İçeriğe atla

Proje yönetimi ofisi

Proje yönetim ofisi (genellikle PYO olarak kısaltılır), bir işletme, devlet kurumu veya şirket içindeki, kuruluş içi proje yönetimi standartlarını tanımlayan ve sürdüren bir ekip veya departmana verilen isimdir. PYO, projelerde tekrar uygulamasının standartlaştırılmasından ve yürütmesini başarı ile tamamlanmasından sorumludur. PYO, proje yönetimi ve yürütme uygulamalarına ilişkin dokümantasyon, rehberlik ve ölçümlerin kaynağıdır.

Darling ve Whitty (2016), PYO'nun işlevinin tanımının zaman içindeki değişimini şu şekilde açıklar:

  • 1800'lerde proje ofisi, tarım endüstrisinde kullanılan bir çeşit ulusal yönetimiydi.
  • 1939 yılında "proje yönetim ofisi" terimi ilk kez bir yayın içinde kullanıldı.
  • 1950'lerdeki PYO kavramı, günümüzdeki modern halinin ilk belirtilerini gösterdi.
  • Bugün PYO belirli sorunları çözmek için kullanılan dinamik bir yapı olarak görülmektedir.[1]

PYO'lar, proje yönetimi ilkelerini genellikle PRINCE2 gibi endüstri standardını belirleyen metodolojilere veya PMBOK gibi yönergelerden oluşan kaynaklara dayandırır.[2]

Fonksiyonlar

Bir PYO, standartların ve metodolojilerin belirlenmesinin ötesinde başka görevleri de yerine getirebilir. Portföy Yönetimi sürecinin kolaylaştırıcısı veya uygulayıcısı olarak stratejik proje yönetiminde söz sahibi olabilir. Görevler,[3] aktif projeler ve portföyler [4] (projeyi tamamlanana kadar takip etmek) hakkında izleme, [4] raporlama [4] ve hangi projelerin devam edeceği veya iptal edileceğine dair alınacak stratejik kararlara yönelik üst yönetime sunum yapabilir.

Projeler üzerinde sahip olduğu kontrol ve etki derecesine göre farklı PYO çeşitleri vardır. Üç genel tür şu şekildedir:

  • Destek - danışman ve kaynak sağlayıcı
  • Direktif - projelerden doğrudan sorumlu, yürütücü
  • Kontrol - destek ve direktif arasında dengeli bir yapı

PYO'ların nelerden sorumluğu olduğu konusunda çeşitli görüşler bulunmaktadır. PMBoK 5. baskısında, 6 PYO işlevini tanımlayan bir buçuk sayfayı bu tür tartışmalara ayırmıştır. Hobbs ve Aubry (2010), PYO'ların 27 farklı işlevini tanımlamış ve bunlardan bazılarının proje performansıyla geliştirilmesiyle ilgili bir korelasyona sahip olmadığını tespit etmiştir. Darling & Whitty (2016), kanıta dayalı yönetim uygulamasına ihtiyaç olduğunu belirtmiş, danışmanların ve uygulayıcıların, hem kamu hem de özel kuruluşlarda, kesin sonuç olmadan muazzam miktarlarda finansman ile kanıtlanmamış çözümler sunduğunu ileri sürmüştür. Bilim, tıp veya hukuk alanında bilimsel dayanağı olmayan görüşlerin yayınlanmasına hoşgörü gösterilmeyeceği gibi, yönetim alanında da gerekçe sunulması aynı derecede önemlidir.[1]

Bazı PYO'lar uzmanlık alanlarına göre faaliyet gösterir. Örnek vermek gerekirse Ölçeklendirilmiş Çevik Çerçevede ÇPYO terimi, iş çevikliğini desteklemeye odaklanan bir PYO'yu tanımlamak için kullanılmaktadır.

PYO departmanları sıklıkla ve çeşitli nedenlerle değişim gösterebilir. Araştırmalar, proje yönetimindeki portföy yönetimi, metodoloji, işbirliği ve sorumluluk konularından tutun da, tecrübe, performans ve çalışma ortamına kadar tüm konuların PYO değişimini etkileyen faktörler olduğunu göstermektedir.[5]

Türler

Aşağıda bazı PYO türlerinden örnekler verilmiştir:[6]

  • Kurumsal PYO - projelerin organizasyon stratejisi ve hedefi ile uyumlu olmasını sağlar; tüm PYO türleri arasında en geniş yetki alanına sahiptir, genellikle doğrudan CEO'ya (veya benzer role) bağlı çalışır ve tüm projelerde stratejik ve taktiksel kararlar alma yetkisine sahiptir.[7]
  • Bölümsel PYO - bir kuruluş içindeki belirli bir iş birimi için projelere destek sağlar; portföy yönetimi, eğitim, kaynak planlama ve proje koordinasyonu bu iş birimlerine örnek olarak verilebilir.
  • Proje Odaklı PYO - tek bir büyük proje veya program için oluşturulur; idari destek, kontrol, raporlama ve izlemeyi içerir.
  • Proje Yönetimi Mükemmeliyet Merkezi (PYMM) - tüm organizasyondaki proje ekiplerini desteklemek için standartlaştırılmış proje yönetimi içeriklerini, prosedürlerini, yöntemlerini ve araçlarını tanımlar; süreç, metodoloji ve araçlara ilişkin idari hizmetleri ve eğitimleri içerir.

