İçeriğe atla

Proust anketi

Proust anketi, Marcel Proust'un cevaplarıyla ünlenmiş, daha sonra Bernard Pivot ve James Lipton tarafından da kullanılmış soru dizisidir.[1]

Bazen hatalı şekilde soruların ilk defa Proust tarafından hazırlandığı söylense de, aslında Proust yalnızca soruları cevaplamıştır. 19. yüzyılın sonlarında İngiltere'de insanın kişiliğini ortaya dökme amaçlı bu tarz sormacalar popülerdi. Proust 1884'te 13 yaşındayken aldığı hatıra defterindeki İngilizce sorulara cevaplar yazdı. Sonra bu defteri arkadaşı Antoinette Faure'a doğum günü hediyesi olarak verdi. 20 yaşına geldiğinde bu anketi tekrar cevapladı. Proust'un ölümünden birkaç yıl sonra verdiği iki cevap seti de yayınlandı. İki anketteki sorular da birbirine yakındı ve Proust'un cevaplarının yayımlanmasıyla bu anket Proust'un adıyla tanınmaya başlandı. Proust'un el yazısıyla doldurduğu orijinal nüsha yüksek bir fiyata satılmıştır. Fransız televizyon sunucusu Bernard Pivot, soruları Apostrophes adlı programda kullanmıştır. Ondan esinlenen James Lipton, soruları Inside the Actors Studio programına adapte etmiştir.[1]

Bu soruların genişletilmiş bir türevi edebi eserlerde karakter yaratırken de kullanılabilir.[2][3]

Bu anketin Türkçeye çevrilmiş hali:[1]

#Soru
1Sizi en çok üzecek olay
2Nerede yaşamak isterdiniz?
3Yaşayabileceğiniz en mutlu an
4Hangi hataları hoşgörüyle karşılayabilirsiniz?
5En sevdiğiniz erkek karakter
6En sevdiğiniz kadın karakter
7Tarihteki favori kahramanlarınız
8Gerçek hayatta favori kadın kahramanınız
9En sevdiğiniz ressam
10En sevdiğiniz müzisyen
11Bir erkekte en beğendiğiniz özellik
12Bir kadında en beğendiğiniz özellik
13En sevdiğiniz erdem
14Yapmaktan en mutlu olduğunuz iş
15Kimin yerinde olmak isterdiniz?
16Arkadaşlarınızda hangi özellikler olmasını istersiniz?
17Kendinizde gördüğünüz en temel eksiklik
18En sevdiğiniz renk
19En sevdiğiniz çiçek
20En sevdiğiniz kuş
21En sevdiğiniz yazar
22En sevdiğiniz şair
23Tarihte en sevmediğiniz karakter
24En çok isteyeceğiniz özellik
25Nasıl ölmek istersiniz?
26Hayattaki sloganınız
27Şu anki ruh haliniz

Türkçe çeviride 27 soru bulunsa da soru sayısının daha fazla olduğu türevleri de vardır.[4]

Kaynakça

  1. ^ a b c Arna, Sibel; Başaran, Ezgi (2 Ocak 2005). "Büyük Fransız romancı Marcel Proust'un meşhur ettiği anketi Türk yazarlarına uyguladık". Hürriyet Seyahat. Hürriyet. 24 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2021. 
  2. ^ "Bir Marcel Proust Anketi: Karakter Yaratırken Cevaplamanız Gereken Sorular". Oggito. 19 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2021. 
  3. ^ "Marcel Proust Character Questionnaire". www.writingclasses.com. Gotham Writers. 22 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2021. 
  4. ^ "The Proust Questionnaire". Vanity Fair Magazine (Ağustos 2011). Vanity Fair. 24 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Marcel Proust</span> Fransız romancı, deneme yazarı ve eleştirmen (1871-1922)

Valentin Louis Georges Eugène Marcel Proust, Fransız romancı, deneme yazarı ve eleştirmen. En tanınmış eseri 1913-1927 yılları arasında yayımlanan yedi ciltlik Kayıp Zamanın İzinde'dir. Proust, çeşitli yazarlar ve eleştirmenlerce 20. yüzyılın en etkili yazarlarından biri olarak kabul edilir.

Cümlenin ögeleri, cümlede yüklem ile görev ve anlam yönünden yükleme eşlik eden diğer parçalardan her biri. Cümlenin ögeleri tek bir sözcükten veya sözcük grubundan oluşabilir. Ögeler anlamlı ve doğru cümleler kurulabilmesini sağlar. Türkçede cümlenin ögeleri şunlardır:

  1. Yüklemler
  2. Yapım ekleri
  3. Çekim ekleri
  4. Nesneler
  5. Bağlaçlar
  6. Dolaylı tümleçler
  7. Zarf tümleçleri
  8. Edat tümleçleri
  9. Özneler
  10. Noktalama işaretleri

Soru veya sual, bilgi isteğinde bulunmak için dilsel bir ifade ya da istek kullanılarak yapılan bir tür ifadedir. İstenen bilgiler için olumlu veya olumsuz şekilde bir cevap verilir.

007 kod numarasıyla bilinen James Bond, İngiliz gazeteci ve roman yazarı Ian Fleming'in 1953'te yaratılan hayalî bir İngiliz ajan karakteridir. Romanları, filmleri, çizgi romanları ve video oyunlarını kapsayan James Bond serisinin baş karakteridir. Fleming, 1964 yılında ölünceye dek on iki Bond romanı ve iki öykü kitabı yazmıştır. Karakterin adının basit ve akılda kalıcı olması gerektiğini düşünen Fleming, bir kuş bilimcinin Birds of the West Indies kitabının yazarın adından esinlenmiştir. Fleming'in ölümünün ardından Kingley Amis, John Pearson, John Gardner, Raymond Benson ve Charlie Higson da James Bond romanları yazmıştır. Christopher Wood da eski romanları kullanarak iki senaryo yazmıştır.

