İçeriğe atla

Project64

Project64
Windows 8.1'de çalışan Project64 2.1.0.1
Geliştirici(ler)Zilmar
Shygoo
Azimer[1]
İlk yayınlanma26 Mayıs 2001 (23 yıl önce) (2001-05-26)
Güncel sürüm3.0.1 / 30 Temmuz 2021 (3 yıl önce) (2021-07-30)[2]
Programlama diliC C++
İşletim sistemiWindows, Android
ErişilebilirlikÇoklu-dil
TürVideo oyunu konsolu emülatörü
LisansGPL-2.0-only
Resmî sitesipj64-emu.com
Kod deposugithub.com/project64/project64

Project64, Microsoft Windows platformu için C ve C++ dillerinde yazılmış özgür ve açık kaynaklı Nintendo 64 emülatörüdür.[3] Yazılım, üçüncü parti yazılımların spesifik bileşenlerini yerleştirebilmesi için kendi eklenti sistemini kullanır. Project64, ROM imajlarını okuyarak, sadece-okunur bellekten veya Nintendo 64 ROM kartuşunu kullanarak ya da bilgisayardan doğrudan homebrew olarak Nintendo 64 oyunlarını çalıştırabilir.[4]

Project64, bugün kullanılan en iyi performans gösteren emülatörlerden biri ve en popüler Nintendo 64 emülatörü olarak kabul edilir.[5] Program, GNU Genel Kamu Lisansı sürüm 2 kapsamında lisanslanmıştır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Discord - A New Way to Chat with Friends & Communities". Discord. 24 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Project64 Download - Windows". www.pj64-emu.com. 19 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Castro, Radford (2004). Let Me Play: Stories of Gaming and Emulation (İngilizce). Hats Office Books. ISBN 978-1-58736-349-8. 
  4. ^ "Top Five Emulators- Technology News, Firstpost". Tech2. 4 Şubat 2011. 1 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2021. 
  5. ^ "Project64 - The Best Way To Emulate Nintendo 64 Games". MUO (İngilizce). 12 Mayıs 2013. 7 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Microsoft Windows, kullanıcıya grafik arabirimler ve görsel iletilerle yaklaşarak yazılımları çalıştırmak, komut vermek gibi klavyeden yazma zorunluluğunu ortadan kaldıran, Microsoft'un geliştirdiği dünyanın en popüler işletim sistemi ailesidir. İlk Windows, 20 Kasım 1985 tarihinde satışa sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Windows XP</span> 2001 yılında piyasaya sürülen Windows sürümü

Windows XP, Microsoft tarafından geliştirilen Windows NT işletim sistemi ailesinin önemli bir sürümüdür. Hem profesyonel kullanıcılar için geliştirilen Windows 2000'in, hem de genel kullanıcılar için geliştirilen Windows Me'nin doğrudan ardılıydı. 25 Ekim 2001'de başlayan perakende satışlarla 24 Ağustos 2001'de üretime sunuldu.

<span class="mw-page-title-main">GameCube</span> Nintendonun sattığı ev tipi video oyun konsolu

GameCube; Nintendo tarafından 2001 yılında Japonya ve Kuzey Amerika'da, 2002'de Avrupa ve Avustralya'da yayınlanan bir ev tipi video oyun konsoludur. Altıncı nesil konsol Nintendo 64'ün ardılıdır, Sony PlayStation 2 ve Microsoft Xbox ile rekabet etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Anlık mesajlaşma</span>

Anlık mesajlaşma, bir yazılım sayesinde, internet üzerinden bir ağ ile üye olarak, listenize eklediğiniz kişilerle gerçek zamanlı olarak sohbet etmeye benzeyen metin tabanlı bir iletişimdir. Canlı ses kaydı veya video içeren gelişmiş modüller içerebilir.. Anlık mesajlaşma yazılımlarında iki kullanıcı arasındaki gecikme oldukça azdır. Yazılımın özelliğine bağlı olarak görüntülü ve sesli görüşme modülleri günümüzde kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Windows CE</span> Microsoft tarafından taşınabilir cihazlar için yazılmış bir işletim sistemi

Windows CE, Microsoft tarafından taşınabilir cihazlar için yazılmış bir işletim sistemidir. Windows CE, sanılanın aksine küçültülmüş bir Windows değil özel olarak yazılmış, ayrı bir işletim sistemidir. Windows'un küçültülmüş sürümlerine bir örnek olarak Windows XP Embedded sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Geriye uyumluluk</span>

Telekomünikasyon ve bilişim teknolojisinde yeni aygıtların eski aygıtlar tarafından üretilmiş girdileri çalıştırabilme yeteneğine geriye uyumluluk denir. Yeni standartlar için tasarlanmış bir ürün eski standartlara erişebiliyor, okuyor veya oynatabiliyorsa o ürüne geriye uyumludur denir. Örneğin veri biçimleri ve iletişim protokolünü içeren standartlar gibi.

