İçeriğe atla

Proje 23000E Storm

Model of the project 23000E
A model of Project 23000E aircraft carrier at the «ARMY-2015» military-technical forum.
Gemi sınıfı
Adı:Storm sınıfı
Kullanıcılar: Rusya Deniz Kuvvetleri (plânlanan)
Önce gelen:
Maliyet:~$5.5 milyar (ihracat versiyonu için)
Genel karakteristik
TipiUçak gemisi
Deplasman 90.000-100.000 ton[1]
Uzunluk 330,1 m (1.083 ft)[1]
Genişlik 40 m (131 ft)[1] (waterline)
Çekiş 11 m (36 ft)[1]
Kurulu güç Nükleer reaktör RITM-200[2] veya RITM-400[3]
İtme gücü 4 × pervane
Hız 25-30 kn (46-56 km/sa; 29-35 mph)[1]
Sensörler ve
işleme sistemleri
  • Entegre sensörler aşağıdakileri içermektedir:[1]
Silah donanımı Dört uçaksavar sistemi (belirtilmemiş)
Uçak mevcudu
Havacılık imkanları
  • Açılı uçuş güvertesi,[1]
  • Dört fırlatma pozisyonu (2 ski-jump rampasında ve 2 elektromanyetik katapultta)
  • Bir set durdurma tertibatı
  • Notlar İkiz ada tasarımı[1]

    Proje 23000E ya da Storm, Rusya Deniz Kuvvetleri için Krılov Devlet Araştırma Merkezi tarafından tasarlanan bir süper uçak gemisi teklifidir.[1] İhracat versiyonunun maliyeti $5.5 milyarın üzerindedir[4] ve 2017 itibarıyla geliştirmenin on yıl sürmesi beklenmektedir.[4] 2020 yılı itibarıyla proje henüz onaylanmazken, finansal maliyetler göz önüne alındığında, bunun Rus deniz modernizasyonunun diğer unsurlarına göre öncelikli olup olmayacağı belirsizdir.[5]

    Tarihçe

    Uçak gemisinin, 1991 yılında hizmete giren Admiral Kuznetsov'un yerine Rus Deniz Kuvvetleri'nin Kuzey Filosu'nda hizmet vermesi plânlanmaktadır. Nevskoye Tasarım Bürosu'nun da geliştirme projesinde yer aldığı bildirildi.[6] Her ne kadar Lider sınıfı muhriplerle birlikte yeni bir uçak gemisinin inşası Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından ertelenmiş olsa da, Mayıs 2017'de yayınlanan Rusya'nın 2018-2027 Devlet Silahlanma Programında uçak gemisi yer aldı.[7] Uçak gemisinin 2020'de inşa edilmesi durumunda, önerilen S-500 karadan havaya füzelerin de takılabileceği bildirildi.[8]

    Temmuz 2016'nın başlarında, uçak gemisinin tasarımını satın alması için Hindistan'a teklif götürüldü.[4][9] Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Yuriy Borisov, 2017 yılında yaptığı bir açıklamada gemiyi 2025 yılında hizmete sokmayı plânladıklarını açıkladı.[10]

    Varsayımsal özellikleri

    Yaklaşık 90.000 ila 100.000 tonluk bir deplasmana sahip olması plânlanan gemi, Rusya Deniz Kuvvetleri'nin aktif olarak kullandığı Admiral Kuznetsov'dan yaklaşık %50 daha büyük olacak şekilde tasarlandı. 330,1 metre (1.083 ft) uzunluğu ile ABD Donanması'nın Nimitz sınıfı ile neredeyse aynı boydadır.[8] Öte yandan, İngiliz Queen Elizabeth sınıfına benzer kendine özgü bir ikiz ada düzenine sahiptir. Proje 23000E Storm, avcı uçakları, saldırı uçakları, havadan erken uyarı, elektronik harp ve keşif uçakları dahil olmak üzere yetmiş ila doksan uçak taşıma kapasitesine sahip olacaktır. Ayrıca en az bir düzine denizaltı karşıtı savaş ve genel maksat helikopteri de taşıyacaktır. Varsayımsal uçak gemisi tasarımında, yakın silah sistemleri, denizaltı karşıtı silahlar, füze ve torpido tuzakları mevcuttur.[8]

