İçeriğe atla

Propagandakompanie

Polonya'nın işgali sırasında propaganda birlikleri tarafından üretilen 1940 fotoğraf sergisi.

Wehrmacht Propaganda Birlikleri (Almanca: Propagandakompanie) İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın Wehrmacht ve Waffen-SS'in bir hizmet koluydu. Wehrmacht'ın Yüksek Komutanlığına (Oberkommando der Wehrmacht) bağlı olan işlevi, Alman birliklerine ve nüfusa yönelik propaganda materyalleri üretmek ve yaymaktı.

Planlama ve oluşum

Wehrmacht'ın propaganda birliklerinin planlaması 1938'de başladı. Propaganda Bakanlığı başkanı Joseph Goebbels, propaganda malzemelerinin cepheden düzgün akışını sağlamak için Wehrmacht ile etkili bir işbirliği kurmaya çalıştı. Propaganda birliklerini kurma ve denetleme işini orduya bıraktı, ancak personel temininde yardım etti.[1]

İşlev ve çalışma

Propagandakompanie, OKW Operasyon Kurmay Başkanı General Alfred Jodl'a bağlıydı. General Hasso von Wedel tarafından komuta edilen departman, Wehrmacht ve Waffen-SS'in savaş birliklerine bağlı çok sayıda propaganda birliklerini (Propagandakompanie veya PK) denetledi.[2] 1942'de çalışan sayısında zirveye ulaşan propaganda birlikleri, yaklaşık 15.000 kişiyi içeriyordu.[3]

Propaganda birlikleri, sivil haber muhabirlerinin savaş bölgelerine girmeleri yasaklandığından, askeri operasyon alanlarındaki tek haber raporlama birimiydi.[2] Askerler cepheden yazılı, işitsel ve film materyalleri ürettiler ve çoğunlukla güvenlik amacıyla sansürcüler tarafından incelenmek üzere Almanya'daki bir işleme merkezine gönderdiler. Filtrelenen materyaller daha sonra derhal dağıtılmak üzere Propaganda Bakanlığı'na iletildi.[1] Üretilen propaganda malzemeleri arasında, Reich'ın askeri durumu hakkında resmi haber tebliği olan Wehrmachtbericht vardı ve hem iç hem de dış tüketime yönelikti.[4]

Yayınları

Wehrmacht ve Waffen-SS'in savaş çabalarını destekleyen propaganda yayınları şunları içeriyordu:

  • Die Deutsche Wochenschau – haftalık haber dizisi
  • Der Adler – hava kuvvetleri Luftwaffe'nin iki haftada bir yayınlanan dergisi
  • Our Fighter Pilots [de] – Luftwaffe savaş kuvvetine odaklanan Heftroman [de] (kitapçıklar) serisi
  • Eagle Library [de] – Luftwaffe başkanı Hermann Göring himayesinde yayınlanan propaganda serisi

Kaynakça

  1. ^ a b Kallis 2005, ss. 57–59.
  2. ^ a b Yad Vashem.
  3. ^ Kallis 2005, s. 57.
  4. ^ Kallis 2005, s. 56.

Bibliyografi

  • Blank, Ralf; Echternkamp, Jörg; Fings, Karola; Jürgen Förster; Winfried Heinemann; Tobias Jersak; Armin Nolzen (3 Temmuz 2008). Germany and the Second World War: Volume IX/I: German Wartime Society 1939-1945: Politicization, Disintegration, and the Struggle for Survival. Oxford UP. ISBN 9780191608605. 
  • Kallis, Aristotle (2005). Nazi Propaganda and the Second World War. Palgrave Macmillan. ISBN 978-1-4039-9251-2. 
  • Uziel, Daniel (2008). The Propaganda Warriors: The Wehrmacht and the Consolidation of the German Home Front. Peter Lang AG, Internationaler Verlag der Wissenschaften. ISBN 978-3-03911-532-7. 
  • Uziel, Daniel. "Wehrmacht Propaganda Troops and the Jews" (PDF). Yad Vashem. 20 Aralık 2005 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2015. 

Konuyla ilgili yayınlar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Heinrich Himmler</span> Alman Nazi politikacı, Schutzstaffel lideri ve Yahudi soykırımının ana mimarı (1900-1945)

Heinrich Luitpold Himmler, Alman politikacı ve askerdi. Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisinin (NSDAP) liderlerindendi ve 1929-1945 yılları arasında Schutzstaffel'in (SS) başkomutanlığını yapmıştı. Nazi Almanyası'ndaki en güçlü devlet adamlarından ve Holokost'un baş mimarlarından biriydi.

