İçeriğe atla

Projeksiyon cihazı

Ev sinemasında, bir video projektörden yansıtılan görüntü.

Projeksiyon cihazı, LCD teknolojisi ile birlikte gelişen transparan LCD üzerinde oluşan görüntünün kuvvetli bir projektör ışığı ile merceklere yansıtılarak istenilen mesafedeki bir perde üzerinde görüntünün odaklaştırılarak görsellik elde etme tekniğine verilen genel addır.

Projeksiyon cihazları geçmişten günümüze sinemavizyon cihazlarının yerini alan kompakt cihazlardır. Çalışma prensibi LCD VE DLP teknolojilerine göre farklılık göstermektedir. Projeksiyon cihazlarının gerçek kullanım alanları özellikle okullarda, toplantı salonları ve seminer salonları gibi kalabalık bir topluluğa hitap ederken herkesin rahatlıkla görebileceği gibi bir ortam sunmaktır. Projeksiyon cihazı üreten şirketler zamanla teknolojilerini yükseltmiş ve artık yüksek çözünürlükte hatta üç boyutlu film bulunmaktadır.

Çalışma prensibi

Projeksiyon cihazları kaynaktan verilen video sinyalini alır (cvbs, hdmi, vga, s-video) ve objektif sistemini kullanarak gelen video sinyalini yansıtarak perdeye aktarır. Bu aktarım esnasında yüksek güçte ışık kullanımı gerekir. Burada projeksiyon cihazının verdiği ışığın kalitesi çok önemlidir. Bu işlem için projeksiyon lambası devrededir ve aktarım işini projeksiyon lambası gerçekleştirir. Aktarım esnasında gerekli ayarlar projeksiyon cihazının objektif olarak kabul edilen kısmından manuel olarak ince ayar ile sağlanır.Eğrilik, bulanıklık ve tutarsızlıklar böylelikle düzeltile bilinir.

Ayrıca dijital projektör olarak bilinen video projektör, geleneksel bir yansıtıcı projeksiyon perdesine proje olabilir ya da tek bir birleşik görüntü aygıtı oluşturmak için yarı saydam bir arka projeksiyon ekranı olan bir kabin içine yerleştirilmiş olabilir.

Video projektör, LCD teknolojisi ile birlikte gelişen transparan LCD üzerinde oluşan görüntünün kuvvetli bir projektör ışığı ile merceklere yansıtılarak istenilen mesafedeki bir perde üzerinde görüntünün odaklaştırılarak görsellik elde etme tekniğine verilen genel addır.

Projeksiyon cihazları geçmişten günümüze sinemavizyon cihazlarının yerini alan kompakt cihazlardır. Çalışma prensibi, LCD VE DLP teknolojilerine göre farklılık göstermektedir. Projeksiyon cihazlarının kullanım amacı, özellikle okullarda, toplantı salonları ve seminer salonları gibi kalabalık bir topluluğa hitap ederken herkesin rahatlıkla görebileceği bir sunum yapmaktır. Projeksiyon cihazı üreten şirketler zamanla teknolojilerini yükseltmiştir. Artık yüksek çözünürlükte hatta üç boyutlu film gösterebilen cihazlar piyasada bulunabilmektedir.

Ekran çözünürlükleri

Modern taşınabilir cihazlar için ortak ekran çözünürlükleri aşağıda verilmiştir:

SVGA (800 × 600 piksel),
XGA (1024 × 768 piksel),
HD (1280 × 720 piksel),
FHD (1920 × 1080 piksel)
2K (2560 x 1440 piksel)

Ancak bir projeksiyon cihazının kalitesini tayin eden en önemli etken çözünürlüğü değil, ışık akısıdır. Işık akısı lm ile gösterilir ve birimi Lümen'dir. Işık akısı değer ne kadar büyük ise projeksiyon cihazı o kadar büyük bir ekrana ve parlaklığa sahip demektir. Örneğin, küçük perdeli bir ortam için 1500-2500 ANSI ışık akısı yeterlidir. Yaklaşık 2500 ile 4000 lm ise orta ölçekli bir toplantı salonuna yetmekteyken, 4000 lm çok büyük ekranlı mekanlar ve konferans salonları için yeterli gelmektedir.

