Profesyonel sumo seviyeleri
Profesyonel sumo altı seviyeye ayrılmıştır. Güreşçiler bu bölümler içinde ve arasında resmi turnuvalardaki galibiyet / mağlubiyet kayıtları esas alınarak terfi ettirilir veya düşürülürler (kachi-koshi ve make-koshi). Bir güreşçinin seviyesi ne kadar yüksekse, yüzleşmek zorunda kalacağı rakiplerin seviyesi de o kadar güçlü olur. Geleneksel olarak, her rütbe doğu ve batı olarak ayrılır, doğu daha prestijli ve batı mevkidaşından biraz daha yüksektir.[1] Hiyerarşi sırasına göre en yüksekten en düşüğe doğru sıralanan bölümler şunlardır:[2]
Makuuchi
Makuuchi (幕内) veya makunouchi (幕の 内), en üst seviyedir. Önceki turnuvalardaki performanslarına göre sıralanan 42 güreşçi olarak sabitlenmiştir. Bölümün başında yokozuna, ōzeki, sekiwake ve komusubi içeren san'yaku adı verilen "şampiyonlar" bulunmaktadır. Bu sıralamalarda maegashira adı verilen 8–12 güreşçi genellikle 1'den aşağıya doğru sayısal sırada sıralanmıştır. Bu, NHK'nın sumo turnuvalarının canlı yayınında yer alan ve iki dilli olarak yayınlanan tek bölümdür. Alt bölümlerin ikinci kısmı uydu yayınlarında gösterilmektetir.
Jūryō
Jūryō (十 両), ikinci en yüksek seviyedir ve 28 güreşçiye sabitlenmiştir ve tam olarak "on ryō" anlamına gelir. On ryō bu seviye güreşçilerinin eski zamanlarda aldıkları ücrettir. Bu seviyenin resmi adı "onuncu yerleştirme" anlamına gelen jūmaime'dir (十枚目) ve resmi duyurularda kullanılır, ancak evrensel olarak jūryō olarak bilinir. Jūryō güreşçileri, makuuchi bölümündekiler gibi, düzenli bir aylık maaş alırlar. Bu seviyede güreşçiler makuuchi güreşçileri gibi turnuva boyunca 15 karşılaşmaya çıkarlar.[3]
Makushita
Makushita (幕下) üçüncü en yüksek seviyedir. Jūryō seviyesinin oluşturulmasından önce, makuuchi (perde içi) seviyesinin bir alt seviyesiydi. Bu nedenle makushita, tam olarak "(shita) perde (maku) altındaki" anlamına gelir. Mevcut sumo sisteminde 120 güreşçi olarak sabitlenmiştir. Bu seviyede güreşçiler turnuva boyunca 7 karşılaşmaya çıkarlar.
Sandanme
Sandanme (三 段 目) dördüncü en yüksek seviyedir. Bu seviye, bir güreşçi kariyerindeki kırılma noklarından biridir. Bu seviyeden sonra güreşçilere daha kaliteli kiyafetler giymeleri icin izin verilir ve geta zorunlulugu kalkar. 200 güreşçi olarak sabitlenmiştir ve bu seviyede güreşçiler turnuva boyunca 7 karşılaşmaya çıkarlar.
Jonidan
Jonidan (序 二段) beşinci en yüksek seviyedir. Yukarıdaki seviyelerden farklı olarak, sabitlenmiş bir güreşçi sayısı yoktur, genellikle 200–250 güreşçi bulundurur ve en kalabalık sumo seviyesidir. Bu seviyede güreşçiler turnuva boyunca 7 karşılaşmaya çıkarlar ve şampiyon genellikle playoff karşılaşmalarından sonra belirlenir.
Jonokuchi
Jonokuchi (序 ノ 口 veya 序 の 口) en alt sumo seviyesidir. Tüm güreşçiler bu bölümde başlar. Bu seviyeye yeni giren güreşçilerin başlangıç rütbeleri, maezumō denilen özel bir turnuva ile belirlenir.Yeni güreşçilere ek olarak, uzun dönem sakatlık ve benzeri nedenler sonrasında bu seviyeye düşen eski sumo güreşçileri de bulunur. Genel olarak 40-90 arası güreşçi bulunur.
Ayrıca bakınız
Kaynakça
- ^ "Sumo Q&A - GRAND SUMO Highlights - TV - NHK WORLD - English" (İngilizce). 7 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2020.
- ^ Shapiro, David (2012). Sumo a Pocket Guide (İngilizce). Tuttle Publishing.
- ^ "Sumo of Japan". Encyclopedia of Japan (İngilizce). 28 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2020.