İçeriğe atla

Proselitizm

Proselitizm (Yunancaπροσήλυτος,) ortaya çıktığı dönemde yabancı halkların Yahudiliği kabul etmesi anlamına gelen kavram, günümüzde herhangi bir dinin yayılması için harcanan çaba ve diğer dinsel çevrelerden inançlı kazanma uğraşı gibi olumsuz bir anlam kazanmıştır. Özgürce, kendiliğinden ve barışçı yollarla yayılan dinler Proselitizm'in dışındadır.[1]

Kaynakça

  1. ^ Walter Riggans: Proselytism. In: A. Scott Moreau (Hrsg.): Evangelical Dictionary of World Missions. Baker, Grand Rapids 2000, S. 794

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Devlet dini</span>

Devlet dini ya da resmî din, devlet tarafından onaylanan ve desteklenen bir dinî yapı ya da akide. Resmî dini olan bir devlet, seküler olmamasına karşın mutlaka teokratik olmak zorunda da değildir.

<span class="mw-page-title-main">Bağış toplama</span>

Bağış toplama veya fon sağlama bireyleri, işletmeleri, hayırsever vakıfları veya devlet kurumlarını işe alarak gönüllü mali bağış katkılar bulma ve toplama sürecidir. Fon toplama genellikle kâr amacı gütmeyen kuruluşlar için para toplama çabalarına atıfta bulunsa da, bazen yatırımcıların veya kâr amacı gütmeyen işletmeler için diğer sermaye kaynaklarının tanımlanması ve talep edilmesini ifade etmek için kullanılır.

Azerbaycan İslam Partisi Azerbaycan'da yasaklanmış bir İslamcı partidir. Parti 1991 yılında başkent Bakü'nün kuzeydoğusunda yer alan sıkı laik ve dinî açıdan ilerici Azerbaycan'da muhafazakâr Şii İslam'ın tek kalesi olan Nardaran kasabasında kuruldu ve resmî olarak 1992 yılında tescil edilmiştir. Ancak kaydı 1995'te iptal edildi ve o zamandan beri yasal hâle getirilmedi.

<span class="mw-page-title-main">Tikunalar</span>

Tikuna Brezilya, Kolombiya (6.000) ve Peru'nun (7.000) yerli halkı. Brezilya Amazon'undaki en kalabalık kabiledir.

Din değiştirme, belirli bir dini mezhep ile tanımlanan bir dizi inancın diğerlerini dışlayarak benimsenmesidir. Dolayısıyla "din değiştirme", bir mezhebe bağlılığın terk edilmesini ve bir başka mezhebe bağlanmayı tarif edebilir. Bu, aynı din içinde bir mezhepten diğerine, örneğin Protestan Hristiyanlıktan Roma Katolikliğine veya Sünni İslam'dan Şii İslam'a olabilir. Bazı durumlarda, din değiştirme "dini kimliğin dönüşümüne işaret eder ve özel ritüellerle sembolize edilir".