyanca
  • Bilgi Teknolojileri
  • Eğitim Bilimleri
  • Eczacılık ve Fizik
  • Müzik
  • Fransızca
  • Portekizce
  • Drama
  • Slav Dilleri
  • Antropoloji
  • Antik Uygarlıklar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Akdeniz Üniversitesi</span> Antalyada kurulu devlet üniversitesi

Akdeniz Üniversitesi, Antalya'da kurulu bir devlet üniversitesidir. 20 Temmuz 1982 yılında Batı Akdeniz bölgesi Antalya'da kurulmuştur. Türkiye'nin köklü üniversitelerinden biridir. Kampüsünün geniş ve yeşil bir araziye sahip olması ve Konyaaltı Sahili'ne yakınlığı ile Boğaziçi Üniversitesi'nden sonra Türkiye'nin en güzel ikinci kampüsü seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ), merkez kampüsü İstanbul'un Fındıklı semtinde bulunan devlet üniversitesidir. Ağırlıklı olarak görsel sanatlar, mimarlık, sahne sanatları ve müzik alanında eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dokuz Eylül Üniversitesi</span> İzmirde kurulu devlet üniversitesi

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), İzmir'de bulunan bir devlet üniversitesi. Türkiye’nin önde gelen köklü yükseköğretim kurumlarından biridir. 20 Temmuz 1982 tarihinde kuruldu. Üniversitede 10 enstitü, 18 fakülte, 2 yüksekokul, 1 konservatuvar, 6 meslek yüksekokulu, 2'si uygulama ve araştırma hastanesi olmak üzere 49 uygulama ve araştırma merkezi vardır. Üniversite 2023 yılı “Sürdürülebilirlik” listesinde Türkiye'deki devlet üniversiteleri sıralamasında 4'üncü olurken; genel sıralamada dünyada 451-500 aralığında yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Sanâyi-i Nefîse Mektebi</span> Osmanlı güzel sanatlar yüksek okulu

Sanayi-i Nefise Mektebi, güzel sanatlar alanında eğitim vermek üzere II. Abdülhamit döneminde İstanbul’da 1882’de kurulmuş bir yüksekokuldur.

<span class="mw-page-title-main">Kocaeli Üniversitesi</span> Kocaelide kurulu devlet üniversitesi

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Kocaeli, Türkiye'de yer alan 1976 yılında "Kocaeli Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi" adı altında Elektrik, Makine, Temel Bilimler Fakülteleri ve Yabancı Diller Enstitüsü ile kurulmuş bir devlet üniversitesidir. 2547 sayılı yasanın yürürlüğe girmesiyle Akademiler kapatılarak üniversitelere bağlanmıştır. Bu kapsamda Kocaeli DMMA, 20 Temmuz 1982 yılında Kocaeli Mühendislik Fakültesi adı altında Yıldız Teknik Üniversitesine bağlanmış ve 3 Temmuz 1992 tarih ve 3837 sayılı kanun ile de "Kocaeli Üniversitesi" adını almıştır. Kocaeli Üniversitesi adıyla eğitim-öğretim hayatına ise 6 fakülte, 1 meslek yüksekokulu, 3 enstitü ile başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pamukkale Üniversitesi</span> Denizlide kurulu devlet üniversitesi

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ), 1992 yılında Denizli'de kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir. 2 Eylül 2021 itibarıyla 41.480 öğrencisi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin bir iştiraki olan Türkiye Odalar ve Borsalar Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından 2003 yılında Ankara'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 1 Temmuz 2003 tarihli ve 25155 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır. TOBB ETÜ'yü Türkiye'deki diğer üniversitelerden ayıran en büyük farklılık Ortak Eğitim programıdır. Ortak eğitim programı sayesinde mezun olduğunda iş tecrübesi bulunan bireyler yetiştirmeyi öngören üniversite 2004–2005 eğitim-öğretim yılında Mühendislik Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Fen Edebiyat Fakültesi olmak üzere 3 fakültedeki, 7 bölüme alınan 270 öğrenciyle eğitim-öğretime başlamıştır. TOBB ETÜ, öğrenci almaya başladığı ilk dönemde öğrenciler tarafından en çok tercih edilen ilk 5 üniversite arasına girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aix-en-Provence</span> Fransada komün

