İçeriğe atla

Provel (marka)

Provel cheese
Türpeynir
SahibiKraft Foods
KökeniABD.
Çıkış1952

Provel, Kraft Foods'ın ürettiği bir işlenmiş peynirdir.[1] Özellikle St. Louis mutfağında popüler olan beyaz işlenmiş bir peynir ürünüdür. çedar peyniri, İsviçre peyniri ve provolon peynirlerinin bir birleşimidir.[2] Provel düşük bir erime noktasına sahiptir ve bu nedenle oda sıcaklığında uçurgan ve neredeyse tereyağlı bir yapıya sahiptir. St. Louis tarzı pizza için geleneksel lezzetlerde mevcuttur. Ayrıca peynir çorbası hazırlanmasında sıklıkla kullanılır ve salatalarda, tavuklarda ve Gerber sandviçinde servis edilir. Bazı restoranlar, geleneksel İtalyan peyniri ve kreması yerine beyaz soslu makarna yemekleri için Provel kullanır.[3]

St. Louis bölgesinde popüler olan Provel nadiren başka yerlerde kullanılır.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2019. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2019. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2019. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2019. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Peynir</span> Bir süt ürünü

Peynir, süt proteini kazeinin pıhtılaştırılmasıyla çeşitli tat, doku ve formlarda üretilen bir süt ürünüdür. Genellikle inek, manda, keçi veya koyun sütünden elde edilen proteinler ve yağdan oluşur. Üretim sırasında süt genellikle asitlendirilir ve kazeinin pıhtılaşmasını sağlamak için peynir mayası enzimleri veya benzer aktiviteye sahip bakteriyel enzimler eklenir. Katı lorlar, daha sonra sıvı peynir altı suyundan ayrılır ve preslenerek bitmiş peynir haline getirilir. Bazı peynirlerin kabuğunda, dış katmanında veya tamamında aromatik küfler bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Pizza</span> İtalyan mutfağında bir mayalı hamur işi, üstüne birçok malzeme konulabilir

Pizza, domates, peynir ve genellikle çeşitli diğer malzemelerle yenen bir yemektir. Üstü genellikle yuvarlak, düz bir mayalı buğday bazlı hamur tabanından oluşan İtalyan kökenli bir yemektir. Geleneksel olarak taş fırında yüksek sıcaklıkta pişirilir. Küçük bir pizzaya bazen pizzetta denir. Pizza yapan bir kişi pizzaiolo olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Künefe</span> bir çeşit tatlı

Künefe, kıyılmış filo hamuru, veya alternatif olarak ince irmik hamuruyla yapılan, şeker bazlı şurupla beslenen ve tipik olarak peynir veya pıhtılaşmış krema, fıstık veya fındık gibi diğer malzemelerin dahil edilmesiyle yapılan, geleneksel bir Ortadoğu tatlısı. Arap Ligi'nde, özellikle Levant ve Mısır'da, Filistinliler arasında popülerdir. Buna ek olarak Türkiye, Yunanistan, Balkanlar ve Güney Kafkasya'da varyantları ve popülerliği bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz peynir</span> genellikle az yağlı, beyaz renkli peynir

Beyaz peynir koyun, inek veya keçi sütünden yapılan, salamurada bekletilerek hazırlanan beyaz renkli bir Türk peynirdir.

<span class="mw-page-title-main">Çökelek peyniri</span>

Çökelek peyniri, hafif bir tada sahip taze peynir çeşitleri'nden biridir. Tadı çökelek, kesmik gibi ürünlerle benzerdir. Çökelek peyniri, diğer peynir türlerine kıyasla gıda enerjisinde düşüktür ve diyetçiler ve bazı sağlık uzmanları arasında popülerdir.

<span class="mw-page-title-main">Poğaça</span> Balkanlar ve Orta Avrupanın her yerinde benzer isimlerle bilinen çörek

Poğaça, bir çörek türüdür. Balkan, Levant ve Macaristan mutfaklarında bulunur, mayalı veya mayasız yapılabilir. Genellikle buğday unundan yapılır, ancak arpa ve bazen çavdar eklenebilir. Poğaçanın içi haşlanmış patates, pişmiş kıyma, zeytin veya peynirle doldurulabilir. Poğaça hamurunda susam, siyah çörek otu veya kurutulmuş dereotu gibi tahıllar ve otlar bulunabilir veya üstüne serpilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Rende (mutfak aleti)</span>