    Geminin toplam mürettebat sayısı 4 bin kişidir.[10] Nükleer enerjili bir tahrik ünitesine sahip olacak geminin 50 yıldan fazla hizmet ömrünün olması beklenmektedir.[11]

    Galeri

    2015 yılındaki "Ordu 2015" (Rusça: Армия 2015) sergisinde yer alan geminin ölçeklendirilmiş modeli:

    Ayrıca bakınız

    • Rusya Deniz Kuvvetlerinin aktif gemileri listesi

    Kaynakça

    1. ^ a b c d e f g h i j Novichkov, Nikolai (14 Mayıs 2015). "Russia developing Shtorm supercarrier". IHS Jane's Defence Weekly. 19 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2018. 
    2. ^ "A new aircraft carrier of the Russian Navy will be equipped with a nuclear reactor RITM-200 - source". 10 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2018. 
    3. ^ "RITM Reactor Plants for Nuclear-Powered Icebreakers and Optimized Floating Power Units" (PDF) (İngilizce). 18 Aralık 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi.  - on OKBM Afrikantov official pdf(İngilizce)
    4. ^ a b c Bedi, Rahul (15 July 2016). "Russia offers Indian Navy nuclear-powered carrier". IHS Jane's Defence Weekly. 16 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2017. 
    5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2021. 
    6. ^ "Russia developing $5 bln aircraft carrier with no world analogs — fleet commander". TASS.RU. TASS. 2 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2015. 
    7. ^ Bodner, Matthew (26 Mayıs 2017). "Russia's Putin drafts new rearmament program". Defense News. 
    8. ^ a b c "Arşivlenmiş kopya". 18 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2021. 
    9. ^ Russia Offers India Nuclear Aircraft Carrier, Vivek Raghuvanshi, Defense News, 11 July 2016, accessed 19 July 2016
    10. ^ a b "Rusya: Yeni uçak gemisini 2025 yılında hizmete sokacağız". tr.sputniknews.com. 20 Temmuz 2017. 20 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
    11. ^ "navyrecognition" (İngilizce). 12 Ocak 2020. 12 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

    İlgili Araştırma Makaleleri

    <span class="mw-page-title-main">Uçak gemisi</span> açık denizlerdeki bir çeşit donanma-hava üssü

    Uçak gemisi, tam uzunlukta bir uçuş güvertesi ve uçakları taşıma, silahlandırma, konuşlandırma ve kurtarma tesisleri gibi olanaklarla donatılmış, açık deniz hava üssü olarak hizmet veren bir savaş gemisidir.

    <span class="mw-page-title-main">Sovyet Deniz Kuvvetleri</span> SSCB Deniz kuvvetleri

    Sovyet Deniz Kuvvetleri, genel anlamıyla "SSCB deniz kuvvetleri"), Kızıl Ordu'nun deniz kuvvetleri. Genellikle Kızıl Donanma olarak bahsedilirdi, Sovyet donanması Varşova Paktı'nın NATO ile olabilecek savaşında elinden geleni yaparak Atlantik'ten Batı Avrupa'ya silah, mühimmat, asker getirebilecek deniz konvoylarını engellemek için kullanılacaktı. Böyle bir çatışma asla gerçekleşmedi, ama Kızıl Donanma, Soğuk Savaş sırasında hatırı sayılır görevlerde bulundu.

    <span class="mw-page-title-main">Kruvazör</span> ağır savaş gemisi

    Kruvazör büyük savaş gemilerinin sınıfıdır. Muhrip sınıfı gibi dışarıda destek ihtiyacı olan bir sınıftı fakat modern zamanda bu fark ortadan kalkmıştır. Geçmişte bağımsız operasyonlar için en küçük gemi olarak düşünülürdü. Modern savaşta kruvazörün eski işlevi ortadan kalkmış, yerlerini muhriplere terk etmiştir. Askeri işlev nedeniyle kruvazör adı en büyük gemiler için kullanılmaktadır.

    <i>Liaoning</i> (16)

    Varyag, Admiral Kuznetsov sınıfı çok amaçlı bir Sovyet uçak gemisiydi.

