İçeriğe atla

Protesto (anlam ayrımı)

Protesto aşağıdaki anlamlara gelebilir:

  • Protesto, yersiz ve gereksiz olduğu düşünülen bir uygulamaya, düşünceye veya davranışa karşı aksi yönde tepki gösterme, karşı çıkma; bu konuda yapılan resmi açıklama
  • Protesto, yönetmenliğini Mathieu Kassovitz'in yaptığı 1995 yapımı Fransız filmi

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Marlon Brando</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1924 – 2004)

Marlon Brando, 20. yüzyılın en etkili aktörlerinden biri olarak kabul edilen, altmış yıla yayılan kariyeri boyunca iki Akademi Ödülü, iki Altın Küre Ödülü, bir Cannes Film Festivali Ödülü ve üç İngiliz Akademisi Film Ödülü dahil olmak üzere sayısız ödül aldı.

<span class="mw-page-title-main">Aktivizm</span> Toplumda algılanan daha büyük bir iyiye doğru değişim yaratma çabaları

Aktivizm, aksiyonizm veya etkincilik, toplumsal değişme ya da politik değişiklik meydana getirmek için kasıtlı bir biçimde yapılan eylem olarak tanımlanabilir. Bu eylem çelişmeli tartışmalarda taraflardan birini desteklemek ya da muhalefet etmektir.

<span class="mw-page-title-main">1989 Tiananmen Meydanı protestoları</span>

1989 Tiananmen Meydanı Olayları, Çin'de (ÇHC) 15 Nisan - 4 Haziran 1989 arasında meydana gelen; öğrencilerin, aydınların ve işçilerin önderliğinde gerçekleşen gösterileri ve ardından yaşananları ifade eder. Gösterilerin odak noktası Pekin'de Tiananmen Meydanı idi, bununla birlikte göreceli olarak daha yumuşak gösterilerin gerçekleştiği Şangay gibi, Çin'in diğer şehirlerinde de kitlesel protestolar oldu.

<span class="mw-page-title-main">Protesto</span> itiraz biçimi

Protesto, göreceli olarak bir olaya ve duruma karşı aksi yönde tepki göstermektir. Genellikle bu tepki gösterme biçimi, muhalif görüşü sözle ifade etme yanında o görüşü toplumsallaştırma ve bir grupla birlikte ifade etme karakteri de taşıyabilir. Bundaki amaç kamuoyu nezdinde sesini daha çok duyurabilmek ve yönetime karşı daha etkili bir duruş sergileyebilmektir. Bu, doğrudan ifade ve etkilemenin ve aktivizmin bir yoludur.

<span class="mw-page-title-main">Bratislava mum gösterileri</span>

Bratislava mum gösterileri, 25 Mart 1988'de Slovakya'nın başkenti Bratislava'da 1980'lerde Çekoslovakya'daki komünist rejime karşı düzenlenen ilk toplu gösteridir.

"Mosh" Eminem'in Encore albümünden yayınlanan teklidir, Eminem ve Guerrilla News Network tarafından desteklenen yayınlanan protesto şarkısıdır,26 Ekim 2004 tarihinde tek single 2004 cumhurbaşkanlığı seçimleri için yayımlanan protesto şarkı.

Suriye Yerel Koordinasyon Komiteleri (SYKK), Suriye'nin şehirlerinde halk tarafından kurulmuş ve Beşşar Esad'e karşı hem silahlı hem de siyasi direniş gösteren komitelerdir. Bu komiteler halk içinde örgütlenmişlerdir. Bu komiteler ittifak halindedirler.

<span class="mw-page-title-main">2011-2012 İspanya protestoları</span>

2011-2012 İspanya protestoları,, İspanya'da işsizlik ve geçim sıkıntısı nedeniyle ortaya çıkan toplumsal protesto, miting ve yürüyüşlerdir.

<span class="mw-page-title-main">2011-2012 Şili öğrenci protestoları</span>

2011-2012 Şili öğrenci protestoları veya diğer adıyla Şili Kışı. Bazıları Şili Eğitim Savaşı adını koymuştur. Mayıs 2012'den itibarıyla Şili'nin her yerine yayılan, toplumsal miting ve gösterilerdir. Öğrenci grupları dışında bazı sosyal kuruluşların da desteklediği bu protestolar, eylemcilere göre hükûmetin eğitim politikasına karşı kurulan toplumsal bir cephedir.

<span class="mw-page-title-main">Heimwehr</span>

Heimwehr, 1920'li ve 30'lu yıllarda Avusturya'da faaliyet göstermiş, Almanya'daki Freikorps'a benzeyen milliyetçi bir silahlı yarı askerî örgüttü. Avusturya tipi faşizmin silahlı temsilciliğini üstlenmiş bu örgüt, Avusturyalı komünistlere karşı mücadele ediyor ve parlamenter sisteme karşı geliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Gezi Parkı olayları</span> 2013te İstanbulda başlayan protesto

Gezi Parkı olayları veya Gezi Parkı direnişi, 28 Mayıs 2013 tarihinde, ilk olarak İstanbul'daki Taksim Gezi Parkı için hazırlanan kentsel gelişim planına karşı çıkmak amacıyla düzenlenen, daha sonrasında ifade özgürlüğü, medya sansürü, otoriteryanizm gibi toplumsal sorunlara ve Erdoğan'ın görece baskıcı yönetimine karşı toplumsal bir harekete dönüşen protesto hareketleridir.