Rende yiyecekleri ince dilimler ya da toz hâline getirmek için kullanılan bir mutfak eşyasıdır. Çeşitli boyutlarda yapılan rende, kullanım amaçlarına göre farklı büyüklükte rendeleme deliklerine sahip olur ve mutfak işlerinde kolaylık sağlar. En çok havuç, peynir, narenciye kabukları gibi besinlerin kabuklarını ufaltmaya yarar. Türkçeye, Farsçadaki rende sözcüğünden geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İşlenmiş peynir</span> Peynir çeşidi

İşlenmiş peynir, peynirden yapılan bir gıda. İşlenmiş peynir, emülgatör, doymuş bitkisel yağ, ekstra tuz, gıda boyası, peynir altı suyu veya şeker içerebilir. Sonuç olarak, işlenmiş peynirin birçok çeşidi, rengi ve dokusu vardır. Peynir, 1911'de Thun, İsviçre'de Walter Gerber tarafından bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Granola</span>

Granola; yulaf, fındık, bal veya kahverengi şeker gibi diğer tatlandırıcılardan ve bazen gevrek, kızartılmış ve altın kahverengi olana kadar pişirilen, kabarık pirinçten oluşan bir kahvaltı ve atıştırmalık gıdadır. Pişirme işlemi sırasında, gevşek bir kahvaltı gevreği tutarlılığını korumak için karışım karıştırılır. Kuru üzüm, hurma gibi kuru meyveler ve çikolata gibi şekerlemeler bazen eklenir. Granola, özellikle keten tohumu içeriyorsa, sindirimi iyileştirmek için sıklıkla kullanılır. Granola genellikle yoğurt, bal, taze meyve, süt veya diğer tahıl türleriyle birlikte yenir. Aynı zamanda çeşitli hamur işleri, tatlılar veya dondurmalar için lezzet işlevi görür.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan peyniri</span> Amerika yapımı işlenmiş peynir

Amerikan peyniri, bir çeşit işlenmiş peynirdir. Portakal, sarı veya beyaz renkli olabilir, lezzet bakımından hafif ve tuzlu, orta sertlikte bir kıvamdadır ve çok düşük bir erime noktasına sahiptir. 1910'larda ortaya çıkmıştır ve birçok Amerikan yemeklerinde ortak bir malzemedir. En esas hamburger, çizburger, Big Mac, Big King, McChicken gibi fast-food yemeklerinde sıkça kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kosova mutfağı</span>

Kosova mutfağı, Kosova'ya özgü etnik grupların geleneksel yemeklerinden oluşan, Balkan mutfağının bir temsilcisidir. Arnavutluk ile tarihsel ve etnik bağları nedeniyle, Arnavut mutfağından önemli ölçüde etkilenmiş ve diğer Balkan ülkelerinin unsurlarını da benimsemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Makedon mutfağı</span>

Kuzey Makedon mutfağı Kuzey Makedonya'nın geleneksel mutfağıdır. Balkan mutfağı olarak sınıflandırılan mutfak, Akdeniz ve Ortadoğu etkilerini yansıtır ve diğer Balkan mutfaklarının özelliklerini paylaşır. Ülkenin nispeten ılık iklimi, çeşitli sebzeler, otlar ve meyveler için uygun büyüme koşulları sağlar. Kuzey Makedonya mutfağı süt ürünleri, şarapları ve rakija gibi yerel alkollü içeceklerin çeşitliliği ve kalitesi ile de dikkat çeker.

<span class="mw-page-title-main">Cheez Whiz</span> Peynir

Cheez Whiz, Kraft Foods'ın ürettiği bir işlenmiş peynir ve yayılabilen peynirdir. 2012 yılında bölünene kadar Kraft Foods şirket'ine ait idi. Gıda bilimcisi Edwin Traisman (1915–2007) liderliğindeki bir ekip tarafından geliştirilmiştir. 1953 olarak ilk çıkışını yaparken, Kraft ve perakendeciler tarafından 1952'nin sonlarında çeşitli eyaletlerde ilan edildi.

