Abdurrahmanpaşa Lisesi, 1882 yılında Anadolu'da açılan ilk resmi lisedir.
Anadolu lisesi, Türkiye'de eğitim veren bir lise türü. Bu liselerin kuruluş amacı üstün nitelikli öğrenci yetiştirilmesi ve üniversite giriş sınavlarında yüksek başarı gösterilmesi olarak belirlenmiştir. Anadolu liselerinin bazıları 4 yıl, bazıları da hazırlık+4 yıl sistemiyle öğrenci yetiştirmektedirler. Eskiden Anadolu liselerinin hepsinde öğrenciler ilk yıl İngilizce hazırlık sınıfı okurlardı ancak günümüzde çoğunda hazırlık sınıfları kaldırılmıştır, sadece başvuru yapan bazı okullarda hazırlık eğitimi verilmesine Millî Eğitim Bakanlığı tarafından izin verilmiştir. Sınıflar 34 kişiden fazla olamaz.
Adana Fen Lisesi, 2 Eylül 1987 yılında Adana'da MEB onayı ile kurulan bir eğitim kurumudur.
Galatasaray Üniversitesi, İstanbul'un Beşiktaş ilçesinin Ortaköy semtinde bulunan ve eğitim dili Fransızca olan bir devlet üniversitesi.
Kars Fen Lisesi, 1997 yılında Kars'ta kurulmuş bir eğitim-öğretim kurumudur. Her ders yılı için 120 öğrencilik bir kontenjan hakkına sahiptir. Kars Fen Lisesi'nde, modern anlamda fizik, kimya, biyoloji, bilgisayar laboratuvarı ile tasarım ve beceri atölyesi bulunmaktadır. Okulun bağımsız kapalı spor salonu da vardır. Bunun yanı sıra, 220 kişi kapasiteli karma pansiyonu mevcuttur. Pansiyon farklı illerden gelen öğrenciler bünyesinde barındırmaktadır. Okul müdürü Kemal Alin'dir.
Malatya Fen Lisesi (MFL) 1986-1987 eğitim-öğretim yılında hizmete açılarak, Malatya'daki yerleşkesinde eğitim-öğretim'e devam etmekte olan bir fen lisesidir. Türkiye genelinde yapılan Liseye geçiş sınavı (LGS) ile öğrenci alımı yapar.
Ankara Fen Lisesi (FL), Türkiye'de bilime katkıda bulunmuş birçok mezunu bulunan Türkiye'nin ilk fen lisesidir.
Bursa Anadolu Lisesi, 1970 yılında Maarif Koleji adı ile kurulmuştur ve Bursa'da bulunan Anadolu Liselerinin ilkidir.
İzmir Fen Lisesi (İFL), 1983 yılında Türkiye'nin 3. olarak açılan fen lisesidir. Ankara ve İstanbul Atatürk Fen Liseleriyle birlikte Türkiye'nin en başarılı 3 fen lisesinden biridir.[kime göre?] Ortaöğretime geçiş sınavlarında ilk 1000 sıralamasından öğrenci alır.
Anadolu Öğretmen Liseleri, Türkiye'de öğretmenlik mesleğini sevdirmek ve öğretmen yetiştiren yükseköğretim kurumları için öğrenci kaynağı oluşturmak üzere 1989-2014 arasında hizmet vermiş dört yıllık ortaöğrenim kurumlarını adıdır.
Türkiye'de eğitim sistemi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununa dayanan; Milli Eğitim Bakanlığı ve bünyesindeki kamu tüzel üst sistemlerce yönetilen bir sistemdir. Amaç: Okullarda okuyan Türk vatandaşlarının sistemin ilkeleri doğrultusunda bir vatandaş olabilmesini sağlamaktır. Türkiye Cumhuriyeti'nde kadın ve erkek her vatandaş için 12 yıllık eğitim mecburidir. Bu eğitim sisteminde eğitimini tamamlayan her öğrenciye "Ortaöğretim Diploması" verilir.
Elazığ Anadolu Lisesi, kısaca EAL, Elazığ ili Merkez ilçede 1980 yılında kurulan, Elazığ'ın ilk anadolu lisesidir. Yeşili ve çevreyi korumada gösterdiği başarılı çalışmaları ve ağaçlandırma faaliyetleri neticesi 1999 yılında Çevre Bakanlığı tarafından "Türkiye'nin en yeşil okulu" seçilerek ödüllendirilmiştir. Okul ayrıca 2006 yılına kadar Elazığ'ın ilk ve tek anadolu lisesiydi. Önce Kovancılar Anadolu Lisesi'nin açılması, daha sonra da Elazığ Merkez ilçede açılan 5 anadolu lisesi bu unvana son vermiştir. Ancak halen şehrin en eski anadolu lisesi unvanını korumaktadır. Şehirdeki en kapsamlı İngilizce kitaplıklardan birine sahiptir. Kütüphanesi Elazığ'da en fazla İngilizce kitap barındıran birkaç kütüphaneden biridir. Öğrenim dili Türkçe olup, yabancı dili İngilizce olan okulda ikinci yabancı dil olarak Almanca eğitimi de verilmektedir. Okulda akıllı tahta sistemine geçilmiş olup pansiyonu da bulunmaktadır.
Rize Fen Lisesi (RFL) 2001 yılından beri eğitim veren Rize'nin ilk Fen lisesi statüsüne sahip okuludur. Okulun kampüsü Rize'nin Dörtyol mevkiinde yer almaktadır. Okul Millî Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı Liseye Geçiş Sınavı (LGS) sonuçlarına göre öğrenci kabul etmektedir.
Kırşehir Fen Lisesi (KFL) 1998-1999 eğitim-öğretim yılında hizmete açılarak, Kırşehir'deki yerleşkesinde eğitim-öğretim'e devam etmekte olan bir fen lisesidir. Liselere Geçiş Sistemi (LGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarına göre Kırşehir ilinde birinci sıradadır.
Gazi Anadolu Lisesi, Ankara'da ortak eğitim veren bir Anadolu Lisesidir. 1984 yılında "Söğütözü Anadolu Lisesi" adı altında kurulmuştur. Okulun kurucu müdürlüğünü Mehmet Öner yapmıştır. 1986'da Beştepe'deki yerine taşınmış ve şimdiki adını almıştır. Mehmet Öner verdiği bir röportajda dönemin Bayındırlık Bakanı olan Sefa Giray'ın mevcut binaya taşınılmasında etkili olduğunu belirtmiştir. Okulun amblemi, her öğrencisinin üniformasında bulunan Mustafa Kemal Atatürk'ün imzasıdır. 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Çankaya'da bulunan Beytepe'deki binasına taşınmıştır.
Gaziantep Anadolu Lisesi, Türkiye'nin ilk Anadolu Liselerinden biridir. Eğitime ilk defa 1976-1977 Eğitim ve Öğretim yılında 90 öğrenci alarak başlamıştır.
Sosyal Bilimler Liseleri, Türkiye'de sosyal bilimler ve edebiyat alanlarında ilgi ve yeteneği olan öğrencileri bu alanlarda yüksek öğretime hazırlamak üzere bir yıl İngilizce hazırlık sınıfından sonra dört yıllık öğretim veren yatılı ve karma devlet okullarıdır.
Kırıkkale Osman Gazi Fen Lisesi kısaca (KOFL) Kırıkkale Merkez ilçesinde bulunan lise. 1990-1991 eğitim-öğretim yılında hizmete açılarak, Kırıkkale'deki yerleşkesinde eğitim-öğretime devam etmekte olan Türkiye cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bir fen lisesidir.