<i>Schutzstaffel</i> Koruma Timi

Schutzstaffel, Adolf Hitler ve Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) altında Nazi Almanyası'nda ve daha sonra Alman işgali altındaki Avrupa'da önemli bir paramiliter örgüttü. Örgüt, Münih'teki parti toplantılarına güvenlik sağlaması için NSDAP gönüllülerinden oluşan ve Saal-Schutz olarak bilinen küçük bir koruma birimi olarak başladı. 1925'te Heinrich Himmler birime katıldı, bu zamana kadar birim reforme edilmiş ve son adı verilmişti. Himmler'in yönetimi (1929-1945) altında örgüt Weimar Cumhuriyeti içerisinde küçük bir paramiliter kuruluştan Nazi Almanyası'ndaki en güçlü örgütlerden birine dönüştü. NSDAP'nin yükselmesinden 1945'te yönetimin çökmesine kadar, SS Almanya'nın ve Alman işgali altındaki Avrupa'nın en önemli güvenlik, gözetim ve terör organıydı.

<i>Wehrmacht</i> Nazi Almanyasının Silahlı Kuvvetleri

Wehrmacht, 1935 ile 1945 yılları arasında Nazi Almanyası'nın silahlı kuvvetleridir. "Waffenträger der Nation" olan Heer, Kriegsmarine ve Luftwaffe'den oluşmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Josef Dietrich</span> Alman Waffen-SS generali, Oberstgruppenführer

Josef Dietrich, Alman Waffen-SS generali, Oberstgruppenführer. 1929 yılı öncesinde Adolf Hitler'in şoförü ve korumasıydı. Nazi döneminde SS komutanı olarak Uzun Bıçaklar Gecesinde SA'nın temizlemesinde etkin rol oynadı. II. Dünya Savaşı'nda 1. SS Panzer Tümeni "Leibstandarte SS Adolf Hitler"in komutanı olarak tanındı. Askerler tarafından ona "Papa Sepp" diye hitap edildi.

<span class="mw-page-title-main">Waffen-SS</span> Nazi Almanyasında SSnin sonradan kurulmuş iki askeri kolundan biri

Waffen-SS, Nazi Partisi'nin yarı askeri Schutzstaffel (SS) örgütünün muharebe koluydu. Oluşumları arasında Nazi Almanyası'ndan gelenler, Alman işgali altındaki Avrupa'dan ve işgal edilmemiş topraklardan gelen gönüllüler ve askerler vardı. Mayıs 1945'te dağıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">Walther von Hünersdorff</span>

Walther von Hünersdorff, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın Wehrmacht korgenerali.

<span class="mw-page-title-main">Günther Rall</span>

Günther Rall, II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası'nın Luftwaffe avcı savaş uçağı pilotu (Binbaşı) ve Batı Almanya'da Luftwaffe'nin Korgeneral'i ve Inspekteur der Luftwaffe

<span class="mw-page-title-main">Otto Deßloch</span>

Otto Deßloch, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Luftwaffe generali.

<span class="mw-page-title-main">14. Waffen-SS Grenadiye Tümeni Galizien</span>

14. SS Waffen Grenadier Tümeni, II. Dünya Savaşı sırasında çoğunlukla Galiçya bölgesinden gönüllülerden kurulan Nazi Almanyası silahlı birliği. Birlik bünyesinde Ukraynalıların yanı sıra Slovaklar ve Çekler, hatta Hollandalılar da yer almıştır. 1943 yılında kurulmuştur, Brodi Muharebesi'nde büyük kayıplarlar yaşamıştır. Yeniden kurulan birlik Slovakya, Yugoslavya ve Avusturya’da savaştı. Savaşın sona ermesiyle mensupları ABD ve İngiliz silahlı kuvvetlerine teslim olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">29. Waffen-SS Grenadiye Tümeni RONA</span>