    <i>Admiral Kuznetsov</i> (063)

    Admiral Flota Sovetskogo Soyuza Kuznetsov Rus Donanması'na bağlı bir uçak gemisidir. 1991 yılında o zamanki adı Kızıl Donanma olan Sovyet Donanması'nda hizmete giren gemi, günümüzdeki ismini II. Dünya Savaşı boyunca Donanma Sekreteri (Komutanı) görevini yürüten Amiral Nikolay Gerasimoviç Kuznetsov'dan almıştır. Proje 1143.5, Brezhnev ve Kremlin olarak da adlandırılan sınıfının iki üyesinden ilki olan Kuznetsov Rus Donanması'nın aktif hizmetteki en gelişmiş gemisi ve tek uçak gemisidir. Sınıfın diğer üyesi Varyag, Sovyetler Birliği'nin dağılmasını takiben inşa halindeyken Ukrayna tarafından alıkonulmuş ve 1998 yılında Çin'e satılmıştır.

    <i>Admiral Kuznetsov</i> sınıfı uçak gemisi

    Kuznetsov sınıfı uçak gemisi , Sovyet adlandırma Projesi 11435, Rus ve Çin donanmaları tarafından işletilen bir sabit kanatlı uçak gemisi sınıfıdır. Başlangıçta Sovyet Donanması için tasarlanan Kuznetsov sınıfı gemiler, STOBAR konfigürasyonunda yüksek performanslı geleneksel uçakları fırlatmak için bir kayakla atlama kullanır. Tasarım, Sovyet filo havacılığında, yalnızca VSTOL uçaklarını fırlatabilen Kiev sınıfı taşıyıcılar üzerinde büyük bir ilerlemeyi temsil ediyordu.

    <span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Donanması uçak gemileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

    ABD Deniz Kuvvetleri'nde hizmet etmiş ve etmekte olan Uçak gemisi listesi:

    USS <i>Enterprise</i> (CVN-80) ABD Donanmasının yapılmakta olan uçak gemisi

    USS Enterprise (CVN-80), Amerika Birleşik Devletleri Donanması'nın henüz yapım aşamasında olan Gerald R. Ford sınıfı uçak gemisidir.

    <span class="mw-page-title-main">Rusya Deniz Kuvvetleri</span>

    Rusya Deniz Kuvvetleri, Rusya'yı denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Rusya Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 4.kuvvettir.

    <span class="mw-page-title-main">Moskva (Slava sınıfı kruvazör)</span> güdümlü füze kruvazörü

    Moskva, eski adıyla Slava, Rusya Federasyonu Deniz Kuvvetlerine ait güdümlü füze kruvazörüydü. Gemi, Moskova şehrinin adını taşıyan Proje 1164 Atlant sınıfının öncü gemisiydi. Rusya Karadeniz Filosunun amiral gemisi ve 510 kişilik mürettebatıyla Moskva, Karadeniz bölgesindeki en güçlü savaş gemisi olarak kabul ediliyordu.

    TCG <i>Anadolu</i> (L-400) Türk amfibi hücum gemisi

    TCG Anadolu (L-400), Türk Deniz Kuvvetleri envanterinde bulunan LHD sınıfı savaş gemisi. TCG Anadolu, Türk Donanma tarihinin ilk LHD gemisidir. Adını Anadolu yarımadasından almıştır. İstanbul merkezli Sedef Tersanesinde inşa edilen TCG Anadolu 10 Nisan 2023'te Türk Deniz Kuvvetleri envanterine katıldı.

    <span class="mw-page-title-main">Helikopter taşıma gemisi</span>

    Helikopter taşıma gemisi ya da İngilizce kısaltmasıyla LPH, bazı donanmalar tarafından öncelikle helikopterler ve diğer VTOL özellikli uçaklar için bir kalkış ve iniş platformu olarak çalışmak üzere tasarlanmış amfibi hücum gemisi tipini belirtmek için kullanılan terimdir. Bu nedenle, bir tip gemiler helikopter gemisi olarak kabul edilirler.