Aix-en-Provence, Fransa'nın güneyinde Bouches-du-Rhône departmanına bağlı ve Marsilya'ya 25 km uzaklıktaki tarihi ve kültürel bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Perugia</span> İtalyanın Umbria bölgesinde, Perugia iline bağlı ilçe (komün)

Perugia, merkezi İtalya'da Umbria bölgesinin merkezi ve aynı ismi taşıyan Perugia ili'in merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">René Cassin</span> Fransız hukukçu (1887 – 1976)

René Samuel Cassin Fransız mahkemesi jüri üyesi ve hukuk adamıdır. 1968 yılında insan haklarını savunmadaki katkılarından dolayı Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Çankırı Karatekin Üniversitesi</span> Çankırıda kurulu devlet üniversitesi

Çankırı Karatekin Üniversitesi Çankırı ilinde 2007 yılında kurulan bir devlet üniversitesidir. Kurucu rektörü Gazi Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç'tır.

<span class="mw-page-title-main">Bouches-du-Rhône</span> Fransada il (département)

Bouches-du-Rhône, Fransa'nın illerinden birisidir. Bouches-du-Rhône, "Aix-en-Provence", "Arles" ve "Istres" olmak üzere 3 yerleşime ayrılmıştır. Her bölgenin farklı özellikleri bulunmaktadır.

Toros Üniversitesi, 2009 yılında Mersin'de Mersin Eğitim Vakfı tarafından kurulmuş olan bir Vakıf Üniversitesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Avrasya Üniversitesi</span> Trabzonda kurulu vakıf üniversitesi

Avrasya Üniversitesi, Trabzon'da yerleşik; Maçka İmar, Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmet Vakfı tarafından kurulmuş kamu tüzel kişiliğine haiz bir vakıf üniversitesi'dir. Yükseköğretim Kurulu'na 2010 yılında yapılan başvuruyu takiben mevzuatta öngörülen süreçler tamamlanmış ve TBMM Genel Kurulunda kanunla Avrasya Üniversitesi'nin kurulması kabul edilmiştir. Kanunun 28.01.2011 tarihli Resmî Gazetede 27829 sayı numarasıyla yayımlanmasıyla Avrasya Üniversitesi tüzel kişiliğini kazanmıştır. Avrasya Üniversitesi Mütevelli Heyeti tarafından yönetilmektedir.

Jean Auguste Dominique Ingres, Fransız ressam. Neoklasisizm tarzına uymaktaydı ve sağlığında adı duyulmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Konservatuvar</span> müzik eğitimine özel kuruluş

Konservatuvar kelimesi, Türkçeye İngilizce, Fransızca ve İtalyanca gibi Latin kökenli dillerden girmiştir ve hepsinin okunuşu, bugün Türkçede kullanılan konservatuvar kelimesine benzemektedir. Bazı kaynaklarda konservatuvar olarak da yazılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi</span>

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, tüm idari ve akademik birimleriyle Kütahya Dumlupınar Üniversitesi'nin Evliya Çelebi Yerleşkesi'nde bulunan güzel sanatlar fakültesidir.

Aix-Marseille Üniversitesi 24 Ağustos 2011'de 3 farklı üniversitenin birleşmesi sonucu kurulan, Fransa'nın en genç ama aynı zamanda da en büyük frankofon üniversitelerinden biridir. Üniversite kampüsleri Aix-en-Provence ve Marsilya'da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aix-en-Provence (arrondissement)</span> Fransada arrondissement

Aix-en-Provence arrondissementi, Fransa'nın Provence-Alpes-Côte d'Azur bölgesine bağlı Bouches-du-Rhône departmanında bulunan bir arrondissementtir. Yüzölçümü 1.657,5 km² olan arrondissementin nüfusu Ocak 2018 tarihi itibarı ile 452.978'dir. Arrondissementin alt prefektörlüğü Aix-en-Provence'tır.

Aimé Mignot, Fransız eski profesyonel futbolcu ve teknik direktördür.