29. SS Waffen Grenadier Tümeni, II. Dünya Savaşı sırasında Waffen SS bünyesinde Rus işbirlikçilerden oluşan Nazi Almanyasına bağlı silahlı kuvvet. 1944 yılında Rusya Halkının Özgürlük Ordusu isminin kısaltması olan RONA ismini alır. Komutanları Bronislaw Kaminski Vladislavoviç'in ismine atfen Kaminski Tümeni olarak da çağrılmıştır. Tümen Hitler'in emriyle sadece Sovyet partizanlarına karşı kullanılmış ve birlik mensuplarının sadakatinden şüpheler olduğu için lağvedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Alfons Rebane</span> II. Dünya Savaşında en çok madalya alan Estonyalı asker,

Alfons Vilhelm Robert Rebane Estonyalı asker. II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası Waffen SS birlikleri bünyesinde Sovyetler Birliği'ne karşı savaşmıştır. Savaş sırasında en çok madalya alan Estonyalıdır. Savaştan sonra Rebane Birleşik Krallık haberalma örgütü MI6 ile beraber çalışmış, Estonya ve diğer Baltık ülkelerindeki Sovyet iktidarlarına karşı silahlı direniş örgütlemeye çalışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Georg von Bismarck</span>

George von Bismarck Alman asker. II. Dünya Savaşı'nda Nazilerin Panzer tümen komutanlığını yürüttü.

<span class="mw-page-title-main">Açlık Planı</span> Nazi Almanyasının gıda talebini güvence altına almayı hedeflemiş plan

Açlık Planı, ana hatları Herbert Backe tarafından belirlenen, bununla birlikte Heinrich Himmler gibi üst düzey Nazi yöneticilerinin de katkı sunduğu, Nazi Almanyası'nın gıda talebini güvence altına almayı hedeflemiş plan.

<i>Wehrmacht</i> savaş suçları

1935 ile 1945 yılları arasında Nazi Almanyası'nın silahlı kuvvetleri olan Wehrmacht, II. Dünya Savaşı sırasında Polonya, Yunanistan, Sırbistan ve Sovyetler Birliği başta olmak üzere işgali altındaki bölgelerde çeşitli savaş suçları işledi. Wehrmacht'ın dahil olduğu ilk önemli çarpışma, 1 Eylül 1939'da başlayan Polonya Seferi'ydi. Nihai Çözüm'ün mimarı olan Reinhard Heydrich, Nisan 1939'da Wehrmacht ve Einsatzgruppen'in istihbarat bölümleri arasında işbirliği gerçekleşmesini çoktan sağlamıştı. Ordunun Polonya'daki eylemleri daha sonra gerçekleşecek olan imha savaşının başlangıcıydı, Wehrmacht sivillerin ve potansiyel partizanların toplu olarak katledilmesinde yer almaya ilk kez Polonya'da başladı.

<span class="mw-page-title-main">Wehrmachtbericht</span>

Wehrmachtbericht günlük Wehrmacht Yüksek Komutanlığı kitle iletişim bildirisiydi ve II. Dünya Savaşı sırasında Nazi propagandasının önemli bir bileşeniydi. OKW'nin Propaganda Departmanı tarafından üretilen filmler, Almanya'nın askeri durumunu ele alır ve Nazi Almanyası'nın Reich Yayın Şirketi'nde günlük olarak yayınlanırdı. Tüm yayınlar, Joseph Goebbels yönetimindeki Reich Propaganda Bakanlığı tarafından yetkilendirildi. İkincisinin aşırı iyimserliği yumuşatma girişimlerine rağmen, Alman silahlı kuvvetleri Wehrmacht'ın başarısını genellikle abarttılar ve tarihçi Aristotle Kallis'in tonlarını "zaferci" olarak tanımlamasına yol açtılar.

<span class="mw-page-title-main">Joachim von Kortzfleisch</span>

Joachim Otto August Achatius von Kortzfleisch, 2. Dünya Savaşı'nda bir Wehrmacht generaliydi. III. Wehrkreis (Berlin)'ın komutanı olarak 20 Temmuz Komplosu'nu takiben Kortzfleisch'ın uzaktan öz kuzeni olan Claus von Stauffenberg tarafından yönetilen darbe girişiminin başarısız olmasında rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası'nın Madalya ve Nişanları</span>

