İçeriğe atla

Proje Yönetimi Bilgi Tabanı

Proje Yönetimi Bilgi Tabanı (İng. A Guide to the Project Management Body of Knowledge; kısaca PMBOK Guide) merkezi ABD'nde bulunan Proje Yönetimi Enstitüsü (İng. Project Management Institute; kısaca PMI) tarafından yayınlanan, proje yönetimi konusunda kılavuz niteliği taşıyan bir kitaptır. Kılavuzluk özelliği nedeniyle, kitap yöntembilimsel bir kaynak olmaktan ziyade, standart bir başvuru kaynağı işlevi görmektedir. Kitabın içeriğine hakimiyet, mevcut proje yöneticileri için olduğu kadar, Profesyonel Proje Yöneticisi (İng. Project Management Professional; kısaca PMP) ve Sertifikalı Proje Yöneticisi (İng. Certified Associate in Project Management; kısaca CAPM) sınavlarına hazırlananlar açısından da yararlı bulunmaktadır.[1][2]

Proje Yönetimi Bilgi Tabanı, sistem yaklaşımını kullanmakta; proje yönetimini süreçler ve bilgi alanları olarak iki ana başlık altında incelemektedir.[3] Esasen kitapta yer alan bilgi alanlarının her biri, kendisini meydana getiren bir dizi süreçten oluşmaktadır.

Tarihçe

Kitabın ilk basımı 1996 yılında yapılmıştır. 2. ve 3. basımlar sırasıyla 2000 ve 2004 yıllarında yayınlanmıştır. Yürürlükteki son basımı 2013 yılında yayınlanmış olan 5. basımdır. Kitabın 4. basımı Almanca, Arapça, Çince, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Portekizce ve Rusça dillerinde yayınlanmıştır.[4] Kitabın 4.baskısı 2009 yılında PMI Türkiye (PMI TR) tarafından Türkçeye de Proje Yönetimi Bilgi Birikimi Kılavuzu (PMBOK Kılavuzu) adıyla çevrilmiştir.[5] 2013 yılında da Proje Yönetimi Bilgi Birikimi Kılavuzu 5.baskısı PMI TR tarafından Türkçeye çevirilmiştir.

Proje Yönetimi Bilgi Tabanı Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü (İng. American National Standards Institute; kısaca ANSI) tarafından standart olarak kabul edilmiş ve ilk olarak 2000 yılında ANSI/PMI 99/001/2000 numarası ile yürürlüğe konmuştur. Standartın güncel son sürümü olan ANSI/PMI 99/001/2008, 2008 yılında yayınlanmıştır.

Proje yönetim süreçleri

Proje Yönetimi Bilgi Tabanı, 42 proje sürecini beş grupta toplamaktadır: 1) Başlama süreçleri; 2) planlama süreçleri; 3) icra süreçleri; 4) gözetim ve dentim süreçleri; ve 5) kapanış süreçleri. Süreç grupları ve bu gruplara ait süreçler şunlardır:

Başlangıç süreçleri

  1. Proje sözleşmesini hazırla.
  2. Projenin paydaşlarını belirle.

Planlama süreçleri

  1. Proje yönetim planını hazırla.
  2. Proje gereksinmelerini topla.
  3. Proje kapsamını tanımla.
  4. Proje aşamalarının ve görevlerin listesini yap.
  5. Görevleri tanımla.
  6. Görevleri sıraya diz.
  7. Görevler için kaynak tahmini yap.
  8. Tahmini görev sürelerini belirle.
  9. Zaman çizelgesini oluştur.
  10. Görevler için maliyet tahmini yap.
  11. Proje bütçesini oluştur.
  12. Proje kalite planını yap.
  13. Proje insan kaynakları planını yap.
  14. Proje iletişim planını yap.
  15. Proje risk planını yap.
  16. Proje risklerini belirle.
  17. Nitel risk çözümlemesi yap.
  18. Nicel risk çözümlemesi yap.
  19. Risk tepkilerini planla.
  20. Proje satınalma planını yap.

Yürütme süreçleri

  1. Projenin uygulamasını yönlendir ve yönet.
  2. Proje kalite güvencesini yönet.
  3. Proje takımının çalışanlarını işe al.
  4. Proje takımını yetiştir.
  5. Proje takımını yönet.
  6. Projenin paydaşlarını ve çalışanlarını bilgilendir.
  7. Paydaşların beklentilerini yönet.
  8. Gerekli satınalma işlemlerini gerçekleştir.

