İçeriğe atla

Protoceratidae

Protoceratidler
Yaşadığı dönem aralığı: 47,8-4,75 myö
Orta Eosen-Messiniyen[1] 
Synthetoceras
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Mammalia
Takım:Artiodactyla
Klad:Ruminantiamorpha
Familya:Protoceratidae
Marsh, 1891
Alt familyalar ve cinsler
†Leptotragulinae
  • Heteromeryx
  • Leptoreodon
  • Leptotragulus
  • Poabromylus
  • Toromeryx
  • Trigenicus

†Protoceratinae

†Synthetoceratinae

  • Kyptoceras
  • †Lambdoceras
  • Prosynthetoceras
  • Synthetoceras
  • Syndyoceras
Fosil dağılımı

Protoceratidae, Eosen döneminden erken Pliyosen dönemine kadar Kuzey Amerika'da yaşamış bir çift toynaklı ailesidir.[1]

Sınıflandırma

Protoceratidae, 1891'de Othniel Charles Marsh tarafından Protoceras tip cinsi ile tanımlanıp ve Artiodactyla'ya atanmıştır.[2][3][4] Daha sonra Pecora'ya atandı.[5] Daha yakın zamanda ise geviş getirenlerin bir kardeş grubu olarak sınıflandırıldı.[6]

Morfoloji

Canlıyken, protoceratidler, doğrudan ilişkili olmasalar da muhtemelen geyiğe benziyorlardı. Protoceratidlerin uzunluğu 1 ila 2 m arasında, yaklaşık bir karaca büyüklüğünden bir geyiğe kadar değişiyordu. Birçok modern toynaklının aksine, bacaklarında top kemikleri yoktu. Dişleri, modern geyik ve sığırların dişlerine benziyordu, bu da develerinkine benzer karmaşık bir mide ile sert otlar ve benzer yiyeceklerle beslendiklerini düşündürdü. En azından bazı formların sürüler halinde yaşadığına inanılıyor.[7]

Bununla birlikte, protoceratidlerin en dramatik özelliği erkeklerin boynuzlarıydı. Daha olağan bir yerde boynuzlara ek olarak, protoceratidlerin burunlarının üzerinde ek, rostral boynuzları vardı. Bu boynuzlar ya Syndyoceras'ta olduğu gibi eşleştirildi ya da tabanda kaynaştırıldı ve Synthetoceras'ta olduğu gibi uca yakın ikiye ayrıldı. Hayatta, boynuzlar muhtemelen bir zürafanın kemikleri gibi deriyle kaplıydı. Dişiler ya boynuzsuzdu ya da erkeklerden çok daha küçük boynuzları vardı. Boynuzlar bu nedenle muhtemelen cinsel teşhirde veya eşler için rekabette kullanıldı. Daha sonraki formlarda, boynuzlar, bazı modern geyiklerin boynuzlarında olduğu gibi, erkekler arasında fikir tartışmasında kullanılmak üzere yeterince büyüktü.[8]

Dönemlere göre cinsler

Eosen[1]

  • Heteromeryx
  • Leptoreodon
  • Leptotragulus
  • Poabromylus
  • Pseudoprotoceras
  • Toromeryx
  • Trigenicus

Oligosen[1]

Miyosen[1]

  • Paratoceras
  • Lambdoceras
  • Prosynthetoceras
  • Synthetoceras
  • Syndyoceras

Pliyosen[1]

  • Kyptoceras'

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f "Protoceratidae". paleobiodb.org. 11 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2021. 
  2. ^ O. C. Marsh. 1891.
  3. ^ S. D. Webb, B. L. Beatty, and G. Poinar, Jr. 2003.
  4. ^ D. R. Prothero and J. A. Ludtke. 2007.
  5. ^ H. J. Cook. 1934.
  6. ^ Spaulding (2009). "Relationships of Cetacea (Artiodactyla) among mammals: increased taxon sampling alters interpretations of key fossils and character evolution". PLOS ONE. 4 (9): e7062. doi:10.1371/journal.pone.0007062. PMC 2740860 $2. PMID 19774069. 
  7. ^ The Marshall Illustrated Encyclopedia of Dinosaurs and Prehistoric Animals. Londra: Marshall Editions. 1999. ss. 272-273. ISBN 1-84028-152-9. 
  8. ^ Mammal Evolution: an illustrated guide. New York: Facts on File. 1986. ss. 222-225. ISBN 0-8160-1194-X. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Boynuz</span>

Boynuz, çeşitli hayvanların dengelerini bulmasını sağlayan ve hayatlarını önemli ölçüde kolaylaştıran ve iskeletlerine bağlı olarak derilerinin dışına çıkmış dayanıklı uzantı.