Proje Yönetimi Enstitüsü (PMI) Program Yönetim Ofisi Uygulama Topluluğu'nun (CoP), PYO için yaptığı tanım, "Yürütme yönetimi, organizasyonel yönetim ve stratejik değişim liderliği uygulamalarını geliştirmeyi amaçlayan, organizasyonel mükemmellik için stratejik bir itici güç" şeklindedir.[8]

PMO'daki 'P' genellikle "proje" için kullanılsa da "program" veya "portföy" anlamlarında da kullanılabilmektedir. Proje yönetim ofisleri projeleri desteklerken, program yönetim ofisleri projelerden/programlardan fayda elde etmek ve sürdürmek gibi daha geniş bir yetki alanına sahiptir. Portföy yönetim ofisleri ise, kuruluşlara stratejik hedeflere ulaşma konusunda destek verme sorumluluğuna sahiptir.[9]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b Eric John Darling; Stephen Jonathan Whitty (2016). "The project management office: it's just not what it used to be". International Journal of Managing Projects in Business (İngilizce). Emerald Publishing. 9 (2): 282-308. doi:10.1108/IJMPB-08-2015-0083. 
  2. ^ Giraudo, L. & Monaldi, E (11 Mayıs 2015). "PMO Evolution". Project Management Institute. 7 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2018. 
  3. ^ "Funding for Government Olympic Executive / Olympic Programme Programme Office" (PDF). Greater London Authority. 2012. 13 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  4. ^ a b c Project Management Institute 2021.
  5. ^ https://www.pmi.org/learning/library/project-management-office-dynamics-change-6496 31 Temmuz 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Aubry, M., Hobbs, J. B., Müller, R., & Blomquist, T. (2010). Identifying forces driving PMO changes. Paper presented at PMI® Research Conference: Defining the Future of Project Management, Washington, DC. Newtown Square, PA: Project Management Institute.
  6. ^ Hubbard, Darrel G.; Bolles, Dennis L. (2012). A Compendium of PMO Case Studies: Reflecting Project Business Management Concepts (İngilizce). PBMconcepts. ISBN 9780985848408. 31 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2024. 
  7. ^ Stanleigh, Michael. "The Strategic Importance of the Enterprise Project Management Office". bia.ca (İngilizce). Business Improvement Architects. 13 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2018. 
  8. ^ "PMI's Program Management Office (PMO Symposium): Asking Tough Questions, Identifying Solutions" (Basın açıklaması). PMI. 13 Kasım 2012. 23 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "Al-Arabi, M. & Al-Sadeq, I. M. (2008). Establishing a project portfolio management office (PPMO) Paper presented at PMI® Global Congress 2008—EMEA, St. Julian's, Malta. Newtown Square, PA: Project Management Institute." 31 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2024. 

Kaynakça

  • Project Management Institute (2021). A guide to the project management body of knowledge (PMBOK guide). 7th. Project Management Institute. Newtown Square, PA. ISBN 978-1-62825-664-2. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Finans</span> Akademik disiplin

Finans, para, döviz ve sermaye varlıklarının incelenmesi ve disiplinidir. Mal ve hizmetlerin üretimi, dağıtımı ve tüketiminin incelenmesi olan ekonomi ile ilgilidir ancak ondan farklıdır. Kapsama dayalı olarak Finansal sistemlerde finansal faaliyetlere ilişkin disiplin, kişisel, kurumsal ve kamu finansmanı olarak ayrılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Mühendislik yönetimi</span>

Mühendislik Yönetimi, mühendislik ilkelerinin iş dünyasına ve örgütsel pratiklere uygulanmasıyla ilgili çok disiplinli bir alandır.