<span class="mw-page-title-main">2012-2013 Mısır protestoları</span>

2012-2013 Mısır protestoları: Devrim sonrasında Mısır genelinde 22 Kasım 2012 tarihinde başlamış, Devlet Başkanı Muhammed Mursi ve hükûmet karşıtı protestolardır. Daha sonra askeri darbe olarak sonuçlanmış ve ordu yönetimi ele almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yeşiva öğrencilerinin askere alınmasına karşı protesto</span>

Yeşiva öğrencilerinin askere alınmasına karşı 2 Mart 2014'te Kudüs'te düzenlenmiş kitlesel bir protestoydu. Haredi Talmudik öğrencilere uygulanan askerlik muafiyetini bozan ve İsrail Savunma Kuvvetleri'nde zorunlu askerlik görevini yerine getirmenin reddedilmesini suç sayan bir dizi yasa tasarısının meclisten geçirilmesi üzerine düzenlenen protestolar, 300.000 ila 600.000 kadar Yahudi'nin katılımıyla İsrail tarihinin en büyük protestosuna dönüştü.

Kamışlı Olayı, Kamışlı Ayaklanması ya da Kamışlı Katliamı, Suriye'de 2004 yılında gerçekleşen futbol maçı sırasında ortaya çıkan protesto gösterilerinin ardından 52 kişinin yaşamını yitirmesi ile sonuçlanan olay.

<span class="mw-page-title-main">Nuit debout</span>

"Nuit debout" protestoları protestoları olarak bilinen Fransa'da içerisinde "Yeni İş Yasası" adıyla yer alan kısıtlayıcı kanunlarında yer aldığı çalışma reformlarına karşı gösteri ve grevlerinde yer aldığı, 31 Mart 2016'da Fransa hükûmetine karşı başlatılan, Fransa geneline yayılan ve işçi sendikalarının da destek verdiği sivil halk ayaklanması. "Yeni İş Yasası" adıyla Fransa Hükûmeti tarafından çıkarılan kanunla günlük çalışma saatleri artırılmış, çalışan işçilerin sosyal hakları kısıtlanmış ve işverenlere, çalışanlar aleyhine ek haklar tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2013 Brezilya protestoları</span>

2013 Brezilya protestoları olarak bilinen Brezilya genelinde Devlet Başkanı Dilma Rousseff ve mevcut hükûmete karşı, ilk olarak ulaşım ücretlerine yapılan zamma karşı gruplarca başlatılan ardından yolsuzluklar, rüşvet, ekonomik eşitsizlikler ve yüksek vergilere tepki olarak ülke geneline yayılan Brezilyalılar ile Brezilya polisi arasında ara ara çatışmalara sahne olan ayaklanma. Gösterilerin Gezi Parkı protestoları ile zamanlaması ve benzerliği dikkat çekmiş, protestolara LGBT bireyler dahil diğer azınlıklarında dahil olduğu Brezilya halkıda katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Donald Trump karşıtı protestolar</span>

Donald Trump karşıtı protestolar, 16 Haziran 2015'ten 20 Ocak 2021'e kadar 2016 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri öncesi ve sonrasında söylemleri ve davranışları yüzünden 45. ABD Başkanı Donald Trump'a karşı başlayan protestolar. Trump'ın başkanlığı öncesi adaylık kampanyasına karşı örgütlü ve sivil eylemler düzenleyen göstericiler, Trump'ın mitinglerinde ve konferanslarında protestolar gerçekleştirdi. Donald Trump'un başkanlığa seçilmesinin ardından, öğrenciler ve aktivistler New York, Boston, Chicago, Portland ve Oakland başta olmak üzere ABD genelinde birçok büyük şehirde protesto gösterileri düzenledi.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya'da 1968 öğrenci gösterileri</span>

Yugoslavya'da 1968 Öğrenci Gösterileri, II. Dünya Savaşı'ndan sonra başkent Belgrad'da Yugoslavya'daki ilk kitlesel protestoydu.

<span class="mw-page-title-main">2018 Ermenistan protestoları</span>

2018 Ermenistan protestoları, Ermenistan'da 31 Mart 2018 tarihinde başlayan hükûmet karşıtı protesto gösterileridir. Protestolar, milletvekili Nikol Paşinyan önderliğinde çeşitli siyasi ve sivil toplum kuruluşları tarafından eski cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın başbakan olarak üçüncü dönem görevine devam etmek istemesine karşı gerçekleşmiştir. 8 Mayıs 2018 tarihindeki seçimlerden sonra protestolar sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">2019-2022 Şili protestoları</span>

2019-2022 Şili protestoları Şili'de 14 Ekim 2019 tarihinde başlayan hükûmet karşıtı protesto gösterileridir. Protestolar, Santiago metrosuda metro ücretlerindeki artış, ülkede artan hayat pahalılığı, özelleştirme ve gelir eşitsizliğine karşı gerçekleşmektedir. Protestolar üzerine 18 Ekim'de sıkıyönetim ilan edildi.