İçeriğe atla

ProtonMail

ProtonMail
SahipProton Technologies AG
Oluşturan
  • Andy Yen
  • Jason Stockman
  • Wei Sun
URL
Ticari?Evet
Site türüWeb postası
KayıtGerekli
Üye sayısı100 milyon (Nisan 2023 (2023-04))[1]
Kullanılabilir dil(ler)İngilizce
Katalanca
Çekçe
Danca
Almanca
Yunanca
İspanyolca
Fransızca
Hırvatça
Macarca
Endonezyaca
İzlandaca
İtalyanca
Japonca
Berberice
Felemenkçe
Lehçe
Portekizce (Brezilya)
Portekizce (Portekiz)
Rumence
Rusça
İsveççe
Türkçe
Ukraynaca
Basitleştirilmiş Çince
Geleneksel Çince
Başlama tarihi16 Mayıs 2014 (10 yıl önce) (2014-05-16)
Geçerli durumAktif

ProtonMail, Açık kaynak kodlu, ücretli ve ücretsiz abonelikleri bulunan uçtan uca şifreli bir web postası servisidir. 2013'te Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi tesislerinde Jason Stockman, Andy Yen ve Wei Sun tarafından kurulmuştur. ProtonMail bir sıfır bilgi ispatı sistemi ile tasarlanmıştır. E-posta ve kişisel bilgiler ProtonMail sunucularına gitmeden önce kullanıcının ProtonMail'i çalıştırmak için kullandığı cihaz üzerinde şifrelenir. Bu işlemler arka planda otomatik olarak gerçekleştiğinden, kullanıcı kriptografi alanında teknik bir bilgiye sahip olmasa dahi şifreli iletişim sağlanmış olur ve bu özelliği ile Gmail ve Hotmail gibi popüler web postası servislerinden farklılaşır.

Kolluk kuvvetleriyle ilişki

ProtonMail'in şeffaflık raporuna göre, İsviçre yasalarının ihlal edilmesi halinde yasal olarak İsviçre mahkeme kararlarına uymakla yükümlüdür. Proton Mail, 2020 yılında İsviçre makamlarından 6.378 emir aldı ve bunların 407'sine itiraz etti.[2] Kullanılan şifreleme nedeniyle, ProtonMail şifrelenmiş e-postaların içeriğini hiçbir koşulda teslim edemez, ancak Proton'un gizlilik politikasına göre, Proton Mail yasal olarak İsviçre ceza soruşturmasının bir parçası olarak IP adreslerini günlüğe kaydetmeye zorlanabilir. Bu nedenle şirket, kimliklerini İsviçre hükûmetinden gizlemesi gereken kullanıcıların Tor gizli servislerini/onion sitelerini kullanmalarını tavsiye etmektedir.[3]

Şirket, 2021 yılında bir Fransız iklim aktivistinin IP adresini hükûmet yetkilileri ile paylaştı.[4] Bu olay sonucunda "IP adresinizi kaydetmiyoruz" ifadesini resmî web sitesinden kaldırdı.[5] Kullanıcıların Tor veya VPN aracılığıyla ProtonMail'e girmelerini önerdi.[6]

Şirket, Mayıs 2024'te Katalan yanlısı bir protestocunun ProtonMail'e bağlı iCloud kurtarma e-posta adresini İspanyol polisiyle paylaştı. Olayın ardından Proton sözcüsü Edward Shone şu ifadeleri kullandı:

"ProtonMail bir kurtarma adresine ihtiyaç duymaz, ancak bu durumda terör şüphelisi kendi isteğiyle bir kurtarma e-posta adresi eklemiştir. Terör şüphelisi kurtarma sürecini başlatmak isterse bu adrese bir e-posta gönderebilmemiz gerektiğinden bu verileri şifreleyemeyiz. Teoride bu bilgiler terörizm vakalarında İsviçre yetkilileri tarafından talep edilebilir ve bu belirleme genellikle İsviçre Federal Adalet Ofisi tarafından yapılır. Proton varsayılan olarak gizlilik sağlar ve varsayılan olarak anonimlik sağlamaz çünkü anonimlik, uygun operasyon güvenliğini (OPSEC) sağlamak için belirli kullanıcı eylemlerini gerektirir, örneğin Apple hesabınızı isteğe bağlı bir kurtarma yöntemi olarak eklememek gibi, ki bunun iddia edilen terör şüphelisi tarafından yapıldığı anlaşılıyor."[7]