    <span class="mw-page-title-main">Hizmetteki uçak gemileri listesi</span> Wikimedia liste maddesi

    Bu liste, şu anda hizmette, bakım veya tamir altında, yedekte, yapım aşamasında veya modernizasyonda olan uçak gemilerinin bir listesidir. Bir uçak gemisi, tam uzunlukta bir uçuş güvertesine, hangara ve uçağın silahlandırılması, konuşlandırılması ve inişi için gereken tesislere sahip bir savaş gemisidir. Liste, bir hava kanadının mevcudiyetini veya durumunu değil, yalnızca geminin durumunu belirtir. Geminin ana amacı uçağı taşımak, silahlandırmak, konuşlandırmak ve indirmekse, helikopter gemilerini ve amfibi hücum gemilerini de içerir.

    USS <i>Gerald R. Ford</i> (CVN-78) ABD Donanmasının Gerald R. Ford sınıfı bir uçak gemisi

    USS Gerald R. Ford (CVN-78), Amerika Birleşik Devletleri Donanması'nın uçak gemilerinden birisidir. Gerald R. Ford sınıfı ilk uçak gemisidir. Gemi, adını ABD'nin 38. Başkanı Gerald R. Ford'un adını aldı.

    <i>Shandong</i> (17)

    Shandong, 26 Nisan 2017'de Çin Halk Kurtuluş Ordusu Deniz Kuvvetleri (PLAN) için başlatılan birinci nesil bir Çin uçak gemisi. Liaoning'in tamamlanmasından sonra ülkenin ikinci uçak gemisi ve Çin'de üretilen ilk uçak gemisidir. Shandong başlangıçta geliştirme sırasında Tip 001A hava taşıyıcısı olarak belirlenmişti ancak daha sonrasında Tip 002 olarak bitirildi.

    INS <i>Vikramaditya</i> (R33)

    INS Vikramaditya, değişikliğe uğramış bir Kiev sınıfı uçak gemisidir. 2013 yılında hizmete giren gemi, Hindistan Donanmasının amiral gemisidir.

    <i>Charles de Gaulle</i> (R91)

    Charles de Gaulle Fransız Donanması amiral gemisidir. Gemi, onuncu Fransız uçak gemisidir Fransanın nükleer güçle çalışan ilk yüzey gemisi ve Birleşik Devletler Donanması dışında tamamlanan tek nükleer güçle çalışan gemidir. Adını Fransız devlet adamı ve general Charles de Gaulle'den almıştır. Gemide 18 adet Rafael uçağı konuşlandırılabilmektedir. 2021 yılında Rum Milli Muhafız ordu ile tatbikat amacıyla Limasol limanına demirlemiştir. Ayrıca Suriye'de DEAŞ karşıtı operasyonlarda görev almak üzeri Doğu Akdeniz'de görev almaktadır.

    <span class="mw-page-title-main">Nimitz sınıfı uçak gemisi</span>

    Nimitz sınıfı, nükleer güçle çalışan 10 uçak gemisinin hizmet ettiği Birleşik Devletler Donanması sınıfıdır. Sınıfın öncü gemisi ismini Chester W. Nimitz'den almıştır. 1.092 fit toplam uzunluğu ve 100.000 İngiliz tonu ağırlığı ile Nimitz sınıfı gemiler, USS Gerald R. Ford 2017 yılında hizmete girene kadar inşa edilen en büyük savaş gemileriydiler.

    <span class="mw-page-title-main">Uçak gemisi uçağı</span>

    Taşıyıcı tabanlı uçaklar, uçak gemilerinden operasyonlar için tasarlanmış deniz uçaklarıdır. Kısa bir mesafeden fırlatılabilmeli ve güverteden fırlatma ve toparlanmanın ani kuvvetlerine dayanacak kadar sağlam olmalıdırlar. Buna ek olarak, bu türdeki uçakların kanatları genellikle katlanabilirdir. Bu da dar alanlarda operasyonları kolaylaştırır.

    <i>Giuseppe Garibaldi</i> (C551)

    Giuseppe Garibaldi, İtalya Donanması için inşa edilmiş bir uçak gemisidir. Giuseppe Garibaldi, uçuş güvertesine sahip olan, sabit kanatlı uçakların iniş kalkışına uygun olarak inşa edilen ilk İtalyan gemisidir. Kısa kalkış ve dikey iniş (STOVL) uçakları ve helikopterleri ile donatılmıştır. Giuseppe Garibaldi Somali, Kosova, Afganistan ve Libya açıklarındaki muharebe hava operasyonlarında yer aldı.