Polly-O, Kraft Foods'ın ürettiği bir Amerikan peyniridir. 2012 yılında bölünene kadar Kraft Foods şirket'ine ait idi. Polly-O, 1899'da Brooklyn'de Giuseppe Pollio tarafından başlatıldı ve 1986'da Kraft Foods tarafından satın alındı. Pollio, ailesinin geleneksel peynir yapımı İtalyan geleneklerini onunla birlikte Amerika'ya getirdi. Yaklaşık 100 yıl önce Pollio Amerika'ya ilk geldiğinde, Brooklyn, New York'ta Coney Adası'na gitti ve Ellis Adası'ndan geçtikten sonra ricotta ve mozzarella su ısıtıcılarını sahilde kurdu. Polly-O peyniri birçok ABD market zincirinde satılmaktadır ve ricotta, mozzarella ve string peynirleriyle ünlüdür. Polly-O peynirlerinin çoğu Campbell, New York'ta üretilmektedir. Polly-O, İtalyan peynirlerinin en büyük üreticilerinden biridir. Bu şirket her yıl yaklaşık yüz milyon pound peynir üretiyor.

Dairylea, Kraft Foods ve Kraft Heinz Company'nin ürettiği bir Amerikan peyniridir. 21. yüzyılın başlarında, Dairylea Lunchables, "yüksek miktarda tuz ve doymuş yağ içermesine rağmen" iyi bir şey olarak ilan edildi. Tuz içeriğini %9 ve doymuş yağ içeriğini %34 azaltan 2007'de yapılan bir yeniden yapılanmaya rağmen, "iyi şeylerle dolu" iddiası, İngiltere'nin Reklam Standartları Kurumu tarafından yasaklandı. Bu arada Kraft, Lunchables'daki tuz içeriğinin 2005-2007 arasında üçte bir oranında azaldığını belirtti.

<span class="mw-page-title-main">Süt tozu</span> kurutulmuş süt

Süt tozu veya kurutulmuş süt, sütü kuruyana kadar buharlaştırarak üretilen bir mandıra ürünüdür. Süt kurutmanın bir amacı sütü korumaktır; süt tozu, sıvı sütten daha uzun bir raf ömrüne sahiptir ve düşük nem içeriği nedeniyle soğutulmasına gerek yoktur. Diğer bir amaç da ulaşım ekonomisi için kütlesini azaltmaktır. Toz süt ve süt ürünleri, kuru tam yağlı süt, yağsız (yağsız) kuru süt, kuru ayran, kuru peynir altı suyu ürünleri ve kuru süt karışımları gibi maddeleri içerir. İhraç edilen birçok süt ürünleri, Codex Alimentarius'ta belirtilen standartlara uygundur. Birçok süt tozu formu borsalarda işlem görmektedir.

Romanya mutfağı, geleneksel olarak en çok Türk mutfağından, daha sonra da Avusturya, Alman, Yunan ve Macar mutfaklarından etkilenmiştir. Köfteler, çorbalar, dolmalar, tatlılar, salatalar dört yüzden yıldan fazla egemenliği altında kaldıkları Osmanlı İmparatorluğu'nun yemeklerine çok benzer. Alkollü içkilerden en çok şarap içilir. Romanya şarabı, dünyada en çok üretilen ilk on arasındadır. Bira da tercih edilen alkollü içkilerdendir.

<span class="mw-page-title-main">Kahve ikamesi</span>

Kahve muadilleri, genellikle kafeinsiz kahve olmayan ürünlerdir. Kahveyi yerine tüketilmek ve kullanılmak amacıyla kullanılır. Kahve muadili ürünler, tıbbî, iktisadî, dinî nedenlerle veya sadece kahvenin hemen bulunmaması nedeniyle kullanılabilir. Kavrulmuş tahıl içeceği, karahindiba kahvesi, beyaz kahve kahvenin yaygın muadilleridir.

<span class="mw-page-title-main">Zennik</span>

Zennik veya Zelnik, sini veya tepsi böreği çeşididir. Tekirdağ geleneksel mutfağında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Moldova mutfağı</span>

Moldova mutfağı, Moldova halkının ve onun ayrılıkçı bölgesi Transdinyester yöresindeki yemek kültürüdür. Esas olarak çeşitli etler, patates, lahana ve çeşitli tahıl cinsleri gibi bileşenlerden oluşur. Yerel mutfak Rumen mutfağına çok benzer. Aynı zamanda Osmanlı mutfağından kalan büyük bir etki yanında Yunan, Polonya, Ukrayna ve Rusya dahil olmak üzere bölgedeki diğer mutfaklardan ilham ve unsurlar alır.