Kaynakça

  1. ^ Yen (18 Nisan 2023). "There are now over 100 million Proton Accounts". proton.me. 18 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2023. 
  2. ^ "Transparency report". 25 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2024. 
  3. ^ "Important clarifications regarding arrest of climate activist". 21 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2024. 
  4. ^ "ProtonMail, Bir Kullanıcısını Açık Etti!". bozuktus.com. 7 Eylül 2021. 8 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2021. 
  5. ^ Gareth Corfield (7 Eylül 2021). "ProtonMail deletes 'we don't log your IP' boast from website after French climate activist reportedly arrested" (İngilizce). theregister.com. 7 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2021. 
  6. ^ Gavin Phillips. "Why ProtonMail Thinks Everyone Should Start Using Tor" (İngilizce). makeuseof.com. 7 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2021. 
  7. ^ "Encrypted services Apple, Proton and Wire helped Spanish police identify activist". 8 Mayıs 2024. 21 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Spam</span>

Spam ya da istenmeyen mesaj, e-posta, telefon, faks gibi elektronik ortamlarda çok sayıda alıcıya aynı anda gönderilen gereksiz veya uygunsuz iletidir. En yaygın spam türleri reklamlar ve ilanlardır. Elektronik posta (e-posta), internetin en eski iletişim araçlarından birisidir. E-posta, fiziksel, alışılagelmiş posta alımı ya da gönderiminin elektronik olanı ve internet üzerinden gerçekleştirilen, düşük maliyetli ve hızlı olanıdır. Güvenlik, kimlik denetimi gibi gereklilikler göz önünde bulundurulmamıştır ve bu yüzden e-posta altyapısı günümüzde internette büyük problemlere yol açmaktadır.

e-posta Ağ içerisindeki kişilerle haberleşme düzeni

e-posta ya da e-mail, İnternet üzerinden gönderilen dijital mektup. Elektronik posta kavramının kısma adıdır. Görsel olarak kâğıt bir mektup ile aralarında büyük bir ayrım yoktur. e-postalara resim, müzik, video gibi her türlü dosya türü eklenebilir ve diğer alıcının bilgisayarına aktarılabilir. Her gün dünyada milyarlarca e-posta gönderilmektedir. Ucuzluğu ve kolaylığı nedeniyle kâğıt mektuplardan daha yaygın olarak kullanılmaktadır ancak güvenilirliğinin yetersizliği nedeniyle resmî işlerde kullanımı oldukça kısıtlıdır.

SMTP, bir e-posta göndermek için sunucu ile istemci arasındaki iletişim şeklini belirleyen protokoldür. Farklı işletim sistemleri için geliştirilmiş e-posta protokolleri bulunmaktadır. Bu e-posta protokollerinin SMTP'ye geçit yolu (gateway) vardır. SMTP, Aktarım Temsilcisi ve Kullanıcı Temsilcisi yazılımları arasındaki iletişimi sağlar. TCP'nin üst katmanında çalışır.

<span class="mw-page-title-main">DNS</span>

DNS, internet uzayını bölümlemeye, bölümleri adlandırmaya ve bölümler arası iletişimi organize etmeye yarayan, bilgisayar, servis, internet veya özel bir ağa bağlı herhangi bir kaynak için hiyerarşik dağıtılmış bir adlandırma sistemidir.

HTTPS bir bilgisayar ağı üzerinden güvenli iletişim için internet üzerinde yaygın olarak kullanılan bir HTTP uzantısıdır. HTTPS'te, iletişim protokolü Taşıma Katmanı Güvenliği (TLS) veya öncesinde, onun öncülü/selefi olan Güvenli Soket Katmanı (SSL) ile şifrelenir. Bu nedenle protokol sık sık TLS üzerinden HTTP veya SSL üzerinden HTTP olarak da adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Alan adı</span>

Alan adı, bir web sitesinin internetteki adı ve adresidir. Bu adres olmadan bir internet kullanıcısı web sitesine sadece IP adresiyle ulaşabilir. Örneğin wikipedia.org bir alan adıdır. Alan adları IP adresi denilen, bilgisayarların (sunucuların/serverların) birbirini tanımasını sağlayan numara sisteminin daha basitleştirilmiş ve akılda kalması için kelimelerle ifade edilmiş halidir.

