İçeriğe atla

Prospero

Yılan soğanı
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Liliopsida
Takım:Asparagales
Familya:Asparagaceae
Alt familya:Scilloideae
Oymak:Hyacintheae
Alt oymak:Hyacinthinae
Cins:Prospero
Salisb.[1]
Tip tür
Prospero autumnale

Prospero, Asparagaceae ailesinden yılan soğanı olarak bilinen bir çiçekli bitki cinsidir. Soğanları çıplaktır. Yapraklar 2 ila 12 arası sayıda ve tabanda küme halindedir. Çiçekli gövde 1 ila 4 arası sayıda ve diktir. Çiçek kurulu salkım halindedir.[3]

Etimoloji

Prospero Alpini'ye (23 Kasım 1553 – 6 Şubat 1617, İtalyan hekim ve botanikçi) adanmıştır.

Kaynakça

  1. ^ Gen. Pl.: 28 1866.
  2. ^ Veröff. Int. Clusius-Forschungsges. Güssing 5: 4 1982.
  3. ^ "Prospero". 22 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2020. 
Vikitür'de konuyla ilgili taksonomik bilgiler bulunur:

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kapalı tohumlular</span> bitkiler aleminin çoğunluğunu kapsayan bir şube

Kapalı tohumlular, çiçekli bitkiler, anjiyospermler veya bilimsel ismiyle Angiospermae ya da Magnoliophyta; 64 takım, 416 familya ve bilinen yaklaşık 13,000 cins ve 300,000 tür ile kara bitkilerinin en çeşitli grubunu oluştururlar. Açık tohumlu bitkiler gibi kapalı tohumlu bitkiler de tohum üreten bitkilerdir. Çiçeklerinin, tohumlarındaki endospermlerinin ve tohumlarını içeren meyvelerinin özellikleri ile açık tohumlulardan ayrılırlar. Etimolojik olarak anjiyosperm, bir kılıf içinde tohum üreten bir bitki, başka bir deyişle meyve veren bir bitki anlamına gelir. Terim, Yunanca angeion ve sperma ("tohum") kelimelerinden gelir.

<i>Fırtına</i> (oyun) Shakespeare oyunu

Fırtına, William Shakespeare'in beş perdeden oluşan, trajik-komik hatta fantastik, oyunlarından biridir. Genellikle 1610 ya da 1611'de yazıldığı varsayılmaktadır ama bazı otoritelere göre daha önce yazılmıştır. Shakespeare'in başka yazarlarla işbirliği yapmadan, tek kendisinin yazmış olduğu son tiyatro eseridir. Türü konusunda kesin bir anlaşma yoktur. İlk 1623de yayınlanmasında, Birinci Folyo edisyonunda, komedi olarak adlandırılmıştır ama çağımızda birçok modern otorite tarafından romans olarak sınıflandırılmaktadır. 1642de Cromwell'in devrim idaresi tarafından İngiliz tiyatrolarının kapatılmasına kadar pek az dikkat çekmiştir. Kraliyet idaresinin Restorasyonu ile tiyatrolar tekrar açıldıkları zaman çok ilgi görmüş ve popüler olarak sahnelerde birçok defa tekrarlanmıştır; ama bu oyunlarda çok defa orijinal metin değil değiştirilmiş telif metinler kullanılmıştır. Ondokuzuncu yüzyıl ortalarında tiyatrolar orijinal metinleri kullanmaya başlanmışlardır. Yirminci yüzyılda kritikler ve edebiyat bilimcileri tarafından çok köklü bir yeniden değerlendirmeden geçirilmiştir ve çağımızda Fırtına Shakespeare'in en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Limni Gölü</span> Gümüşhanenin Torul ilçesinde bir gölet

Limni Gölü, Gümüşhane'nin Torul ilçesindeki Zigana köyünde bulunan bir göldür. Ladin, sarıçam, ardıç, göknar, böğürtlen, mor çiçekli orman gülü ve sarı çiçekli orman gülü bitkileriyle çevrili olan Ladin Gölü'nün deniz seviyesinden yüksekliği bazı kaynaklara göre 1700 metre, bazı kaynaklara göre 2024-2025 metre, bazı kaynaklara göre ise 2100 metredir. 1999'dan beri mesire alanı olan Limni Gölü, ilçe merkezine 20 kilometre, Gümüşhane'ye 44-45 kilometre uzaklıktadır. 2011 yılında tabiat parkı ilan edilen Limni Gölü'nin çevresi yürüyüş yollarıyla çevrelenmiştir. 720.000 metrekarelik alanı kaplayan göl, Saronay Yaylası'nda konumlanmıştır.