Akbank, Ocak 1948'de Adana'da Hacı Ömer Sabancı'nın da aralarında bulunduğu bir grup iş insanı tarafından bölgedeki pamuk üreticilerine finansman sağlamak amacıyla kurulmuş özel banka. Yaklaşık 94 milyar dolar seviyesindeki aktif büyüklüğü ile Türkiye'nin en büyük bankalarından biri haline gelmiştir. Akbank 2017 yılında Brand Finance tarafından hazırlanan “Dünyanın En Değerli 500 Banka Markası” araştırmasında üst üste 6. Kez ‘Türkiye’nin En Değerli Banka Markası’ olmuştur. Akbank bu marka değeri ile dünya genelinde 500 bankanın bulunduğu listede 94. sırada yer almıştır. Akbank ayrıca, 2015 yılında Brand Finance'in yaptığı “Dünyanın En Değerli 500 Markası” araştırmasında “Türkiye’nin En Değerli Markası” olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı</span> Birleşmiş Milletlerin küresel kalkınma ağı

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Birleşmiş Milletler'in küresel kalkınma ağı oluşturmak için kurduğu bir programdır. Özellikle gelişmekte olan ülkelere odaklanarak, insanların daha iyi yaşam standartlarına sahip olmaları için gerekli olan bilgi, deneyim ve kaynakları sağlar. UNDP, bu amaç doğrultusunda hükûmetler, sivil toplum kuruluşları, akademi ve iş çevreleri ile iş birliği yaparak kalkınma çalışmaları yapar.

<span class="mw-page-title-main">Altı sigma</span> süreç geliştirmek için yöntem stratejisi

Altı Sigma, operasyonlarda mükemmelliğin sağlanması amacıyla işletmelerde süreçlerin tanımlanması, ölçülmesi, analiz edilmesi, iyileştirilmesi ve kontrolü için kolay ve etkili istatistik araçlarının kullanıldığı bir yönetim stratejisi.

İşletme enformatiği, işletme yönetimi ve bilgisayar bilimleri alanlarını kapsayan sosyo-teknik bir disiplindir. İşletme enformatiği eğitimi üniversite düzeyinde verilmekte, bir işletme enformatiği bölümü ya da programını bitiren üniversite mezunları işletme enformatiği uzmanı unvanı almaktadır. Dünyanın çeşitli ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'deki bazı üniversitelerde de işletme enformatiği alanında lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi verilmektedir. Üniversitelerin benzer bölümleri kimi zaman:

Proje yönetimi, belirli bir projenin hedef ve amaçlarına ulaşıp bitirilmesi için kaynakların planlanması, organize edilmesi, tedarik edilmesi ve yönetilmesi disiplinidir.

<span class="mw-page-title-main">Proje yönetimi yazılımı</span>

Proje yönetimi yazılımı, tahminleme ve planlama, zamanlama, maliyet kontrolü ve bütçe yönetimi, kaynak ayırma, işbirliği yazılımı, iletişim, kalite yönetimi ve dokümantasyon veya yönetim sistemleri gibi büyük çaplı projelerin karmaşıklığı ile mücadele etmek amacıyla kullanılan birçok yazılım çeşidini kapsayan bir terimdir.

Proje Yönetimi Bilgi Tabanı merkezi ABD'nde bulunan Proje Yönetimi Enstitüsü tarafından yayınlanan, proje yönetimi konusunda kılavuz niteliği taşıyan bir kitaptır. Kılavuzluk özelliği nedeniyle, kitap yöntembilimsel bir kaynak olmaktan ziyade, standart bir başvuru kaynağı işlevi görmektedir. Kitabın içeriğine hakimiyet, mevcut proje yöneticileri için olduğu kadar, Profesyonel Proje Yöneticisi ve Sertifikalı Proje Yöneticisi sınavlarına hazırlananlar açısından da yararlı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İş zekası</span> şirketlerin ve kurumların başarısı için yapılan analizleri anlayabilme ve geliştirebilme kabiliyeti

İş zekası veya kısaca: BI, iş amaçları için ham veriyi anlamlı ve kullanışlı bilgiye dönüştüren teorilerin, yöntemlerin, süreçlerin, mimarilerin ve teknolojilerin bir kümesidir. BI yeni fırsatlar tanımlamak ve geliştirmeye yardım etmek için büyük miktarlarda bilgi yönetir. Yeni fırsatların ve etkili strateji gerçekleştirmek için bir rekabet piyasası avantajı ve uzun soluklu kararlılık sağlar.

Çatal ya da çatallama, bir yazılım projesinin mevcut kaynak kodları kopyalanarak başlatılan yeni projeye verilen addır. Özgür yazılım alanında yaygın bir şekilde görülmekle birlikte özel mülk yazılımlarda da örnekleri görülebilir.

Amerika Birleşik Devletleri'nde, federal destek, diğer bilinen isimleriyle federal yardım, federal yararlandırmalar veya federal fonlar, eğitim, sağlık, kamu güvenliği, toplumsal refah ve kamu yararı sağlayan alanlarda yerel idareleri, kurumları veya bireyleri doğrudan destekleyen her türlü Amerika Birleşik Devletleri federal hükûmeti program, proje, hizmet ve çalışmasını ifade etmektedir.