<span class="mw-page-title-main">Google Gruplar</span> Google tarafından ücretsiz olarak sağlanan çevrim içi gruplar ve e-posta listesi servisi

Google Gruplar, Google tarafından ücretsiz olarak sağlanan çevrimiçi gruplar ve mail listesi servisi. Google Gruplar kullanarak, ilgi alanlarına göre gruplar bulunabilir ve üye olunabilir. Grup sayfasına mesaj bırakılabildiği gibi, grup mail adresini kullanarak tüm liste üyelerine mail de atılabilir. Ayrıca, isteyen kendi grubunu kurabilir.

<span class="mw-page-title-main">World Wide Web</span> internet kullanarak ulaşılan, birbirine bağlı belgelerden oluşan küresel sistem

World Wide Web, Dünya Çapında Ağ (kısaca WWW veya Web), İnternet üzerinde yayınlanan birbirleriyle bağlantılı hiper-metin dokümanlarından oluşan bir bilgi sistemidir. Bu dokümanların her birine Web sayfası adı verilir ve Web sayfalarına İnternet kullanıcısının bilgisayarında çalışan Web tarayıcısı adı verilen bilgisayar programları aracılığıyla erişilir. Web sayfalarında metin, imaj, video ve diğer multimedya ögeleri bulunabilir ve diğer bağlantı ya da link adı verilen hiper-bağlantılar ile başka Web sayfalarına geçiş yapılabilir.

OpenDNS, ücretsiz Alan Adı Sistemi servisidir. Kullanıcılar otomatik DNS adresi bölümüne OpenDNS'in kendi DNS adreslerini yazarak, kimi yasaklı sitelere girmeye ya da istenilmeyen türden sitelere erişimi engellemeye olanak sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Tor (anonim ağ)</span> Tor Browser (anonim ağ)

Tor, “The Onion Router" sözcüklerinin baş harflerinden oluşturulmuş, kullanıcılarına anonim iletişim imkânı sağlayan bir ağ ve yazılım projesinin adıdır. Proje dünya üzerinde konuşlanmış 6000'den fazla gönüllü Tor unsurunun oluşturduğu ağ üzerinden kullanılarak kullanıcıların gerçek kimliklerini gizleyerek şifreli bir şekilde internete erişmelerine imkân sağlamakta ve takip edilme riskini azaltmaktadır. Her ne kadar hakkında takip edilemediğine dair söylentiler olsa da, bu doğru bilinen bir yanlıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tails</span>

Tails veya açık adıyla The Amnesic Incognito Live System ; güvenlik odaklı, Debian tabanlı Linux dağıtımıdır. Gizlilik ve anonimliği amaçlar. Tüm gelen ve giden bağlantıları Tor aracılığıyla yapmaya zorlar ve anonim olmayan bağlantıları engeller. Sistem, canlı DVD veya canlı USB ile önyüklenmek için tasarlanmıştır ve özellikle istenmediyse makinede herhangi bir sayısal iz bırakmaz. Projenin başlangıcında, geliştirilmesi için Tor Projesi finansal katkıda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft hesabı</span> çevrim içi hesap

Microsoft account, Microsoft tarafından Windows Live hizmetlerinde sağlanan bir özelliktir. Kullanıcılara bir hesap kullanarak web sitelerine, cihazlara ve uygulamalarına oturum açmalarını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Apple Mail</span> Apple Inc tanıtılan, OS X, iOS ve watchOS sistemlerinde çalışan bir e-posta programı

Apple Mail veya Mail.app Apple Inc tanıtılan, OS X, iOS ve watchOS sistemlerinde çalışan bir e-posta programıdır. Başlangıçta NeXTMail olarak NeXT tarafından geliştirilen, kendi NextStep'in işletim sisteminin bir parçası oldu, sonunda NeXT-in Apple'a satılmasından sonra tesisi oldu. Mailin güncel sürümü gönderme için SMTP, mesajı alma için IMAP, uçtan uca ileti şifreleme için S/MIME kullanır. Ayrıca, Yahoo! Mail, AOL Mail, Gmail, Outlook.com ve iCloud olarak, popüler e-posta sağlayıcıları ile çalışmak üzere yapılandırılmıştır ve Microsoft Exchange Serveri destekler. iOS 9 yayımlanmasına kadar e-postaları yanıtlamak için dosya ekleme işlevselliğini özlüyor olmasına rağmen, iOS Mail mobil sürüm özelliklerine Exchange ActiveSync desteği eklendi. Mail iOS sürümü pazar payı ile dünyada en popüler e-posta istemcidir.