Taşınabilir projeksiyon cihazları ofis ve eğitim amaçlı sunumlar için tercih edilebilir. Satış ve pazarlama departmanları tarafından müşterilere sunum için gidildiğinde cihazın taşınabilir olması önemli bir kolaylıktır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">IMAX</span> Yüksek Kalite Sinema Yapıtı

IMAX yüksek boyutta ve netlikte görüntü kapasitesine sahip olan bir film gösterim sistemidir. Kanadalı bir eğlence teknolojisi firması olan IMAX Corporation tarafından bulunmuş ve geliştirilmiştir. Normal bir film karesi 35 mm formatındayken, IMAX filmleri 70 mm'dir. Imax teknolojisinde 2 boyutlu veya 3 boyutlu olmak üzere akan film 7 katlı bina yüksekliğinde ve bir basketbol sahası büyüklüğünde olan dev perdeye yansıtılır. IMAX sistemi bugüne dek yapılan en güçlü, 15 bin watt'lık projeksiyon lambasıyla yansıtılmaktadır. Bu ışığın Ay'dan bile görülmesi mümkündür. Görüntüye 6 kanallı dijital surround ses sistemi eşlik etmektedir. Standart IMAX ekranı 22 metre genişliğinde ve 16 metre yüksekliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar monitörü</span> elektronik ekran

Monitör, görüntü sergilemek için kullanılan elektronik ya da elektro-mekanik aygıtların genel adıdır. Monitör, başta televizyon ve bilgisayar olmak üzere birçok elektronik cihazın en önemli çıktı aygıtıdır. Monitör, plastik bir muhafaza içerisinde gerekli elektronik devreleri, güç transformatörünü ve resmi oluşturan birimleri içerir. Monitörle bilgisayar arasındaki iletişimi ekran kartı sağlar. Yani, monitörden çıkan veri kablosu bilgisayar kasasında ekran kartına bağlanır. Monitörlerin boyutları inç ölçü cinsiyle ifade edilir. Bu boyut monitör ekranının bir köşesinden karşı çaprazındaki diğer köşesine olan uzaklıktır.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek çözünürlüklü televizyon</span>

Yüksek çözünürlüklü televizyon ya da yüksek tanımlamalı televizyon geleneksel TV yayın standartlarından daha yüksek çözünürlük sağlayan bir yayın standardıdır.

<span class="mw-page-title-main">Projektör</span>

Projektör belirli bir yöntemde ışık demetinin yaklaşık paralel ışınlarını etkili bir şekilde göstererek yansıtan ve genellikle çevresinde döndürülebilir olarak tasarlanmış bir aygıttır. Film projektörü, projeksiyon cihazı, video projektörü, ışık projektörü, slayt projektörü, planetaryum projektörü, CRT projektörü, LCD projektörü, el projektörü, opak projektör, tepegöz, projektör telefon, vitascope türleri yaygın kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Dijital fotoğraf makinesi</span>

Dijital fotoğraf makinesi, fotoğrafları elektronik olarak çeken ve saklayan elektronik bir cihazdır. Geleneksel fotoğraf makinelerinde olduğu gibi fotoğraf filmleri kullanılmaz. Bunun yerine ışık film görevi gören ve adına sensör denen yeşil, kırmızı ve mavi renge duyarlı hücrelerden oluşan sandviç tipinde sıkıştırılmış bir katmandan geçer ve bu katmandan alınan değerlerle fotoğraf dijital olarak saklanabilir. Günümüzün dijital fotoğraf makineleri tipik olarak çok fonksiyonludur ve fotoğraf çekiminin yanı sıra ses ve/veya görüntü kaydetme özelliklerine de sahiptir.

Sinematografi veya görüntü yönetimi, sinema filmi için görüntü kaydederken ışıklandırma ve kamera tercihleri yapma disiplinidir. Birçok açıdan fotoğraf sanatıyla yakından ilgilidir; fakat kamera ve görüntü elemanlarının hareket hâlinde olduğu durumlarda birtakım ek özellikler de gösterir. Elektronik görüntü sensörüyle görüntü yakalamak, görüntüdeki her piksel için elektronik olarak işlenen ve sonraki işleme veya görüntüleme için bir video dosyasında saklanan bir elektrik yükü üretir. Fotoğraf emülsiyonu ile yakalanan görüntüler, film stoğu üzerinde kimyasal olarak "geliştirilen" bir görünür görüntüye dönüşen bir dizi görünmez/gizli görüntüyle sonuçlanır.

<span class="mw-page-title-main">Dijital fotoğrafçılık</span>

Sayısal Fotoğrafçılık, nesnelerin görüntülerini oluşturmak için sayısal teknolojinin kullanıldığı bir fotoğrafçılık tarzıdır. Sayısal teknolojinin gelişimine kadar fotoğrafçılıkta görüntülerin karta basılması için kimyasal işlemlere ihtiyaç duyulan fotoğraf filmi kullanılmaktaydı. Aksine, sayısal görüntü kimyasal işleme gerek olmaksızın tamamen sayısal teknoloji ve bilgisayar kullanılarak görüntülenebilir, basılabilir, işlenebilir, taşınabilir ya da arşivlenebilir.

