İçeriğe atla

Proleter Devrimi ve Dönek Kautsky

Proleter Devrimi ve Dönek Kautsky
Kitabın ilk baskısının kapağı (1918)
YazarVladimir Lenin
ÜlkeRusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti
DilRusça
Yayım11 Ekim 1918 (makale)
Aralık 1918 (broşür) (özgün)
1997 (Türkçe)
YayımcıKomünist Yayınevi

Proleter Devrimi ve Dönek Kautsky, Bolşevik lider Vladimir Lenin tarafından yazılan ve 1918 yılı sonlarında yayınlanan eser. Lenin bu eserinde İkinci Enternasyonal’in lideri ve Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nin başkanı Karl Kautsky'ye birçok eleştiri yöneltmektedir.[1][2][3]

1919 yılında eser Almanya'da, Avusturya'da, İtalya'da, İngiltere'de ve Fransa'da yayınlandı. Daha sonraki yıllarda ise pek çok ülkede yayına girdi.

Hakkında

Lenin bu eserinde Karl Kautsky'in 1918 yılında yayınladığı "Proletarya Diktatörlüğü" isimli broşüründe Karl Marx ve Friedrich Engels'in demokrasi, sosyalizm ve devrim ilişkisini çarpıttığını aktarmaktadır. Lenin Kautsky'nin, kapitalizm altındaki demokrasi hakkında konuştuğunu ifade eder ve açık sınıfsal içeriğe sahip bir terim olan "burjuva demokrasisi" terimini kullanmak yerine, kafa karıştırmak ve konuyu karıştırmak amacıyla "okul öncesi demokrasi" terimini kullandığını savunur.[4][5]

Kautsky'nin broşüründe konu aldığı önemli bir konu, Rusya Kurucu Meclisi'nin Bolşevikler tarafından dağıtılmasıydı. Lenin, bu kısımın broşürün "en önemli noktası" olduğunu savunur ve "burjuva demokrasisi ile proleterya demokrasisi arasındaki ilişki, devrimin pratik bir biçimde karşı karşıya kalması" nedeniyle bunun son derece önemli bir sorun olduğunu bildirir. Lenin, Kautsky'nin broşüründeki ifadelerini savunmak için yalan söylediğini ve gerçekleri tahrif etmeye çalıştığını ifade etmektedir. Lenin, özellikle Marksist olduğunu iddia eden biri için önemli ve temel olan meselelerin Kautsky'den hiç ilgi görmediğini, bunlardan kaçtığını yazmıştır.[6][7]

Bölümler

  • Önsöz
  • Kautsky Marx'ı nasıl sıradan bir Liberal durumuna Dönüştürüyor
  • Burjuva Demokrasisi ve Proleter Demokrasi
  • Sömürülen ile sömürücü arasında eşitlik olabilir mi?
  • Sovyetlerin devlet Örgenlikleri durumuna dönmesinin yasaklanması
  • Kurucu Meclis ve Sovyet Cumhuriyeti
  • Sovyet anayasası
  • Enternasyonalizm nedir?
  • "İktisadi çözümleme" görünüşü altında Burjuvazi karşısında uşaklık

Kaynakça

  1. ^ ""Eski" Bir Kitap Vesilesiyle, Lenin ve Enternasyonalizm". 21 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2015. 
  2. ^ Lenin’s Collected Works, Progress Publishers, Moscow, Volume 28, 1974, s. 227-325
  3. ^ Gavrilov, Vladimir. "Lenin's "The Proletarian Revolution and the Renegade Kautsky"" (İngilizce). 22 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2020. 
  4. ^ Vladimir Lenin. "PRRK: How Kautsky Turned Marx Into A Common Liberal". Marxists.org. 4 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2020. 
  5. ^ Jukka Gronow. On the Formation of Marxism: Karl Kautsky’s Theory of Capitalism, the Marxism of the Second International and Karl Marx’s Critique of Political Economy 19 Haziran 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. — BRILL, 2015. — С. 192. — 342 с. — ISBN 9789004306653. — ISBN 900430665X.
  6. ^ Vladimir Lenin. "PRRK: The Constituent Assembly And The Soviet Republic". Marxists.org. 27 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2020. 
  7. ^ Hans-Jürgen Waldschmidt. Lenin und Kautsky: Verschiedene Wege der Weiterentwicklung des Marxismus 19 Haziran 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. — Gugel, 1966. — 184 с.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karl Kautsky</span> Alman Marksist, sosyal demokrasi kuramcısı ve lider

Karl Kautsky, Alman Marksist, sosyal demokrasi kuramcısı ve lider. Felsefe ve tarih öğrenimi gören Kautsky, Avrupa işçi sınıfı hareketinin en önemli liderlerinden birisidir.