Nazi Almanyası'nın Madalya ve Nişanları, 1923 ve 1945 yılları arasında ilk olarak Nazi Partisi tarafından daha sonra Nazi Almanyası tarafından takdim edilmiş askerî, politik ve sivil madalya ve nişanlardı.
İlk ödüller 1920'lerde, parti üniformalarına takılan politik nişanların yanı sıra 1. Dünya Savaşı yahut öncesinde kazanılmış ödüllerin giyimiyle Naziler Almanya'da ulusal güç olmadan başladı.
1933'ten sonra devlet, her Alman vatandaşına takdim edilebilecek sivil nişanlar oluşturmaya başladı. Böylece bazı ödüller Nazi Partisi üyeleri, Alman askerî personeli ve sıradan sivillere verilir hale geldi. Alman devletinin çoğu standart ödülü, Hayat Kurtarma Madalyaları gibi, Nazi sembolü svastikayı içermesi için yeniden tasarladı.
Wehrmacht Uzun Hizmet Madalyası ve onu takip eden ödüller olan İspanya İç Savaşı'na katılımı ödüllendirmek için İspanyol Haçı, Avusturya'nın İlhakı'na katılımı ödüllendirmek için Anschluss Hatıra Madalyası, Sudetenland'ın İlhakı'na katılımı ödüllendirmek için Sudetenland Madalyası ve son olarak Memel'in İlhakı'na katılımı ödüllendirmek için Memel Madalyası da dahil olmak üzere savaş öncesi dönemde bir dizi askerî ödül oluşturuldu. En çok askerî ödül, 2. Dünya Savaşı patlak verdikten sonra, 1939'da oluşturuldu. Ödüller Yönetmeliği, askerî, sivil ve politik ödüllerin herhangi bir askerî veya paramiliter üniformaya aynı anda giyimine izin veriyordu.
Nazi Almanyası madalya ve nişanlarının nazilerin 1945'teki mağlubiyetinin ardından svastika sembolünün kullanımının yasaklanmasıyla birlikte verilmesi durduruldu. 1957'de Batı Almanya, madalya ve nişanlarla taltif edilmiş gazilerin madalya ve nişanlarını Bundeswehr üniformasına takabilmesine izin verdi. 2. Dünya Savaşı kahramanlık ve cephe madalyalarının çoğu da svastikanın kaldırılması şartıyla giyimine izin verilen madalya ve nişanlar arasındaydı. Bu şart birçok ödülün yeniden tasarlanmasına öncülük etti. Örneğin, Demir Haç'taki ve Savaş Liyakat Haçı'ndaki svastika üç yapraklı meşe yaprağı demetiyle değiştirildi. Ek olarak Batı Almanya ve Doğu Almanya hükûmetlerince savaş sonrası hizmet için yeni askerî ödüller oluşturuldu.

Herbert Schob, 2. Dünya Savaşı'nda Şövalye Haçıyla taltif edilmiş bir Luftwaffe as pilotuydu. Şövalye Haçı, düşman karşısında devamlı cesurluk veya birlik komutasında olağanüstü başarı sergilenmesi halinde verilirdi. Herbert Schob, kariyeri boyunca 6'sı İspanya İç Savaşı'nda, 28'i 2. Dünya Savaşı'nda olmak üzere toplam 34 hava zaferi elde etti.

<span class="mw-page-title-main">Einsatzkommando</span>

Einsatzkommando (gezici ölüm mangaları),İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi Alman Einsatzgruppen bir alt grubuydu. Toplam 3.000'e kadar adam genellikle görevi Yahudileri, Polonyalı entelektüelleri, Romanları ve genellikle ilerleyen Alman cephesinin çok gerisinde ele geçirilen topraklardaki komünistleri yok etmek olan SS ve Gestapo'nun 500-1.000 görevlisinden oluşuyordu. Einsatzkommandos, Sonderkommandos ile birlikte, Sovyetler Birliği'nin işgali olan Barbarossa Operasyonu sonrasında Yahudilerin sistematik öldürülmesinden sorumluydu. Savaştan sonra Einsatzgruppen davasında birçok komutan yargılandı, mahkûm edildi ve idam edildi.

Ernst Klink, Nazi Almanyası ve II. Dünya Savaşı konularında uzmanlaşmış bir Alman askeri tarihçisidir. Almanya Askeri Tarih Araştırma Bürosu'nda (MGFA) uzun süre çalıştı. MGFA'da görev yapan akademisyenler tarafından 30 yıl içinde hazırlanan, 12.000 sayfa ve 13 ciltten oluşan Das Deutsche Reich und der Zweite Weltkrieg adlı esere katkıda bulunan Klink, Barbarossa Harekatı için Alman Ordusu Yüksek Komutanlığı tarafından bağımsız bir planlama yapıldığını tespit eden ilk kişidir.