<span class="mw-page-title-main">Plazma ekran</span> fosforları yakmak için küçük gaz ceplerini ateşleyen düz panel ekran teknolojisi

Plazma ekran bir görüntüleme paneli türüdür. 30 inç ve daha yukarı boyuttaki ekranlar için tercih edilir. Genel yapılarını içlerinde sıkıştırılmış iyonize gaz bulunan elektrik yüklü görüntü hücreler oluşturur.

Retina Ekran, Apple tarafından önceki modellere göre daha yüksek piksel yoğunluğuna sahip ekranlar için kullanılan bir markadır. Apple, "Retina" terimini Amerika Birleşik Devletleri Patent ve Ticari Marka Ofisi, Kanada Fikri Mülkiyet Ofisi ve Jamaika'daki bilgisayarlar ve mobil cihazlar ile ilgili olarak ticari marka olarak kaydettirmeye başvurdu. 27 Kasım 2012'de ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi Apple'ın başvurusunu onayladı ve "Retina" şimdi bilgisayar ekipmanı için tescilli bir ticari markadır.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Lumia 950 XL</span>

Microsoft Lumia 950 XL, Resmi olarak 6 Ekim 2015'te ortaya çıkarılan ve 20 Kasım 2015'te küçük Microsoft Lumia 950 ile birlikte piyasaya çıkan Microsoft tarafından geliştirilen bir akıllı telefon. Lumia 950 XL, Nokia Lumia 1520'nin devamı niteliğindedir ve Windows 10 Mobile'ı doğal olarak çalıştıran ilk telefonlar arasındadır. Telefon, öncelikle Microsoft'un gelişmekte olan piyasaları düşük tanımlı donanımla hedeflemeye yönelik daha baskın stratejisinin aksine, amiral gemisi cihazı isteyen kullanıcıları hedef alıyor.

<span class="mw-page-title-main">AMOLED</span> Çeşitli teknolojik ürünlerde kullanılan ekran teknolojisi

AMOLED akıllı saat, mobil cihazlar, akıllı telefon, tablet bilgisayar, dizüstü bilgisayarlar ve televizyonlarda kullanılan bir ekran teknolojisidir. OLED, organik bileşiklerin elektrolüminesan malzemeyi oluşturduğu belirli bir ince film gösterim teknolojisini tanımlar ve aktif matris, piksellerin adreslenmesinin ardındaki teknolojiyi belirtir.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 808 PureView</span> Nokianın çıkardığı akıllı telefon

Nokia 808 PureView; 27 Şubat 2012'de Mobile World Congress'da duyurulan, Symbian destekli bir akıllı telefondur. Cihaz, Nokia'nın PureView Pro teknolojisini kullanan ilk Nokia akıllı telefondu. Cihazdaki tam çözünürlükte alınan görüntüyü düşük çözünürlüklü bir resim haline getiren bir piksel numuneleyici tekniği sayesinde kamerada yüksek çözünürlük ve ışık duyarlılığı elde edilir ve kayıpsız yakınlaştırma yapılabilir. Cihaz, Mayıs 2012'de piyasaya çıktığında kamerası en gelişmiş telefonlardan biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Nokia Lumia 730</span>

Nokia Lumia 730, Windows tabanlı ve Nokia Lumia mobil telefon ürünleri ailesinin bir parçası olarak üretilen Windows Phone akıllı telefonudur. Windows Phone 8 ile değil, Windows Phone 8.1 Lumia Denim ile birlikte geldi. Sonradan Windows 10 Mobile'a yükseltilebilir. 4 Eylül 2014'te Internationale Funkausstellung Berlin'de ilan edildi ve Ekim 2014'te piyasaya çıktı. Model Nokia Lumia 720'nin halefi ve "uygun fiyatlı bir amiral gemisi" olarak pazarlandı. Ayrıca Nokia Lumia 730 Çift SIM RM-1040 olarak da bilinir. Genellikle "selfie telefon" olarak kabul edilir. Aynı zamanda sunulan Nokia Lumia 735 modeli ile birkaç özelliği ile benzerdir, ancak 730 modeli 3G bağlantılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Lumia 950</span>

Microsoft Lumia 950, Microsoft Mobile tarafından Microsoft Lumia mobil telefon ürünleri ailesinin bir parçası olarak üretilen Windows Phone sistemli akıllı telefondur. Resmi olarak 6 Ekim 2015'te daha büyük Microsoft Lumia 950 XL ile birlikte Microsoft tarafından geliştirildi. Telefon ilk olarak 17 Kasım 2015'te ABD'de AT & T'de yayımlandı ve daha sonra Microsoft Store ile diğer ülkelerde de kullanıma sunuldu. Nokia Lumia 930 ve Nokia Lumia Icon modellerinin devamıdır.