İzleme ve Kontrol süreçleri

  • Proje sürecini gözetle ve denetle.
  • Tümleşik değişim dentimi yap.
  • Proje kapsamını doğrula.
  • Proje kapsamını denetle.
  • Proje zaman çizelgesini denetle.
  • Proje maliyetini denetle.
  • Proje kalitesini denetle.
  • Proje performansını raporla.
  • Proje risklerini gözetle ve denetle.
  • Satınalma işlemlerini yönet.

Kapanış süreçleri

  1. Proje aşamalarını ya da projeyi bitir.
  2. Satınalma işlemlerini bitir.

Proje yönetimi bilgi alanları

Proje Yönetimi Bilgi Tabanı'na göre proje yönetimi başlıca dokuz alandan meydana gelmektedir. Bu alanların her biri de bir dizi süreç içermektedir. Bilgi alanları ve bu alanlara ait süreçler şunlardır:

Entegrasyon yönetimi

  1. Proje sözleşmesini hazırla.
  2. Proje yönetim planını hazırla.
  3. Proje sürecini gözetle ve denetle.
  4. Proje sürecini gözetle ve denetle.
  5. Tümleşik değişim denetimi yap.
  6. Proje aşamalarını ya da projeyi bitir.

Kapsam yönetimi

  1. Proje gereksinmelerini topla.
  2. Proje kapsamını tanımla.
  3. Proje aşamalarının ve görevlerin listesini yap.
  4. Proje kapsamını doğrula.
  5. Proje kapsamını denetle.

Zaman yönetimi

  1. Görevleri tanımla.
  2. Görevleri sıraya diz.
  3. Görevler için kaynak tahmini yap.
  4. Tahmini görev sürelerini belirle.
  5. Zaman çizelgesini oluştur.
  6. Proje zaman çizelgesini denetle.

Maliyet yönetimi

  1. Görevler için maliyet tahmini yap.
  2. Proje bütçesini oluştur.
  3. Proje maliyetini denetle.

Kalite yönetimi

  1. Proje kalite planını yap.
  2. Proje kalite güvencesini yönet.
  3. Proje kalitesini denetle.

İnsan kaynakları yönetimi

  1. Proje insan kaynakları planını yap.
  2. Proje takımının çalışanlarını işe al.
  3. Proje takımını yetiştir.
  4. Proje takımını yönet.

İletişim yönetimi

  1. Projenin paydaşlarını belirle.
  2. Proje iletişim planını yap.
  3. Projenin paydaşlarını ve çalışanlarını bilgilendir.
  4. Paydaşların beklentilerini yönet.
  5. Proje performansını raporla.

Risk yönetimi

  1. Proje risk planını yap.
  2. Proje risklerini belirle.
  3. Nitel risk çözümlemesi yap.
  4. Nicel risk çözümlemesi yap.
  5. Risk tepkilerini planla.
  6. Proje risklerini gözetle ve denetle.

Satınalma yönetimi

  1. Proje satınalma planını yap.
  2. Gerekli satınalma işlemlerini gerçekleştir.
  3. Satınalma işlemlerini yönet.
  4. Satınalma işlemlerini bitir.

Kaynakça

  1. ^ SkillSoft. (2007) SkillSoft Course Directory. S. 37. SkilSoft 27 Ocak 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  2. ^ Diğer belli başlı üniversitelerin proje yönetimi müfredatlarında ve proje yönetimi konusunda sürekli eğitim programlarında da PMBOK Guide kaynak olarak gösterilmektedir. Bunlar arasında Northwestern Üniversitesi (12.01. 2011 tarihinde http://www.scs.northwestern.edu/pdp/npdp/projectmanagement/ 14 Aralık 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. bağlantısından erişilmiştir.); University of California, Berkeley (12.01. 2011 tarihinde http://www.scs.northwestern.edu/pdp/npdp/projectmanagement 14 Aralık 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. bağlantısından erişilmiştir.) Texas Üniversitesi, Austin (12.01. 2011 tarihinde http://www.utexas.edu/cie/programs/certified-associate-in-project-management-capm-exam-prepmbok-4th-ed-aligned/?num=SS03929&cat=C57 12 Ekim 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. bağlantısından erişilmiştir.) gösterilebilir.
  3. ^ Project Management Institute. (2008). A Guide to the Project Management Body of Knowledge (PMBOK Guide). 4. Basım. PMI.
  4. ^ Project Management Institute. (2010). A Guide to the Project Management Body of Knowledge (PMBOK Guide) Fourth Edition Translations Now Available. PMI. 12.01.2012 tarihinde http://www.pmi.org/en/About-Us/Press-Releases/A-Guide-to-the-Project-Management-Body-of-Knowledge.aspx 6 Ocak 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. bağlantısından erişilmiştir.
  5. ^ Google Books. (2011). Proje Yönetimi Bilgi Birikimi Kılavuzu (PMBOK Kılavuzu). Google. 12.01.2012 tarihinde http://books.google.com.tr/books/about/Proje_y%C3%B6netimi_bilgi_birikimi_k%C4%B1lavuzu.html?id=WUbkSAAACAAJ&redir_esc=y[] bağlantısından erişilmiştir.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Finans</span> Akademik disiplin