Bir proje yöneticisi, proje idaresi alanında bir profesyoneldir. Proje yöneticileri, mühendisliğin herhangi bir alanında, planlama, temin etme ve projenin yerine getirilmesinde sorumluluk sahibidir. Proje yöneticileri bir organizasyonun çeşitli departmanlarında meydana gelen problemlerin ya da uyumsuzlukların daha yüksek otoritelere ulaşmadan önce başvurulması gereken ilk merci noktasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Üretkenlik yazılımı</span>

Üretkenlik yazılımı, belgeler, sunumlar, brief, çalışma sayfaları, veritabanları, çizelgeler, infografikler, dijital resim, elektronik müzik ve dijital video gibi bilgi üretmeye adanmış bir uygulama yazılımıdır. İsimleri, daktilolardan bilgi çalışanlarına kadar, özellikle bireysel ofis çalışanlarının üretkenliğini artırmasından kaynaklanmaktadır.. 1980'lerde kelime işlemci, elektronik tablo ve ilişkisel veritabanı programlarını masaüstüne getiren Office paketleri verimlilik yazılımının en temel örneğidir. Onlar, 1980'lerde daktilo, kağıt dosyalama, el yazısı listeleri ve defterlerin ofis ortamlarına kıyasla getirdikleri verimlilik artışının büyüklüğü ile ofiste devrim yarattılar..

<span class="mw-page-title-main">PMP sertifikası</span>

PMP sertifikası PMI tarafından verilen, tüm dünyada bilinen ve yetkinliği kabul edilen proje yönetimi sertifikası. 2017 itibarıyla tüm dünyadaki PMP sertifikasına sahip profesyonellerin sayısı iki milyona yaklaşmıştır. Özellikle bilişim projelerindeki hızlı değişen teknoloji ve öngörülemeyen gelecek süreçleri çevik proje yönetimi yöntemlerini gerektirdiğinden, proje yönetimi alanında PMP sertifikasının değeri ve işverenler tarafından tercih şartı olarak talebi artmaktadır.

Proje planlama proje ortamında ilerlemeyi planlamak ve daha sonra rapor etmek için Gantt çizelgeleri gibi programların kullanımıyla ilgili olan proje yönetimi

<span class="mw-page-title-main">Strateji ve Bütçe Başkanlığı</span> Türkiyede bir kurum

Strateji ve Bütçe Başkanlığı (SBB), Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı devlet kurumu. 2018 Türkiye genel seçimleri sonrası Kalkınma Bakanlığı ile Maliye Bakanlığının Bütçe Genel Müdürlüğü birleştirilerek Cumhurbaşkanlığı bünyesinde oluşturuldu. Kalkınma Bakanlığına bağlı Kalkınma Ajansları ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlandı.

<span class="mw-page-title-main">Yazılım kategorileri</span>

Yazılım kategorileri, yazılım gruplarıdır. Yazılımın bu kategoriler açısından anlaşılmasını sağlamaktadırlar. Farklı sınıflandırma şemaları, yazılımların farklı yönlerini dikkate alır.

OnlyOffice, ONLYOFFICE olarak yazılır, Rus bir şirket olan, ancak merkezi Riga, Letonya'da bulunan "New Communication Technologies"in bir yan kuruluşu olan Ascensio System SIA tarafından geliştirilen ücretsiz bir ofis paketi yazılımıdır. Çevrimiçi belge düzenleyicileri, belge yönetimi platformu, kurumsal iletişim, posta ve proje yönetimi araçları içerir.

Paydaş analizi, çatışma çözümü, işletme yönetimi, çevre sağlığı bilimlerinde karar verme, endüstriyel ekoloji, kamu yönetimi ve proje yönetiminde, bir sistemi ve bu sisteme yapılacak olası değişiklikleri ilgili ve ilgilenen taraflar, yani paydaşlar açısından değerlendirme sürecidir. Bu bilgi, bir proje planı, politika, program veya başka bir eylemde bu paydaşların çıkarlarının nasıl ele alınması gerektiğini değerlendirmek için kullanılır. Paydaş analizi, paydaş yönetiminin önemli bir parçasıdır. Bir konuyla ilgili paydaş analizi, firmaya karşı talepte bulunan her bir tarafın taleplerini değerlendirip dengeleyerek, firmanın belirli bir durumda yerine getirmesi gereken yükümlülüğe ulaşmaktan oluşur. Paydaş analizi, diğer paydaşları etkileyen paydaşların çıkarlarının öncelikli olmasını engellemez, ancak etkilenen tüm tarafların dikkate alınmasını sağlar.