Vanity Fair, kültür, moda ve politika hakkında Amerika Birleşik Devletleri'nde çıkan bir dergidir. Condé Nast Publications tarafından yayımlanır. 1981'den beri yayınlanan dergi ABD'de olduğu gibi Avrupa ülkelerinde de yayımlanmaktadır. Editörü Graydon Carter'dır.

<span class="mw-page-title-main">Spring.me</span>

spring.me (Formspring.me), Kasım 2009'da kurulmuş bir soru sorma ve cevaplama sitesiydi. Kişiler oluşturdukları profillere sorulan sorulara istedikleri şekilde cevap verebiliyor, bu sorular ve verilen cevaplar kişi profilinde görüntüleniyordu.

<i>Kim Milyoner Olmak İster?</i> Türk televizyon yarışma programı

Kim Milyoner Olmak İster?, yapımını Sera Film Services'in üstlendiği, 2 Ağustos 2011 tarihinden beri atv'de yayımlanan bilgi içerikli Türk yarışma programıdır. Günümüzde, Oktay Kaynarca tarafından sunulan yarışma, Cuma ve Pazar akşamları saat 20.00'de yayımlanmaktadır.

<i>Cevap Soruda</i>

Cevap Soruda, 1 Kasım 2021 tarihinde 360'ta yayımlanmaya başlayan bilgi yarışma programı ve Türk formatıdır. Ayrıca format ilk olarak Fransa'ya, daha sonra birçok ülkeye satılmıştır. Programı ilk olarak 2013 yılında Şoray Uzun sundu ve TRT 1'de yayımlandı. Daha sonra 2021-2022 yılları arasında Ersin Düzen'in sunumuyla 360'ta hafta içi her gün yayımlandı ve 28 Ocak 2022'de ekrana gelen 65. bölümü ile sona erdi.

Ask.fm, sanal soru-cevap ortamı olan bir sosyal ağdır. 16 Haziran 2010'da Letonya'da kurulmuştur. Ağustos 2014'te Ask.com tarafından satın alındıktan sonra şirket Dublin'e taşınmıştır. Facebook, Twitter, Vkontakte ve e-posta üzerinden üye olunabilir.

Feyyaz Yiğit Çakmak, Türk oyuncu, yazar ve müzisyendir.

<i>Riziko!</i>

Riziko!, Amerikan bilgi yarışması programı Jeopardy!'den uyarlanan Türk bilgi yarışması programı. 1994'te, Serhat Hacıpaşalıoğlu'nun yapımcılığında TRT 1'de yayına başlayan programın sunuculuğunu da Hacıpaşalıoğlu yapmaktaydı. 1996'ya kadar TRT 1'de yayınlanmasının ardından 1998-1999 yılları ile 2000 yılında Kanal 7'de, yine Hacıpaşalıoğlu'nun yapımcılığı ve sunuculuğunda yayın hayatını sürdürdü. Toplamda 5 sezon boyunca, 709 bölümü yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Gökçe Akyıldız</span> Türk dizi oyuncusu

Gökçe Akyıldız, Türk oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">MSN QnA</span>

MSN QnA Microsoft'un MSN grup hizmetlerinin bir parçası olan soru-cevap servisiydi. Hizmet biraz Google Cevaplar'a benzer, ancak Yahoo! Cevaplar işlevine daha yakındır. Kullanıcılar, sorular sorabilir, bunları konuyla etiketleyebilir ve diğer kullanıcıların sorularını cevaplandırmak için puan ve itibar kazanabilir.

KizlarSoruyor dijital bir topluluğun etkileşime girdiği, soru-cevap tabanlı bir sosyal paylaşım platformudur ve GirlsAskGuys'ın Türkçe versiyonudur. Kullanıcıların soru sormak, fikir alışverişinde bulunmak ve birbirlerine yardımcı olmak için bir araya gelmesini sağlayan platform cinsiyetler arasındaki boşluğu kapatmayı amaçlamaktadır.

Liselere Geçiş Sistemi, Liselere Giriş Sınavı ya da kısaca LGS, Türkiye'de Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 2017-2018 eğitim öğretim yılı ile uygulanmaya başlanan ve her yıl yapılan liseye geçiş sınavı sistemidir.

Plaza dili, büyük ölçüde yabancı, özellikle de İngilizce kökenli alıntı kelime ve ödünçleme alıntılar (calque) içeren ve beyaz yakalı işçiler ile bağdaşlaştırılan bir Türkçe formu veya jargonu. Terim sıklıkla İngilizce etkisinde kalmış Türkçe kullanımları için daha geniş bir anlamda da kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Edmund Wilson</span>

Edmund Wilson, Amerikan yazar, eleştirmen ve deneme yazarı. Yaşadığı dönemin öne çıkan edebi gazetecilerindendi.

<span class="mw-page-title-main">128 milyar dolar tartışması</span>

128 milyar dolar tartışması, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faizleri düşük tutmak adına dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak önderliğinde 128 milyar dolar harcadığı iddiası ve bunun çerçevesinde gelişen tepki ve olaylardır. Kasım 2020'de ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs'ın tahminlerine göre merkez bankası Türkiye'de faizlerin düşük tutulması için 100 milyar dolardan fazla rezerv harcadı.

Sevgi Sanlı Türk oyun yazarı, çevirmen, eleştirmen.

Kapalı uçlu soru, cevapları önceden belirlenmiş ve kişinin seçim yapmasına imkan tanıyan soru türleridir. Bu sorular özellikle sınavlar, anket ve başka alanlarda kullanılır.