TFT LCD adreslenebilirlik ve kontrast gibi görüntü kalitesini artırmak için ince tabakalı transistör (TFT) teknolojisini kullanan sıvı kristal ekranın (LCD) bir varyantıdır. Bir TFT LCD, pasif matris LCD'lerin aksine bir aktif matris LCD'dir veya birkaç segmentli basit, doğrudan yönlendirmeli LCD'lerdir. Esas türlerine IPS LCD, kıvrımlı nematik alan etkisi, AFFS, MVA, PVA, ASV, ASV, DTP dahildir. Üreticileri ise S-LCD, Panasonic, AU Optronics, Samsung, Sharp Corporation, Hitachi ve birçok otomobil üreticileridir.

<span class="mw-page-title-main">İnce film transistör</span>

Diyot için ince tabakalı diod sayfasına bakınız.

<span class="mw-page-title-main">Nokia Lumia 830</span> Nokia telefon

Nokia Lumia 830, Nokia Lumia mobil telefon ürünleri ailesinin bir parçası olarak üretilen Windows Phone sistemli akıllı telefondur. Windows Phone 8.1 güncelemesi ile geldi. Daha sonra Windows 10 Mobile'a yükseltilebildi. Microsoft'un Microsoft Mobile bölümü tarafından geliştirildi ve "Nokia" markalıdır. 9 Eylül 2014'te Nokia Lumia 735 ile beraber IFA Berlin'de tanıtılan cihaz, Ekim 2014'te yayınlandı. Nokia Lumia 820 modelinin ardılı olarak geldi ve "uygun bir amiral gemisi" olarak pazarlanmaktadır.

iPhone SE (2. nesil) Apple tarafından geliştirilen akıllı telefon.

iPhone SE 2. nesil, Apple Inc tarafından tasarlanan, geliştirilen ve pazarlanan bir akıllı telefon. 15 Nisan 2020'de duyurulan iPhone SE ön sipariş almaya 17 Nisan 2020'de başladı ve telefon daha sonra 24 Nisan 2020'de 5.299 TL başlangıç fiyatıyla piyasaya sürüldü. iPhone 11 ve iPhone 11 Pro/Pro Max modellerinin yanı sıra iPhone'un 13. neslinin bir parçasıdır. iPhone SE, daha küçük ve daha hafif olan birinci nesil iPhone SE'nin yerini aldı. Mart 2022 yılında yeni nesil iPhone SE tanıtıltı.

<span class="mw-page-title-main">Taşınabilir oyun konsolu oyunları</span>

Taşınabilir oyun konsolu oyunları , taşınabilir cihazlar için tasarlanan interaktif elektronik oyunlarıdır. Genellikle video oyunlarının minyatürleştirilmiş versiyonlarıdır. Kontroller, ekran ve hoparlörlerin tümü tek bir ünitenin parçasıdır. Küçük piksellerden oluşan bir ızgaradan oluşan genel amaçlı bir ekrandan ziyade, genellikle oyun oynamak için tasarlanmış özel ekranlara sahiptirler. Bu oyunların görsel çıktıları birkaç küçük ampul veya LED ışıktan hesap makinesi benzeri alfanümerik ekranlara kadar değişebilir. Daha sonra bunların yerini ayrıntılı görüntülere sahip sıvı kristal, vakumlu floresan ekranlar ve VFD oyunları renkini aldı. El bilgisayarları, 1970'lerin sonlarından 1990'ların başlarına kadar en popüler halindeydi. Bunun için farklı taşınabilir oyun konsolu modelleri yaratıldı. Tetris, Yirmibir, poker, sudoku gibi popüler oyunlar vardır.

RealD 3D RealD tarafından yapılan ve satılan bir dijital stereoskopik projeksiyon teknolojisidir. Günümüz sinemalarda 3D film izlemek için en yaygın kullanılan teknolojidir. RealD 3D, dünya çapında 26.500'den fazla oditoryuma, Haziran 2015 itibarıyla 72 ülkede yaklaşık 1.200 katılımcı tarafından kurulmuştur.