<span class="mw-page-title-main">Zürafa</span> karada yaşayan en uzun memeli

Zürafa (Giraffa), soyu tükenmemiş canlılar arasında karada yaşayan en uzun ve gevişgetirenler arasında da en büyük; Afrika’da yaşayan çift toynaklı memelidir. Bilimsel tür adı deveye benzer şekline ve leoparda benzeyen beneklerine ithafen verilmiştir. Ana ayırt edici özellikleri oldukça uzun boynu ve bacakları, tüylü deriyle kaplı boynuzları ve beyaz-krem bir ten üstünde siyah ve kahverengi arasında değişen benekleridir. En yakın yaşayan akrabası okapi ile birlikte zürafagiller (Giraffidae) familyasında sınıflandırılır ve derileri ile beneklerinin renk ve şekillerinden ayırt edilen dokuz alt türü vardır.

<span class="mw-page-title-main">Geyik</span> geyikgiller familyasındaki gevişgetiren memeliler

Geyik, geyikgiller familyasında geviş getiren otobur memeli hayvanların ortak adıdır. Çift toynaklılar takımında bulunan akraba familyalardaki benzer hayvanlar da genel olarak geyik diye adlandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çift toynaklılar</span> memeli takımı

Çift toynaklılar, memelilerin eteneliler (Placentalia) infra sınıfına ait bir takım. Takım, su aygırları, domuzlar, pekariler, geyikler, koyun ve keçiler gibi karasal canlıların yanında balinaları da içerir. Yaklaşık 270 adet karada yaşayan çift toynaklı türü mevcuttur. Bunlardan özellikle boynuzlugiller familyasına ait türler, insanlar için ticari açıdan çok önemlidir. Çift toynaklılar, günümüzün en başarılı otçul kara canlılarındanlardır.

<span class="mw-page-title-main">Sığır</span> geviş getirenlerden, boynuzlu büyükbaş evcil hayvanların genel adı

Sığır, memeliler (Mammalia) sınıfının, çift toynaklılar (Artiodactyla) takımının, boynuzlugiller (Bovidae) familyasının sığırlar (Bovinae) alt familyasından evcil büyükbaş hayvan. Çoğunlukla evcil olan, kaba ve hantal yapılı, kuyrukları püsküllü, boynuzlu büyükbaş hayvanlardır. Mideleri dört gözlüdür ve geviş getirirler. Üst çenelerinde kesici dişleri bulunmaz. Otları alt çenelerinin dişleriyle keserler. Boynuzları daimidir. Kırıldığında bir daha yeniden çıkmaz.

<span class="mw-page-title-main">Balinaların evrimi</span> Eosen devrinin başında sucul hayata adapte olmaya başlayan mezonikid benzeri çift toynaklıların evrimsel süreci

Balinaların evriminin, Hindistan alt kıtasında 50 milyon yıl önce çift toynaklılardan başladığı ve en az 15 milyon yıllık bir süre boyunca ilerleyip günümüz dişli ve dişsiz balina gruplarını oluşturduğu düşünülmektedir. Balinalar, çift toynaklılar takımına ait, tamamen suda yaşayan deniz memelileridir ve yaklaşık 50-55 milyon yıl önce diğer çift toynaklılardan kopmuşlardır. Birçok analiz, balinaların Eosen veya daha öncesinde evrimleştikleri ve su aygırları ile nispeten yakın – diğer çift toynaklılara göre – bir ortak ataya sahip olmaları gerektiğini göstermiştir. Memeli olarak, hava solumak için yüzeye çıkarlar; yüzgeçlerinde 5 parmak kemiği vardır; yavrularını emzirirler. Tamamen suda yaşamalarına rağmen, karasal atalarından gelen birçok iskelet özelliğini korumuşlardır. 1970'lerin sonlarında Pakistan'da yapılan araştırmalar, deniz memelilerinin karadan denize geçişindeki çeşitli aşamaları ortaya çıkardı.

<span class="mw-page-title-main">Ceratopsia</span> kuş kalçalı dinozor kladı

Ceratopsia veya Ceratopia, Kretase döneminde şimdiki Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya'da yaşamış, otçul bir kuş kalçalı dinozor grubudur. Bilinen en eski ceratopsian olan Yinlong downsi, 161,2 ile 155,7 milyon yıl önce yaşamıştır. Son ceratopsian türü olan Triceratops prorsus'un ise, 66 milyon yıl önce meydana gelen Kretase-Tersiyer yok oluşunda soyu tükendi.