<span class="mw-page-title-main">Unity (oyun motoru)</span>

Unity, öncelikli olarak bilgisayarlar, konsollar ve mobil cihazlar için video oyunları ve simülasyonları geliştirmek için kullanılan ve Unity Technologies tarafından geliştirilen çapraz platform bir oyun motorudur. İlk kez yalnızca Apple'ın 2005'teki Worldwide Developers Conference'da OS X için ilan edildi, bu tarihten itibaren 27 platformu hedeflemek üzere genişletildi. Unity oyun motoru; film sektörü, otomotiv sektörü, mimari, mühendislik ve inşaat gibi video oyunları dışındaki farklı endüstriler tarafından da benimsenmiş ve kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Wii U</span> 2012 yılında Nintendo tarafından piyasaya sürülen oyun konsolu

Wii U, Nintendo'nun Wii'nin ardılı olarak piyasaya sürdüğü ev konsolu. 18 Kasım 2012'de Amerika'da 30 Kasım 2012'de Avrupa'da ve 8 Aralık 2012'de Japonya'da satışa sunulmuştur. Ancak, Nintendo Türkiye distrübitör'ü Nortec Euroasia kapandığından Türkiye'ye resmi olarak satışa sunulmamıştır. Cihaz, sekizinci neslin ilk konsolu olarak kabul edilip Microsoft'un Xbox One'ı ve Sony'nin PlayStation 4'ü ile karşılaştırılır.

<span class="mw-page-title-main">Nokia X platform</span>

Nokia X platform, Bir Linux tabanlı mobil işletim sistemi ve yazılım platformudur. ilk olarak Nokia, sonradan Microsoft Mobile tarafından tarafından geliştirildi. C, C++, Java dilinde yazılmıştır. 24 Şubat 2014 tarihinde tanıtılan sistem Android'den çatallıdır ve Nokia X ailesinin tüm cihazlarında kullanılır.

Evrensel Windows Platformu Microsoft tarafından oluşturulmuş ve ilk olarak Windows 10'da tanıtılan, platforma özgü bir uygulama mimarisidir. Bu yazılım platformunun amacı, her biri için yeniden yazılmaya gerek kalmadan Windows 10, Windows 11 ve Windows 10 Mobile'da çalışan evrensel Windows Platformu uygulamaların geliştirilmesine yardımcı olmaktır. C++, C#, Visual Basic .NET veya XAML kullanarak Windows uygulaması geliştirmeyi destekler. API, C++ ile uygulanır ve C++, VB.NET, C#, F# ve JavaScript'de desteklenir. Windows Server 2012 ve Windows 8'de ilk tanıtılan Windows Runtime platformunun bir uzantısı olarak tasarlanan UWP, geliştiricilere potansiyel olarak birden fazla cihazda çalışacak uygulamalar oluşturmasına olanak tanır

<span class="mw-page-title-main">Nintendo Switch</span> 2017 oyun konsolu

Nintendo Switch, Nintendo tarafından üretilen bir video oyunu konsoludur. 3 Mart 2017 tarihinde piyasaya sürülmüş olup özellikle farklı tuşlara sahip olmasına rağmen iki kişinin aynı anda oynayabilmesini sağlayan kumandaları (Joy-Con) ve Wii U'dan farklı olarak her yerde ve televizyonsuz oynanabilme gibi özellikleriyle dikkat çekmektedir. Nintendo Switch'in yazılımı, İnternet bağlantısı üzerinden çevrimiçi oyun oynamanın yanı sıra diğer Switch konsolları ile yerel kablosuz özel bağlantıyı da destekler. Nintendo Switch oyunları ve yazılımı hem fiziksel flash tabanlı ROM kartuşlarında hem de Nintendo eShop üzerinden dijital dağıtımda mevcuttur ve sistem bölge kilitlemesi kullanmıyor. Nintendo Switch, sekizinci nesil video oyunu konsolu olarak başlıca rakipleri Xbox One ve PlayStation 4'tür.

O2 Xda bir dizi Windows Mobile Cep bilgisayarı telefonu markasıdır. O2 tarafından pazarlandı, O2 Asia tarafından geliştirildi ve birden fazla Orijinal ürün üreticisi (esas olarak HTC, Quanta Computer ve Erima) tarafından üretildi. İlk model Haziran 2002'de piyasaya sürüldü. Son modeller 2008'de piyasaya çıktı. "X" harfi, bir üründe ses ve bilgi / verilerin yakınsaklığı; "DA" ise, PDA'daki gibi "Dijital Asistan" anlamına gelir.

HTC Startrek HTC tarafından 2006 yılında üretilen bir Windows Mobile akıllı telefon modelidir. HTC'nin ilk kapaklı akıllı telefonudur. Brezilya'da Qtek 8500, Orange SPV F600, Dopod S300, i-mate Smartflip, Cingular 3100, Cingular 3125 ve HTC S411 olarak satılıyor. Cingular 3100 ve 3125'in daha fazla ROM'u ve genişletilmiş bir bataryası var. İki Cingular model arasındaki fark, 3100'ün bir kamerası yokken 3125'te var.