Narodnik, "halk" anlamına gelen narod (народ) sözcüğünden türemiştir. Narodnik Rus İmparatorluğu'nda 19. yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkan sosyal-devrimci bir hareketti. Bu hareketin başlıca temsilcileri Aleksandr İvanoviç Herzen, Nikolay Gavriloviç Çernışevski ve Piyotr Lavroviç Lavrov'du. Kısa tanımı ile narodnik Çarlık Rusya'daki devrimci küçük-burjuva topluluğudur. Devrimi itici sınıfın değil, devrimcilerin (narodniklerin) gerçekleştirebileceğini savunmuşlardır.

Sosyalist düşüncede reformizm, kademeli artan demokratik ilerlemenin toplumun temel ekonomik ilişkilerini ve politik yapısını değiştireceğini söyleyen görüştür. Bu görüş Marksist düşüncede yer alan toplumu, spesifik anlamda altyapıyı, değiştirmek için devrimin şart olduğu yönündeki devrimci anlayışa karşıdır. Bu nedenle gerçek sosyalist ve komünistler tarafından Revizyonizm, Oportünizm, parlamentarizm gibi kuramlarla yan yana tutulur.

<span class="mw-page-title-main">Sosyalist revizyonizm</span> Sosyalist revizyonizm, Marksist hareketin içinde revizyonizm sözcüğü, önemli Marksist öncüllerin çeşitli fikirlerinin, ilkelerinin ve teorilerinin revizyondan geçmesi gerektiğine inanan bir düşünce tarzıdır.

Sosyalist revizyonizm, Marksist hareketin içinde revizyonizm sözcüğü, önemli Marksist öncüllerin çeşitli fikirlerinin, ilkelerinin ve teorilerinin genellikle burjuvazi sınıfı ile birlik olma benzeri değişiklikler içeren bir revizyondan geçmesi gerektiğine inanan bir düşünce tarzıdır.

Ortodoks Marksizm, Karl Marx'ın 1883 yılında ölümünden sonra onun kuramlarını takip edip Marksizmi basit bir düzene sokup sistemleştirerek düzenlemeyi, belirsizlik ve tutarsızlıktan arındırmayı amaçlayan düşünce okulu. Ortodoks Marksizm Klasik Marksizm'in algılanan muğlaklıklarını ve çelişkilerini açıklığa kavuşturarak Marksist yöntem ve teoriyi basitleştirmeyi, kodlamayı ve sistematik hale getirmeyi amaçlar. Marksistler arasında çeşitli uyuşmazlıklar başlamasıyla ortaya çıkmış olan iki düşünce okulundan biridir. Diğeri Revizyonist Marksizm'dir. Bâzı düşünürler ise onları, Marx'ın öğretilerine tamamen inanan, noktasına virgülüne dokunmadan benimseyen grup olarak tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Marksizm-Leninizm</span> İdeoloji

Marksizm-Leninizm, adını Karl Marx ve Vladimir Lenin'den alan, 1920'li yıllarda komünist partiler arasında popülerlik kazanan ideolojik akım. Marksizm-Leninizm; Marx, Engels ve Lenin'in ortaya koyduğu temel öğretilere bağlı kalarak, değişen koşullara ve çağın gereklerine uygun bir biçimde sosyalist sistemde yeniden uygulanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Küçük burjuvazi</span>

Küçük burjuvazi ya da kentsoylu yarı özerk köylüler ve küçük ölçekli tüccarlardan oluşan bir sosyal sınıfı ifade eden Fransızca bir terimdir.

Bu maddede; Rus sosyalist devrimci, Marksist-Leninist ideolojinin fikirsel önderi, Ekim Devrimi'nin lideri ve Sovyetler Birliği'nin kurucusu Vladimir Lenin'e ait kitap, yazı, konuşma, makale ve mektup gibi eserler ile kendi hakkında yazılmış kitaplar yer almaktadır. Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin öncüsü ve Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin (RSDİP) ilk lideridir. Lenin, dünyada eserleri yabancı dile en fazla tercüme edilen kişidir.

<i>Felsefe Defterleri</i> 1913 yılında Lenin tarafından yazılan eser

Felsefe Defterleri, Bolşevik lider Vladimir Lenin'in 1913 yılında yazmış olduğu eser.

<i>Marksizmin Bir Karikatürü ve Emperyalist Ekonomizm</i>

Marksizmin Bir Karikatürü ve Emperyalist Ekonomizm, Bolşevik lider Vladimir Lenin tarafından Ağustos-Ekim 1916 tarihleri arasında yazılan eser. Kitap Türkçe olarak ilk kez Sol Yayınları tarafından 1979 yılında yayınlanmıştır.