<i>Phiomia</i>

Phiomia Kuzey Afrika'da günümüzden 36-35 milyon yıl önce Eosen'in sonu ile Oligosen'in başı arasında yaşamış hortumlular takımından soyu tükenmiş hayvan cinsidir.

<i>Anthracotheriidae</i> tarih öncesi çift toynaklı familyası

Anthracotheriidae, su aygırları ve balinalarla ilişkili soyu tükenmiş, su aygırı benzeri çift toynaklıların parafiletik bir familyasıdır. En eski cins olan Elomeryx, ilk olarak Orta Eosen'de Asya'da ortaya çıktı. Familya Afrika ve Avrasya'da dağıldı ve birkaç tür Oligosen sırasında Kuzey Amerika'ya ulaştı.

<span class="mw-page-title-main">Mezonikid</span> soyu tükenmiş toynaklı familyası

Mezonikidler, Paleosen ile Oligosen devirleri arasında Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'da yaşamış etçil toynaklıları içeren bir familyadır.

<span class="mw-page-title-main">Dichobunidae</span> bazal çift toynaklı familyası

Dichobunidae, Eosen ila Oligosen dönemleri arasında, Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'da yaşamış çift toynaklıları içeren bir familya.

<span class="mw-page-title-main">Cainotheriidae</span> tarih öncesi çift toynaklı familyası

Cainotheriidae, Avrupa'da, Geç Eosen'den Orta Miyosen'e kadar yaşamış bir çift toynaklı familyasıdır. Çoğunlukla karstik yataklarda korunmuş olarak bulunurlar.

<i>Heteroprox</i>

Heteroprox, Avrupa'nın Miyosen döneminden soyu tükenmiş bir geviş getiren çift toynaklı memeli cinsi.

<i>Chriacus</i>

Chriacus, Paleosen döneminde şu anda Kuzey Amerika'da yaşamış ve erken Eosen'den sonra yok olan bir plasentalı memeli cinsidir.

<i>Protoceras</i>

Protoceras, Kuzey Amerika'ya özgü Protoceratidae familyasından, Oligosen ila Erken Miyosen dönemleri arasında yaşamış çift toynaklı cinsidir.

<i>Phenacodus</i> tarih öncesi toynaklı cinsi

Phenacodus, yaklaşık 55 milyon yıl önce geç Paleosen'den orta Eosen'e kadar soyu tükenmiş bir memeli cinsidir. Phenacodontidae ailesini ve Perissodactyla takımını simgeleyen toynaklıların en eski ve en ilkellerinden biridir.

Metacheiromys, erken ve orta Eosen döneminde Kuzey Amerika'da yaşayan parafitik aile Metacheiromyidae içindeki parafitik alt familya Metacheiromyinae'den soyu tükenmiş bir palaeanodont memeli cinsidir.

<i>Hesperornithes</i>

Hesperornithes, modern kuşların atalarıyla yakından ilişkili, soyu tükenmiş ve son derece uzmanlaşmış bir su kuşları grubudur. Kuzey Yarımküre'de hem deniz hem de tatlı su habitatlarında yaşadılar ve hepsi güçlü yüzen, yırtıcı dalgıçlar olan Hesperornis, Parahesperornis, Baptornis, Enaliornis ve Potamornis gibi cinsleri içerir. Yüzmek için en özelleşmiş türlerin çoğu tamamen uçamayanlardı. Bilinen en büyük hesperornithean, Canadaga arctica, maksimum yetişkin uzunluğuna 1,5 metreden (4,9 ft) fazla ulaşmış olabilir.

<i>Indohyus</i> tarih öncesi çift toynaklı cinsi

Indohyus, fosilleri Güney Asya'nın Erken Eosen'inden bilinen, soyu tükenmiş bir çift toynaklı cinsidir. Himalayalarda bulunan bu küçük cüce geyik benzeri hayvan, deniz memelisi kök grubunun (Cetaceamorpha) bilinen en eski üyelerinden biridir.

<i>Boynuzlu sincap</i> soyu tükenmiş kemirici

Boynuzlu sincaplar, soyu tükenmiş kemirici familyası Mylagaulidae'nin bir üyesi olan Ceratogaulus cinsinden soyu tükenmiş kemiricilerdir. Ceratogaulus, bilinen tek boynuzlu kemirici cinsidir ve en küçük boynuzlu memelidir. Ceratogaulus, geç Miyosen'den erken Pliyosen dönemlerine kadar yaşadı.