MobileMe Apple tarafından sunulan çevrimiçi hizmetlerin ve yazılımların aboneliğe dayalı bir koleksiyonuydu. Tüm hizmetler kademeli olarak değiştirildi ve yerini iCloud aldı. iCloud'a yapılan transferler 31 Temmuz 2012'ye kadar geçerli olmak üzere 30 Haziran 2012'den itibaren hizmet kesildi.

Beyaz liste, belirli bir ayrıcalığın, hizmetin, hareketliliğin, erişimin veya tanımın sağlandığı varlıkların listesi ya da kaydıdır. Listedeki varlıklar uygun bulunmuş ve/veya tanınacaktır. Beyaz liste; reddedilen, tanınmayan veya dışlanmış varlıkları belirleme uygulaması olan kara listeye alınmanın tersidir.

<span class="mw-page-title-main">HTC P4350</span>

HTC P4350 HTC tarafından Kasım 2006 yılında üretilmiş bir kızaklı Windows Mobile Pocket PC aygıtıdır. HTC Herald, T-Mobile Wing ve XDA Terra olarak da bilinir. OMAP 850 işlemciye sahiptir. İlk önce Windows Mobile 5.0 Pocket PC sürümü ile çalışıyor. Windows Mobile 6.0 çalıştıran güncellenmiş bir model olan HTC P4351, HTC Atlas olarak satıldı. Sağ tarafta QWERTY slayt içeriyor ve Windows Mobile 6.0/Windows Mobile 6.1 Professional Edition işletim sistemini çalıştırıyor. AKU ile güncellenir. Windows Mobile 6.5 sürümü almadı.

<span class="mw-page-title-main">Yahoo! Mail</span>

"Yahoo! mail" ve "ymail", 1997 yılında Amerikan ana şirketi Yahoo aracılığıyla başlatılan bir e-posta hizmetidir. Yahoo Mail dört farklı e-posta planı sunar: kişisel kullanım için üç ve diğer işletmeler için. Aralık 2011'e kadar Yahoo! Posta, 281 milyon kullanıcısıyla dünyanın en büyük üçüncü web tabanlı e-posta hizmeti haline geldi. 2015'ten beri Web postası istemcisi Yahoo harici e-posta hesaplarını yönetmeyi de destekliyor. Haziran 2017 yılında AOL ile Oath Inc. şirketinde birleşti..

Görünmez İnternet Projesi (I2P), sansüre dayanıklı, eşler arası iletişime olanak tanıyan anonim bir ağ katmanıdır. Anonim bağlantılar, kullanıcının trafiğinin şifrelenmesi ve dünyanın dört bir yanına dağıtılmış yaklaşık 55.000 bilgisayardan oluşan, gönüllüler tarafından işletilen bir ağ üzerinden gönderilerek elde edilir. Trafiğin geçebileceği çok sayıda olası yol göz önüne alındığında, üçüncü bir tarafın tam bağlantıyı izlemesi pek olası değildir. Bu katmanı uygulayan yazılıma "I2P yönlendirici", I2P çalıştıran bilgisayara ise "I2P düğümü" adı verilir. I2P ücretsiz ve açık kaynaklıdır ve birden fazla lisans altında yayınlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Açık vekil</span> Kullanıcıların İnternete bağlanırken kullandıkları aracı sunucu

Açık proxy, herhangi bir İnternet kullanıcısı tarafından erişilebilen bir proxy sunucusudur. Genel olarak, bir proxy sunucusu yalnızca bir ağ grubundaki kullanıcıların, grup tarafından kullanılan bant genişliğini azaltmak ve denetlemek için DNS veya web sayfaları gibi Internet hizmetlerini önbelleğe almasına ve iletmesine izin verir. Bununla birlikte, açık bir proxy ile, İnternet'teki herhangi bir kullanıcı bu yönlendirme hizmetini kullanabilir.

<span class="mw-page-title-main">IP adresi engelleme</span>

IP adresi engelleme, belirli IP adreslerine sahip ana bilgisayarlardan gelen istekleri engelleyen bir ağ hizmeti yapılandırmasıdır. IP adresi engelleme, yaygın olarak kaba kuvvet saldırılarına karşı koruma sağlamak ve kesintiye neden olan bir adresin erişimini önlemek için kullanılır.