<i>Bolşevikler İktidarı Ellerinde Tutabilecekler mi?</i> Lenin eseri

Bolşevikler İktidarı Ellerinde Tutabilecekler mi?, Bolşevik lider Vladimir Lenin'in 1917'de, Ekim Devrimi'nin hemen öncesinde yayınlanan eseri.

<i>Otorite Üzerine</i>

Otorite Üzerine, Friedrich Engels'in her türlü otoriteyi reddeden Mihail Bakunin önderliğindeki anarşistlerin görüşlerini eleştirdiği ve proleter devrimin devlet karşısındaki tutumu sorununa ilişkin marksist görüşlere bir temel getiren makalesidir. Makale; dönemin enternasyonal sosyalist hareketini Bakunin etkisindeki anarşizmin etkisinden korumak amacıyla yazılmıştır.

<i>"Sol" Komünizm, Bir Çocukluk Hastalığı</i>

"Sol" Komünizm, Bir Çocukluk Hastalığı, Bolşevik lider Vladimir Lenin'in 1920 yılında yazmış olduğu eser. Lenin, bu yapıtında sol komünizm düşüncesini kıyasıya eleştirmektedir. Yapıtında bu düşüncelerini "Komünistlerin tüm görevi, icat edilmiş, çocukça "radikal" şiarlarla kendini geri kalmışlardan tecrit etmek değil, onları inandırmak, onlar arasında çalışmaktır." şeklinde özetleyerek açıklar. Burada yazılan teoriler ve görüşler Marksist-Leninist ideolojiye dayanak oluşturmuştur.

<i>Demokratik Devrimde Sosyal-Demokrasinin İki Taktiği</i>

Demokratik Devrimde Sosyal-Demokrasinin İki Taktiği, Bolşevik lider Vladimir Lenin tarafından yazılan ve 1905 tarihinde yayınlanan eserdir. Türkiye'de ilk kez 1967 yılında Sol Yayınları tarafından yayınlandı.

<i>Sosyalizm ve Savaş</i>

Sosyalizm ve Savaş, Bolşevik lider Vladimir Lenin tarafından Temmuz-Ağustos 1915'te yazılan Cenevre'de broşür halinde basılan eser. İlk Türkçe baskısı 1970 yılında Sol Yayınları tarafından yapıldı.

Sosyalist yurtseverlik, Marksist-Leninist düşünce yapısı içerisinde, çeşitli komünist partilerin yönettiği sosyalist devletlerin bulunduğu topraklara yurtseverlik kapsamında duyulan sevgiye verilen ad. Bir başka tanıma göre ise; sosyalist vatana, toplumun devrimci dönüşümü ve komünizm ideali doğrultusunda sevgi beslemektir. Bu terim, milliyetçilik ve şovenizm kapsamında değerlendirilen vatanseverlik kapsamına girmez.

Rusya Komünist Partisi (Bolşevik) 8. Kongresi, Moskova’da 18-23 Mart 1919 tarihinde yapılmıştır. 313,766 parti üyesini temsilen 301 oy kullanma hakkına sahip delege ve konuşma hakkına sahip 102 delege katılmıştır. 8. Merkez Komite de bu kongrede seçilmiştir.

Devrimci terör veya terör iktidarı, 1793'ten 1795'e kadar olan Fransız Devrimi sırasında ortaya çıkan Terör Dönemi'nde karşı-devrimcilere karşı kullanılan kuvvetin kurumsallaştırılmış uygulamasını ifade eden terim. Komünist terörizm terimi ise Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'ndeki Kızıl Terörü ya da Kızıl Kmerler iktidarının karşı devrimci kesimlere uyguladığı uygulamaları tanımlamak için kullanılmıştır. Tersine, Beyaz Terör gibi "gerici terör" ise devrimleri bastırmak için de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet demokrasisi</span>

Sovyet demokrasisi veya konsey demokrasisi, doğrudan seçilmiş sovyetler tarafından tüm nüfusun otoritesini sağladığı bir doğrudan demokrasiye dayalı siyasi sistemdir. Konseyler seçmenlerden doğrudan sorumludur ve talimatlarına göre bağlanır. Böyle bir zorunlu görev, seçilen delegelerin yalnızca vicdanlarından sorumlu oldukları serbest görevlerine zıtlık teşkil eder. Delegeler, istedikleri zaman görevlerinden alınabilir.

Aşamalı devrim teorisi veya aşamacılık, Çarlık Rusyası gibi az gelişmiş ülkelerin, sosyalist rejime geçmeden önce ilk olarak burjuva devrimi ile Kapitalist üretim biçimine geçerek ardından sosyalist rejime geçmesi gerektiğini savunan Marksist-Leninist bir politik teoridir.