Microsoft Device Emulator Windows Mobile tabanlı cihazlar için bir emülatördür. Microsoft, Kasım 2008'de Windows Mobile 6.5 için bir emülatör başlattı, Windows Mobile 6.5 Geliştirici Araç Seti, belge oluşturma, örnek kod alma gibi çeşitli özellikler ekledi. Microsoft Visual Studio'ya, başlık ve kütüphane dosyaları, emülatör görüntüleri ve araçları. Microsoft Device Emulator, Basitleştirilmiş Çince, İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, Castilian ve Japonca dillerinde kullanılabilir. Windows Mobile emülatöründen bağımsız Microsoft, geliştiriciler için Internet Explorer Mobile için bir emülatör yayınladı.

<span class="mw-page-title-main">Discord</span> sesli ve yazılı iletişim programı

Discord, topluluk kurma için tasarlanmış bir Amerikan anlık mesajlaşma ve dijital dağıtım platformudur. Aralık 2020 tarihi itibarıyla 300 milyondan fazla kayıtlı kullanıcısı ve aylık 140 milyon aktif kullanıcısı vardır. Discord Windows, macOS, Linux, iOS, Android ve Web tarayıcısı üzerinde çalışabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dolphin (emülatör)</span> Ücretsiz Nintendo Gamecube ve Wii emülatörü

Dolphin (emülatör), Nintendo GameCube ve Nintendo Wii oyunlarını Microsoft Windows, Android, GNU/Linux ve Mac OS işletim sistemlerinde çalıştırabilmek için yazılmış açık kaynak bir emülatör programıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nintendo veri sızıntısı</span>

2020 Nintendo veri sızıntısı veya daha çok Nintendo Gigaleak olarak anılan, sosyal medya sitesi 4chan'da yayınlanan Japon video oyun şirketi Nintendo'nun bir dizi verisinin sızdırılması olayıdır; Nisan 2020'den başlayarak, 4chan'da dokuz veri seti sızdırıldı. En sonuncusu Nintendo Switch ve diğer iç donanımlarla ilgili taslak belgeleri içermektedir. Diğer şeylerin yanı sıra, çeşitli oyunlar ve konsol üretici yazılımı için kaynak kodunu, yayınlanmamış oyunları ve piyasaya sürülen oyunlar için kullanılmayan içerikleri içermekte. "Gigaleak" adı esas olarak, 24 Temmuz 2020'de 3 gigabayt büyüklüğündeki ikinci sızıntıyı ifade ediyor. Sızıntıların ya bu konsolların tasarımında Nintendo ile anlaşmalı şirketlerden ya da daha önce Nintendo sistemlerine sızmış kişiler tarafından gerçekleştirildiğine inanılıyor. 2018'de Pokémon Gold ve Silver ve Nintendo Space World 1997 demolarının sızdırıldığı çok daha küçük bir sızıntı da olmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Homebrew (video oyunları)</span>

Homebrew, genellikle kullanıcı tarafından programlanamayan veya tescilli depolama yöntemlerini kullanan tescilli donanım platformlarını hedefleyen hobi sahipleri ve amatör geliştiriciler tarafından üretilen video oyunlarına veya diğer yazılımlara sıklıkla uygulanan bir terimdir. Homebrew, resmi olmayan, topluluk tarafından sağlanan araç zincirleri kullanılarak yapılan yazılımları veya Net Yaroze, PlayStation 2 için Linux veya Microsoft XNA gibi resmi geliştirme kitleri kullanılarak geliştirilen oyunları içerebilir. Commodore 64 gibi, tüketici tarafından programlanabilir olması amaçlanan bir sistem için profesyonel olmayan bir geliştirici, basitçe hobi olarak adlandırılır.

İnternet sızıntısı, kimselerin gizli bilgileri internette halka açık şekilde yayınlamasıyla ortaya çıkar. En yaygın sızıntılar arasında kişisel bilgiler, bilgisayar yazılımı, kaynak kodları ve kitaplar veya albümler gibi sanatsal çalışmalar yer alır. Örneğin, bir müzik albümü resmi çıkış tarihinden önce internette yer alıyorsa bu sızdırıldığı anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Cemu</span> Wii U için Emülatör yazılımı

Cemu, çekirdek ve GPU bakımından Exzap; çekirdek ve ses emülasyonu bakımından Petergov tarafından geliştirilmiş kapalı-kaynaklı bir Wii U video konsolu emülatörüdür. İlk olarak 13 Ekim 2015'te Microsoft Windows için yayımlandı. Geliştirme altında olmasına rağmen oyunları pürüzsüz şekilde çalıştırabilmektedir.