<i>Ophrys umbilicata</i> bitki türü

Ophrys umbilicata, Salepgiller ailesine bağlı, göbekli salep olarak bilinen, bir orkide türüdür.

<i>Anacamptis papilionacea</i> bitki türü

Anacamptis papilionacea, Salepgiller ailesine bağlı, dilçıkık olarak bilinen, bir orkide türüdür.

<i>Cephalanthera rubra</i>

Cephalanthera rubra, Salepgiller ailesine bağlı, çamçiçeği olarak bilinen, bir orkide türüdür.

<i>Orchis provincialis</i> bitki türü

Orchis provincialis, Salepgiller ailesine bağlı, katrancık olarak bilinen, bir orkide türüdür. Akdeniz Havzası, kuzeybatı Afrika ve güney Avrupa ile Kafkasya arasındaki bölgede doğal olarak yayılış gösterir.

<i>Neotinea</i> bitki cinsi

Neotinea orkide ailesinden bir çiçekli bitki cinsidir. Tabana yakın 2 ila 3 arası yeşil yaprak bulunduran ufak bitkilerdir. Çiçek kurulu silindirik ve hayli yoğun bir çiçek kümesi halindedir. Çiçekler ufak ve sapsızdır. Taç ve çanak yapraklar kukuleta oluşturur. Avrupa'nın önemli bir bölümünde doğal olarak görülürler.

<i>Serapias bergonii</i> bitki türü

Serapias bergonii, Salepgiller ailesine bağlı, ince sağırkulağı olarak bilinen, bir orkide türüdür.

<i>Serapias cordigera</i> bitki türü

Serapias cordigera, Salepgiller ailesine bağlı, iri sağırkulağı olarak bilinen, bir orkide türüdür.

<i>Dactylorhiza</i> bitki cinsi

Dactylorhiza orkide ailesinden balkaymaksalebi olarak bilinen bir çiçekli bitki cinsidir. Yumruları düz, el parmakları biçimli bölünmüş ve kısaca lobludur. Bu özelliği nedeniyle Orchis cinsinden ayrılmıştır. Gövde sert ya da neredeyse boş ve yapraksıdır. Yapraklar mor benekli ya da beneksiz olabilir.

<i>Prospero autumnale</i>

Prospero autumnale, Asparagaceae ailesine bağlı, güz sümbülü olarak bilinen, bir sümbül türüdür. Doğal olarak Akdeniz Havzası, Portekiz ve Fas arasında, Türkiye ve Kafkasya arasında, ayrıca İngiltere'de görülür.

<i>Romulea linaresii subsp. graeca</i> bitki alttürü

Romulea linaresii subsp. graeca, Süsengiller ailesine bağlı, dibitatlı olarak bilinen, bir türdür.

<i>Allium peroninianum</i> bitki türü

Allium peroninianum, Amaryllidaceae familyasına bağlı, Kayışdağı soğanı olarak bilinen, Türkiye endemiği bir soğan türüdür.

<i>Allium nigrum</i> bitki türü

Allium nigrum, Amaryllidaceae ailesine bağlı, kara soğan olarak bilinen, bir soğan türüdür. Doğal olarak Türkiye, Kıbrıs, Suriye, Lübnan ve İsrail'de yayılış göstermektedir.

<i>Allium guttatum</i> bitki türü

Allium guttatum, Amaryllidaceae familyasına bağlı bir soğan türüdür.

<i>Allium cyrilli</i> bitki türü

Allium cyrilli, Amaryllidaceae familyasına bağlı bir soğan türüdür. Doğal olarak Türkiye, Yunanistan ve İtalya'da görülür.

<i>Allium olympicum</i> bitki türü

Allium olympicum, Amaryllidaceae ailesine bağlı, Uludağ soğanı olarak bilinen, Türkiye endemiği bir soğan türüdür.

<i>Allium atroviolaceum</i> bitki türü

Allium atroviolaceum, Amaryllidaceae ailesine bağlı, lifli körmen olarak bilinen, bir soğan türüdür. Doğal olarak Orta Doğu, güneydoğu Avrupa, Balkanlar, Kafkasya, Türkiye, Türkmenistan, İran ve Afganistan'da görülür.

<i>Allium guttatum subsp. sardoum</i> bitki alttürü

Allium guttatum subsp. sardoum, Amaryllidaceae ailesine bağlı, solgun soğan olarak bilinen, bir soğan türüdür.