Finans, para, döviz ve sermaye varlıklarının incelenmesi ve disiplinidir. Mal ve hizmetlerin üretimi, dağıtımı ve tüketiminin incelenmesi olan ekonomi ile ilgilidir ancak ondan farklıdır. Kapsama dayalı olarak Finansal sistemlerde finansal faaliyetlere ilişkin disiplin, kişisel, kurumsal ve kamu finansmanı olarak ayrılabilir.

<span class="mw-page-title-main">İnşaat</span> bir bina veya altyapının inşası veya montajı süreci

İnşaat ya da yapım, bina, altyapı, endüstriyel sanayi yapıları gibi insan ihtiyaçlarına karşılık gelen, üretime dayalı her çeşit yapının amacına uygun inşa edilme sürecidir. İnşaat tipik olarak bilinen bir müşteri için yerinde gerçekleşirken, imalattan imalata farklı olarak, belirlenmiş bir alıcı olmadan benzer ürünlerin seri üretimini de gerektirir. Sanayi yapıları gelişmiş ülkelerdeki gayrisafi yurtiçi hasılanın % 6 ila % 9'unu oluşturur. İnşaat planlama, tasarım ve finansman ile başlar; proje inşa edilinceye ve yapı kullanıma hazır oluncaya kadar devam eder.

İş akışı, tasarımınız içerisinde bulunan öğelerin bir iş içerisinde bulunabileceği durumları gösterir. İş Akışı bir öğenin aktörler arasındaki dolaşımı esnasında izleyebileceği adımların bir araya gelmesidir. Genelde bu işlemler iş dünyasında geçerli olan ve tamamlanma kıstasına sahip adımlardan oluşur. Kısaca adımlar, kurallar ve kararlar bütünüdür.

<span class="mw-page-title-main">Henry Gantt</span> Amerikalı mühendis (1861 – 1919)

Henry Laurence Gantt, Amerikan makine mühendisi ve yönetim danışmanı. 1910'da çizdiği Gantt çizelgesi ile ünlü olmuştur.

İşletme enformatiği, işletme yönetimi ve bilgisayar bilimleri alanlarını kapsayan sosyo-teknik bir disiplindir. İşletme enformatiği eğitimi üniversite düzeyinde verilmekte, bir işletme enformatiği bölümü ya da programını bitiren üniversite mezunları işletme enformatiği uzmanı unvanı almaktadır. Dünyanın çeşitli ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'deki bazı üniversitelerde de işletme enformatiği alanında lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi verilmektedir. Üniversitelerin benzer bölümleri kimi zaman:

Yedi yönetim aracı, organizasyonlarda takım çalışmasıyla uygulamaya konulan iyi kararlar ve bu kararları geliştirici uygulamalarda kullanılan araçlardır. Organizasyonlarda sorunların çözümünde, bir takım çalışmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bunun amacı, takım içinde beyin fırtınasıyla ortaya çıkacak yeni ve yaratıcı fikirlerin problemin çözümü sürecinde uygulamaya konulmasıdır. Organizasyonun yapısında meydana gelen sorunların çözümü bazı aşamalarla gerçekleştirilmektedir. Öncelikle problemlere dair veriler toplanır, bu veriler kayıt altına alınır. Daha sonra bir takım tarafından incelenerek yorumlar yapılır ve detaylı bir planla çözüme gidilir. Bu aşamaların hepsinde yönetim araçlarının kullanılması, sorunun çözümüne büyük katkılar sağlar.

Proje yönetimi, belirli bir projenin hedef ve amaçlarına ulaşıp bitirilmesi için kaynakların planlanması, organize edilmesi, tedarik edilmesi ve yönetilmesi disiplinidir.

<span class="mw-page-title-main">Proje yönetimi yazılımı</span>

Proje yönetimi yazılımı, tahminleme ve planlama, zamanlama, maliyet kontrolü ve bütçe yönetimi, kaynak ayırma, işbirliği yazılımı, iletişim, kalite yönetimi ve dokümantasyon veya yönetim sistemleri gibi büyük çaplı projelerin karmaşıklığı ile mücadele etmek amacıyla kullanılan birçok yazılım çeşidini kapsayan bir terimdir.

Afet ve acil durum yönetimi, afet yönetimi veya acil durum yönetimi, meydana gelen bir afet veya acil durumun etkilerini azaltmak için yapılan çalışmaların tümü.

Bir proje yöneticisi, proje idaresi alanında bir profesyoneldir. Proje yöneticileri, mühendisliğin herhangi bir alanında, planlama, temin etme ve projenin yerine getirilmesinde sorumluluk sahibidir. Proje yöneticileri bir organizasyonun çeşitli departmanlarında meydana gelen problemlerin ya da uyumsuzlukların daha yüksek otoritelere ulaşmadan önce başvurulması gereken ilk merci noktasıdır.

<span class="mw-page-title-main">PMP sertifikası</span>

PMP sertifikası PMI tarafından verilen, tüm dünyada bilinen ve yetkinliği kabul edilen proje yönetimi sertifikası. 2017 itibarıyla tüm dünyadaki PMP sertifikasına sahip profesyonellerin sayısı iki milyona yaklaşmıştır. Özellikle bilişim projelerindeki hızlı değişen teknoloji ve öngörülemeyen gelecek süreçleri çevik proje yönetimi yöntemlerini gerektirdiğinden, proje yönetimi alanında PMP sertifikasının değeri ve işverenler tarafından tercih şartı olarak talebi artmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Olay zinciri metodolojisi</span>

Olay zinciri metodolojisi proje çizelgelerini etkileyen olayları ve olay zincirlerini tanımlama ve yönetmeye odaklanan bir belirsizlik modelleme ve zamanlama ağ analizi tekniğidir. Olay zinciri metodolojisi, kritik yol metodunun ve kritik zincir proje yönetiminin ötesinde bir gelişmedir.

Proje planlama proje ortamında ilerlemeyi planlamak ve daha sonra rapor etmek için Gantt çizelgeleri gibi programların kullanımıyla ilgili olan proje yönetimi

<span class="mw-page-title-main">Hazine ve Maliye Bakanlığı (Türkiye)</span> hazine ve maliye işlerinden sorumlu olan bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, hazine ve maliye işlerinden sorumlu olan bakanlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Denetim</span>

Bağımsız denetim, herhangi bir işletmenin finansal bilgilerinin, kitaplarının, menkul kıymet hesaplarının, yasal kayıtlarının, belgelerinin ve kuponlarının sistematik ve bağımsız bir incelemesidir. Bir finansal tablo açıklamasının yanı sıra finansal olmayan açıklamaların doğru ve net bir şekilde ortaya çıktığını tespit eder. Ayrıca, hesap kitaplarının yasaların gerektirdiği bir şekilde muhafaza edilmesini sağlamaya çalışır. Denetim, kamu sektöründe ve her yerde böyle bir fenomen haline geldi. Denetçi inceleme için önlerinde bulunan önerileri algılar ve tanır, kanıtlar alır, aynısını değerlendirir ve denetim raporuyla iletilen kararına dayanarak bir görüş oluşturur.

Bir Çevresel Yönetim Sistemi "özel çevresel performans bilgilerinin bir firmanın iç ve dış paydaşlarına izlenmesi, özetlenmesi ve raporlanması ve personel eğitimi için prosedürleri ve süreçleri birleştiren bir sistem ve veri tabanıdır". Bir EMS tabanlı en yaygın kullanılan standart, Uluslararası Standardizasyon Örgütü 14001'dir. Alternatifler arasında EMAS mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Doğal kaynak yönetimi</span>

Doğal kaynak yönetimi, yönetimin hem mevcut hem de gelecek nesiller için yaşam kalitesini nasıl etkilediğine özellikle odaklanarak, arazi, su, toprak, bitkiler ve hayvanlar gibi doğal kaynakların yönetimidir.

Bu, proje yönetimi ve proje danışmalığı ile ilgili terimler sözlüğüdür.

Proje yönetim ofisi, bir işletme, devlet kurumu veya şirket içindeki, kuruluş içi proje yönetimi standartlarını tanımlayan ve sürdüren bir ekip veya departmana verilen isimdir. PYO, projelerde tekrar uygulamasının standartlaştırılmasından ve yürütmesini başarı ile tamamlanmasından sorumludur. PYO, proje yönetimi ve yürütme uygulamalarına ilişkin dokümantasyon, rehberlik ve ölçümlerin kaynağıdır.

Proje yönetiminde kapsam, bir ürünün tanımlanmış özelliklerini ve işlevlerini veya bir proje başlangıcında belirtilen projeyi bitirmek için gereken işlerin kapsamını ifade eder. Kapsam, ürünün paydaşlarının gereksinimlerini karşılamak için ihtiyaç duyduğu özellikler de dahil olmak üzere, bir projeyi başlatmak için gerekli bilgilerin edinilmesini içerir.